Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
SirTSB

Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από SirTSB » Σάβ Νοέμ 05, 2011 7:40 pm

Κατ' αρχήν καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα, με λένε Παντελή και είμαι από Θεσσαλονίκη.

Μόλις απέκτησα μία Gaggia Evolution μετά από τρεις σπαγγοραμένες και κατά συνέπεια αποτυχημένες επιλογές που όμως με έμαθαν πολλά και με έκαναν σχετικά καλό αφρογαλιέρη!

Μύλο δεν έχω και δεν πρόκειται να αποκτήσω τους επόμενους μήνες τουλάχιστον και μέχρι τώρα αγοράζω καφέ σε μερίδες (pods) τις οποίες ανοίγω και βάζω τον καφέ τους κατευθείαν στο καλαθάκι ελπίζοντας να έχω πιο σταθερή ποιότητα και ποσότητα. Για τα φτωχά μου στάνταρντς η μηχανή είναι πολύ καλή με μόνα μειονεκτήματα το κοντό σωληνάκι ατμού (διορθώνεται με το μισό κρίμερ) και το γεγονός ότι η εταιρεία κατήργησε το καλαθάκι για διπλό εσπρέσο στο μοντέλο του 2011 (καθαρά cost saving).

Πίνω έναν μονό εσπρέσο ή καπουτσίνο την ημέρα και με καφέ από μερίδα Lavazza μαύρο έχω σχετικά αυξημένη ροή (μισό φλυτζάνι τσαγιού σε 20 δευτ. μαζί με μισό δάχτυλο κρέμα) με τον καφέ πιεσμένο τόσο ώστε το πακ να βγαίνει μόνο με γερό χτύπημα. Επίσης χωρίς το πιπιρόλι perfect cream στη λαβή έχω μικρές πιτσιλιές κρέμας στα δεξιά. Η γνώμη μου είναι πως χρειάζομαι πιο λεπτοκομμένο καφέ και λιγότερη πίεση με το τάμπερ. Εσείς τι λέτε; Εννοείται πως τον επόμενο μήνα θα πέσει πειραματισμός με καφέδες αλλά κάθε πρόταση από κατόχους Evolution ή μη για συσκευασμένο καφέ είναι ευπρόσδεκτη!

Υ.Γ. Ελπίζω το ποστ να είναι στη σωστή ενότητα.

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από afonic » Σάβ Νοέμ 05, 2011 8:51 pm

Καλησπέρα,

κάνεις μερικά σημαντικά λάθη:

- οι μερίδες καφέ είναι κομμένες έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται ολόκληρες. Όχι ανοιγμένες.
- αν έχεις το μικρό πλαστικό, λογικά έχεις pressurized filter. Από κάτω έχει μια μικρή τρύπα ή πολλές τρύπες; Αν έχει μία είναι το pressurized και ΠΡΕΠΕΙ να έχει το μικρό πλαστικό.
- με το πάτημα δεν μπορείς να δεις αλλαγές, πρέπει να πάρεις μύλο για να παίζεις με το κόψιμο.

ΥΓ. Ενημέρωσε το προφίλ σου με μικρό όνομα και τοποθεσία

dio

Re: Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από dio » Σάβ Νοέμ 05, 2011 9:37 pm

καλησπερα Παντελη και καλως ορισες
καλοδουλευτη και η μηχανη σου.
λες οτι αγοραζεις καφε σε pods ελπιζοντας σε καλη ποιοτητα...ξεχνατο!!και αυτο γιατι απο κονσερβα μπαγιατικη μη περιμενεις καλο αποτελεσμα
αφου λοιπον για την ωρα δε θα παρεις μυλο το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να βρεις ενα καλο καφεκοπτειο και να αγοραζεις μικρες ποσοτητες καθε φορα ωστε να εισαι πιο κοντα στο φρεσκο!
αυτα απο εμενα συν αυτα που σου ειπε και ο φιλος μας αποπανω...
καλη συνεχεια και καλους καφεδες(μακρυα απο pods) :oneup:

SirTSB

Re: Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από SirTSB » Κυρ Νοέμ 06, 2011 1:13 am

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση!

Εννοείται ότι το φρεσκομμένο δεν συγκρίνεται αλλά στην κατηγορία των συσκευασμένων οι (ανοιγμένες) μερίδες κερδίζουν σε σχέση με τη σακούλα που ανοίγει και ξανανοίγει εκατό φορές και επιπλέον είναι και ζυγισμένες με ακρίβεια. Βέβαια πρέπει να πειραματιστείς με διάφορες μάρκες όπως και με τις σακούλες και είναι και πιο ακριβές.

Με την ροή έχω την υποψία ότι με διπλό εσπρέσσο θα είναι ιδανική οπότε θα δοκιμαστεί και αυτό σύντομα.

Κανένας φίλος με Evolution δεν υπάρχει να προτείνει κανένα ταιριαστό καφεδάκο;

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από afonic » Κυρ Νοέμ 06, 2011 2:15 am

Φίλε Παντελή καλωσήρθες στο φόρουμ.

Σε ρώτησα κάτι για τα καλαθάκια που είναι βασικό. Επίσης βλέπω πως έχεις μόνο το μονό καλαθάκι άρα δεν βλέπω προκοπή.

Για αρχή θα πας στην Eurogat ( http://www.eurogat.eu ) και θα ζητήσεις ένα διπλό καλαθάκι που να μην είναι pressurized για την μηχανή σου. Βασικό αυτό.

Αυτό που σου είπα για τις μερίδες είναι πως δεν κάνουν. Και το κόψιμο δεν ειναι σωστό και η ποσότητα δεν είναι σωστή. ΔΕΝ είναι για αυτή τη δουλειά, είναι για να χρησιμοποιούνται ολόκληρες. Κοινώς και παραπάνω λεφτά ξοδεύεις και δεν κάνεις σωστό καφέ. Καλύτερα να έπαιρνες το μικρό κουτάκι κομμένου illy.

Μετά αφού δεν έχεις μύλο θα πας ή στα Coffeeway ή στο καφεκοπτείο του Λουμίδη και θα ζητήσεις εσπρέσσο, για παράδειγμα ο Mauro μου άρεσε αρκετά και έκανε καλή δουλειά όσο δεν είχα μύλο.. Θα πάρεις πχ 3 ή 4 κοψίματα διαφορετικά σε 100γρ και θα ζητήσεις να σου σημειώσουν ποιο είναι ποιο. Θα δεις με ποιο κόψιμο στα 18-19 γρ έχεις ροή κάπου στα 25secs τα 50ml και θα συνεχίσεις με αυτό.

Το παραπάνω μέχρι να μαζέψεις τα 150-160 ευρώ για έναν Ascaso i-mini ή εναλλακτικά κάποιον φτηνό μεταχειρισμένο μύλο που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Μετά θα κάνεις καφεδάρες. :)

Φιλικά.

Portstewart
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: Δευ Φεβ 14, 2011 1:19 pm
Όνομα: Λάμπρος
Μηχανή:: Gaggia De Luxe
2η Μηχανή:: SGL EM GOLD
Μύλος:: Iberital
Οι καφέδες μου:: illy beans
Τοποθεσία: Agrinion

Re: Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από Portstewart » Κυρ Νοέμ 06, 2011 1:33 pm

Φίλε Παντελή είχα την evo 7 χρόνια πολύ αγαπημένης συμβίωσης με πολλούς "τσακωμούς" αλλά και συγκινητικές στιγμές.
Η επιλογή σου είναι αρκετά καλή αλλά θα πρέπει να φροντίζεις τη μηχανή για τα άλατα και να τη συντηρείς όσο καλύτερα μπορείς γιατί έχει αλουμινένιο boiler και είναι επιρρεπές στη διάβρωση (είχα κάνει ένα ποστ σχετικά πριν κάτι μήνες).

αυτό που σου είπαν για τα pods οι συμφορουμίτες είναι πολύ σωστό και πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχεις αγοράσει σε pods την αξία ενός καλού μύλου και επίσης επειδή τα είχα αγοράσει παλιότερα για την sgl ο καφές είναι μέτριος για pod....

όσον αφορά το καλαθάκι, εγώ είχα τη μηχανή με το λαστιχάκι που έμπαινε κάτω από το καλαθάκι και τη μετέτρεπε σε pressurized μηχανή αλλά με τραγικά αποτελέσματα (η πίεση ανέβαινε στα ουράνια και ο καφές έβγαινε έξω από το pf!!!! νομίζω όταν χρησιμοποιείς το perfect cream (κατ'εμέ αν το κάνεις....σταμάτα τώρα και αφαιρεσέ το. κάνει μόνο για πολύ χονδροκομμένους καφέδες). νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και εξάρτημα που μπαίνει μέσα στο βιδωτό μαύρο διπλό spout για να συγκρατεί το καφέ λóγω πίεσης πριν βγει από το spout.

βέβαια για να σου πω και την αλήθεια το καλαθάκι του μονού το χρησιμοποιούσα από το 2003 για να κάνω και ψευτοδιπλό καφέ με πολύ καλά αποτελέσματα (εντάξει έβαζα και το διπλό αραια και που). Παρατήρησα ότι στην gaggia espresso dose που είχα για ένα διάστημα, το καλαθάκι του μονού ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο της evo. anyway

+++
αφου λοιπον για την ωρα δε θα παρεις μυλο το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να βρεις ενα καλο καφεκοπτειο και να αγοραζεις μικρες ποσοτητες καθε φορα ωστε να εισαι πιο κοντα στο φρεσκο!
ελπίζω να προσέφερα κάτι.

SirTSB

Re: Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από SirTSB » Δευ Νοέμ 07, 2011 10:32 am

afonic έγραψε:Φίλε Παντελή καλωσήρθες στο φόρουμ.

Σε ρώτησα κάτι για τα καλαθάκια που είναι βασικό. Επίσης βλέπω πως έχεις μόνο το μονό καλαθάκι άρα δεν βλέπω προκοπή.

Για αρχή θα πας στην Eurogat ( http://www.eurogat.eu ) και θα ζητήσεις ένα διπλό καλαθάκι που να μην είναι pressurized για την μηχανή σου. Βασικό αυτό.

Αυτό που σου είπα για τις μερίδες είναι πως δεν κάνουν. Και το κόψιμο δεν ειναι σωστό και η ποσότητα δεν είναι σωστή. ΔΕΝ είναι για αυτή τη δουλειά, είναι για να χρησιμοποιούνται ολόκληρες. Κοινώς και παραπάνω λεφτά ξοδεύεις και δεν κάνεις σωστό καφέ. Καλύτερα να έπαιρνες το μικρό κουτάκι κομμένου illy.

Μετά αφού δεν έχεις μύλο θα πας ή στα Coffeeway ή στο καφεκοπτείο του Λουμίδη και θα ζητήσεις εσπρέσσο, για παράδειγμα ο Mauro μου άρεσε αρκετά και έκανε καλή δουλειά όσο δεν είχα μύλο.. Θα πάρεις πχ 3 ή 4 κοψίματα διαφορετικά σε 100γρ και θα ζητήσεις να σου σημειώσουν ποιο είναι ποιο. Θα δεις με ποιο κόψιμο στα 18-19 γρ έχεις ροή κάπου στα 25secs τα 50ml και θα συνεχίσεις με αυτό.

Το παραπάνω μέχρι να μαζέψεις τα 150-160 ευρώ για έναν Ascaso i-mini ή εναλλακτικά κάποιον φτηνό μεταχειρισμένο μύλο που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ. Μετά θα κάνεις καφεδάρες. :)

Φιλικά.
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα φίλε Ιωσήφ.

Θα πήγαινα στην εταιρεία αυτή για γαλατιέρα, τώρα μάλλον θα κάνω και άλλη αγορά. Τα καλαθάκια μου έχουν μόνο μία τρυπούλα οπότε είναι pressurized. Ελπίζω μόνο να δω ορατή διαφορά με το μη pressurized, μην το πληρώνω άδικα!

Οι μερίδες κομμένες εκ των πραγμάτων γιατί έτσι κι αλλιώς αρχίζω τις δοκιμές. Θα αρχίσω με τον Mauro που προτείνεις, ελπίζω να υπάρχει στο Coffeeway της γειτονιάς μου. Θα δοκιμάσω πολύ λεπτά κοψίματα γιατί έχω αυξημένη ροή ακόμα και στον διπλό εσπρέσο.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από afonic » Δευ Νοέμ 07, 2011 10:36 am

Ωραία απλά πάρε το καλαθάκι το διπλό πρώτα γιατί με το pf δεν υπάρχει λόγος να κάνεις δοκιμές. Επίσης να ξέρεις πως τώρα θα θες δυνατό πάτημα (καμία σχέση με πριν αφού το καλαθάκι συμπίεζε από μόνο του τον καφέ).

SirTSB

Re: Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από SirTSB » Δευ Νοέμ 07, 2011 10:47 am

afonic έγραψε:Ωραία απλά πάρε το καλαθάκι το διπλό πρώτα γιατί με το pf δεν υπάρχει λόγος να κάνεις δοκιμές. Επίσης να ξέρεις πως τώρα θα θες δυνατό πάτημα (καμία σχέση με πριν αφού το καλαθάκι συμπίεζε από μόνο του τον καφέ).
Ωραία, θα αγοραστεί το συντομότερο.

SirTSB

Re: Ερωτήσεις για εξαγωγή με Gaggia Evolution

Δημοσίευση από SirTSB » Δευ Νοέμ 07, 2011 10:48 am

Portstewart έγραψε:Φίλε Παντελή είχα την evo 7 χρόνια πολύ αγαπημένης συμβίωσης με πολλούς "τσακωμούς" αλλά και συγκινητικές στιγμές.
Η επιλογή σου είναι αρκετά καλή αλλά θα πρέπει να φροντίζεις τη μηχανή για τα άλατα και να τη συντηρείς όσο καλύτερα μπορείς γιατί έχει αλουμινένιο boiler και είναι επιρρεπές στη διάβρωση (είχα κάνει ένα ποστ σχετικά πριν κάτι μήνες).

αυτό που σου είπαν για τα pods οι συμφορουμίτες είναι πολύ σωστό και πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχεις αγοράσει σε pods την αξία ενός καλού μύλου και επίσης επειδή τα είχα αγοράσει παλιότερα για την sgl ο καφές είναι μέτριος για pod....

όσον αφορά το καλαθάκι, εγώ είχα τη μηχανή με το λαστιχάκι που έμπαινε κάτω από το καλαθάκι και τη μετέτρεπε σε pressurized μηχανή αλλά με τραγικά αποτελέσματα (η πίεση ανέβαινε στα ουράνια και ο καφές έβγαινε έξω από το pf!!!! νομίζω όταν χρησιμοποιείς το perfect cream (κατ'εμέ αν το κάνεις....σταμάτα τώρα και αφαιρεσέ το. κάνει μόνο για πολύ χονδροκομμένους καφέδες). νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και εξάρτημα που μπαίνει μέσα στο βιδωτό μαύρο διπλό spout για να συγκρατεί το καφέ λóγω πίεσης πριν βγει από το spout.

βέβαια για να σου πω και την αλήθεια το καλαθάκι του μονού το χρησιμοποιούσα από το 2003 για να κάνω και ψευτοδιπλό καφέ με πολύ καλά αποτελέσματα (εντάξει έβαζα και το διπλό αραια και που). Παρατήρησα ότι στην gaggia espresso dose που είχα για ένα διάστημα, το καλαθάκι του μονού ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο της evo. anyway

+++
αφου λοιπον για την ωρα δε θα παρεις μυλο το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να βρεις ενα καλο καφεκοπτειο και να αγοραζεις μικρες ποσοτητες καθε φορα ωστε να εισαι πιο κοντα στο φρεσκο!
ελπίζω να προσέφερα κάτι.
Φίλε μου και 4 χρόνια να αντέξει η Evolution ευχαριστημένος θα είμαι! Σκοπεύω πάντως να την συντηρώ όσο καλύτερα μπορώ. Δεν ξέρω αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα, εγώ έχω μόνο ένα πλαστικό πιπιρόλι που μπαίνει στο εσωτερικό του χερουλιού στην οπή εκχύλισης. Μέχρι στιγμής κάνει δουλειά και το βάζω, με καλύτερο καφέ βλέπουμε.

Όπως προανέφερα, στο μοντέλο 2011 καλαθάκι για διπλό γιοκ! Έχει μόνο ένα για μερίδα και ένα για μονό και διπλό...

Φυσικά και προσέφερες κάτι και σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Μήπως θυμάσαι και κανένα καλό καφεδάκο για την Evo?

Απάντηση