Η πρώτη μου εμπειρία
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο αφρογαλα που φτιάχνουμε με το αλροφυσιο ατμού και αυτό που φτιάχνουμε με τη μηχανή του φραπέ?
- UltiMo_
- Δημοσιεύσεις: 959
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
Ναι. Το ένα είναι ζεστό και το άλλο κρύο
When life throws you curves, aim for the apex
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
:p προφανώς :p
Εννοώ στην ποιότητα. Γιατί με τη μηχανή του φραπέ το πετυχαίνω κατευθείαν και ανετα ενώ με τον ατμό βγάζω υφή σαπουναδας, δεν το πετυχαίνω με τίποτα. Άρα, το καλοκαίρι τουλάχιστον δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιησει κανείς τον ατμό.
Εννοώ στην ποιότητα. Γιατί με τη μηχανή του φραπέ το πετυχαίνω κατευθείαν και ανετα ενώ με τον ατμό βγάζω υφή σαπουναδας, δεν το πετυχαίνω με τίποτα. Άρα, το καλοκαίρι τουλάχιστον δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιησει κανείς τον ατμό.
- UltiMo_
- Δημοσιεύσεις: 959
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
Το οτι το ένα το πετυχαίνεις και το άλλο οχι, δε σημαίνει οτι έχουν διαφορά μεταξύ τους ποιοτικά.
Πάλεψέ το και αν πετύχεις το ζεστό, θα δεις οτι αλλάζει όλη η υφή του καφέ. Ενώ στο κρύο είναι μόνο για ομορφιά μια και μεσα απο το καλαμάκι δύσκολα ξεχωρίζεις το γάλα απο το αφρόγαλο
Πάλεψέ το και αν πετύχεις το ζεστό, θα δεις οτι αλλάζει όλη η υφή του καφέ. Ενώ στο κρύο είναι μόνο για ομορφιά μια και μεσα απο το καλαμάκι δύσκολα ξεχωρίζεις το γάλα απο το αφρόγαλο
When life throws you curves, aim for the apex
-
- Δημοσιεύσεις: 114
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 28, 2013 10:41 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Delonghi EC155
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Τοποθεσία: Πτολεμαιδα
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
UltiMo_ έγραψε:Καλημέρα σας!
Καπουτσίνο ή Λαττε ειναι αυτο που εφτιαξες?
- AlexFocus
- Δημοσιεύσεις: 240
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: La Marzocco LM
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
Απο τις πρωτες μου εκχυλισεις το μονο που κραταω ειναι οτι μοσχοβολισε το σπιτι καφε ….. κατα τα αλλα tragedy. Στην πρωτη μου εκχυλιση ειχα διαρροη νερου απο εκει που κουμπωνει το pf με το group καθως το φοβηθηκα και δεν το τερματισα στο σφιξιμο, στη δευτερη, οπως και στην πρωτη εκχυλιση, το νερο εγλωβιστηκε απο το κεικ (κοψιμο στο 16 του Niche) και τριτη εκχυλιση δεν υπηρξε γιατι καπου μπλεχτηκα με τη ζυγαρια Απο το σακουλακι παιρνω 18γρ, ο Niche δεν μου εδινε ακριβως τα ιδια γρ, αναμενομενο αλλωστε, και χρησιμοποιω το καλαθακι της Μαρτζοκο που ειναι 17γρ. Μηπως να παω στο καλαθακι 21γρ της Μαρτζοκο και να ανεβω στο Niche απο 16 σε 19; Το ταμπινγκ και το λεβελινγκ μου σιγουρα δεν διεκδικει δαφνες επιτυχιας αλλα δεν ηταν και χαλια.
υγ: επισυναπτω φοτο με κεικ οπου ειναι τοσο υγρα και κατιμαυρα που μοιαζουν ξερετε με τι
υγ: επισυναπτω φοτο με κεικ οπου ειναι τοσο υγρα και κατιμαυρα που μοιαζουν ξερετε με τι
Ford Focus MkII f/l 2008
-
- Δημοσιεύσεις: 72
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 29, 2022 9:10 am
- Όνομα: αργυρης
- Μηχανή:: ecm puristika
- 2η Μηχανή:: delonghi dedici
- Μύλος:: eureka mignon zero
- Οι καφέδες μου:: covim pasalaqua blucaffe paradiso
- Τοποθεσία: Βουλα
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
ειθισται οταν βαζουμε περισοτερο καφε απο οτι <σηκωνει> το καλαθακι να μας κανει διαροουλες
- AlexFocus
- Δημοσιεύσεις: 240
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: La Marzocco LM
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
Οποτε για το καλαθακι των 17γρ να αλεθω επισης 17γρ γιατι με τα 18γρ μαλλον υπαρχει προβλημα. Επαιρνα απο το σακουλακι 18γρ κοκκους γιατι αυτη την ποσοτητα εβλεπα οτι οι περισσοτεροι παιρνατε. Αλλα μαλλον πρεπει να απαγκιστρωθω λιγακι απο τους γενικους κανονες …..
Ford Focus MkII f/l 2008
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
Έχει να κάνει με την μάζα του καφέ και το ψήσιμο το πόσο χωράει ένα καλαθάκι, στο δικό μου 14gr ascaso έχω βάλει ως και 23gr μέσα.
Σε μεγάλο υψόμετρο με light ψήσιμο για παράδειγμα θα πάρεις λιγότερα γραμμάρια στο καλαθάκι από έναν καφέ σε χαμηλότερο υψόμετρο με medium ψήσιμο.
Προσπάθησε αρχικά να βγάζεις 1:2 ratio για να έχεις ένα μέτρο για τον ουρανίσκο σου.
Σε μεγάλο υψόμετρο με light ψήσιμο για παράδειγμα θα πάρεις λιγότερα γραμμάρια στο καλαθάκι από έναν καφέ σε χαμηλότερο υψόμετρο με medium ψήσιμο.
Προσπάθησε αρχικά να βγάζεις 1:2 ratio για να έχεις ένα μέτρο για τον ουρανίσκο σου.
..Για πάντα και μια μέρα.
-
- Δημοσιεύσεις: 291
- Εγγραφή: Σάβ Μάιος 28, 2022 11:32 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 Plust Pid
- Μύλος:: Lagom P64
- Τοποθεσία: Greece
Re: Η πρώτη μου εμπειρία
Alex πως σου φαινεται ο Niche ?AlexFocus έγραψε: ↑Σάβ Ιουν 25, 2022 4:08 pmΑπο τις πρωτες μου εκχυλισεις το μονο που κραταω ειναι οτι μοσχοβολισε το σπιτι καφε ….. κατα τα αλλα tragedy. Στην πρωτη μου εκχυλιση ειχα διαρροη νερου απο εκει που κουμπωνει το pf με το group καθως το φοβηθηκα και δεν το τερματισα στο σφιξιμο, στη δευτερη, οπως και στην πρωτη εκχυλιση, το νερο εγλωβιστηκε απο το κεικ (κοψιμο στο 16 του Niche) και τριτη εκχυλιση δεν υπηρξε γιατι καπου μπλεχτηκα με τη ζυγαρια Απο το σακουλακι παιρνω 18γρ, ο Niche δεν μου εδινε ακριβως τα ιδια γρ, αναμενομενο αλλωστε, και χρησιμοποιω το καλαθακι της Μαρτζοκο που ειναι 17γρ. Μηπως να παω στο καλαθακι 21γρ της Μαρτζοκο και να ανεβω στο Niche απο 16 σε 19; Το ταμπινγκ και το λεβελινγκ μου σιγουρα δεν διεκδικει δαφνες επιτυχιας αλλα δεν ηταν και χαλια.
υγ: επισυναπτω φοτο με κεικ οπου ειναι τοσο υγρα και κατιμαυρα που μοιαζουν ξερετε με τι