Συζήτηση για εισαγωγή στον κόσμο του εσπρέσο στο σπίτι
Re: Συζήτηση για εισαγωγή στον κόσμο του εσπρέσο στο σπίτι
Άρα ανάμεσα στις 2... θεωρείς καλύτερη την plustpid...
Λόγο 58mm υποθέτω...δεν μπορώ να βρω κάτι άλλο
Λόγο 58mm υποθέτω...δεν μπορώ να βρω κάτι άλλο
-
FeatherBrain
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41em
- Μύλος:: Graef cm702
Υπάρχει διαφορά και στο boiler. Η pl41 plust pid έχει 300ml έναντι 250ml της pl81.
Εάν σε παίρνει οικονομικά πάρε την pl41 plust pid + το μανόμετρο. Έχει όλα τα καλούδια και είναι και 58mm ώστε εάν στο μέλλον αναβαθμίσεις να σου μείνουν τα παρελκόμενα.
Κατά τα άλλα μια χαρά καφεδάκια θα πιεις και από τις δύο και με λίγη εξάσκηση και ένα καλό μύλο θα πιεις καφέδες καλύτερους από τα περισσότερα μαγαζιά έξω.
Εάν σε παίρνει οικονομικά πάρε την pl41 plust pid + το μανόμετρο. Έχει όλα τα καλούδια και είναι και 58mm ώστε εάν στο μέλλον αναβαθμίσεις να σου μείνουν τα παρελκόμενα.
Κατά τα άλλα μια χαρά καφεδάκια θα πιεις και από τις δύο και με λίγη εξάσκηση και ένα καλό μύλο θα πιεις καφέδες καλύτερους από τα περισσότερα μαγαζιά έξω.
-
thanasis00
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Bellezza Francesca
- Μύλος:: Niche Zero
Ακριβώς, ό,τι είπε και ο φίλος από πάνω.
Δες και ένα λίγο παλιότερο thread για το ίδιο ζήτημα: viewtopic.php?t=7082
Δες και ένα λίγο παλιότερο thread για το ίδιο ζήτημα: viewtopic.php?t=7082
Ας αναστήσω λίγο αυτό το thread.
Είχα ένα ατύχημα, ο πιο κομψός τρόπος που μπορώ να σκεφτώ να το πω, με τον μύλο μου.
Αν έχετε χρησιμοποιήσει τον rhino (υποθέτω είναι ίδιος με τον porlex) ή γενικότερα κάποιο οικονομικό μύλο χειρός θα ξέρετε πως υπάρχει ένα ελατηριάκι που ρυθμίζει την απόσταση του μέσα μαχαιριού από το έξω. Ε αυτό με κάποιο τρόπο είτε έσπασε ,είτε κάπως βγήκε, δεν έχει μεγάλη σημασία, σημασία έχει πως θα "χρειαστώ" μύλο άμεσα, μιας και ο τωρινός μου είναι άχρηστος. Έψαξα και για ανταλλακτικά, φαίνεται ότι πουλάνε μόνο μαχαίρια.
Έχετε να κάνετε κάποια πρόταση; Η χρήση θα είναι για V60 & μπρίκι, ενώ έχω στο μυαλό μου μελλοντικά να κινηθώ και προς τον εσπρέσσο.
Σκέφτομαι να πάω σε χειροκίνητο, έχω ξεχωρίσει τον 1zpresso q2 και τον timemore chestnut, που είναι πάνω από 100 ευρώ. Αξίζουν τα λεφτά τους;
Από τη στιγμή που έχω στο μυαλό μου τον εσπρέσσο θα άξιζε να κοιτάξω κάτι καλύτερο για να το έχω και για το μέλλον; Το budget αυτή τη στιγμή δυστυχώς είναι πολύ περιορισμένο. Κάποιος lelit fred θα ήταν για να καταλάβετε υπέρβαση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Είχα ένα ατύχημα, ο πιο κομψός τρόπος που μπορώ να σκεφτώ να το πω, με τον μύλο μου.
Αν έχετε χρησιμοποιήσει τον rhino (υποθέτω είναι ίδιος με τον porlex) ή γενικότερα κάποιο οικονομικό μύλο χειρός θα ξέρετε πως υπάρχει ένα ελατηριάκι που ρυθμίζει την απόσταση του μέσα μαχαιριού από το έξω. Ε αυτό με κάποιο τρόπο είτε έσπασε ,είτε κάπως βγήκε, δεν έχει μεγάλη σημασία, σημασία έχει πως θα "χρειαστώ" μύλο άμεσα, μιας και ο τωρινός μου είναι άχρηστος. Έψαξα και για ανταλλακτικά, φαίνεται ότι πουλάνε μόνο μαχαίρια.
Έχετε να κάνετε κάποια πρόταση; Η χρήση θα είναι για V60 & μπρίκι, ενώ έχω στο μυαλό μου μελλοντικά να κινηθώ και προς τον εσπρέσσο.
Σκέφτομαι να πάω σε χειροκίνητο, έχω ξεχωρίσει τον 1zpresso q2 και τον timemore chestnut, που είναι πάνω από 100 ευρώ. Αξίζουν τα λεφτά τους;
Από τη στιγμή που έχω στο μυαλό μου τον εσπρέσσο θα άξιζε να κοιτάξω κάτι καλύτερο για να το έχω και για το μέλλον; Το budget αυτή τη στιγμή δυστυχώς είναι πολύ περιορισμένο. Κάποιος lelit fred θα ήταν για να καταλάβετε υπέρβαση.
-
Kourampies
Αν έχεις να δώσεις για 1zpresso jx/jx pro τότε για μένα είναι η καλύτερη και πιο vfm επιλογή. Ο timemore slim έχει τις ίδιες λεπίδες με τον πολύ φτηνότερο c2, εκεί που χάνει ο τελευταίος είανι σε ποιότητα κατασκευής, που κατ' εμέ δεν έχει και τόσο σημασία για αυτά τα χρήματα. Το grind quality των timemore είναι αξιοπρεπές και πάνω από φτηνούς μύλους hario κλπ, επίσης ίδιας ποιότητας πάνω κάτω με τον 1zpresso Q2, επομένως πολύ καλύτερα είανι να πάρεις το c2 με λιγότερα χρήματα.e_pico έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 10, 2022 3:44 pmΑς αναστήσω λίγο αυτό το thread.
Ο Jx κάνει και για espresso/πολύ λεπτά κοψίματα, ενώ οι άλλοι όχι, κυρίως γιατί θα θέλουν 2 λεπτά+ να το παλεύεις.
Οκ χρήσιμες οι συμβουλές σου, σε ευχαριστώ.Kourampies έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 10, 2022 10:17 pmΑν έχεις να δώσεις για 1zpresso jx/jx pro τότε για μένα είναι η καλύτερη και πιο vfm επιλογή. Ο timemore slim έχει τις ίδιες λεπίδες με τον πολύ φτηνότερο c2, εκεί που χάνει ο τελευταίος είανι σε ποιότητα κατασκευής, που κατ' εμέ δεν έχει και τόσο σημασία για αυτά τα χρήματα. Το grind quality των timemore είναι αξιοπρεπές και πάνω από φτηνούς μύλους hario κλπ, επίσης ίδιας ποιότητας πάνω κάτω με τον 1zpresso Q2, επομένως πολύ καλύτερα είανι να πάρεις το c2 με λιγότερα χρήματα.
Ο Jx κάνει και για espresso/πολύ λεπτά κοψίματα, ενώ οι άλλοι όχι, κυρίως γιατί θα θέλουν 2 λεπτά+ να το παλεύεις.
Είχα δει ένα βίντεο του coffee chronicler, που τον εκτιμώ πολύ, σχετικά με τη σειρά μύλων της 1zpresso και γενικά με ψήνουν πολύ περισσότερο από τους timemore. Ο JX pro είναι σε νορμάλ τιμή, μπορώ πες να μαζέψω λεφτά για λίγο καιρό ακόμη και να πάω σε αυτόν. Ως τότε υποθέτω θα πίνω αλεσμένο. Δυστυχώς όμως πλησιάζει πολύ σε τιμή τον J max που είναι μια κατηγορία πάνω και έλεγα μηπως δεν αξίζει. Γενικά ακούω απόψεις και βλέπω.
Απλά δεν έχω ψευδαισθήσεις όσων αφορά τον εσπρέσσο, ξέρω πως δύσκολα στήνεις ένα χαρμάνι με stepped μύλο, ειδικά χειροκίνητο αυτής της τιμής. Αφού πίνω όμως και φίλτρου, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στο να έχω και έναν καλό χειρός.
Όσο για το χρόνο αλέσματος, αλέθω αυτή τη στιγμή με κεραμικά μαχαίρια για 3πλό μπρίκι. Με απλά λόγια, κοντά στα 5 λεπτά. Οπότε και με τα δύο λεπτά που χρειάζονται που λες εσύ δεν θα είχα πρόβλημα.
Καλή σου μέρα.
-
Kourampies
Τα 2 λεπτά με χειροκίνητο μύλο θα κουράσουν και το χέρι σου πολύ, γι' αυτό το είπα κυρίως. O J max απ' όσο καταλαβαίνω, δεν είανι τόσο καλός όσο ο K max που συγκρίνεται κανονικά με comandante. Προσωπικά θα έπαιρνα είτε το Jx, είτε τον K plus, αλλά όλα εξαρτόνται και απ' τις τιμές που τα βρίσκεις.e_pico έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 10, 2022 11:10 pmΟκ χρήσιμες οι συμβουλές σου, σε ευχαριστώ.Kourampies έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 10, 2022 10:17 pmΑν έχεις να δώσεις για 1zpresso jx/jx pro τότε για μένα είναι η καλύτερη και πιο vfm επιλογή. Ο timemore slim έχει τις ίδιες λεπίδες με τον πολύ φτηνότερο c2, εκεί που χάνει ο τελευταίος είανι σε ποιότητα κατασκευής, που κατ' εμέ δεν έχει και τόσο σημασία για αυτά τα χρήματα. Το grind quality των timemore είναι αξιοπρεπές και πάνω από φτηνούς μύλους hario κλπ, επίσης ίδιας ποιότητας πάνω κάτω με τον 1zpresso Q2, επομένως πολύ καλύτερα είανι να πάρεις το c2 με λιγότερα χρήματα.
Είχα δει ένα βίντεο του coffee chronicler, που τον εκτιμώ πολύ, σχετικά με τη σειρά μύλων της 1zpresso και γενικά με ψήνουν πολύ περισσότερο από τους timemore. Ο JX pro είναι σε νορμάλ τιμή, μπορώ πες να μαζέψω λεφτά για λίγο καιρό ακόμη και να πάω σε αυτόν. Ως τότε υποθέτω θα πίνω αλεσμένο. Δυστυχώς όμως πλησιάζει πολύ σε τιμή τον J max που είναι μια κατηγορία πάνω και έλεγα μηπως δεν αξίζει. Γενικά ακούω απόψεις και βλέπω.
Απλά δεν έχω ψευδαισθήσεις όσων αφορά τον εσπρέσσο, ξέρω πως δύσκολα στήνεις ένα χαρμάνι με stepped μύλο, ειδικά χειροκίνητο αυτής της τιμής. Αφού πίνω όμως και φίλτρου, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στο να έχω και έναν καλό χειρός.
Όσο για το χρόνο αλέσματος, αλέθω αυτή τη στιγμή με κεραμικά μαχαίρια για 3πλό μπρίκι. Με απλά λόγια, κοντά στα 5 λεπτά. Οπότε και με τα δύο λεπτά που χρειάζονται που λες εσύ δεν θα είχα πρόβλημα.
Καλή σου μέρα.
Εγώ έχω κεραμικά μαχαίρια και το τελευταίο μήνα περίπου το γύρισα σε αλεσμένο καφέ. Δεν ξέρω είναι καλύτερο για v60 ή μπρίκι...
-
NiPi
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas
Για δες εδώ https://www.coffeedesk.com/product/1568 ... nd-Grinder για καλύτερες τιμές.