Video εκχυλισης - τι παει στραβα ?

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
nikil511
Όνομα: Μανωλης
Μηχανή:: Vibiemme Seplus
Μύλος:: La San Marco SM95
2ος Μύλος:: Bodum Bistro Burr
Οι καφέδες μου:: Mokka espresso fine

Re: Video εκχυλισης - τι παει στραβα ?

Δημοσίευση από nikil511 » Παρ Σεπ 09, 2011 3:56 pm

Φιλε Νικο, με "έπιασες στα πράσα!" :-)
υπαρχουν "μονταρισμενα" πλανα στο video ειναι απο ασχετες χρονικες στιγμες...
π.χ. η αρχη, ειναι με την μηχανη παγωμενη, τα PID/Μανομετρο ειναι μετα την εκχύλιση αφου θα χρειαζομουνα 2-3 καμερες για να τραβήξω συγχρόνως..
Sorry αν σας μπερδεψα, ισως ηταν καλυτερα ενα δευτερο ατομο να ειχε την καμερα, ωστε να κανω εγω τα υπόλοιπα :-) (επόμενη φορά)

Για το μικροτερο tamper συμφωνω και το καταλαβαίνω στην πραξη οταν το κανω οτι δεν ειναι ομοιόμορφο, ορισμενες φορες δε μου φευγει και κανω "σκαλια" ή εχει "κλίση" το αποτελεσμα...

Για το πικρος/ξινός, δυστυχώς για εμας τους αρχαριους ειναι δυσκολο να κανουμε τον διαχωρισμό... νομιζω ομως ειλικρινά οτι δεν ηταν ξεκαθαρα ενα μονο απο τα δυο :-( αλλα και τα δυο.. ισως επηρεάζομαι απο τους συνολικους καφεδες που εχω καταναλωσει αυτες τις μερες με αυτη την μηχανη και η περιγραφη γευσης δεν ηταν του συγκεκριμένου - απο τον οποιο αλώστε μια γουλια ήπια, τον υπολοιπο ο νεροχυτης..

Ισως, οταν εχεις channeling, τα κοματια του καφε που εχουν "εξτρα" ροη νερου, να καιγονται (πικρος) και αυτα που απλώς βρέχονται, να βγάζουν ξινίλα ? Και τελικα η θερμοκρασια του νερου να μην ειχε προβλημα ?

Χρειαζομαι μεγαλυτερο αριθμο πειραματων για να καταληξω καπου. Παω να ψαξω για "ταπα" 58mm να κολλησω πανω στο tamper μου προσωρινά....και στο ΤΑΦ να παρω καφε :-)
(δεν περιμενα απαντησεις τοσο συντομα, και ειμαι στην μπριζα τωρα για δοκιμες!)

Hobis

Δημοσίευση από Hobis » Σάβ Σεπ 10, 2011 2:11 am

Κατ αρχήν ευχαριστώ για την ειλικρίνεια σου φίλε μου,αυτό τιμά εσένα τον ίδιο !!! Δεύτερον όλοι αρχάριοι είμαστε ή τουλάχιστον εγώ και εσύ!
Και τώρα στο ψητό ωραία είναι να δοκιμάζεις πολλούς καφέδες αλλά αυτο είναι μια παγίδα που την πάτησα και εγώ και ακόμα δεν έχω ξεφύγει παρ όλο που το ψάχνω. Νέος και εγώ ήθελα και ακόμα θέλω να γευτώ τα πάντα και να έχω άποψη για τον κάθε καφέ,όμως όπως προείπα αυτό είναι λάθος. Μείνε σε ένα καφέ ,κάποιον που να σου άρεσε απο όσους έχεις δοκιμάσει και να είναι κοντά στην οικονομική σου ευχέρια γιατί θα χρειαστεί να κεράσεις τον νεροχύτη σου αρκετούς καφέδες . Αρχησε να μαθένεις τον καφέ απο όταν θα τον επιλέξεις απο το ράφι. Διάβασε τα χαρακτηριστικά του ρώτησε για αυτά για το υψόμετρο για την επεξεργασία του και για ότι άλλο μπορείς. Παράλληλα άρχησε να φτιάχνεις καφέ αυτό τον καφέ και να τον δοκιμάζεις πιάσε ακραίες θερμοκρασίες με πολλή καυτό νερό και με χλιαρό έτσι για να καταλάβεις το πικρό και το ξινό.Αν μπορείς να βρείς την θερμοκρασία εκχύλισης παιξε απο 88 έως 93 βαθμούς και θα το καταλάβεις .Μέσα σε αυτό το διάστημα θερμοκρασιών είναι πολύ πιθανό να είναι και η καλή εκχύλιση που θα σε κάνει να απολάυσης τον καφέ αυτή που θα σου φέρει την ισοροποία στο ξινό και στο πικρό αυτή που θα σου φέρει και κάποια στιγμή την έκπληξη να γευτής και γουλιές που θα σου θυμήζουν άλλες γεύσης εκτός του καφέ, γεύσης από σοκολάτα γλυκιά η πικρή, κακάο ξηρών καρπών ,κερασιού , πορτοκαλιού κ.α. σαν ένα χέρι να σου άλλαξε το φλιτζάνι του καφέ σου με ένα κακάο ή να ρίξανε στο καφέ σου σιρόπι ή χυμο απο κάθε άρωμα που μπορείς να αντλήσεις απο τον κάθε καφέ ξεχωριστά.Και μετά περνάμε και σε άλλα κεφάλαια που θα αρχήσεις να ανακαλύπτεις σιγά σιγά όπως την οξύτητα σε ένα καφέ το σαμπανιζέ ανάμεσα στην γλώσσα και τον ουρανίσκο σου και άλλα πολλά.... συνέχισε να ευχαριστιέσαι το ταξίδι , ίσως σου δώσει πιο πολλά και από τον προορισμό !!!

dio

Δημοσίευση από dio » Σάβ Σεπ 10, 2011 8:56 am

καλημερα στην παρεα !!
φιλε μου Νικο θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου και θα πω απο την δικη μου εμπειρια οτι απο την μερα που γραφτηκα στο forum και γνωρισα τον taf καθε μου παραγγελια εχει και αλλους καφεδες θελοντας να τους γνωρισω ολους με αποτελεσμα να μην ξερω τελικα ποιος μου αρεσει περισσοτερο!το καλυτερο λοιπον ειναι οπως λες να μεινεις σε ενα καφε και να εχεις αποψη παιζοντας μαζι του σε ολες τις παραμετρους.
η χτεσινη μου παραλαβη εχει 2 margarita και 2 san pedro ..ελπιζω σε καποιον απο τους δυο να μεινω... :respekt:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Σεπ 10, 2011 10:49 am

Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

dio

Δημοσίευση από dio » Σάβ Σεπ 10, 2011 11:12 am

και αυτη πιστευω ειναι η βιβλος του espresso!!!
:oneup:

Άβαταρ μέλους
ichalos
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby
Μύλος:: Ascaso i2
Οι καφέδες μου:: Sweet Blue @ taf

Δημοσίευση από ichalos » Σάβ Σεπ 10, 2011 11:30 am

Μου θυμίζεις τις πρώτες μου προσπάθειες, όταν είχα τον εξοπλισμό, τα καλύτερα υλικά, τη θεωρητική γνώση... και κανένα αποτέλεσμα! :down:

Για αρχή, προκειμένου να μειώσεις το προφανές πρόβλημα channeling δοκίμασε το εξής.
Στο διπλό basket βάλε τα πρώτα 9 γραμμάρια καφέ και πάτησέ τα καλά σαν να έκανες μονό εσπρέσσο.
Έπειτα, πρόσθεσε καφέ από πάνω, άλλα 9 γραμμάρια (σύνολο 18γρ.) και πάτησέ τον ξανά.

Δοκίμασέ το. Ίσως δεις βελτίωση...
Drinking the java beans...

leftgalan

Δημοσίευση από leftgalan » Σάβ Σεπ 10, 2011 2:15 pm

ένας φοβερός μπούσουλας που πρέπει να διαβάστει πολλες φορές είναι αυτός : espresso 101 στο site home barista . http://www.home-barista.com/tips/espres ... 16968.html

Hobis

Δημοσίευση από Hobis » Σάβ Σεπ 10, 2011 9:48 pm

dio έγραψε:καλημερα στην παρεα !!
φιλε μου Νικο θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου και θα πω απο την δικη μου εμπειρια οτι απο την μερα που γραφτηκα στο forum και γνωρισα τον taf καθε μου παραγγελια εχει και αλλους καφεδες θελοντας να τους γνωρισω ολους με αποτελεσμα να μην ξερω τελικα ποιος μου αρεσει περισσοτερο!το καλυτερο λοιπον ειναι οπως λες να μεινεις σε ενα καφε και να εχεις αποψη παιζοντας μαζι του σε ολες τις παραμετρους.
η χτεσινη μου παραλαβη εχει 2 margarita και 2 san pedro ..ελπιζω σε καποιον απο τους δυο να μεινω... :respekt:
Φίλε Διονύση καλά θα κάνεις να μείνεις σε έναν απο τους δύο και να είσαι σίγουρος οτι δεν θα χάσεις . Εγώ αυτό το διάστημα μένω σταθερός στον Λα Μαργαρίτα αλλά θα σου πρότεινα να μείνεις για λίγο διαστημα πρώτα στον σαν Πέδρο εκτός και αν δεν είναι καθόλου μέσα στης γεύσης που προτιμάς . Καλές εκχυλίσεις σου εύχομαι !!! :oneup:

dio

Δημοσίευση από dio » Σάβ Σεπ 10, 2011 11:19 pm

Νικο φιλε μου!
πριν καμμια ωρα δοκιμασα τον πρωτο μου san pedro με rd 31/8 στα 19 gr και 20 secs 60 ml στους 92 deg.(οντως θελει πιο λεπτο κοψιμο!!)και μπορω απο τωρα να πω οτι ειναι ενας εξαιρετικος καφες που ταιριαζει σιγουρα στις προτιμησεις μου!(εστω και με τετοια εκχυλιση)!αυριο που θα βγαλω καλυτερο shot πιστευω θα με στειλει..μολις τελειωσω αυτα τα 2 πακετα σειρα εχει ο margarita !(rd 7/9 θελει ακομη) ειμαι σιγουρος πως σε ενα απο τους δυο θα μεινω :oneup:
καλες εκχυλισεις και σε εσενα!

Murphy

Δημοσίευση από Murphy » Σάβ Μαρ 21, 2015 5:47 pm

Καλησπέρα!

Υστερα από αρκετές προσπάθειες οι καφέδες μου έχουν βελτιωθεί αρκετά. Η πικρίλα δεν υπάρχει πια, ο καφές βγάζει καταπληκτικό άρωμα, όλα τα στοιχεία της γεύσης φαίνονται, η κρέμα έχει διάρκεια, αλλά τώρα παλεύω με μια ελαφριά ξυνίλα. Προσπάθησα να παίξω με την άλεση, την ποσότητα, κτλ, αλλά τίποτα... :( Οι καφέδες που φτιάχνω είναι παρ' όλα αυτά γευστικότεροι αυτών που πίνει κανείς στις καφετέριες, και τους καταναλώνω άνετα. Απλά έχω την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα επιδέχεται μεγάλης βελτίωσης...

Αυτό είναι ένα πρόχειρο βιντεο μιας σημερινής προσπάθειας. Συγνώμη για την χάλια "παραγωγή"...
Αν κάποιος μπορεί να διακρίνει που κάνω λάθος(η), κάθε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτή.

- Προθέρμανση μηχανής 30 λεπτά
- Non- Pressurized basket
- Καφές Taf - El Conquistador
- Αρχή εκχύλισης αφού έχω αφήσει 10ml να τρέξουν και έχω περιμένει 10" αφού έχει ξανά-ανάψει το λαμπάκι.

Ευχαριστώ!

Απάντηση