freddo espresso
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 341
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: freddo espresso
Ε, σε όλες τις περιπτώσεις, η γεύση θα σε οδηγήσει. Αν κάνεις το πρώτο που λες και δεν σε χαλάσει η πίκρα (ή ό,τι άσχημο σου βγάζει η τυχόν υπερεκχύλιση), είσαι οκ. Αν κάνεις το δεύτερο, μπορεί να πάρεις πολύ οξύτητα. Αν κάνεις αυτό που σου λέει ο giorgoscha..., εξαρτάται τι θα κάνεις και με τις άλλες παραμέτρους, κόψιμο, χρόνο... Πολυπαραμετρικό το ρημάδι το σπορ
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: freddo espresso
Επιτρέψτε μου να είμαι λίγο εντός ή και εκτός θέματος για τον τίτλο του θέματος που αναφέρεται λανθασμένα πιστεύω ως freddo espresso.
Το σωστό είναι freddo σκέτο.
Πχ: Όταν ζητάμε freddo cappuccino δεν λέμε
- Παρακαλώ θα ένα freddo espresso cappuccino.
Όπως ποτέ δεν θα λέγαμε - Θα ήθελα ένα espresso Americano η ένα espresso latte.
Το σωστό είναι freddo σκέτο.
Πχ: Όταν ζητάμε freddo cappuccino δεν λέμε
- Παρακαλώ θα ένα freddo espresso cappuccino.
Όπως ποτέ δεν θα λέγαμε - Θα ήθελα ένα espresso Americano η ένα espresso latte.
..Για πάντα και μια μέρα.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: freddo espresso
Το "freddo" σημαίνει στα ιταλικά "κρύο" και προσδιορίζει την θερμοκρασιακή κατάσταση που θέλουμε τον καφέ μας, δεν αποτελεί κατηγορία/συνταγή/είδος ροφήματος, κατά συνέπεια πιστεύω οτι σωστά λέμε "freddo espresso", "freddo capuccino" για να διαχωρίσουμε οτι θέλουμε από τον barista ένα κρύο καφέ και όχι τη ζεστή εκδοχή του.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: freddo espresso
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση - απάντηση!Luckees έγραψε: ↑Πέμ Ιουν 10, 2021 11:39 amΤο "freddo" σημαίνει στα ιταλικά "κρύο" και προσδιορίζει την θερμοκρασιακή κατάσταση που θέλουμε τον καφέ μας, δεν αποτελεί κατηγορία/συνταγή/είδος ροφήματος, κατά συνέπεια πιστεύω οτι σωστά λέμε "freddo espresso", "freddo capuccino" για να διαχωρίσουμε οτι θέλουμε από τον barista ένα κρύο καφέ και όχι τη ζεστή εκδοχή του.
..Για πάντα και μια μέρα.
Re: freddo espresso
Καλησπέρα σε όλους,todoornot έγραψε: ↑Τρί Ιουν 01, 2021 1:55 pmΕ, σε όλες τις περιπτώσεις, η γεύση θα σε οδηγήσει. Αν κάνεις το πρώτο που λες και δεν σε χαλάσει η πίκρα (ή ό,τι άσχημο σου βγάζει η τυχόν υπερεκχύλιση), είσαι οκ. Αν κάνεις το δεύτερο, μπορεί να πάρεις πολύ οξύτητα. Αν κάνεις αυτό που σου λέει ο giorgoscha..., εξαρτάται τι θα κάνεις και με τις άλλες παραμέτρους, κόψιμο, χρόνο... Πολυπαραμετρικό το ρημάδι το σπορ
Πρώτο μου ποστάρισμα εδώ, αν και διαβάζω το forum εδώ και καιρό. Είμαι κάτοχος μιας Lelit pl41 tem pid εδώ και λίγες μέρες, και την δουλεύω με έναν μύλο graef 702. Παλιότερα είχα μια πολύ φτηνή μηχανή (pressuired καλαθάκι), πειραματίστηκα, δοκίμασα, αλλά κατάλαβα πως δεν γινόταν δουλειά.
Τελοσπάντων, για να μην πολυλογώ, μετά από διάβασμα κλπ, με την lelit και τον μύλο, συν μια ζυγαριά, χρονόμετρο κλπ, μπορώ και βγάζω καλούς καφέδες.
Ωστόσο, επειδή γράφουμε για φρέντο, και επειδή και εμένα αυτός ο καφές με ενδιαφέρει για το καλοκαίρι τουλάχιστον, θέλω να συνεχίσω λίγο τον διάλογο που έκανα quote πιο πάνω.
Βγάζω καλό καφέ, αλλά είναι μικρός σε ποσότητα. Η Lelit μου έχει 57mm basket, και με 18γρ καφέ, έχω βγάλει μέχρι και 36-38γρ ροφήματος. Πολύ καλή γεύση για τα γούστα μου, αλλά είναι κάπως 'λίγο' σε ποσότητα. Αν βγάλω 60-70γρ ροφήματος, χαλάει η γεύση. Μάλλον πικρό θα τον χαρακτήριζα..
Τι προτείνετε για να έχω λίγο μεγαλύτερη ποσότητα καφέ? Να δοκιμάσω πιο coarse κόψιμο? Γενικώς να στοχεύσω σε 50gr ροφήματος? Ή απλώς να πίνω πιο αργά για να λιώσει ο πάγος ..
Γενικώς, σε θέματα δοσολογίας/εκχύλισης, τι κάνουμε με τον φρέντο? Όσο το δυνατόν περισσότερο καφέ μήπως και μένουμε κοντά στο 1/2 ? Δεν ξέρω πόσο καφέ μπορώ να βάλω στο 57αρι της lelit, μου φαίνεται πως μέχρι 18γρ πάει .. Κάνω λάθος? Να δοκιμάσω πχ 19-20γρ ακόμα και αν το 'στουμπώσω' λίγο ? Μήπως τότε θέλει πιο ελαφρύ πάτημα?
Θα εκτιμούσα τις συμβουλές πιο έμπειρων ...
Ευχαριστώ.
ΥΓ - Να σημειώσω πως χρόνο εκχύλισης αφήνω μαξ μέχρι 30-32sec (μετράω σχεδόν από τις πρώτες σταγόνες καφές, δηλαδή 3-5sec αφού ενεργοποιήσω το pump στην μηχανή).
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: freddo espresso
Η πικρίλα σου βγαίνει γιατί αυξάνει πολύ το ratio, δηλαδή αν βάλει ας πούμε μέσα 18g και βγάλεις 50g τότε έχει ratio 1:2.77 όταν μετά το 1:2.5 ο καφές θεωρείται lungo. Ο μόνος τρόπος να πάρεις μεγαλύτερη ποσότητα με το ίδιο ratio είναι με μεγαλύτερο καλαθάκι. Μπορείς να αγοράσεις ένα καλαθάκι για 20g και να βγάζεις ας πούμε 45g καφε ή και 50g αν δε σε ενοχλεί ή πικρίλα ή να δοκιμάσεις παίξεις με λίγο γρηγορότερη ροή ώστε κάπως να εξισορροπηθεί η κατάσταση με την πικρίλα.
Επίσης, μεγάλη σημασία παίζει και το τι καφέ θα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις τον freddo. Θες, ιδανικά έναν καφέ που αντέχει να δώσει μεγάλη ποσότητα χωρίς να χάνει πάρα πολύ σε γεύση.
Επίσης, μεγάλη σημασία παίζει και το τι καφέ θα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις τον freddo. Θες, ιδανικά έναν καφέ που αντέχει να δώσει μεγάλη ποσότητα χωρίς να χάνει πάρα πολύ σε γεύση.
-
- Δημοσιεύσεις: 260
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am
- Μηχανή:: nespresso
- 2η Μηχανή:: lelit mara x
- Μύλος:: niche zero
Re: freddo espresso
Εγώ φτιάχνω την συνταγή μου πάντα σαν να θέλω να πιω εσπρέσσο και αραιώνω με κρύο νερό (και πάγο/παγάκια προφανώς ).thomas έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 20, 2021 7:14 pmΤι προτείνετε για να έχω λίγο μεγαλύτερη ποσότητα καφέ? Να δοκιμάσω πιο coarse κόψιμο? Γενικώς να στοχεύσω σε 50gr ροφήματος? Ή απλώς να πίνω πιο αργά για να λιώσει ο πάγος ..
Γενικώς, σε θέματα δοσολογίας/εκχύλισης, τι κάνουμε με τον φρέντο? Όσο το δυνατόν περισσότερο καφέ μήπως και μένουμε κοντά στο 1/2 ?
Σίγουρα παίζει ρόλο ο καφές, κάποιοι αντέχουν λίγο ακόμα τράβηγμα, αλλά και πάλι, προτιμώ εκ των υστέρων αραίωση με νερό αντί για τραβηγμένη συνταγή.
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 341
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: freddo espresso
Γεια σου thomas. Μερικές απαντήσεις, αλλά πρώτα πληροφοριακά τι κάνω εγώ: Κάνω 2 εσπρέσσο κανονικά (να κάνεις 2 το έχεις ήδη σκεφτεί να υποθέσω), προσθέτω λίγο κρύο νερό, κοντά ίσως και πιο λίγο από τον όγκο των δύο εσπρέσσο, και προσθέτω μεταλλικά παγάκια. Δεν θέλω παραπάνω νέρωμα και ιδιαίτερα αυξανόμενο, έστω κι αν θυσιάζω την πολύ χαμηλή θερμοκρασία.thomas έγραψε: ↑Κυρ Ιουν 20, 2021 7:14 pm
Τι προτείνετε για να έχω λίγο μεγαλύτερη ποσότητα καφέ? Να δοκιμάσω πιο coarse κόψιμο? Γενικώς να στοχεύσω σε 50gr ροφήματος? Ή απλώς να πίνω πιο αργά για να λιώσει ο πάγος ..
Γενικώς, σε θέματα δοσολογίας/εκχύλισης, τι κάνουμε με τον φρέντο? Όσο το δυνατόν περισσότερο καφέ μήπως και μένουμε κοντά στο 1/2 ? Δεν ξέρω πόσο καφέ μπορώ να βάλω στο 57αρι της lelit, μου φαίνεται πως μέχρι 18γρ πάει .. Κάνω λάθος? Να δοκιμάσω πχ 19-20γρ ακόμα και αν το 'στουμπώσω' λίγο ? Μήπως τότε θέλει πιο ελαφρύ πάτημα?
ΥΓ - Να σημειώσω πως χρόνο εκχύλισης αφήνω μαξ μέχρι 30-32sec (μετράω σχεδόν από τις πρώτες σταγόνες καφές, δηλαδή 3-5sec αφού ενεργοποιήσω το pump στην μηχανή).
Ναι, μπορείς να δοκιμάσεις πιο χοντρό κόψιμο με μεγαλύτερο yield, όπως και συνδυασμό πιο χοντρού κοψίματος και μεγαλύτερης δόσης για πιο μεγάλο yield. Το τελευταίο μέχρι όμως να δεις ότι το παραγέμισμα σε οδηγεί σε (αυξημένο) channelling.
Για την τελική ποσότητα, θα σε παραπέμψω πάλι στο κομμάτι μου που παρέθεσες. Η γεύση... Δεν υπάρχει απόλυτο, εξαρτάται από πολλά.
Το πάτημα δύσκολα θα σου κάνει καμιά φοβερή διαφορά.
Ο χρόνος εκχύλισης είναι ένα σημείο εκκίνησης - σίγουρα όμως αν ήδη βλέπεις πικρίλα, δεν θα τον αυξήσεις - θα χειροτερέψει.
Το πρόβλημα για την ποσότητα στον freddo, νομίζω πως είναι ότι αν κάτι βελτιώνεται με το νερό, αυτό για τη γεύση μου τουλάχιστον είναι πιο πολύ η υποεκχύλιση, παρά η υπερ. Και η υπό-, με όλες τις άλλες παραμέτρους σταθερές, σημαίνει πιο μικρό yield.
Αν καταλήξεις κάπου, πες!
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 341
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: freddo espresso
...απλά να συμπληρώσω ότι το καλάθι μου έχει μικρότερη χωρητικότητα, οπότε η δόση μου είναι 14 με 16 γρ και άρα επί 2 πάω σε συνολική δόση 28 με 32. Θέλω να πω έχει λίγο περισσότερο νόημα για μένα να κάνω 2, αν και νομίζω πως και στη θέση σου για 2 θα πήγαινα.
-
- Δημοσιεύσεις: 78
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 25, 2020 1:15 am
- Όνομα: Άκης
- Μηχανή:: Classika pid
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: freddo espresso
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, φτιάχνω έναν espresso ~ 1:2, όσο ποιο καλός βγει σε espresso τόσο πιο καλός θα είναι σε freddo espresso, αν βγαίνει ελαφρύς βάζω παραπάνω gr (συνήθως βάζω κάπου στα 19 +- 0,5. βέβαια υπάρχουν και καφέδες που πάνε άνετα 1:2.5 , γενικά αν δεν βγει καλό το espressaki συνήθως αν τον κάνουμε freddo γλυτώνει τον νεροχύτη.
Προσωπικά προτιμώ τους φρουτώδες μονοποικιλιακούς, καθώς όντως είναι σαν καφε-φρουτοχυμός .
Το ποτήρι είναι με διπλό τοίχωμα για να μην λιώνουν γρήγορα τα παγάκια.
Λίγο χτύπημα με ένα παγάκι και συνήθως άλλα 6 παγάκια αν θυμάμαι καλά 15γραμαρίων, φυσικά δεν προλαβαίνουν να λιώσουν ούτε μετά από μία ώρα, αλλά για το μισάωρο που πίνω τον καφέ, τον κρατάνε κρύο και δεν γίνετε νερό
Τώρα μην περιμένετε ποσότητα 90ml με 20gr γιατί απλά θα είναι νερωμένος σαν αυτούς που παίρνουμε από έξω και σε 5 λεπτά δεν πίνονται. Οπότε μονόδρομος το να παρασκευάσουμε 2 διπλούς ή να πάμε σε τριπλό καλαθάκι. Επίσης ακόμα και ο σπιτικός δεν είναι να τον λιβανίζεις, όπως κάνουν πολλοί και κρατάνε ένα freddo 3 ώρες... Απλά φτιάχνουμε άλλο καφέ, το θέμα είναι να τον ευχαριστιόμαστε και ο καφές δεν συγκρίνετε οταν είναι στο 5λεπτο με έναν που έχει περάσει πολύ ώρα...
Προσωπικά προτιμώ τους φρουτώδες μονοποικιλιακούς, καθώς όντως είναι σαν καφε-φρουτοχυμός .
Το ποτήρι είναι με διπλό τοίχωμα για να μην λιώνουν γρήγορα τα παγάκια.
Λίγο χτύπημα με ένα παγάκι και συνήθως άλλα 6 παγάκια αν θυμάμαι καλά 15γραμαρίων, φυσικά δεν προλαβαίνουν να λιώσουν ούτε μετά από μία ώρα, αλλά για το μισάωρο που πίνω τον καφέ, τον κρατάνε κρύο και δεν γίνετε νερό
Τώρα μην περιμένετε ποσότητα 90ml με 20gr γιατί απλά θα είναι νερωμένος σαν αυτούς που παίρνουμε από έξω και σε 5 λεπτά δεν πίνονται. Οπότε μονόδρομος το να παρασκευάσουμε 2 διπλούς ή να πάμε σε τριπλό καλαθάκι. Επίσης ακόμα και ο σπιτικός δεν είναι να τον λιβανίζεις, όπως κάνουν πολλοί και κρατάνε ένα freddo 3 ώρες... Απλά φτιάχνουμε άλλο καφέ, το θέμα είναι να τον ευχαριστιόμαστε και ο καφές δεν συγκρίνετε οταν είναι στο 5λεπτο με έναν που έχει περάσει πολύ ώρα...