Ευχαριστώ για τη βοήθεια αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία διαφορά. Πλέον δεν ξέρω αν απλά μου "καίει" τον καφέ τόσο που δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι ξινός η πικρός ο καφές.Trade52 έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 06, 2022 10:21 amΔοκίμασε το εξής μετά τους πρώτους καφέδες καθάρισε τη σιτα, άφησε να τρέξει λίγο νερό 4-5 ", κούμπωσε το portafilter και ξαναπέρασε άλλο τόσο νερό από το basket, ίσως και δύο - τρία backflush 10" με νερό. Επίσης καλό θα είναι να μην αφήνεις νερό από την προηγούμενη μέρα στο δοχείο (δημιουργούνται άλγη).Mranderson έγραψε: ↑Τετ Φεβ 02, 2022 1:57 amΓεια χαρά σε όλους!
Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος που έχει το ίδιο μηχάνημα και αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εμένα. Έχω απευθυνθεί στην υποστήριξη της lelit αλλά δεν έχει λυθεί το θέμα.
Αγόρασα τη lelit Glenda με το PID (lelit pl41plust) πριν από μερικούς μήνες. Συνήθως, κάνω 1 με 2 εσπρέσο το πρωί και βγαίνουν καλοί (οχι εξαιρετικά καλοί).
Το πρόβλημα είναι ότι αν αφήσω τη μηχανή ανοιχτή για 2 ωρες και κάνω πάλι καφε, θα έχει πολύ όξινη γεύση.
Εχω δοκιμάσει να κλείσω την μηχανή και να την ξανανοίξω οταν θέλω να κάνω μετα πάλι καφέ αλλα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο καφές εχει ξινή/μεταλλική γεύση.
Μπορεί να συμβαίνει κάτι με το PID; Ή υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση στο μενού που πρέπει να αλλάξω; Γενικά έχω πειραματιστει πάρα πολύ με τις ρυθμίσεις του PID.
Η lelit έφτιαξε και βιντεακι στο YouTube σαν απάντηση στο ερώτημα μου για τη διαφορά θερμοκρασίας (offset) που δείχνει πως όντως η διαφορά θερμοκρασίας είναι 8-10 βαθμούς.
[youtube]https://youtu.be/py8b8w_MXJc[/youtube]
Μια άλλη ανησυχία μου είναι πόσα bar πίεσης έχει αυτό το μηχάνημα αν και η lelit μου απάντησε οτι κυμενεται απο 9-10.5 και πως είναι ρυθμισμένο ακριβώς για τη κάθε μηχανή.Εάν είναι πάνω από 9 μπάρες, πρέπει να ρυθμίσω το OPV; Βέβαια δεν πιστεύω πως το πρόβλημα είναι η πίεση γιατί λογικά θα το είχα και στους πρωτου καφέδες.
Ο μύλος που χρησιμοποιώ είναι Eureka mignon manualle και είναι επίσης μερικών μηνών.
Κάθε βελτίωση που προσπάθησα σύμφωνα με τα παρακάτω, δεν άλλαξε το αποτέλεσμα:
Φίλτρο Lelit 35L
Lelit naked portfilter
Καλάθι IMS 15/18γρ
Distributor Motta (δεν το χρησιμοποιώ πλέον γιατί βγαίνει χειρότερος ο καφές)
WDT tool
Αλλαγή shower screen σε αυτό της IMS
Ζυγισμένο tamper για σταθερό tamp 15 kg ή 58.5mm tamper
Επιμελής καθαρισμός της μηχανής και του grinder.
Φρέσκοι κόκκοι καφέ (2-4 εβδομάδων)
Η ρουτίνα/συνταγή μου:
Βάζω φρέσκο νερό στο δοχείο.
Ανάβω τη μηχανή
Περιμένω περίπου μισή ώρα για να ζεσταθεί με το portfilter κουμπωμένο.
Μπορεί να αφήσω να τρέξει λίγο νερό για 2-3 δευτερόλεπτα Προθερμενω το φλιτζάνι μου
Αλέθω 17gr σε ένα μικρό δοχείο και βάζω τον καφέ στο portfilter.
Όσο το δυνατόν καλή προετοιμασία πριν το πάτημα (puck prep) και τελευταία χρησιμοποιώ και wdt.
Τάμπινγκ με πίεση 15 κιλών.
Η θερμοκρασία στο PID κυμαίνεται από 101-104°c (χωρίς offset)
Τοποθετώ το portfilter στο μηχάνημα και ανοίγω την αντλία νερού.
Συνήθως πηγαίνω σε αναλογία 1:2 (17gr --> 34gr) σε περίπου 24-30 δευτερόλεπτα.
Κατά την εκχύλιση ο καφές βγαίνει μετά από 3-5 δευτερόλεπτα και δεν υπάρχει channeling.
Έχω σπαταλήσει πολύ καφέ αυτούς τους μήνες και ό,τι και να κάνω, η γεύση είναι η ίδια.
Αυτή τη στιγμή αρχίζω να σκέφτομαι ότι το μηχάνημα μπορεί να είναι το πρόβλημα.
Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει θα είμαι ευγνώμων!
Αν το κάνεις θα ήθελα να μου πεις αν είδες διαφορά
Ειλικρινά έχω προσπαθήσει τα πάντα και έχω διαβάσει πάρα πολύ γύρω από τον εσπρέσο. Δεν ξέρω τι άλλο να προσπαθήσω για να πετύχω έναν νορμάλ εσπρέσο. Δεν γίνεται μετά από τόση ενασχόληση και προσπάθεια να κάνω κάτι τόσο λάθος που οι καφέδες να βγαίνουν πάντα χάλια μετά τον 1ο καφέ.
Δεν ξέρω αν έχει πρόβλημα η μηχανή ή ο μύλος (eureka manualle)