Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilter
- stefg
- Δημοσιεύσεις: 96
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 25, 2011 6:31 pm
- Όνομα: Στέφανος
- Μηχανή:: Saeco HD8323 mod
- Μύλος:: Ariete mod
- Τοποθεσία: Αθήνα
Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilter
Γεια σε όλους! Εδώ και λίγο καιρό, έχω στην κατοχή μου την Philips Saeco HD8323. Έφτιαξα ένα πρόχειρο βίντεο που παρουσιάζω την διαφορά του pressurized και του non-pressurized portafilter. Διορθώνω το ίδιο portafilter στο βίντεο, για να δείξω και την διαδικασία. Ο μύλος που χρησιμοποιώ είναι αυτός που έβγαλα από την προηγούμενη αυτόματη μηχανή μου, για τον οποίο ζητούσα βοήθεια για την παροχή ρεύματος εδώ! Ακόμα δεν έχω tamper οπότε αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω αυτό που παρέχει η μηχανή. Η διαφορά όμως στην ποιότητα της κρέμας είναι εμφανής και θα ήθελα να ακούσω και την γνώμη σας.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilte
Φίλε Στέφανε πραγματικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το video που ανέβασες. Εμπεριέχει τόσο πολύ πληροφορία που σίγουρα θα είναι ένα από τα πολύ χρήσιμα εδώ στο forum. Παρουσιάζεται η Philips HD8323 και μάλιστα με τρόπο που υποστηρίζει προηγούμενη δημοσίευση μου, το Saeco pressurised pf, το λύσιμο του καθώς και το πολύ ενδιαφέρον συγκριτικό του αποτελέσματος όταν αυτό μετατραπεί σε non-pressurized. Επίσης βρήκα πολύ χρήσιμα και σωστά τα σχόλια σου και για άλλα γενικότερα θέματα όπως tamping κτλ.
Στο θέμα της εκχύλισης δεν μπορώ να δω από το video κάποια σημαντική διαφορά εκτός από το σημείο που σπας με το κουταλάκι την κρέμα και που στην περίπτωση του non-pf φαίνεται να είναι πιο συνεκτική και σωστή. Εντύπωση μου κάνει ότι και στις δύο περιπτώσεις οι χρόνοι εκχύλισης βγήκαν πολύ κοντά (ίσως το πάτημα στην δεύτερη περίπτωση; ). Γευστικά τι διαφορές παρατηρείς;
Πάντως όλα κι όλα, φαίνεται ότι έχεις ένα setup που σου δίνει την ευκαιρία να πειραματιστείς και για καλύτερες ακόμα παρασκευές καφέ.
ΥΓ Για τα skills σου σαν Barista ένα μεγάλο . Με το ένα χέρι σχεδόν τα πάντα...απίστευτο. Πάντως πέθανα στο γέλιο με τα annotations "i need both hands" and "use a tamper for better results..."
YΓ2 Όποτε βρεις χρόνο γράψε μας για τον καφέ που χρησιμοποίησες. 8.5€/Kg δεν είναι για να το παραβλέπει κανείς.
Στο θέμα της εκχύλισης δεν μπορώ να δω από το video κάποια σημαντική διαφορά εκτός από το σημείο που σπας με το κουταλάκι την κρέμα και που στην περίπτωση του non-pf φαίνεται να είναι πιο συνεκτική και σωστή. Εντύπωση μου κάνει ότι και στις δύο περιπτώσεις οι χρόνοι εκχύλισης βγήκαν πολύ κοντά (ίσως το πάτημα στην δεύτερη περίπτωση; ). Γευστικά τι διαφορές παρατηρείς;
Πάντως όλα κι όλα, φαίνεται ότι έχεις ένα setup που σου δίνει την ευκαιρία να πειραματιστείς και για καλύτερες ακόμα παρασκευές καφέ.
ΥΓ Για τα skills σου σαν Barista ένα μεγάλο . Με το ένα χέρι σχεδόν τα πάντα...απίστευτο. Πάντως πέθανα στο γέλιο με τα annotations "i need both hands" and "use a tamper for better results..."
YΓ2 Όποτε βρεις χρόνο γράψε μας για τον καφέ που χρησιμοποίησες. 8.5€/Kg δεν είναι για να το παραβλέπει κανείς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- stefg
- Δημοσιεύσεις: 96
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 25, 2011 6:31 pm
- Όνομα: Στέφανος
- Μηχανή:: Saeco HD8323 mod
- Μύλος:: Ariete mod
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilte
Φίλε Χρήστο σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ότι έχω μάθει μέχρι τώρα, το έμαθα κυρίως από αυτό το φόρουμ! Οπότε ήθελα να δώσω και εγώ κάτι...
Στις ερωτήσεις σου τώρα. Δυστυχώς το βίντεο το τράβηξα με μια φωτογραφική μηχανή και έτσι δεν φαίνονται και τόσο καλά οι λεπτομέρειες. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εκχυλίσεις είναι μεγάλη. Και στην πυκνότητα του καφέ και στην ποιότητα και την συνεκτικότητα στο καϊμάκι. Γευστικά η εκχύλιση με non-p.p είναι ανώτερη. Απλά είναι πιο δύσκολο να παρασκευαστεί από κάποιον που δεν έχει διαβάσει και πολλά... Στο p.p. το καϊμάκι είναι αφρώδες. Έτσι εξαφανίζεται πιο εύκολα και γευστικά δεν είναι τόσο έντονο. Μπορεί όμως να το κάνει ο καθένας, με ότι καφέ και να χρησιμοποιήσει. Έτσι συνίσταται για αρχάριους.
Οι χρόνοι εκχύλισης είναι περίπου ίδιοι, γιατί στο p.p. έκανα απλά επίπεδη την επιφάνεια και στο non-p.p. έκανα κανονικά tamping, όσο μπορούσα βέβαια με αυτό το εργαλείο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το κόψιμο του καφέ. Έπρεπε να κάνω αρκετές δοκιμές για να βρω ένα ικανοποιητικό.
Έχω βγάλει και καλύτερες εκχυλίσεις με περισσότερη προσοχή! Για αυτό και είχα πει σε προηγούμενο μήνυμα ότι στις φθηνές μηχανές εμπιστεύομαι τις saeco, γιατί βγάζουν αξιοπρεπή καφέ!
Τέλος ο καφές που χρησιμοποιώ είναι ο Rioba, 100% Arabica, Platinum Blend. Τον βρίσκω όμως μόνο στο μάκρο. Έχει 8.5 ευρώ το κιλό με φπα και μπορώ να πω, ότι για την τιμή του είναι πολύ καλός! Φυσικά γευστικά υπολείπεται από αρκετούς, αλλά σε σπίτι σαν το δικό μου, που πίνουν εσπρέσο 5 άτομα, είναι ότι πρέπει!
Στις ερωτήσεις σου τώρα. Δυστυχώς το βίντεο το τράβηξα με μια φωτογραφική μηχανή και έτσι δεν φαίνονται και τόσο καλά οι λεπτομέρειες. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εκχυλίσεις είναι μεγάλη. Και στην πυκνότητα του καφέ και στην ποιότητα και την συνεκτικότητα στο καϊμάκι. Γευστικά η εκχύλιση με non-p.p είναι ανώτερη. Απλά είναι πιο δύσκολο να παρασκευαστεί από κάποιον που δεν έχει διαβάσει και πολλά... Στο p.p. το καϊμάκι είναι αφρώδες. Έτσι εξαφανίζεται πιο εύκολα και γευστικά δεν είναι τόσο έντονο. Μπορεί όμως να το κάνει ο καθένας, με ότι καφέ και να χρησιμοποιήσει. Έτσι συνίσταται για αρχάριους.
Οι χρόνοι εκχύλισης είναι περίπου ίδιοι, γιατί στο p.p. έκανα απλά επίπεδη την επιφάνεια και στο non-p.p. έκανα κανονικά tamping, όσο μπορούσα βέβαια με αυτό το εργαλείο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το κόψιμο του καφέ. Έπρεπε να κάνω αρκετές δοκιμές για να βρω ένα ικανοποιητικό.
Έχω βγάλει και καλύτερες εκχυλίσεις με περισσότερη προσοχή! Για αυτό και είχα πει σε προηγούμενο μήνυμα ότι στις φθηνές μηχανές εμπιστεύομαι τις saeco, γιατί βγάζουν αξιοπρεπή καφέ!
Τέλος ο καφές που χρησιμοποιώ είναι ο Rioba, 100% Arabica, Platinum Blend. Τον βρίσκω όμως μόνο στο μάκρο. Έχει 8.5 ευρώ το κιλό με φπα και μπορώ να πω, ότι για την τιμή του είναι πολύ καλός! Φυσικά γευστικά υπολείπεται από αρκετούς, αλλά σε σπίτι σαν το δικό μου, που πίνουν εσπρέσο 5 άτομα, είναι ότι πρέπει!
- stefg
- Δημοσιεύσεις: 96
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 25, 2011 6:31 pm
- Όνομα: Στέφανος
- Μηχανή:: Saeco HD8323 mod
- Μύλος:: Ariete mod
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilte
ΥΓ. Επίσης πρόσεξες το knock box μου; Μικρό κουβαδάκι παραλίας από το τζάμπο! Για tamp pad, επιφάνεια ενός παλιού pick-up! Ποτηράκια επίσης από το τζάμπο. Οικονομία στο φουλ!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilte
Τώρα το είδα Στέφανε. 'Ετσι πρέπει, να υπάρχει φαντασία. Πάντως έχουμε αρκετούς ταλαντούχους στο forum. Ενδεικτικά:
viewtopic.php?f=5&t=106&p=14109#p14109
viewtopic.php?f=2&p=18485#p18474
viewtopic.php?f=5&t=106&p=14109#p14109
viewtopic.php?f=2&p=18485#p18474
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilte
Ωραίο το συγκριτικό Στεφανε και πολυ χρήσιμο video για όποιον αναρωτιέται τι είναι το pressurized pf. θα πρότεινα 1 από τους 5 που πίνουν καλύτερο καφε πια να σου κρατάει την κάμερα την επόμενη φορα για να μην χρειάζεται να είσαι barista ζογκλέρ.
- stefg
- Δημοσιεύσεις: 96
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 25, 2011 6:31 pm
- Όνομα: Στέφανος
- Μηχανή:: Saeco HD8323 mod
- Μύλος:: Ariete mod
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilte
Πολύ ωραίες κατασκευές. Έτσι, να παίρνουμε ιδέες!Christos έγραψε:Τώρα το είδα Στέφανε. 'Ετσι πρέπει, να υπάρχει φαντασία. Πάντως έχουμε αρκετούς ταλαντούχους στο forum. Ενδεικτικά:
viewtopic.php?f=5&t=106&p=14109#p14109
viewtopic.php?f=2&p=18485#p18474
Θα ήταν πιο εύκολο!antonis έγραψε:Ωραίο το συγκριτικό Στεφανε και πολυ χρήσιμο video για όποιον αναρωτιέται τι είναι το pressurized pf. θα πρότεινα 1 από τους 5 που πίνουν καλύτερο καφε πια να σου κρατάει την κάμερα την επόμενη φορα για να μην χρειάζεται να είσαι barista ζογκλέρ.
-
- Δημοσιεύσεις: 131
- Εγγραφή: Δευ Φεβ 14, 2011 1:19 pm
- Όνομα: Λάμπρος
- Μηχανή:: Delonghi Dedica 680
- 2η Μηχανή:: Gaggia Deluxe(sold!)
- Μύλος:: Iberital
- Τοποθεσία: Agrinion
Re: Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilte
ενημερωτικά για τον καφέ Rioba.
δοκίμασα και τους κόκκους αλλά και το Pod.
είναι πολύ καλή περίπτωση σε περιπτώσεις με μεγάλες καταναλώσεις και είναι πιθανώς καλύτερος από Lavazza (το μαύρο κουτί). Ta pods είναι επίσης πολύ καλά και βγαίνουν και σε έκδοση με 25% robusta!
(στη Robusta νομίζω με πιάνει πιο πολύ η καφεΐνη).
δοκίμασα και τους κόκκους αλλά και το Pod.
είναι πολύ καλή περίπτωση σε περιπτώσεις με μεγάλες καταναλώσεις και είναι πιθανώς καλύτερος από Lavazza (το μαύρο κουτί). Ta pods είναι επίσης πολύ καλά και βγαίνουν και σε έκδοση με 25% robusta!
(στη Robusta νομίζω με πιάνει πιο πολύ η καφεΐνη).
- stefg
- Δημοσιεύσεις: 96
- Εγγραφή: Τετ Μάιος 25, 2011 6:31 pm
- Όνομα: Στέφανος
- Μηχανή:: Saeco HD8323 mod
- Μύλος:: Ariete mod
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilte
Πληροφοριακά, βάζω δύο φωτογραφίες τoυ εσωτερικού της Saeco. Είχα μια μικρή διαρροή στο ακροφύσιο και ήθελα να δω τι συμβαίνει. Μάλλον τα άλατα ήταν.
Re: Saeco HD8323 - Pressurized vs Non-Pressurized Portafilte
Σκέφτομαι την αγορά της συγκεκριμένης μηχανής. Πίνω μόνο fredo espresso και ήθελα να ρωτήσω αν θα καλύπτει τις ανάγκες μου και αν για freddo υπάρχει διαφορά στη γεύση ανάμεσα σε pressurized και non-pressurized portafilter. Μπορώ να βρω κάτι καλύτερο σε αυτά τα λεφτά? (80 ευρώ)