Ο λόγος περί Leveling.
Για όσους δεν το ξέρουν, Leveling θεωρείται η διαδικασία ομοιόμορφης κατανομής του καφέ στο pf και η εξασφάλιση σταθερής ποσότητας, πριν ακριβώς από το tamping.
Έπεσε στα υπόψιν μου το παρακάτω άρθρο (από το οποίο και οι εικόνες...Christos για σένα το λέω, μη με ρωτάς
http://silviaschool.com/?q=node/2
το οποίο εξηγεί σε γενικές γραμμές ΓΙΑΤΙ να κάνεις leveling.
Στην παρακάτω εικόνα δείχνει τι γίνεται στην ροή του νερού αν ο καφές έχει πατηθεί χωρίς πρώτα να έχει γίνει leveled.

με το παρακάτω αποτέλεσμα

Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω να κάνω από δω και πέρα ένα σωστό leveling χρησιμοποιώντας τον δείκτη μου.
Αυτό που με απέτρεπε αρχικά ήταν η .... "τσιγκουνιά" μου. Και αυτό γιατί όποιος πει ότι θα κάνει Level στον καφέ του πρέπει να είναι σίγουρος ότι 9 στις 10 φορές κάποια ποσότητα καφέ θα καταλήξει στα σκουπίδια (εκτός αν έχεις doser οπότε τον ξαναρίχνεις μέσα)
Αλλά το θέμα είναι ότι αξίζει να θυσιάσεις λίγο καφέ για το αποτέλεσμα.
Στο παραπάνω link θα βρείτε αναλυτικές φωτογραφίες για το πως να το κάνετε (αν δεν το κάνετε ήδη) με το δάχτυλο ή με κάποιο μαχαίρι (Θα έβαζα και εδώ τις φώτο αλλά θα με δαγκώσει ο admin γιατί λέει ότι παίρνω credit για πράγματα που δεν μου ανήκουν
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Απλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι από την στιγμή που άρχισα το leveling έχω ΣΥΝΕΧΕΙΑ την ίδια ποιότητα, ροή και αποτέλεσμα κατά το brewing. Δεν έχω να νοιάζομαι αν έβαλα λιγότερο ή περισσότερο καφέ ή αν για κάποιον λόγο ο καφές τρέχει πιο γρήγορα. Είμαι πλέον ήσυχος να πειραματιστώ με όλους τους άλλους παράγοντες (κόψιμο, temp surfing κτλ) σίγουρος ότι αυτό που βγαίνει από ποτήρι σε ποτήρι έχει διαφορά μόνο επειδή ΕΓΩ θέλω να έχει.