Leveling......το παρεξηγημένο

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Leveling......το παρεξηγημένο

Δημοσίευση από Alex_Under » Τετ Απρ 07, 2010 11:58 am

Θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας (...ελάτε να μαζευτούμε γύρω από την φωτιά να σας πω μια ιστορία...χο χο χο :lol: )

Ο λόγος περί Leveling.
Για όσους δεν το ξέρουν, Leveling θεωρείται η διαδικασία ομοιόμορφης κατανομής του καφέ στο pf και η εξασφάλιση σταθερής ποσότητας, πριν ακριβώς από το tamping.
Έπεσε στα υπόψιν μου το παρακάτω άρθρο (από το οποίο και οι εικόνες...Christos για σένα το λέω, μη με ρωτάς :roll: )
http://silviaschool.com/?q=node/2
το οποίο εξηγεί σε γενικές γραμμές ΓΙΑΤΙ να κάνεις leveling.
Στην παρακάτω εικόνα δείχνει τι γίνεται στην ροή του νερού αν ο καφές έχει πατηθεί χωρίς πρώτα να έχει γίνει leveled.
Εικόνα
με το παρακάτω αποτέλεσμα
Εικόνα

Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω να κάνω από δω και πέρα ένα σωστό leveling χρησιμοποιώντας τον δείκτη μου.
Αυτό που με απέτρεπε αρχικά ήταν η .... "τσιγκουνιά" μου. Και αυτό γιατί όποιος πει ότι θα κάνει Level στον καφέ του πρέπει να είναι σίγουρος ότι 9 στις 10 φορές κάποια ποσότητα καφέ θα καταλήξει στα σκουπίδια (εκτός αν έχεις doser οπότε τον ξαναρίχνεις μέσα)
Αλλά το θέμα είναι ότι αξίζει να θυσιάσεις λίγο καφέ για το αποτέλεσμα.

Στο παραπάνω link θα βρείτε αναλυτικές φωτογραφίες για το πως να το κάνετε (αν δεν το κάνετε ήδη) με το δάχτυλο ή με κάποιο μαχαίρι (Θα έβαζα και εδώ τις φώτο αλλά θα με δαγκώσει ο admin γιατί λέει ότι παίρνω credit για πράγματα που δεν μου ανήκουν :lol: )

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Απλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι από την στιγμή που άρχισα το leveling έχω ΣΥΝΕΧΕΙΑ την ίδια ποιότητα, ροή και αποτέλεσμα κατά το brewing. Δεν έχω να νοιάζομαι αν έβαλα λιγότερο ή περισσότερο καφέ ή αν για κάποιον λόγο ο καφές τρέχει πιο γρήγορα. Είμαι πλέον ήσυχος να πειραματιστώ με όλους τους άλλους παράγοντες (κόψιμο, temp surfing κτλ) σίγουρος ότι αυτό που βγαίνει από ποτήρι σε ποτήρι έχει διαφορά μόνο επειδή ΕΓΩ θέλω να έχει.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

mx1001

Re: Leveling......το παρεξηγημένο

Δημοσίευση από mx1001 » Τετ Απρ 07, 2010 12:12 pm

Θειο Αλεξ ... κατι παρομοιο κάνω και εγώ .

Αφου βαλω καφέ χτυπώ με το κουταλάκι το (πλαστικο) pf μου 5-10 φορες και γίνεται αλφάδι . Το κόλπο το πήρα από το αλφάδιασμα στα moka pots ... Βέβαια εσεις με τα βαρια μεταλικα θελετε βαριοπουλα γι αυτο και εφευρισκετε αλλες μεθοδους .

Τι κανει ο τυπος... και μετα απο αυτο ακολουθεί το ομοιομορφο "σταυρωτο" tamping ? . Και μετα απο αυτο ξεκιναει η παρασκευη του καφε ? ... :D

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Τετ Απρ 07, 2010 12:58 pm

Off topic:
mx1001 έγραψε:Off topic:
Θειο Αλεξ ... κατι παρομοιο κάνω και εγώ .
Off topic:

Μπράβο ανηψούδι μ' ... :lol:
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
dalas
Όνομα: Αντώνης
Μύλος:: Ascaso i-mini
Οι καφέδες μου:: San Pedro, La Margarita (Taf roast)

Δημοσίευση από dalas » Τετ Απρ 07, 2010 4:25 pm

Δεν νομίζω ότι είναι παρεξηγημένο, ίσως όχι τόσο διαδεδομένο. Βασικότατο step θα έλεγα εγώ, μαζί με την WDT σε περίπτωση που έχουμε αρκετά clumps (σβόλους αν δεν κάνω λάθος στα ελληνικά) από τον μύλο μας.
A good coffee does not require milk, a bad one does not deserve it - Guatemala saying.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τετ Απρ 07, 2010 6:11 pm

Πολύ ωραίος ο οδηγός της ranciliο και ευχαριστούμε Alex. Aπορώ πραγματικά που ποτέ δεν μου βγήκε στις αναζητήσεις με το google, αν και για να ευλογήσω τα γένια μου και αυτός o οδηγός αποδείχτηκε αρκετά σωστός.
Θα συμφωνήσω και εγώ με τον dalas, ότι το leveling δεν είναι καθόλου παρεξηγημένο, αν και πιστεύω ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η διανομή του καφέ στο pf και όχι τόσο η επιπεδοποίηση του η οποία και επιτυγχάνεται με το σωστό tapping. Άμα ο μύλος σου σβωλιάζει τον καφέ δεν νομίζω το levelling να διορθώνει την κατάσταση.
Μια παρατήρηση που θέλω να κάνω, από την μικρή εμπειρία μου, είναι ότι γεμίζοντας το pf όπως περιγράφεται στον παραπάνω σύνδεσμο, στην περίπτωση της gaggia, οδηγεί σε μέχρι και 19 g καφέ στο καλαθάκι !!! Αυτό βέβαια εξαρτάται σημαντικά από τον τύπο καφέ και φυσικά από το κόψιμο του αλλά κάτω από 16.5 g δεν έχω πέσει ποτέ. Εσείς έχετε ζυγίσει πόσο καφέ βάζετε μετά την εφαρμογή των παραπάνω;
Τέλος σχετικά με την τσιγγουνιά στον καφέ, έχω παρατηρήσει ότι πολύς καφές πάει χαμένος σε ένα κλασικό setup μύλος-μηχανή. Εγώ πχ δεν χρησιμοποιώ τα πρώτα 3-4 g του μύλου στον πρώτο καφέ της ημέρας όπως και κάνω πάντα levelling (άλλη τόση ποσότητα). Η λύση που χρησιμοποιώ είναι να τον συλλέγω σε ένα ταπεράκι που το βάζω στο ψυγείο και τον χρησιμοποιώ, όταν μου ζητηθεί η παρασκευή άλλου ροφήματος (πχ cappuccino).

Off topic:
Αλέχανδρε και Μιχάλη, πολύ χαίρομαι που το φόρουμ φέρνει τα μέλη μιας οικογένειας κοντά :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Απάντηση