Macap MC4 και clumping.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Re: Macap MC4 και clumping.
Γιώργο πολύ καλοτραβηγμένα και ενημερωτικά τα video που ανέβασες. 
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
smoothbore
- focus
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
Καθάρισα αρκετά σχολαστικά το μύλο για να παρατηρήσω και τυχόν διαφορές στο clumping. Τελικά δεν παρατήρησα σημαντικές διαφορές παρά μόνο στην αρχή της άλεσης, όπου ο γνωστός αμαρτωλός θάλαμος μέχρι τον doser ήταν τελείως καθαρός και έτσι η ροή ήταν απροβλημάτιστη. Καφές Finca Mama Mina και άλεση στα +1,2 από το σημείο που ακουμπούν τα μαχαρία (ενδεικτικά τον San Pedro τον αλέθω στα +1.5).
Spoiler: show
- dimogrec
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Zaffiro PID Woodsman
- 2η Μηχανή:: Pavoni EN, Bacchi
- Μύλος:: Macap MC4 & M4
- Οι καφέδες μου:: κυριως taf
Εγω παιδια τυχαινει αν εχω και τον doser & τον απλο (δηλαδη Μ-4 & ΜC-4 αντιστοιχα). Δεν αντιμετωπιζω ιδιαιτερο προβλημα με clumping η' τουλαχιστον δε με απασχολει τοσο. Και οι 2 μυλοι κοβουν σωστα για τα δικα μου γουστα κ αυτο ειναι που μετραει για μενα. Με τον ΜC-4 ενω πεφτει ο καφες στο φιλτρο τον ανακατεβω διαρκως με 1 οδοντογλυφιδα, για να ελαττώσω το clumbing αλλα το κανω περισσοτερο για ψυχολογικους λογους. Καποιες φορες που δεν το εχω κανει δεν παρατηρω αλλαγη στη ροη και στη γευση... Στον doser δεν κανω τιποτα... μονο χτυπαω λιγο το portafilter πανω κατω οταν το γεμιζω...
- Christos
- Συντονιστής

Δημήτρη ένα video θα ήταν απείρως πιο κατατοπιστικό.
Πχ στο παρακάτω video πρόσεξα ότι δεν έχει καν διχάλα για να στηρίζεται το pf αλλά και για κάνεις τα μικρά χτυπηματάκια ανακατανομής του καφέ.
viewtopic.php?f=13&t=923&start=820#p18965
Δεν λέω ότι δεν είναι καλός στο κόψιμο αλλά μου φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να γεμίζει σακουλάκια καφέ (για καφεκοπτείο δηλαδή) και όχι τόσο για οικιακή χρήση.
Πχ στο παρακάτω video πρόσεξα ότι δεν έχει καν διχάλα για να στηρίζεται το pf αλλά και για κάνεις τα μικρά χτυπηματάκια ανακατανομής του καφέ.
viewtopic.php?f=13&t=923&start=820#p18965
Δεν λέω ότι δεν είναι καλός στο κόψιμο αλλά μου φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να γεμίζει σακουλάκια καφέ (για καφεκοπτείο δηλαδή) και όχι τόσο για οικιακή χρήση.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
anepro
Όντως, η αρχή σχεδίασης είναι για επαγγελματική χρήση. Γι' αυτό έχει και το μεταλλικό κλιπσάκι για να κρατάει τη σακούλα στη θέση της.
-
jumper
Σήμερα έκανα μια προσπάθεια απεικόνισης της κοπης 20 γρ Taf Rwanda, με τον MACAP MC4.
Δυστυχώς μου φαίνεται πως είναι λίγο σκοτεινή η λήψη, αλλά νομίζω ότι φαίνεται το clumping μετά από κάποια δευτερόλεπτα...
Δυστυχώς μου φαίνεται πως είναι λίγο σκοτεινή η λήψη, αλλά νομίζω ότι φαίνεται το clumping μετά από κάποια δευτερόλεπτα...
- Christos
- Συντονιστής

Συνονόματε δεν μπορώ να το δω. Μου βγάζει μήνυμα ότι είναι private.
- Christos
- Συντονιστής

Ευχαριστώ για το video Χρήστο.
Περίμενα να δω πολύ χειρότερο clumping (απ΄όσο μπoρώ να δω στο video φυσικά). Τα συσσωματώματα καφέ δείχνουν να σπάνε εύκολα με την κίνηση του pf και την λίγη πίεση από το levelling. Επίσης φαίνεται να είναι ανύπαρκτα στον καφέ που ελευθερώνεται με το πινελάκι. Πάντως θα άξιζε να δεις άμα σε βολέψει η ρουτίνα του να έχεις ένα κυπελάκι με κομμένο πάτο προσαρμένο στο καλαθάκι (κυρίως για λόγους τάξης στην κουζίνα).
Το clumping επηρεάζεται βέβαια και από τον καφέ που κόβεις αλλά με τον Rwanda δεν δείχνει να υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό θέμα.
Περίμενα να δω πολύ χειρότερο clumping (απ΄όσο μπoρώ να δω στο video φυσικά). Τα συσσωματώματα καφέ δείχνουν να σπάνε εύκολα με την κίνηση του pf και την λίγη πίεση από το levelling. Επίσης φαίνεται να είναι ανύπαρκτα στον καφέ που ελευθερώνεται με το πινελάκι. Πάντως θα άξιζε να δεις άμα σε βολέψει η ρουτίνα του να έχεις ένα κυπελάκι με κομμένο πάτο προσαρμένο στο καλαθάκι (κυρίως για λόγους τάξης στην κουζίνα).
Το clumping επηρεάζεται βέβαια και από τον καφέ που κόβεις αλλά με τον Rwanda δεν δείχνει να υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό θέμα.