Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
- madrivermadonus
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Δευ Αύγ 08, 2011 4:55 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- 2η Μηχανή:: Krups xp4020 non pre
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro
Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Γεια σε ολους!
Έχω παρατηρήσει οτι πολλές φορές δεν έχω το ίδιο καλό αποτέλεσμα με τον καφέ.
Αφού είχα κάνει descale + backflush την Gaggia baby, παρέλαβα και τον Cup10 Brazil Espresso Blend-Monte Alegre και είχα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Με ελάχιστες δοκιμές κλείδωσα στο κόψιμο του Ascaso i2 mini και εκχείλιση 18γρ καφέ, 35 δευτερα, 60ml.
Ωστόσο σιγά-σιγά άρχισα να παίρνω πιο flat αποτέλεσμα ακόμα και αν η εκχείλιση φαίνεται καλή με σωστή ροή.
Πριν λίγο μάλιστα και χωρίς να αλλάξω κάποια απο τις μεταβλητές πήρα πάλι στα 35'' 60ml και βγήκε χάλια, Ξινός και χωρίς κρέμα.
Η προθέρμανση της μηχανής ήταν στα 5 λεπτά και η εκχείλιση μόλις έσβησε η λυχνία.
Τι μου διαφεύγει; Μήπως είναι θέμα μηχανής; Δεν ζεσταίνει καλά;(έχω διαβάσει οτι χαμηλή θερμοκρασία ίσως φέρνει ξινίλα εκτός του underextraction.)
Το παραπάνω αποτέλεσμα το έχω πάρει και με προθέρμανση >15λεπτών.
*Να σημειωθεί οτι το hopper του μύλου έχει μόνιμα καφέ ενώ ο υπόλοιπος φυλάσσεται στο ψυγείο αεροστεγώς στη συσκευασία του αν παίζει σημαντικό ρόλο.
Ευχαριστώ
Έχω παρατηρήσει οτι πολλές φορές δεν έχω το ίδιο καλό αποτέλεσμα με τον καφέ.
Αφού είχα κάνει descale + backflush την Gaggia baby, παρέλαβα και τον Cup10 Brazil Espresso Blend-Monte Alegre και είχα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Με ελάχιστες δοκιμές κλείδωσα στο κόψιμο του Ascaso i2 mini και εκχείλιση 18γρ καφέ, 35 δευτερα, 60ml.
Ωστόσο σιγά-σιγά άρχισα να παίρνω πιο flat αποτέλεσμα ακόμα και αν η εκχείλιση φαίνεται καλή με σωστή ροή.
Πριν λίγο μάλιστα και χωρίς να αλλάξω κάποια απο τις μεταβλητές πήρα πάλι στα 35'' 60ml και βγήκε χάλια, Ξινός και χωρίς κρέμα.
Η προθέρμανση της μηχανής ήταν στα 5 λεπτά και η εκχείλιση μόλις έσβησε η λυχνία.
Τι μου διαφεύγει; Μήπως είναι θέμα μηχανής; Δεν ζεσταίνει καλά;(έχω διαβάσει οτι χαμηλή θερμοκρασία ίσως φέρνει ξινίλα εκτός του underextraction.)
Το παραπάνω αποτέλεσμα το έχω πάρει και με προθέρμανση >15λεπτών.
*Να σημειωθεί οτι το hopper του μύλου έχει μόνιμα καφέ ενώ ο υπόλοιπος φυλάσσεται στο ψυγείο αεροστεγώς στη συσκευασία του αν παίζει σημαντικό ρόλο.
Ευχαριστώ
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Τα 60 είναι πολλά κάνε αναλογία 1:2 και θα πάρεις σωστό αποτέλεσμα δεν είναι comersial να τράβας τόσα γραμμάρια
Espresso Recipe: 18gr of coffee, brew ratio 1.5 at 35-38", 93C, we recommend the vst ridgeless 18gr basket.
αυτή είναι η αναλογία που δίνει η εταιρεία.
Espresso Recipe: 18gr of coffee, brew ratio 1.5 at 35-38", 93C, we recommend the vst ridgeless 18gr basket.
αυτή είναι η αναλογία που δίνει η εταιρεία.
- madrivermadonus
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Δευ Αύγ 08, 2011 4:55 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- 2η Μηχανή:: Krups xp4020 non pre
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro
Re: Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Γιάννη όταν λέει brew ratio 1.5 είναι η αναλογία 1/2 δηλαδή χοντρικά πρέπει να βγάλω το πολύ 40γρ καφέ;johnsin έγραψε: ↑Τρί Ιουν 22, 2021 7:46 pmΤα 60 είναι πολλά κάνε αναλογία 1:2 και θα πάρεις σωστό αποτέλεσμα δεν είναι comersial να τράβας τόσα γραμμάρια
Espresso Recipe: 18gr of coffee, brew ratio 1.5 at 35-38", 93C, we recommend the vst ridgeless 18gr basket.
αυτή είναι η αναλογία που δίνει η εταιρεία.
θεωρείς οτι αυτό είναι το λάθος;
Επίσης πως εξηγείται οτι οι πρώτοι καφέδες ήταν αισθητά καλύτεροι με τις ίδιες περίπου αναλογίες; (αν και έχω την υποψία οτι αρχικά έβαζα 20+ γραμμάρια καφέ στο basket και έκανα overextraction...)
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Τον θυμάμαι από τα δικά μου δεδομένα 1:2 ήταν πολύ καλά στην εταιρεία λένε 1,5 αλλά δεν είδα διαφορά και φρέντο έβαζα 20 και έπαιρνα 45
Μήπως δεν τον είχες κλίσει καλά και πήρε αέρα ? δεν ξέρω παρακολούθησέ το
Μήπως δεν τον είχες κλίσει καλά και πήρε αέρα ? δεν ξέρω παρακολούθησέ το
- madrivermadonus
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Δευ Αύγ 08, 2011 4:55 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- 2η Μηχανή:: Krups xp4020 non pre
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro
Re: Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Άρα να βγάλω με 18 γρ καφέ, περίπου 40γρ στο φλυτζάνι σε 35-38'';
Στην ουσία είναι σαν να γίνεται over...
υ.σ. 1.5 είναι 1:1.5; δηλαδή πχ 20γρ καφέ δίνει 30γρ στο φλυτζάνι;
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
- Όνομα: Οδυσσέας
- Μηχανή:: ECM Classika PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Ναι και εγώ τόσο παίζω στον συγκεκριμένο
18g in και 36 out σε 35sec.
18g in και 36 out σε 35sec.
- madrivermadonus
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Δευ Αύγ 08, 2011 4:55 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- 2η Μηχανή:: Krups xp4020 non pre
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro
Re: Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Λοιπόν, στις τελευταίες 5 εκχειλίσεις κρατώντας όλες τις σταθερές ίδιες και απλώς έπαιρνα 45ml καφέ στο φλυτζάνι είχα καλή γεύση χωρίς οξύτητα.
Ίσως τα τελευταία +15ml να χαλούσαν τη γεύση.
Βέβαια όταν πρωτοπήρα τον καφέ έπαιρνα 60ml με καλή γεύση αλλά έκοβα πιο χοντρά από όσο θυμάμαι και έβαζα 22γρ καφέ.
Ίσως τα τελευταία +15ml να χαλούσαν τη γεύση.
Βέβαια όταν πρωτοπήρα τον καφέ έπαιρνα 60ml με καλή γεύση αλλά έκοβα πιο χοντρά από όσο θυμάμαι και έβαζα 22γρ καφέ.
- madrivermadonus
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Δευ Αύγ 08, 2011 4:55 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- 2η Μηχανή:: Krups xp4020 non pre
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: San Pedro
Re: Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Και πάλι ξινίλα....
Έκατσα και μέτρησα θερμοκρασίες καθώς υποπτεύομαι οτι ίσως να έχω χαμηλή.
μετρώντας με ψηφιακό θερμόμετρο στο φλυτζάνι μόλις βγαίνει απο το shower είχα τα εξής αποτελέσματα:
Στα 5΄ 74oC
Στα 10' 75oC
Στα 20' 84oC
Σύμφωνα και με τη συνταγή θέλω εκχείλιση στους 93 oC αλλα ξέρω οτι όπως μετράω δεν είναι απόλυτο το αποτέλεσμα.
Κάνω λοιπόν εκχείλιση και πάλι βγαίνει ξινός ο καφές με ελάχιστη κρέμα. Τι μπορεί να φταίει;
-Η φύλαξη του καφέ στο ψυγείο;
-Η καφετιέρα έχει πρόβλημα και δεν ανεβάζει 93oC ; (πραγματικούς εννοώ)
-Ο μύλος δεν αλέθει σωστα;
Καμιά ιδέα;
Έκατσα και μέτρησα θερμοκρασίες καθώς υποπτεύομαι οτι ίσως να έχω χαμηλή.
μετρώντας με ψηφιακό θερμόμετρο στο φλυτζάνι μόλις βγαίνει απο το shower είχα τα εξής αποτελέσματα:
Στα 5΄ 74oC
Στα 10' 75oC
Στα 20' 84oC
Σύμφωνα και με τη συνταγή θέλω εκχείλιση στους 93 oC αλλα ξέρω οτι όπως μετράω δεν είναι απόλυτο το αποτέλεσμα.
Κάνω λοιπόν εκχείλιση και πάλι βγαίνει ξινός ο καφές με ελάχιστη κρέμα. Τι μπορεί να φταίει;
-Η φύλαξη του καφέ στο ψυγείο;
-Η καφετιέρα έχει πρόβλημα και δεν ανεβάζει 93oC ; (πραγματικούς εννοώ)
-Ο μύλος δεν αλέθει σωστα;
Καμιά ιδέα;
-
- Δημοσιεύσεις: 164
- Εγγραφή: Πέμ Ιουν 18, 2020 10:13 pm
- Όνομα: Θοδωρής
- Μηχανή:: Flair58 &BambinoPlus
- 2η Μηχανή:: LavazzaBlue
- Μύλος:: J-Max & ZP6 special
- 2ος Μύλος:: Sette30 & Aergrind
Re: Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Πολλά μπορεί να επηρεάζουν το αποτέλεσμα.
Πρώτον αν έχεις τον καφέ τουλάχιστον 30 ημέρες από την ημερομηνία ψησίματος τότε σίγουρα θα έχει πέσει η ποιότητά του. Πολλοί είναι αυτοί που αποθηκεύουν τον καφέ στην κατάψυξη, προσωπικά δε το κάνω και δεν έχω ιδέα πόσο επηρεάζει τον καφέ αφού παγώνει, και μετά να μένει στο hopper του μύλου ενώ μένει με το νερό απ τον πάγο. Πάντως εφόσον αν τον καταναλώνεις εντός 30 ημερών, και στο ντουλάπι στο σακουλάκι κλειστός με τη βαλβίδα του καλά θα μείνει ο καφές.
Για τη θερμοκρασία της μηχανής, πρέπει να έχεις πάντα την ίδια μεταβλιτή. Καλό θα ήταν πάντα να την αφήνεις να ζεσταθεί 15 λεπτά πρώτα με το κλείστρο κουμπωμένο φυσικά. Αν η αντίσταση ανοίγει (κλείνει το λαμπάκι) για 12-14 δευτερόλεπτα τότε δεν πρέπει να ξεκινήσεις την εκχείλιση μόλις κλείσει το λαμπάκι, αλλά τουλάχιστον 6 με 8 δευτερόλεπτα μετά. Μην ψάχνεις τη θερμοκρασία στο φλιτζάνι, δεν έχει νόημα θα μπερδευτείς.
Μη σε απασχολεί αν είναι over ή under extracted, δεν έχει πολλή σημασία στη γεύση του καφέ. (Πχ κάποιες φορές μπορεί να είναι underextracted αλλά να βγει πολύ καλός) Όταν βγαίνει απ' τον μύλο ο καφές έχει τα λεγόμενα clumps; (μάζες καφέ) Μπορεί όταν έκοβες πιο χοντρά τον καφέ να είχε λιγότερα και να είχε καλύτερη ροή ο καφές. Ένα distribution tool ή ένας τρόπος (πχ να χτυπάς λίγες φορές το κλείστρο για να κάτσει ο καφές) μπορεί να βοηθήσει στην επαναληψιμότητα.
Το 1.5 ratio είναι πχ 20 προς 30. Επειδή πιστεύω πως ο ascaso κόβει παρόμοια με τον δικό μου χειροκίνητο, θα σου πρότεινα εκτός από τη συνταγή που προτείνεται, να δοκιμάσεις και 1:2 ratio στα περίπου 23 δευτερόλεπτα. Δηλαδή όσο μπορείς 20 με 25 δευτερόλεπτα εκχύληση και όχι πάνω από 27.
Πρώτον αν έχεις τον καφέ τουλάχιστον 30 ημέρες από την ημερομηνία ψησίματος τότε σίγουρα θα έχει πέσει η ποιότητά του. Πολλοί είναι αυτοί που αποθηκεύουν τον καφέ στην κατάψυξη, προσωπικά δε το κάνω και δεν έχω ιδέα πόσο επηρεάζει τον καφέ αφού παγώνει, και μετά να μένει στο hopper του μύλου ενώ μένει με το νερό απ τον πάγο. Πάντως εφόσον αν τον καταναλώνεις εντός 30 ημερών, και στο ντουλάπι στο σακουλάκι κλειστός με τη βαλβίδα του καλά θα μείνει ο καφές.
Για τη θερμοκρασία της μηχανής, πρέπει να έχεις πάντα την ίδια μεταβλιτή. Καλό θα ήταν πάντα να την αφήνεις να ζεσταθεί 15 λεπτά πρώτα με το κλείστρο κουμπωμένο φυσικά. Αν η αντίσταση ανοίγει (κλείνει το λαμπάκι) για 12-14 δευτερόλεπτα τότε δεν πρέπει να ξεκινήσεις την εκχείλιση μόλις κλείσει το λαμπάκι, αλλά τουλάχιστον 6 με 8 δευτερόλεπτα μετά. Μην ψάχνεις τη θερμοκρασία στο φλιτζάνι, δεν έχει νόημα θα μπερδευτείς.
Μη σε απασχολεί αν είναι over ή under extracted, δεν έχει πολλή σημασία στη γεύση του καφέ. (Πχ κάποιες φορές μπορεί να είναι underextracted αλλά να βγει πολύ καλός) Όταν βγαίνει απ' τον μύλο ο καφές έχει τα λεγόμενα clumps; (μάζες καφέ) Μπορεί όταν έκοβες πιο χοντρά τον καφέ να είχε λιγότερα και να είχε καλύτερη ροή ο καφές. Ένα distribution tool ή ένας τρόπος (πχ να χτυπάς λίγες φορές το κλείστρο για να κάτσει ο καφές) μπορεί να βοηθήσει στην επαναληψιμότητα.
Το 1.5 ratio είναι πχ 20 προς 30. Επειδή πιστεύω πως ο ascaso κόβει παρόμοια με τον δικό μου χειροκίνητο, θα σου πρότεινα εκτός από τη συνταγή που προτείνεται, να δοκιμάσεις και 1:2 ratio στα περίπου 23 δευτερόλεπτα. Δηλαδή όσο μπορείς 20 με 25 δευτερόλεπτα εκχύληση και όχι πάνω από 27.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Βοηθεια με Gaggia Baby-μεταβλητα αποτελεσματα
Εγώ πάντως που αποθηκεύω τον καφέ στη κατάψυξη, όταν τον βγάλω από το προηγούμενο βράδυ για το επόμενο πρωι, ούτε νερά έχει από τον πάγο, ούτε διαφορά έχει στη γεύση από τον πρώτο καφέ που δεν μπήκε κατάψυξη και καταναλώθηκε απευθείας.