Δίλημμα μεταξύ 2 φτηνών μύλων

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Δίλημμα μεταξύ 2 φτηνών μύλων

Δημοσίευση από Christos » Παρ Οκτ 01, 2010 11:49 am

Πρώτον δεν υπάρχει διαφωνία αλλά ανταλλαγή απόψεων. Βαρέθηκα πια.
Δικά σου είναι τα λεφτά και εσύ τα επενδύεις σε ότι εξοπλισμό θές. Εγώ δεν έχω κανέναν από τους δύο μύλους και απλώς επισημάνω μερικά πράγματα για καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων.
Εσύ έγραψες:
NaGR έγραψε:...
Είναι σημαντικό? Νομίζω ναι. Ρισκάροντας θα γενικεύσω τη σύγκριση Graef-κωνικά μαχαίρια vs Mignon-επίπεδα μαχαίρια.
Τα κωνικά μαχαίρια πιστεύω ότι είναι πιο user/beginner friendly. Σου επιτρέπουν να δεις πόσο κοντά είσαι στο ιδανικό και να παίξεις με το tamping και την ποσότητα. Πρακτικά, αν είσαι ένα ή παραπάνω κλικ μακρυά από το ιδανικό ο καφές θα τρέχει "νερό" ή θα μπουκώνεις τη μηχανή. ...
και μετά κάνεις άλλες διευκρινήσεις.

Έπρεπε και εγώ όταν ρωτούσες απεγνωσμένα για το τι μηχανή θα πάρεις να σου έγραφα...πάρε μία Krups και μια Gaggia και μια Silvia. Όλες έχουν την χάρη τους.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
NaGR
Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
2η Μηχανή:: Gaggia Pure
Μύλος:: Graef CM 80
2ος Μύλος:: Eureka Mignon

Δημοσίευση από NaGR » Παρ Οκτ 01, 2010 12:14 pm

Συμφωνώ, δεν υπάρχει διαφωνία
μάλλον ο γραπτός λόγος διαστρεβλώνει το πολύ χαλαρό μου τόνο

εξηγώ γιατί δεν μου αρέσει να γίνονται παρανοήσεις και να ξοδέψει κάποιος χρήματα με βάση αυτό που διάβασε απο εμένα και να μην είναι ευχαριστημένος.

σκηνή α
ξυπνάς το πρωί, το μάτι μισοπρησμένο και το χέρι ψιλοκουλο γιατί κοιμήθηκες πάνω του. πρέπει να φτιάξεις καφέ και να φύγεις.
βάζεις το πόρτα φίλτερ στo Graef, γεμίζεις καφέ με το (όχι και τόσο λειτουργικό) μάτι και πατάς με το μισοανάισθητο χέρι. ο καφές θα βγει απο 75-100% του ιδανικού. θα σε συγχωρήσει για τις νυχτερινές κραιπάλες σου και θα πας δουλειά.
βάζεις το πόρτα φίλτερ στο Mignon. έχεις 50% πιθανότητες ο καφές να βγει σαν το ντεμέκ εσπρέσσο του άχρηστου καφετζή στη δουλειά που ούτε το φραπόγαλλο δεν πετυχαίνει
συμπέρασμα ο Graef συγχωρεί.

σκηνή β
με τη λευκή εργαστηριακή ρόμπα μια ιδανική μέρα με σταθερό βαρομετρικό και μηδενικό άνεμο, σε θερμοκρασία 25 οC και στις 12 ακριβώς ξεκινάς τα εν οίκω πειράματα σου για το καφέ που θα σε αναδείξει αδιαμφισβήτητο βασιλιά της κρέμας στο youtube. μετά απο 136,3 δοκιμές καταλήγεις στον υπερτέλειο συνδυασμό. και ω! τη έκπληξη αυτός ο συνδυασμός βγαίνει απο το Mignon.
συμπέρασμα ο Μignon καταπλήσσει τα πλήθη (σε 25οC και μετά τις 12μμ)

Οι δύο μύλοι έρχονται σε πολύ κοντινή τιμή και δεν υπάρχει καφές που θα τους κάνει να σηκώσουν τα χέρια και να σε αφήσουν ξεκρέμαστο. ο καθένας, ανάλογα της ανάγκες του, το πόσο τελειομανής τσαπατσούλης νυχτόβιος κλπ είναι ας διαλέξει χωρίς φόβο και με λίγο πάθος.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Παρ Οκτ 01, 2010 12:42 pm

Να πω και εγώ την γνώμη μου για τον Mignon ως προς το αν συγχωρεί λάθη.
Εδώ και καιρό έχω αφήσει -παρατήσει θα έλεγα- την μικρομέτρηση και δεν την πειράζω καθόλου!
Αν αλλάξω καφέ τότε θα χρειαστεί.Γενικά αν βρώ το σημείο κοπής,σχετικά εύκολα εφόσον τώρα ξέρω το εύρος που κυμαίνεται ο εσπρέσο,δεν αλλάζω μετά εύκολα.
Οπότε πιστεύω ακόμη και το πρωί θα τον βγάλεις τον καλό σου καφέ,αρκεί να μην παίξεις με τα κοψίματα.
Και δεν βρίσκω λόγο να το κάνεις!Απο την στιγμή που έχεις τον ίδιο καφέ,έχεις πάρει μια ιδανική εκχύλιση και είσαι εντάξει,γιατί να πειράξεις το κόψιμο;

Υ.Γ.Πάντως δεν είδα πουθενά να υπάρχει κάποια διαφωνία ή εκνευρισμός στα προηγούμενα πόστ!Το αναφέρω σαν ο τρίτος της κουβέντας..
:oneup:

Άβαταρ μέλους
NaGR

Δημοσίευση από NaGR » Παρ Οκτ 01, 2010 1:01 pm

έχω τους 2 μύλους δίπλα δίπλα περίπου 2 μήνες. έκανα πολλά (για τα μέτρα μου) τεστ και, αν και γενικά δεν ικανοποιούμαι εύκολα, είμαι εξίσου ευτυχής και με τους δύο.
δεν μπορώ να διαλέξω, δεν θέλω να διαλέξω τους θέλω και τους δύο.(είμαι πολυγαμικός τύπος, σταυρώστε με!)

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Παρ Οκτ 01, 2010 4:07 pm

NaGR έγραψε: , δεν θέλω να διαλέξω τους θέλω και τους δύο.(είμαι πολυγαμικός τύπος, σταυρώστε με!)
Στην πυρά ο κύριος!!! :twisted:

Ναι όμως στο άβαταρ μοναδικό μύλο τον Craef έχεις... :lol:
Φαίνονται οι αδυναμίες! :lol:

Άβαταρ μέλους
NaGR

Δημοσίευση από NaGR » Παρ Οκτ 01, 2010 4:28 pm

δεν δέχεται περισσότερους χαρακτήρες αλλιώς σιγά μη δεν τον έβαζα.
χάνω τέτοιες ευκαιρίες?
ο μοντεράτορας είχε υποχθόνια σχέδια για το νοικοκυριό του όταν έβαλε την επιλογή για 2η μηχανή. όταν δεις επιλογή για 2ο μύλο πρέπει να ετοιμάζεσαι για νέο μπαμ. :mrgreen:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Οκτ 01, 2010 4:45 pm

Off topic:
NaGR έγραψε:Off topic:
...ο μοντεράτορας είχε υποχθόνια σχέδια για το νοικοκυριό του όταν έβαλε την επιλογή για 2η μηχανή. όταν δεις επιλογή για 2ο μύλο πρέπει να ετοιμάζεσαι για νέο μπαμ. :mrgreen:
Off topic:

Αστα να πάνε Νάσο, το ΔΝΤ δεν νομίζω να αφήνει περιθώριο για νέα μπαμ :( Θα φτιάξω πάντως και πεδίο για δεύτερο μύλο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

translator

Δημοσίευση από translator » Κυρ Ιαν 02, 2011 3:11 pm

Φίλε Νάσο, δεν ξέρω αν υπάρχει στο εγχειρίδιο χρήσης του Graef αλλά βρήκα ένα pdf για "Οδηγό Αναβαθμονόμησης" της Sunbeam με τον οποίο, αν κατάλαβα καλά, ανάλογα με τους αποστάτες που προσθαφαιρείς, αυξομειώνεις τις σκάλες άλεσης.
Ένας αποστάτης που προσθέτεις ισούται με 7 επιπλέον διαβαθμίσεις.

Δες κι εσύ και πες μου αν είναι κάτι καινούριο: http://coffeesnobs.com.au/attachments/E ... _Guide.PDF

Άβαταρ μέλους
NaGR

Δημοσίευση από NaGR » Δευ Ιαν 03, 2011 5:07 pm

να σου πω την αλήθεια δεν έχω διαβάσει το manual που έχει έρθει με το μύλο.
το pdf πάντως που δίνεις το έχω βρει και κατεβάσει πριν τον παραγγείλω.

όπως λέω και στο αναλυτικό μου ποστ
Ας αρχίσουμε με λίγη ιστορία
Το μοντέλο αυτό της Graef, είναι ένα rebadged Sunbeam EM0480. H Sunbeam έβγαλε μια αρχική παρτίδα και στην συνέχεια μια με μικρές διορθώσεις. Ο μύλος της Graef έχει αυτές τις μικρές διορθώσεις.
ε, αυτός ο οδηγός γράφτηκε μετά απο παρατηρήσεις και συζητήσεις που γίνονταν στο φόρουμ που δίνεις στο λινκ , και αφορούσαν την αρχική παρτίδα.

να σημειώσω για διευκρίνιση σε κάποιον που ενδιαφέρεται, οτι όταν λες αυξομειώνεις εννοείς ανεβάζεις ή κατεβάζεις ολόκληρη τη κλίμακα ρύθμισης. δεν αλλάζεις το βήμα της ρύθμισης.

αν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω, λετ μι νόου.

GrandeCuisine

Δημοσίευση από GrandeCuisine » Πέμ Ιουν 09, 2011 12:12 am

H Graef είναι τώρα και στην Ελλάδα:
Το site είναι ακόμα υπό κατασκευή, αλλά εδώ μερικές πληροφορίες:
Μύλος καφέ σε κωνικό σχήμα από ανοξείδωτο ατσάλι που αποτρέπει την υπερθέρμανση, ενώ κρατά το άρωμα του καφέ – σκληρό αλουμινένιο περίβλημα –αυτόματη λειτουργία group.
Η επιτυχία του μύλου άλεσης καφέ CM 80 επεκτάθηκε και στο επόμενο μοντέλο CM 90. Με τη βοήθεια ενός χρονομέτρου διασφαλίζεται η ακριβής δόση του καφέ και παρασκευάζεται φρέσκος κι έτοιμος για το φίλτρο.

Περισσότερα σε λίγες ημέρες εδώ:
http://grandecuisine.gr/graef/graef.php

Απάντηση