Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
dio

Re: Αποτυχημένες εκχυλίσεις από νέο κάτοχο Silvia.

Δημοσίευση από dio » Κυρ Ιούλ 24, 2011 9:10 pm

καταρχην αυτο ειναι το μονο καλαθακι που χωραει 7-8 gr το διπλο χωραει μεχρι 16 αυτα τα βαζεις στην ακρη ιδιως το μονο και αγοραζεις το βαθυ διπλο απο taf φθηνο ειναι, χωρις αυτο espresso δε πινεις.. :a038:
για τον vario θα σου πουν αλλοι που τον εχουν

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Ιούλ 24, 2011 9:14 pm

Κατ΄αρχήν θα συνιστούσα ψυχραιμία και όλα θα βρεθούν. Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω βήμα προς βήμα αλλά θέλω λιτές και ακριβείς απαντήσεις από μέρους σου και όχι σεντόνια εκνευρισμού.
1) Πες μου τι έχεις από τα παρελκόμενα αξεσουάρ. Τι δοσομετρικό, ζυγαριά, κτλ.
2) Πρώτο λάθος σου είναι ότι δεν ζυγίζεις σωστά. Είναι τελείως λάθος αυτό που γράφεις για το το ότι το διπλό μανίσιο καλαθάκι σου χωράει μόνο 6 g. Χωράει τουλάχιστον 16g. Σε αυτήν την φάση ξέχνα τελείως τα timer του μύλου (που πάλι είσαι λάθος για το ότι πήρες 6g σε 11s). Θέλω το γέμισμα και το ζύγισμα του καφέ να γίνονται με το καλαθάκι μόνο του.
3) Πειραματίσου με το κόψιμο του μύλου ώστε να σου δίνει μια εκχύλιση 50ml/25s και βλέπουμε από εκεί. Δεν έχει νόημα η περιγραφή των ρυθμίσεων κοψίματος που δίνεις γιατί ο καθένας έχει διαφορετικά καλιμπραρισμένο τον μύλο του. Το πόσο γρήγορα ή αργά τρέχει ο καφές μας ενδιαφέρει.
4) Αφού σιγουρευτείς/ούμε ότι ζυγίζεις σωστά γέμισε το καλαθάκι με 16g προς το παρόν αλλά πρέπει asap να αγοράσεις και το βαθυ διπλό. Στην αρχή γέμισε το καλαθάκι σχηματίζοντας έναν κώνο καφέ στο κέντρο του, προσάρμοσε το στο portafilter και μετά με το δάχτυλο σου προσπάθησε να κατανέμεις ομοιόμορφα τον καφέ σχηματίζοντας μια επίπεδη επιφάνεια μέχρι τέρμα πάνω στα χείλη. Βρες τα σχετικά topics στο forum. Εάν έχεις το πλαστικό tamper της Silvia θα πατήσεις τον καφέ πάνω σε μια ζυγαριά μπάνιου με όχι παραπάνω από 10 κιλά πατώντας έχοντας στο μυαλό σου ένα ρολόι, στις θέσεις 12, 6, 3, 9, κέντρο.
5) Σκοπός σου είναι να μάθεις τον εξοπλισμό σου και να ελέγχεις τους χρόνους εκχύλισης αλλάζοντας το κόψιμο του μύλου και κρατώντας ποσότητα και πάτημα καφέ σταθερά. Μόλις τα καταφέρεις δώσε feedback.

Τέλος θα ήθελα να γράφεις σωστά το όνομα του καφέ που χρησιμοποιείς (πιστεύω ότι έχεις τον Hacienda La Minita El Conquistador) καθώς και να μας πεις την roast date που έχει.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

marionik

Δημοσίευση από marionik » Κυρ Ιούλ 24, 2011 11:01 pm

καλησπέρα και ευχαριστώ..και συγγνώμη αν σας φαίνονται τελείως λάθος αυτά που γράφω αλλά αυτή την στιγμή δεν το έχω..καθόλου...

λοιπόν έχω αγοράσει μεταλλικό ταμπερ από το ταφ καθώς και δοσομετρικό ποτηράκι γυάλινο επίσης απο το ταφ και έχω αγοράσει και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας για γραμμάρια..διπλό μεγαλύετρο καλαθάκι θα αγοράσω αύριο..οι πρώτες απορίες που έχω..ζυγισμένος ο καφές με βάρος 8γρ πατημένος με όλο το βάρος του σώματος μου για να κατέβει όσο ποιο κάτω γίνεται και μιλάμε για λίγα χιλιοστά ποιο κάτω απο το καλαθάκι δεν μου κουμπώνει με τίποτα το πορταφίλερ στην μηχανή..δεν ξέρω αν σας εχει συμβεί αυτό που περιγράφω..αλλά δεν κουμπώνει..

αύριο θα πάω να αγοράσω ποιο βαθύ καλαθάκι κια καφέ γιατί ξέμεινα..και θα προσπαθήσω να πετύχω τα 50μλ σε 25δευτερα..τι ναπω...εχω πολύ δουλειά..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Ιούλ 24, 2011 11:20 pm

Ξεκινάμε από το διπλό καλαθάκι έστω και το μανίσιο αλλά αφού θα πάρεις αύριο το βαθύ διπλό ξεκίνα αύριο τα πειράματα.
Λογικό δεν είναι να μην κουμπώνει άμα το παραγεμίσεις; σε όλους μας έχει συμβεί μην ανησυχείς.
Μην πατάς πολύ δυνατά τον καφέ στην αρχή. 10Kg στην ζυγαριά του μπάνιου.

ΥΓ Με τα παιδιά από το Taf δεν είχες την ευκαιρία να μιλήσεις καθόλου; Πάντως άμα σου τελειώνει ο καφές καλύτερα θα ήταν να πήγαινες για τον Estate Blend παρά τον Conquistador (Υποκειμενική άποψη).
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

akostop

Δημοσίευση από akostop » Κυρ Ιούλ 24, 2011 11:35 pm

marionik έγραψε:λοιπον επειδη απο τοτε που ηρθε η σιλβια καφε δεν εχουμε πιει θέλω την βοηθεία σας.

ο καφες που χρησιμοποιειται είνα απο το ταφ ο halacienda la minita (με αρωμα σοκολάτας..)

χρησιμοποιούμε το διπλό καλαθάκι που είχε το κουτί της σίλβια (χωράει max 6 γρ καφέ στα παραπάνω γραμμάρια δεν κουμπώνει με τίποτα ή αν κουμπώσει μπουκώνει)..λοιπόν οι ρυθμίσεις του vario είναι από την δεξιά μεριά 1 πάυλα κάτω από την ένδειξη espresso και από την αριστερή που έχει την ενδειξη fin είναι 7 πάυλες κάτω..κόβω καφέ σε 11δευτερολεπτα είναι 6 γρ, πατάω δυνατά, και παίρνω 25 ml se 25sec ο καφές ήτανε πολύ πικρός..

αλλάζοντας την ρύθμιση του vario μονο από την αριστερή πλευρά σε 6 πάυλες κάτω (δηλαδή μια πάυλα πάνω ο καφές είναι ξυνός..τι πάει λάθος?????
Χρησιμοποιείς διπλό καλαθάκι που χωράει 6γρ; λιγο περίεργο, μήπως εννοεις μονό καλαθάκι; Το διπλό πρέπει να χωράει 12-14γρ

Loizos

Δημοσίευση από Loizos » Κυρ Ιούλ 24, 2011 11:57 pm

Το μανίσιο διπλό χωράει 16γρ καφέ. Δεν γίνεται να μην κουμπώνει με 8. Απλά ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Το διπλό σου πρέπει να έχει πάνω τον κωδικό 40-100-102.

marionik

Δημοσίευση από marionik » Δευ Ιούλ 25, 2011 12:29 pm

καλημέρα..ο κωδικός είναι 40-100-102..εχω αρχισει να σκέφτομαι μήοως έχει πρόβλημα η ζυγαριά..μηπως δεν είναι καλά ρυθμισμένη..τι να πω..πάντως δύο άτομα είμαστε και δεν κουμπώνει...και όταν μια φορά κούμπωσε με τα χιλια ζόρια η εκχύλιση ξεκίνησε στα 10 δευτερολεπτα...

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Δευ Ιούλ 25, 2011 12:51 pm

Περιστρεφόμαστε από τα ίδια και τα ίδια. Ή η ζυγαριά μετράει λάθος ή εσύ. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση. Ζύγισες όπως σου είπα με μόνο το καλαθάκι; (Να μην είναι προσαρτημένο στο portafilter δηλαδή)

Ποιά ζυγαριά πήρες, δώσε κάποιο link, τι μέγιστο βάρος ζυγίζει και με τι ακρίβεια.
Ένα χοντροκομμένο λιγάκι αλλά εύκολο τεστ είναι να ζυγίσεις νoμίσματα σε αυτήν.
http://www.euro.cy/euro/euro.nsf/dmlcoi ... enDocument
Πάρε 2 νομίσματα του ενός ευρώ, θα σου δείξει 15g για παράδειγμα. Πάρε δύο των 2€, σου δείχνει 17g;

Εάν δεις ότι ζυγίζει λάθος γέμισε το καλαθάκι όπως το παρακάτω link
http://silviaschool.com/?q=node/2
και αγόρασε μία φτηνή ψηφιακή ζυγαριά από εδώ.

marionik

Δημοσίευση από marionik » Δευ Ιούλ 25, 2011 3:21 pm

η ζυγαριά μια χαρά είναι..εγώ δεν πάω καλά..από την πολύ χαρά μου δεν είδα οτι ζύγιζα με μονάδα μέτρησης τους όζους και οχι τα γραμμάρια..το κορυφαίο είναι οτι το καλαθάκι μόνο του είναι 9 γρ. ενώ εγώ το μέτραγα 0.9 όζους..καταλαβάινετε τώρα γιατί δεν χώραγε με τίποτα 15 γραμμάρια καφέ..κρίμα ο καφές που πέταξα..το απόγευμα πάω να ξεκινήσω εκ νέου την προσπάθεια..

marionik

Δημοσίευση από marionik » Δευ Ιούλ 25, 2011 3:29 pm

το καλαθάκι έιναι 26 γρ..το πέιραμα με το όμισμα με έσωσε..ευχαριστώ..

Απάντηση