Το πιο ωραίο πράγμα που συμβαίνει σ' ένα forum είναι η ανταλλαγή απόψεων και να μαθαίνεις καινούργια πράγματα.Christos έγραψε:Το πόσο θα γεμίσεις το καλαθάκι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά ο κυριότερος είναι η πρώτη ύλη σου όπως πολύ σωστά αναφέρει ο psycho παραπάνω, και κάθε φορά που αλλάζεις καφέ, πρέπει να δοκιμάσεις με διαφορετικές ποσότητες, 14, 16, ακόμα και 21 g και να βλέπεις τι πάιρνεις σαν τελικό αποτέλεσμα στο φλυτζάνι σου.
Πάντως για να μην μπερδευόμαστε, η γεύση είναι υποκειμενική, και αυτό που αρέσει στον καθέναν από εμάς είναι και το ζητούμενο. Πχ εγώ δεν πρόκειται να πιω καφέ από τον Μιχάλη, γιατί θα το βρω νεροζούμι, ειδικά άμα έχει χρησιμοποιήσει speciality καφέ. 8 g για 50 ml είναι πολύ αραιωμένος.
Με την ευκαιρία μία διόρθωση. 8 g για 30 ml δεν είναι ristretto αλλά ο κανονικός μονός. Θα ήταν ristretto εάν πέρναμε γύρω στα 15 ml.
Μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργια, για εμένα, πράγματα, όπως άλλωστε το έκανα κι αυτές τις ημέρες με διπλούς, υπέρδιπλους, 100% arabica κτλ.
Αλλά όπως πολύ σωστά επισημαίνεις η γεύση και τα γούστα είναι καθαρά υποκειμενικά κι εγώ συνεχίζω να παραμένω από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ιταλικού τρόπου παρασκευής, όπως συνεχίζω να τρελαίνομαι όταν μπαίνω στα μικρά καφέ (σε οποιαδήποτε πόλη της Ιταλίας) και απολαμβάνω στο όρθιο "σκέτο" τον τυπικό μονό espresso "σβήνοντας" την πίκρα μ' ένα κλασσικό κορνέττο (κι αυτά μονο με 0,70 - 1,00 euro - αλλά αυτό αποτελεί αλλη συζήτηση).