Mahlkoenig (Baratza) Vario - Παρουσίαση.
- Y.V
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
Re: Mahlkoenig (Baratza) Vario - Παρουσίαση.
Δεν αναφέρομαι στον συγκεκριμένο αλλά σε όλους τους μύλους.
Πάντα μένει μια ποσότητα κομμένου καφέ στον μύλο, ακόμα κι αν κάποιος καθαρίσει την έξοδο με πινελάκι (απλώς τότε η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη διότι έχει αφαιρεθεί ο καφές που κατακρατείται στο τούνελ)
Το ότι ο μύλος βγάζει τόση ποσότητα καφέ όση έβαλες δεν λέει τίποτα, διότι βγαζει και τον μπαγιάτικο και στην θέση του τοποθετεί ίση ποσότητα φρέσκου, ενώ η συνολική ποσότητα του εξερχόμενου καφέ παραμένει η ίδια.
Λύσε τον μύλο.
Μαζεψε τα υπολείματα κομμένου καφέ που έχουν μείνει μέσα περιμετρικά των κοπτικών αλλά και στο τουνελ εξόδου και ζυγισέ τα.
Αυτή είναι η ποσότητα καφέ που θα πρέπει να αφαιρείς κατα την πρώτη χρήση μετα από αρκετή ώρα που έχει μείνει κομμένος καφές εσωτερικά στον μύλο.
Εγώ αφαιρώ αυτήν την ποσότητα εάν για τον οποιοδήποτε λόγο η προηγούμενη άλεσή μου ήταν περισσότερο από περίπου 5 λεπτα πριν.
Πάντα μένει μια ποσότητα κομμένου καφέ στον μύλο, ακόμα κι αν κάποιος καθαρίσει την έξοδο με πινελάκι (απλώς τότε η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη διότι έχει αφαιρεθεί ο καφές που κατακρατείται στο τούνελ)
Το ότι ο μύλος βγάζει τόση ποσότητα καφέ όση έβαλες δεν λέει τίποτα, διότι βγαζει και τον μπαγιάτικο και στην θέση του τοποθετεί ίση ποσότητα φρέσκου, ενώ η συνολική ποσότητα του εξερχόμενου καφέ παραμένει η ίδια.
Λύσε τον μύλο.
Μαζεψε τα υπολείματα κομμένου καφέ που έχουν μείνει μέσα περιμετρικά των κοπτικών αλλά και στο τουνελ εξόδου και ζυγισέ τα.
Αυτή είναι η ποσότητα καφέ που θα πρέπει να αφαιρείς κατα την πρώτη χρήση μετα από αρκετή ώρα που έχει μείνει κομμένος καφές εσωτερικά στον μύλο.
Εγώ αφαιρώ αυτήν την ποσότητα εάν για τον οποιοδήποτε λόγο η προηγούμενη άλεσή μου ήταν περισσότερο από περίπου 5 λεπτα πριν.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Όπως αναφέρω σε προηγούμενο post, έχω μετρήσει την μέγιστη κατακράτηση του μύλου (στην πρώτη χρήση του μύλου) και είναι γύρω στα 2.7 g. Άρα περίπου τόση είναι η ποσότητα που πρέπει να θυσιάσεις άμα θέλεις να είσαι 100% σίγουρος ότι έχεις τον πιο φρεσκοκομμένο καφέ.
Και εγώ κάνω αυτό που προτείνει ο Γιάννης, αν και λόγω τσιγγουνιάς, όταν το μεσοδιάστημα μετριέται σε ώρες και όχι στο 5λεπτο.
Και εγώ κάνω αυτό που προτείνει ο Γιάννης, αν και λόγω τσιγγουνιάς, όταν το μεσοδιάστημα μετριέται σε ώρες και όχι στο 5λεπτο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
Savvas
οκ καταλαβα,σημασια εχει να καθαριστουν ολα τα υπολοιματα καφε απο μεσα εαν αυτα εχουν κατσει αρκετη ωρα.
Χρηστο περαν απο το κυπελακι (δοχειο καφε) και το πανο μαχαιρακι που βγαινουν ευκολα,χρειαζετε να λυνω κατι περισσοτερο?
Νωμιζω πως εαν βγαζω αυτα τα 2 (κυπελακι & μαχαιρι επανο) με ενα πινελακι θα καταφερω να τον καθαριζω κατα το 90%
Χρηστο περαν απο το κυπελακι (δοχειο καφε) και το πανο μαχαιρακι που βγαινουν ευκολα,χρειαζετε να λυνω κατι περισσοτερο?
Νωμιζω πως εαν βγαζω αυτα τα 2 (κυπελακι & μαχαιρι επανο) με ενα πινελακι θα καταφερω να τον καθαριζω κατα το 90%
- Christos
- Συντονιστής

Και εγώ αυτής την άποψης είμαι Σάββα. Δεν θα προχωρούσα στο να λύσω κάτι παραπάνω από τον πάνω φορέα-burr, τον οποίο σημειωτέον δεν τον έχω βγάλει ακόμα.
Υπάρχει αναφορά στο home-barista από τον IMAWriter για την αναγκαιότητα να βγεί και ο κάτω τουλάχιστον για μία φορά όταν ο μύλος κάνει κάποια αρχικά κοψίματα, αλλά εγώ δεν πείστηκα και προς το παρόν ούτε που σκέφτομαι να το κάνω.
Υπάρχει αναφορά στο home-barista από τον IMAWriter για την αναγκαιότητα να βγεί και ο κάτω τουλάχιστον για μία φορά όταν ο μύλος κάνει κάποια αρχικά κοψίματα, αλλά εγώ δεν πείστηκα και προς το παρόν ούτε που σκέφτομαι να το κάνω.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Christos
- Συντονιστής

Σήμερα ο μύλος εντελώς ξαφνικά όταν πήγα να κόψω τον δεύτερο καφέ της ημέρας και χωρίς να πειράξω τίποτα άρχισε να κόβει καυσόξυλα και όχι καφέ. Δεν έχασε μόνο τις ρυθμίσεις αλλά και την δυνατότητα ρυθμίσεων. Τον έλυσα να τον καθαρίσω αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα. Κατέφυγα αναγκαστικά σε καλιμπράρισμα και όλα λειτουργούν καλά τώρα αλλά οι σημειώσεις μου για τα κοψίματα δεν ισχύουν πλέον.
Θα το ψάξω παραπάνω για να δώ τι μπορεί να το προκάλεσε. 'Ενα γρήγορο googling έδειξε ότι έχει συμβεί και σε άλλους.
http://www.home-barista.com/grinders/ba ... 80-20.html
Να σημειώσω ότι ο μύλος δεν έχει κόψει πάνω από δύο κιλά καφέ.
Θα το ψάξω παραπάνω για να δώ τι μπορεί να το προκάλεσε. 'Ενα γρήγορο googling έδειξε ότι έχει συμβεί και σε άλλους.
http://www.home-barista.com/grinders/ba ... 80-20.html
Να σημειώσω ότι ο μύλος δεν έχει κόψει πάνω από δύο κιλά καφέ.
- Georgesod
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Silvia v3
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Fazenda do Sertao
Axa. Πριν 2 ώρες έκανα την παραγγελιά
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Georgesod την Τρί Ιούλ 26, 2011 7:00 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Georgesod
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Silvia v3
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Fazenda do Sertao
Xρήστο επειδή και ο δικός μου μάλλον θέλει καλιμπράρισμα, εσύ πως το έκανες στρέφοντας προς τη φορά του ρολογιού ή αντίθετα;
http://www.coffeegeek.com/forums/espres ... 563#461563 εδώ λέει clockwise ενώ στο video
νομίζω το κάνει στρέφοντας αντίθετα από τη φορά του ρολογιού
http://www.coffeegeek.com/forums/espres ... 563#461563 εδώ λέει clockwise ενώ στο video
νομίζω το κάνει στρέφοντας αντίθετα από τη φορά του ρολογιού
- Christos
- Συντονιστής

Γιώργο όταν λένε δεξιόστροφα εννοούν ως προν την βίδα. Όπως οι περισσότερες βίδες. Εάν κοιτάς το εργαλείο είναι όμως αριστερόστροφα, όπως το κάνει η Gail. Μιλάμε πάντα για να πάμε σε ψιλότερο κόψιμο.
Παρατηρήσεις:
Ο μύλος απαραίτητα άδειος.
Θέλεις 2mm allen
Να εστιάσει το αυτί σου στον ήχο που κάνει το μοτέρ. Τα μαχαίρια θα ακουμπήσουν αλλά επειδή είναι κεραμικά δύσκολα θα ακούσεις κάποιο έντονο ήχο. Μην φοβάσαι και να ακουμπήσουν λίγο δεν θα πάθουν τίποτα.
Παρατηρήσεις:
Ο μύλος απαραίτητα άδειος.
Θέλεις 2mm allen
Να εστιάσει το αυτί σου στον ήχο που κάνει το μοτέρ. Τα μαχαίρια θα ακουμπήσουν αλλά επειδή είναι κεραμικά δύσκολα θα ακούσεις κάποιο έντονο ήχο. Μην φοβάσαι και να ακουμπήσουν λίγο δεν θα πάθουν τίποτα.
-
stamatdi
Καλημέρα σε όλους
Ξέρουμε πόσο κάνει σήμερα ο Vario και από πού μπορούμε να τον προμηθευτούμε ?
Ξέρουμε πόσο κάνει σήμερα ο Vario και από πού μπορούμε να τον προμηθευτούμε ?
-
WIDE
- Όνομα: Nίκος
- Μηχανή:: Pavoni ecn
- 2η Μηχανή:: Pavomi Europiccola
- Μύλος:: ascaso i2-mini
Τι λετε για την τιμη ? Περιμενω να μου απαντησουν αν στελνουν Ελλαδα . Δεν την παλευω αλλο εχω λυσαξει για μυλο μεχρι 300 ευρω , ο i-mini αγνωστο ποτε θα ερθει στην Ελλαδα εχει ελειψη σε ολους .
http://www.italiankitchenaids.com/prodd ... ee_Grinder
Σε μεγεθος εσεις που τον εχετε σε σχεση με τον i mini εχει μεγαλη διαφορα ? Πρεπει να περασει και απο ελεγχο βλεπετε
http://www.italiankitchenaids.com/prodd ... ee_Grinder
Σε μεγεθος εσεις που τον εχετε σε σχεση με τον i mini εχει μεγαλη διαφορα ? Πρεπει να περασει και απο ελεγχο βλεπετε