Πρόβλημα στο puck, στην εκχύλιση και γενικότερα.
-
kapospat
- Όνομα: Κωνσταντίνα
- Μηχανή:: rancilio silvia
- Μύλος:: Anfim Best
Re: Πρόβλημα στο puck, στην εκχύλιση και γενικότερα.
να πω και γω την απορία μου;; ενώ μέχρι τώρα είχα καλά αποτελέσματα στις εκχυλίσεις μου , χρησιμοποίησα καφέ που έχω κόψει εδώ και μια εβδομάδα και μου έχει επηρεάσει τον χρόνο, αλλά και το αποτέλεσμα στο puck. είναι πολύ υγρό και ορισμένες φορές φαίνεται το νερό στην επιφάνεια..είναι δυνατόν να έχουν αλλάξει λόγω του ότι έχει κοπεί πολλές μέρες πριν ο καφές;;; ( να προσθέσω οτι τον έχω βάλει σε αεροστεγές βαζάκι)
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Σίγουρα θα επηρεάσει.Αλλά ξέχνα το κάποιο νερό στο puck και τους αλλαγμένους χρόνους (θα σου βγαίνει ο καφές πιο γρήγορα) στην γεύση δεν βλέπεις διαφορά;
Υπήρχε κάποιος λόγος που έκοψες τόση ποσότητα από πριν και όχι μόνο την ποσότητα που χρειάζεται κάθε φορά;
Υπήρχε κάποιος λόγος που έκοψες τόση ποσότητα από πριν και όχι μόνο την ποσότητα που χρειάζεται κάθε φορά;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
kapospat
- Όνομα: Κωνσταντίνα
- Μηχανή:: rancilio silvia
- Μύλος:: Anfim Best
προοριζόταν για άλλη μηχανή και το έκοψα "χονδρική"
. το αποτέλεσμα μιας λάθος συνεννόησης ήταν να είμαι εγώ ο τελικός καταναλωτής. όσο για τη γεύση δεν μπορώ να πω πως κατάλαβα μεγάλες διαφορές, γιατί έφτιαχνα καπουτσινο. Που θα πάει θα τελειώσει !! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
- Sandman
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
Επιστρεφω σε αυτο το θεμα, με καποια στοιχεια παραπανω (εξακολουθω να ζοριζομαι για μια συνεχη αποδοση).
Μετρησα τον ογκο του νερου που βγαινει απο το grouphead σε 30 δευτερολεπτα, αφου διαβασα πως ειναι ενα διαγνωστικο στοιχειο καλης/κακης λειτουργιας της αντλιας.
Ε λοιπον χωρις το portafilter πανω, η μηχανη μου εδωσε 325ml/30sec νερου.
Απο οτι καταλαβαινω, αυτο δεν θα επρεπε να ειναι ετσι, σωστα?
Οποτε?
Μετρησα τον ογκο του νερου που βγαινει απο το grouphead σε 30 δευτερολεπτα, αφου διαβασα πως ειναι ενα διαγνωστικο στοιχειο καλης/κακης λειτουργιας της αντλιας.
Ε λοιπον χωρις το portafilter πανω, η μηχανη μου εδωσε 325ml/30sec νερου.
Απο οτι καταλαβαινω, αυτο δεν θα επρεπε να ειναι ετσι, σωστα?
Οποτε?
-
woodsman43
Απο αυτο που γραφεις και ετσι οπως το καταλαβαινω θελω να σου πω πως η opv δεν λειτουργει αν δεν υπαρχει πιεση.Προφανως το τεσταρισμα που θες να κανεις με τα ml γινεται μονο σε συνθηκες εγχυλισης ετσι ωστε να υπολογισεις ποσο νερο διαφευγει απο την opv σε σχεση με το ποσο νερο συλεγεις χωρις πιεση για τα ιδια δευτερολεπτα παντα.Αλλα επειδη εμενα με πιανει πονοκεφαλος με κατι τετοιες μαθηματικες προσεγγισεις γι αυτο βαζω ενα μανομετρο και κανω την απαραιτητη μετρηση.Ομως ετσι οπως το ψαχνεις μπορεις να διαβασεις καποιο σχετικο τοπικ που εχει αναλυθει δεοντως το θεμα αλλα δεν θυμαμαι που ειναι κρυμμενο.Η ψαχτο η ζητα το απο το χρηστο.Σορυ αλλα αυτα μου ηρθαν.Ελπιζω να βοηθησα εστω και λιγο.
- Sandman
Ασ'τα να πανε Δημητρη, κι εγω δεν τα παω καλα με αυτα. Εχεις δικιο για την OPV και γι'αυτο εκανα edit το κειμενο με τη λεξη "αντλια", νομιζω αυτο ειναι το ζητουμενο για την ωρα.. Ψαχνω να βρω αν υπαρχει καποιος πινακας που να εχει ml και sec και να δειχνει πιεση αντλιας.
- Christos
- Συντονιστής

Μια χαρά είναι είναι η αντλία σου. Χωρίς αντίσταση (χωρίς το pf κουμπωμένο) ο κατασκευαστής δίνει 650ml/60s. Είσαι spot on.
Για τα σταθερά αποτελέσματα στον καφέ, τα έχεις αγοράσει όλα τα απαραίτητα για τον τυφλοσούρτη αξεσουάρ; ζυγαριά, δοσομετρικό ποτήρι, taf καφέ;
Για τα σταθερά αποτελέσματα στον καφέ, τα έχεις αγοράσει όλα τα απαραίτητα για τον τυφλοσούρτη αξεσουάρ; ζυγαριά, δοσομετρικό ποτήρι, taf καφέ;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Sandman
Να σαι καλα Χρηστο, ευχαριστω.
Ναι, τα παρελκομενα τα εχω. Βαζω σταθερα 17γρ. καφε.
Τα καλυτερα αποτελεσματα τα παιρνω οταν η εκχυλιση κραταει 40κατι δευτερολεπτα, αλλα αυτο σιγουρα δεν ειναι σωστο.
Οταν πετυχαινω τις σωστες τιμες και ολα φαινονται αψογα (κρεμα, εκχυλιση, χρονος) η γευση ειναι πικρη, η θερμοκρασια παρα πολυ ψηλη και το σωμα αραιο.

Ναι, τα παρελκομενα τα εχω. Βαζω σταθερα 17γρ. καφε.
Τα καλυτερα αποτελεσματα τα παιρνω οταν η εκχυλιση κραταει 40κατι δευτερολεπτα, αλλα αυτο σιγουρα δεν ειναι σωστο.
Οταν πετυχαινω τις σωστες τιμες και ολα φαινονται αψογα (κρεμα, εκχυλιση, χρονος) η γευση ειναι πικρη, η θερμοκρασια παρα πολυ ψηλη και το σωμα αραιο.
- Christos
- Συντονιστής

Ποιόν καφέ έχεις αυτήν την περίοδο;
- Sandman
Rio Azul με RD 15.3
El Conquistador με RD 28.03
Δουλευω τον Rio Azul γιατι ειναι "παλαιοτερος".
El Conquistador με RD 28.03
Δουλευω τον Rio Azul γιατι ειναι "παλαιοτερος".