Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Συστάσεις αγορών για τους "νέους" Barista και προτάσεις αναβαθμίσεων για τους "παλιούς".
Άβαταρ μέλους
dasimo
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: Bezzera BZ10
2η Μηχανή:: Gaggia Baby,Aerpress
Μύλος:: Eurika Mignon
2ος Μύλος:: Gaggia MDF
Οι καφέδες μου:: Mokka, TAF, Sapid, Cup10, Kudu

Re: Συμβουλές για αγορά πρώτης μηχανής/μύλου

Δημοσίευση από dasimo » Δευ Ιαν 31, 2022 10:19 am

Πάντως αν σε ενδιαφέριε η Oscar II, να σου στείλω μια καταπληκτική προσφορά που βρήκα για την απλή έκδοση την οποία μπορείς να αναβαθμίσεις αργότερα.
https://homebarista.be/en/shop/products ... eaning-kit

Ο μύλος είναι λίγο περίεργος αλλα για πρώτη φάση θα σε βγάλει μια χαρά

Βεβαίως υπάρχει και στην έκδοση pro με τον κατάλληλο μύλο να σε βγάλει δεκαετίες (και μάλιστα στην έκδοση silenzio

https://homebarista.be/en/shop/products ... eaning-kit

και εδώ μόνο η μηχανή σε έκδοση pro στα.....αν είναι δυνατόν 749 ευρω και τσιμπάς και τον g-ioto μονοδοσιακο και είσαι αρχηγός.

https://homebarista.be/en/shop/products ... stat-sirai

panchos1985
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Lelit PlusT PID
Μύλος:: Mignon Silenzio

Δημοσίευση από panchos1985 » Παρ Φεβ 04, 2022 7:33 pm

Θανάση, ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση. Να σε ρωτήσω όμως, χρειάζεται τόσο πολύ (μισή ώρα) για να ζεσταθεί η Plust ή απλά εσύ την αφήνεις τόσο?? Θέλω να πω, πχ το πρωί που θα την χρειάζομαι εγώ για να φτιάχνω το καφεδάκι ΠΡΙΝ πάω στην δουλειά μου, θα μου παίρνει 30' + 10-15' = 40-45' για να τον έχω έτοιμο??
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος panchos1985 την Παρ Φεβ 04, 2022 7:51 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

panchos1985
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Lelit PlusT PID
Μύλος:: Mignon Silenzio

Δημοσίευση από panchos1985 » Παρ Φεβ 04, 2022 7:50 pm

geoiron έγραψε:
Κυρ Ιαν 30, 2022 3:12 pm
Καλησπέρα και από εμένα.
Κάτοχος της Oscar II για πάνω από 1,5 χρόνο θα σου πω ότι για να φτιάξεις 2 καπουτσίνο back to back δε χρειάζεται καθόλου χρόνος αναμονής. Μπορείς να κάνεις το αφρόγαλο ταυτόχρονα με την εκχύλιση του εσπρέσο έχοντας ποσότητα και ποιότητα ατμού επαγγελματικών μηχανών.
Όσον αφορά το professional pack, θα σου πω ότι εγώ την αγόρασα μόνο με την OPV ρυθμισμένη στα 9 bar, χωρίς το SIRAI. Βέβαια βρίσκομαι τώρα στη φάση που σκέφτομαι να το τοποθετήσω για να έχω καλύτερο έλεγχο και στον ατμό και στη θερμοκρασία.
Για την ποιότητα κατασκευής και τη σύγκριση μεταξύ των δύο μηχανών δεν μπορώ να πω τίποτα αφού δεν έχω εικόνα από Lelit. Αν εξαιρέσεις τα πλαστικά της Oscar II που δεν ικανοποιούν στην όψη, πιστεύω ότι ποιοτικά άνετα θα μπορούσε να σταθεί σε ένα ημιεπαγγελματικό περιβάλλον.
Τέλος αυτό που πρέπει να σκεφτείς (το οποίο σκέφτομαι και εγώ έχοντας έναν αρκετά ικανοποιητικό μύλο) είναι η αγορά ενός πολύ καλού μύλου για να υποστηρίξει όποιο από τα δύο μηχανήματα αγοράσεις.
Γιώργο, ευχαριστώ και εσένα για την απάντηση. Έχεις το τελευταίο μοντέλο της Oscar II σωστά?
Πόση ώρα χρειάζεται εσένα για να ζεσταθεί?? Από ότι έχω διαβάσει όλες οι HX θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο ζεστάματος από τις single boiler.. Ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο? :a014:
Όπως καταλαβαίνετε, το μεγάλο μου πρόβλημα είναι στο πόσο χρόνο θα χρειάζομαι το πρωί πριν πάω στη δουλεία για να φτιάχνω το καφεδάκι μου!
Η προσφορά που έγραψε πιο πάνω ο Δημήτρης, όντως είναι αξεπέραστη (βγαίνει κάπου στα 790 με τα μεταφορικά). Αν δεν έχουν διαφορά Lelit - Oscar στο χρόνο ζεστάματος, είναι πολύ καλή περίπτωση και η 2η, και θα έχω πολύ μεγάλο δίλημμα...
Κάποιος άλλος γνώμη????

thanasis00
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Bellezza Francesca
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από thanasis00 » Παρ Φεβ 04, 2022 8:01 pm

panchos1985 έγραψε:
Παρ Φεβ 04, 2022 7:33 pm
Θανάση, ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση. Να σε ρωτήσω όμως, χρειάζεται τόσο πολύ (μισή ώρα) για να ζεσταθεί η Plust ή απλά εσύ την αφήνεις τόσο?? Θέλω να πω, πχ το πρωί που θα την χρειάζομαι εγώ για να φτιάχνω το καφεδάκι ΠΡΙΝ πάω στην δουλειά μου, θα μου παίρνει 30' + 10-15' = 40-45' για να τον έχω έτοιμο??
Καλησπέρα,
Δε το θεωρώ δεδομένο το 30 λεπτά, ίσως είναι έτοιμη και νωρίτερα, συνήθως το καταλαβαίνεις αν πιάσεις το group head εκεί που κουμπώνει το portafilter, θα είναι πολύ ζεστό για να κρατήσεις πάνω από 3-4 δευτερόλεπτα το χέρι σου. Απλά επειδή δουλεύω από το σπίτι, την ανοίγω και σε περίπου μισή ώρα ξεκινάω τα καφεδάκια. Με το PID βλέπεις και νωρίτερα πότε είναι το νερό έτοιμο, αλλά γενικά σαν πρόταση λένε όλοι να είναι ζεστή όλη η μηχανή πριν φτιάξεις καφέ.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan

Δημοσίευση από Hatori » Παρ Φεβ 04, 2022 8:23 pm

Θέλει 15+ λεπτά για να είναι έτοιμη για το πρώτο καφεδάκι!

geoiron
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
2η Μηχανή:: Lelit Mara X
Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X

Δημοσίευση από geoiron » Κυρ Φεβ 06, 2022 6:56 pm

panchos1985 έγραψε:
Παρ Φεβ 04, 2022 7:50 pm
Γιώργο, ευχαριστώ και εσένα για την απάντηση. Έχεις το τελευταίο μοντέλο της Oscar II σωστά?
Πόση ώρα χρειάζεται εσένα για να ζεσταθεί?? Από ότι έχω διαβάσει όλες οι HX θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο ζεστάματος από τις single boiler.. Ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο? :a014:
Όπως καταλαβαίνετε, το μεγάλο μου πρόβλημα είναι στο πόσο χρόνο θα χρειάζομαι το πρωί πριν πάω στη δουλεία για να φτιάχνω το καφεδάκι μου!
Η προσφορά που έγραψε πιο πάνω ο Δημήτρης, όντως είναι αξεπέραστη (βγαίνει κάπου στα 790 με τα μεταφορικά). Αν δεν έχουν διαφορά Lelit - Oscar στο χρόνο ζεστάματος, είναι πολύ καλή περίπτωση και η 2η, και θα έχω πολύ μεγάλο δίλημμα...
Κάποιος άλλος γνώμη????
Παναγιώτη καλησπέρα. Εγώ πριν το 40 λεπτο δεν κάνω καφέ. Και πίστεψε με είμαι αρκετά πρωινός τύπος λόγω δουλειάς. Οπότε έχω πάρει μια xiaomi πρίζα και έχω συνδέσει εκεί την μηχανή και την προγραμματίζω να ανοίγει μισή ώρα πριν το πρωινό ξύπνημα. Δεν χρειάζεται, σε αντίθεση με αυτό που γράφει το manual, να είναι ενεργοποιημένος ο ατμός στην αρχή. (μου το έχει επιβεβαιώσει και ο αντιπρόσωπος στην Ιταλία). Με αυτόν τον τρόπο δεν περιμένω καθόλου.

koud

Δημοσίευση από koud » Τρί Φεβ 08, 2022 7:20 pm

@GiannisSi οταν λες διαβαζεις?Για βοηθησε και εμας με κανενα λινκ χρησιμο παρακαλω.

koud

Δημοσίευση από koud » Τρί Φεβ 08, 2022 7:51 pm

Καλησπερα στο forum.Θα ηθελα και εγω να κανω την ερωτηση που σιγουρα εχει απαντηθει αρκετες φορες .Θα ηθελα και εγω μνα σταματησω να αγοραζω απο εξω καφεδες και εν μερη να κανω και αποσβεση με την αγορα μηχανης για espreso.Επισης εχω διαβασει οτι σημαντικο ειναι και ενας "καλος" μυλος.
Στην παρασκευη καφε εχω πληρη μεσανυχτα.Αρα να ηθελα να μου πρεοτεινετε εναν μυλο για ικανοποιητικα αποτελεσματα το πολυ μεχρι 25ο ευρω.Και επισης μια μηχανη απο οτι καταλαβαινω να ειναι Lelit.
Eπισης 1 -2 τιπς οταν θα κανω πρωτη φορα την πρωτο μου καφε.Προετοιμασια μηχανης.Και γενικα τι πρεπει να κανω πριν κανω εναν καφε.
Καθημερινη χρηση θα ειναι 3-4 καφεδες.
Επισης καθε ποτε θα χρειαζεται ο λεγομενος καθαρισμος της και περιπου ποια θα ειναι η διαδικασια.
Ευχαριστω για τον τυχον χρονο σας. :a048:

vlaxos80
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Classic pro
Μύλος:: Eurogat K3

Δημοσίευση από vlaxos80 » Πέμ Φεβ 10, 2022 7:37 pm

Μετά την αγορά της εσπρεσσιερας Gaggia classic 2018 την οποία και περιμένω να έρθει όπως και το ελατήριο για τα 9bar πήρα και από έναν φίλο μεταχειρισμένο μύλο..ο μύλος είναι της eurogat ο Κ3 doserless..τι γνώμη έχετε για τον μύλο αυτόν?? Αξίζει??προτίμησα να πάρω αυτόν παρά πχ έναν καινούριο Graef στα ίδια λεφτά..πιστεύω να έκανα καλή επιλογή και να μη το μετανιώσω..εσείς τι λέτε??

Άβαταρ μέλους
Euripides
Όνομα: Ευριπίδης
Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: Eureka Silenzio

Δημοσίευση από Euripides » Τρί Μαρ 01, 2022 3:41 pm

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του forum. Ποια απο αυτές τις τέσσερις μηχανές μου προτείνετε να αγοράσω;:

Rancilio Silvia V6 (14kg)
https://www.ranciliogroup.com/rancilio/silvia/silvia/

La Pavoni Casabar PID (14kg)
https://www.lapavoni.com/en/product/casabar-pid-csrpid/

Lelit PL41 Plust PID (7kg, Πολυ απογοητευτικό)
https://www.barista.gr/el/LELIT-PL41-PLUST-PID-2

NS Oscar II (13 με 14kg)
https://simonelliusa.com/products/oscarii-model.asp

Πίνω μόνο εσπρέσο, cappucino/latte πολύ σπάνια.

Για τον μύλο σκέφτομαι να αγοράσω τον Eureka Mignon Silenzio/Specialita.

Η La Pavoni είναι ίδια με την Lelit με την διαφορά ότι είναι πιο βαριά και το μανόμετρο είναι ήδη εγκατεστημένο. Την θεωρώ πιο ποιοτική.

Η Rancilio είναι μια καλή φθηνή μηχανή για τα λεφτά της και πολύ ποιοτική, (θεωρώ πως ειναι καλύτερη απο την Lelit PL41TEM με PID της Auber).

Η NS Oscar II ειναι HX, καλυτερο Thermal Stability, καλύτερο ακροφύσιο αλλά όπως είπα και πιο πάνω δεν πίνω καφέδες με γάλα. Επίσης δεν έχει PID.

Ευχαριστώ. 😀

Απάντηση