thanos117 έγραψε: ↑Κυρ Οκτ 10, 2021 2:31 pm
Παιδιά καλησπέρα. Θα ήθελα να μοιραστω κανα δυο σκέψεις σχετικά με αυτά που διαβάζω στην συζήτηση σας. Προτείνετε εφόσον πίνουμε καπουτσίνο να πάμε σε ΗΧ μηχανή παρά σε μόνου boiler. Εγώ στην 1η ενασχόληση μου με τον καφέ και 1η μου μηχανή έχω μια lelit pl41em με την οποια οκ.. είναι πολύ δύσκολο να φτιάξω καλό αφρόγαλο κυρίως λόγω του ακροφυσίου αλλά και της ποσότητας ατμού σίγουρα.. ωστόσο με λίγη προσπάθεια έχω ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και πραγματικά δυσκολεύομαι να πιστέψω πως κάποιος που θα δώσει 1300€ για μια ECM classica θα έχει πρόβλημα να ανεβεί δυο σκαλιά και να φτιάξει super cappuccino. Επίσης σαν 2η παρατήρηση έχω να μοιραστώ μαζί σας τα λόγια ενός φίλου επαγγελματια μπαριστα ο οποίος κατάφερε μια μερα που είχε έρθει στο σπίτι να φτιάξει μια χαρά καπουτσίνο με τη δίκη μου μηχανή (όποτε σίγουρα παίζει ρόλο και το χέρι).. μου έλεγε λοιπόν ότι οκ αυτός στο σπίτι δεν έχει καμια όρεξη να κάνει ότι κάνει όλη μερα στη δουλειά και βολεύετε με κάψουλες, ωστόσο στο θέμα του αφρόγαλου έχει ένα σούπερ αποτέλεσμα με μια απο αυτές τις συσκευές του 50€ρου. Τώρα τι να πω.. δεν έχω προσωπική εμπειρία να παραθέσω ωστόσο εμπιστεύομαι αυτή την άποψη γιατί ότι άλλο μου έχει πει έχει αποδειχθεί σωστό, πάντως αν κάποια στιγμή βρεθώ μπροστά σε αναβάθμιση με σκοπό τον καλύτερο καπουτσίνο.. πριν χαλάσω 800€ για μηχανή θα χαλάσω ένα πενηντάρικο για αυτό το γκάτζετ να δω τι κάνει
Η HX επιλογή δεν είναι απαραίτητη,απλά σου κάνει την ζωή ευκολότερη γιατί παρέχει άπλετο ατμό.Οντως,αν κάποιος φτιάχνει καθημερινά γαλακτερα ροφήματα και σκέφτεται να αγοράσει μηχανή,καλό είναι να επιλέξει εξαρχής μια HX.Θα τον γλιτώσει σε βάθος χρόνων από χρόνο,κόπο και ίσως χρήματα διότι δεν θα χρειαστεί αναβάθμιση από το μόνο μποιλερ.
Το ότι μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα ρόφημα τύπου καπουτσίνο χωρίς καθόλου μηχανή,είναι γνωστό .Αρκεί ένα bialetti και μια πρέσα.
Αυτό δεν ακυρώνει φυσικά τις μηχανές εσπρέσσο.
Όσον αφορά τη γνώμη του φίλου barista,ok δεν ξέρω τη χρησιμότητα της, τουλάχιστον για έμας εδώ που ασχολούμαστε πολύ με τον εσπρέσσο και γενικά ψαχνομαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο φλυτζάνι μας .
Κι εγώ έχω συγγενή που ήταν για πολλά χρόνια επαγγελματίας barista αλλά πίνει μόνο νες καφέ και μάλιστα με βραστό νερό.....το ότι κάποιος βγάζει τα προς το ζην φτιάχνοντας καφέδες δεν τον καθιστά αυτόματα ειδικό.