Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Re: Οδηγίες Αφαλάτωσης (Κιτρικό, Τρυγικό, Dezcal)
Χρήστο έδωσα 12 ευρώ για 20 Puly που θα μου κρατήσουν κάνα 3 χρόνια. Της Gaggia το πιο φτηνό το βρήκα 4 ευρώ χωρίς μεταφορικά το ένα. Τώρα θα μου πεις τι την ψάχνεις αφού τσιγκουνεύεσαι, ε είδα και έπαθα με την Krups που έδωσα μια περιουσία σε φίλτρα και καθαριστικά και λέω στην φτήνια και αν χαλάσει παίρνω άλλο που λες και εσύ.
Πάντως τα Puly είναι Ιταλικά, ο κατασκευαστής λέει πως κάνουν για Gaggia και το espressoservices.co.uk σε email μου, μου πρότεινε τα συγκεκριμένα για την Classic. Για αυτό τα πήρα, λέω μια που πήρα naked pf, blind filter κτλ ας πάρω και descaler.
Νερό βάζω εμφιαλωμένο Ζαγόρι, δεν είναι και ότι πιο κατάλληλο αλλά επειδή είχα χαρτάκια που μετράνε σκληρότητα (τα είχα από κάτι descaler Krups), το νερό βρύσης μου το έβγαλαν 3 προς 4 (4 max) και το Ζαγόρι 2 παρά κάτι.
Δεν κάνουμε και επαγγελματική χρήση, 3-4 καφεδάκια την ημέρα, κάθε 2 μήνες αφαλάτωση και ότι γίνει έγινε!
Πάντως τα Puly είναι Ιταλικά, ο κατασκευαστής λέει πως κάνουν για Gaggia και το espressoservices.co.uk σε email μου, μου πρότεινε τα συγκεκριμένα για την Classic. Για αυτό τα πήρα, λέω μια που πήρα naked pf, blind filter κτλ ας πάρω και descaler.
Νερό βάζω εμφιαλωμένο Ζαγόρι, δεν είναι και ότι πιο κατάλληλο αλλά επειδή είχα χαρτάκια που μετράνε σκληρότητα (τα είχα από κάτι descaler Krups), το νερό βρύσης μου το έβγαλαν 3 προς 4 (4 max) και το Ζαγόρι 2 παρά κάτι.
Δεν κάνουμε και επαγγελματική χρήση, 3-4 καφεδάκια την ημέρα, κάθε 2 μήνες αφαλάτωση και ότι γίνει έγινε!
- focus
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Είπα να κάνω μια αφαλάτωση προληπτικά, χωρίς να έχω ενδείξεις ότι κάτι πάει στραβα...
Απλά ήθελα να δείξω ένα πιθανό setup για κάποιον που δεν το έχει ξανακάνει.
Επίσης, αυτό που δεν έκανα στο παρελθόν, είναι να κάνω buckflush κατά τη διάρκεια της αφαλάτωσης. Κακώς, γιατί κατά την ελεύθερη ροή, αφαλατώνεται μεν η διαδρομή του νερού αλλά όχι και όλος ο εσωτερικός όγκος του E61: Στον χώρο που βρίσκεται το μανιτάρι του Ε61 δεν παραμένει διάλυμα αφαλάτωσης, μιας και εκτονώνεται κάθε φορά που κατεβαίνει το λεβιέ. Οπότε ιδανικά κάνουμε buckflush και μόλις η αντλία δείξει 10 bars , κλείνουμε το διακόπτη της μηχανής και αφήνουμε το λεβιέ επάνω.
Το έκανα και όλα πήγαν καλά. Αν υπάρχει κάποια ένσταση, παρακαλώ να το συζήτήσουμε.
Επίσης, αυτό που δεν έκανα στο παρελθόν, είναι να κάνω buckflush κατά τη διάρκεια της αφαλάτωσης. Κακώς, γιατί κατά την ελεύθερη ροή, αφαλατώνεται μεν η διαδρομή του νερού αλλά όχι και όλος ο εσωτερικός όγκος του E61: Στον χώρο που βρίσκεται το μανιτάρι του Ε61 δεν παραμένει διάλυμα αφαλάτωσης, μιας και εκτονώνεται κάθε φορά που κατεβαίνει το λεβιέ. Οπότε ιδανικά κάνουμε buckflush και μόλις η αντλία δείξει 10 bars , κλείνουμε το διακόπτη της μηχανής και αφήνουμε το λεβιέ επάνω.
Το έκανα και όλα πήγαν καλά. Αν υπάρχει κάποια ένσταση, παρακαλώ να το συζήτήσουμε.
-
woodsman43
Πολυ καλη ιδεα αυτη με το buckflush γιωργο.Εξελισεσαι συνεχως και γινεσαι πολυ ειδικος σιγα σιγα στο θεμα των αλατων
Περα απο την πλακα οι προτασεις σου εχουν βοηθησει αρκετους και μαζι με αυτους και μενα.
Περα απο την πλακα οι προτασεις σου εχουν βοηθησει αρκετους και μαζι με αυτους και μενα.
-
dio
και δε μου λετε αυτο ισχυει μονο σε Ε61?
-
Savvas
Πιο απο τα 2 να χρησιμοποιησω το dezcal ή to cleancaf για να κανω αφαλατωση? πιο ειναι καλυτερο?
- focus
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
focus έγραψε: Στον χώρο που βρίσκεται το μανιτάρι του Ε61 δεν παραμένει διάλυμα αφαλάτωσης, μιας και εκτονώνεται κάθε φορά που κατεβαίνει το λεβιέ. Οπότε ιδανικά κάνουμε buckflush και μόλις η αντλία δείξει 10 bars , κλείνουμε το διακόπτη της μηχανής και αφήνουμε το λεβιέ επάνω.
Όχι απαραίτητα, ίσως έχει εφαρμογή και σε groups που έχουν κάποιον όγκο για pre-infusion και που με το κλασικό τρόπο αφαλάτωσης το διάλυμα δεν παραμένει αρκετό χρόνο για να αφαλατώσει τις περιοχές αυτές.dio έγραψε:και δε μου λετε αυτο ισχυει μονο σε Ε61?
@Savvas
Το dezcal είναι δοκιμασμένο και αποτελεσματικό. Από τη σελίδα του προϊόντος προκύπτει ότι το cleancaf είναι πρωτίστως για καθαρισμό και όχι για αφαλάτωση.
-
Loizos
Ναι το cleancaf είναι προϊόν που καθαρίζει όλο το εσωτερικό σύστημα της μηχανής. Μπαίνει στο δοχείο νερού και κάνεις διαδικασία όπως την αφαλάτωση. Αφαιρεί λίγο τα άλατα της μηχανής (δεν είναι και dezcal αλλά αν κάνεις τακτικά αφαλάτωση αρκεί) αλλά κυρίως καθαρίζει boiler, βαλβίδες, διαδρομές νερού και grouphead από έλαια και υπολείματα καφέ κτλ. Είχα πάρει κάποτε 4 φακελάκια και τώρα που μου τελείωσε το dezcal λέω να ξαναπάρω cleancaf.
-
Savvas
Εκανα ηδη αφαλατωση με Dezcal και επισης εκανα και backflusing με την ταμπλετα που καθαριζει (δεν θυμαμαι πως την λενε,ειναι της ιδιας εταιριας παντος)
Να κανω και εναν καθαρισμο τωρα με το cleancaf? ή δεν χρειαζετε?
offtopic: ο εκρεας που εχω παρει ο dalla corte για την Silvia εχει αρχισει λιγακι να "βρωμιζει" απο τον καφε,αυτο πως μπορω να το καθαριζω και να το κραταω σαν καινουριο?
Να κανω και εναν καθαρισμο τωρα με το cleancaf? ή δεν χρειαζετε?
offtopic: ο εκρεας που εχω παρει ο dalla corte για την Silvia εχει αρχισει λιγακι να "βρωμιζει" απο τον καφε,αυτο πως μπορω να το καθαριζω και να το κραταω σαν καινουριο?
-
Loizos
Όχι δεν χρειάζεται κάτι άλλο η μηχανή σου τώρα. Backflush εβδομαδιαία, με ζεστό νερό. Κάθε δεύτερη βδομάδα βάζε και καθαριστικό (ταμπλέτα ή cafiza). Αφαλάτωση με dezcal κάθε 1,5 με 2 μήνες κάνω εγώ.
Off topic:
Τον εκροέα μπορείς να τον βγάλεις και να τον καθαρίσεις με ζεστό νερό και μία μπατονέτα.
Off topic:
Τον εκροέα μπορείς να τον βγάλεις και να τον καθαρίσεις με ζεστό νερό και μία μπατονέτα.
- afonic
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Επικοινωνία:
Έκανα και εγώ την πρώτη μου αφαλάτωση στην Classic σήμερα καθώς έκλεισα 2 μήνες λειτουργίας.
Διάλυσα τα 30g του Puly Cleaner σε 1.5 λίτρο νέρο και το έτρεξα σε βήματα των 300ml με διακοπή 15 λεπτών ενδιάμεσα στα βήματα σε αναλογία 2:1 από steam wand και grouphead αντίστοιχα. Πέρασα λίγο διάλυμα και μέσω backflush. Στην συνέχεια πέρασα περίπου 6 λίτρα καθαρό νερό.
Όλα φαίνονται να πήγαν ρολόι, είδα μια μικρή βελτιώση στην ροή του grouphead αλλά μεγάλη βελτίωση στην δύναμη του ατμού. Άτιμα αλάτια.
Διάλυσα τα 30g του Puly Cleaner σε 1.5 λίτρο νέρο και το έτρεξα σε βήματα των 300ml με διακοπή 15 λεπτών ενδιάμεσα στα βήματα σε αναλογία 2:1 από steam wand και grouphead αντίστοιχα. Πέρασα λίγο διάλυμα και μέσω backflush. Στην συνέχεια πέρασα περίπου 6 λίτρα καθαρό νερό.
Όλα φαίνονται να πήγαν ρολόι, είδα μια μικρή βελτιώση στην ροή του grouphead αλλά μεγάλη βελτίωση στην δύναμη του ατμού. Άτιμα αλάτια.