Είναι η διαφορά στη γεύση θέμα μύλου ?
-
- Δημοσιεύσεις: 81
- Εγγραφή: Τετ Αύγ 25, 2010 1:02 am
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: ECM Classica PID
- Μύλος:: Turin df83v
- 2ος Μύλος:: Eureka Specialita
Είναι η διαφορά στη γεύση θέμα μύλου ?
Καλησπέρα παιδιά !
Από όταν πήρα την ECM Classica οφείλω να ομολογήσω ότι η ποιότητα του καφέ έχει αλλάξει τρομερά, μεγάλη διαφορά προς το καλύτερο. Έχω ένα θέμα όμως που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει και ήθελα την άποψή σας. Πιθανολογώ πως είναι θέμα μύλου αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Ο μύλος που έχω είναι o eureka specialita.
Τυγχάνει από κάτω από το σπίτι μου να έχω specialty shop με γνώστες και πολύ καλό κόκκο. Ένα από τα αγαπημένα μου χαρμάνια τους νομίζω ότι το βγάζω αν όχι στο 100% ίδιο με το μαγαζί, σίγουρα στο 90% και με συνέπεια. Είναι πάντα εξαιρετικός ο καφές που φτιάχνω σπίτι και όταν παίρνω από το μαγαζί έτσι για να συγκρίνω, δεν πολυκαταλαβαίνω διαφορά (ο καφές αυτός έχει γεύση φράουλας/μάνγκο κυρίως btw, ethiopia)
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως έχω θέμα με άλλους καφέδες. Δοκίμασα έναν στο μαγαζί και μου άρεσε πολύ (έντονες νότες γκρειπ φρουτ και φράουλας).
Πήρα λοιπόν ένα σακουλάκι (μου είπε ο μαγαζάτορ ότι χρειάζεται πιο χοντρό κόψιμο και το ανέβασα όντως μία σκάλα, από το 2 στο 3, που είναι αρκετό. Πήγα λοιπόν, τον έκανα σπίτι τον εσπρέσσο και όντως τον έβγαλα σχεδόν ίδιο με το μαγαζί. Παρόλο που χρειάστηκε περίπου 45 sec η εκχύλιση στην πρώτη προσπάθεια, είχε τις ίδιες νότες, αρκετά έντονα (τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε - δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο ότι είχα και τον του μαγαζιού δίπλα, αν και δεν νομίζω).
Από τότε έχω κάνει 4 καφέδες με αυτό τον κοκκο και το αποτέλεσμα μου βγαίνει πολύ πιο θολό. Δοκίμασα αρκετά πιο χοντρό κόψιμο ώστε να βγαίνει σε 25-30 sec αλλά η γεύση ήταν πολύ light. Δεν είχε αυτό που λέμε "στα σκάει" σου έρχεται κατευθείαν η γεύση από τα φρούτα, σε καμμία από τις φορές αυτές και αναρωτιέμαι τι πάει στραβά. Και ακόμα και όταν το γύρισα στο πιο λεπτό κόψιμο, πάλι δεν πηρα έντονη γεύση. Ήταν "αχνή". Η αλήθεια είναι ότι πάντα τον πίνω μέτριο (φρέντο καπουτσίνο πάντα) οπότε δεν έχω παρατηρήσει αν είναι ξινός ξέρω γω. Αλλά δεν βγάζει τα αρώματα που πήρα την πρώτη φορά και που ήπια και από το μαγαζί.
Γενικά μ'αρέσει η οξύτητα και αυτό που είπα πριν, να σου σκάει η γεύση έντονα, από φράουλες, λεμόνια, παντζάρια, ό,τι έχει να δώσει ο καφές. Για αυτό και προτιμώ πιο πολύ γεύσεις σε φρούτα και όχι σε σοκολάτες τόσο.
Αναρωτιέμαι αν έχει να κάνει με τον μύλο ή αν κάτι κάνω λάθος εγώ. Σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω τον df83 αλλά αναρωτιέμαι αν πραγματικά αξίζει ή αν απλώς χρειάζομαι adjustments. Να πω εδώ ότι έχω έντονη την αίσθηση της γεύσης οπότε καταλαβαίνω σχετικά εύκολα ακόμα και μικρές διαφορές. Ίσως και αυτό παίζει το ρόλο του.
Τι λέτε ? Αξίζει να πάω σε df83 ? Ή μήπως έχετε να προτείνετε κάτι σχετικά με τον τρόπο παρασκευής μου ?
Από όταν πήρα την ECM Classica οφείλω να ομολογήσω ότι η ποιότητα του καφέ έχει αλλάξει τρομερά, μεγάλη διαφορά προς το καλύτερο. Έχω ένα θέμα όμως που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει και ήθελα την άποψή σας. Πιθανολογώ πως είναι θέμα μύλου αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Ο μύλος που έχω είναι o eureka specialita.
Τυγχάνει από κάτω από το σπίτι μου να έχω specialty shop με γνώστες και πολύ καλό κόκκο. Ένα από τα αγαπημένα μου χαρμάνια τους νομίζω ότι το βγάζω αν όχι στο 100% ίδιο με το μαγαζί, σίγουρα στο 90% και με συνέπεια. Είναι πάντα εξαιρετικός ο καφές που φτιάχνω σπίτι και όταν παίρνω από το μαγαζί έτσι για να συγκρίνω, δεν πολυκαταλαβαίνω διαφορά (ο καφές αυτός έχει γεύση φράουλας/μάνγκο κυρίως btw, ethiopia)
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως έχω θέμα με άλλους καφέδες. Δοκίμασα έναν στο μαγαζί και μου άρεσε πολύ (έντονες νότες γκρειπ φρουτ και φράουλας).
Πήρα λοιπόν ένα σακουλάκι (μου είπε ο μαγαζάτορ ότι χρειάζεται πιο χοντρό κόψιμο και το ανέβασα όντως μία σκάλα, από το 2 στο 3, που είναι αρκετό. Πήγα λοιπόν, τον έκανα σπίτι τον εσπρέσσο και όντως τον έβγαλα σχεδόν ίδιο με το μαγαζί. Παρόλο που χρειάστηκε περίπου 45 sec η εκχύλιση στην πρώτη προσπάθεια, είχε τις ίδιες νότες, αρκετά έντονα (τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε - δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο ότι είχα και τον του μαγαζιού δίπλα, αν και δεν νομίζω).
Από τότε έχω κάνει 4 καφέδες με αυτό τον κοκκο και το αποτέλεσμα μου βγαίνει πολύ πιο θολό. Δοκίμασα αρκετά πιο χοντρό κόψιμο ώστε να βγαίνει σε 25-30 sec αλλά η γεύση ήταν πολύ light. Δεν είχε αυτό που λέμε "στα σκάει" σου έρχεται κατευθείαν η γεύση από τα φρούτα, σε καμμία από τις φορές αυτές και αναρωτιέμαι τι πάει στραβά. Και ακόμα και όταν το γύρισα στο πιο λεπτό κόψιμο, πάλι δεν πηρα έντονη γεύση. Ήταν "αχνή". Η αλήθεια είναι ότι πάντα τον πίνω μέτριο (φρέντο καπουτσίνο πάντα) οπότε δεν έχω παρατηρήσει αν είναι ξινός ξέρω γω. Αλλά δεν βγάζει τα αρώματα που πήρα την πρώτη φορά και που ήπια και από το μαγαζί.
Γενικά μ'αρέσει η οξύτητα και αυτό που είπα πριν, να σου σκάει η γεύση έντονα, από φράουλες, λεμόνια, παντζάρια, ό,τι έχει να δώσει ο καφές. Για αυτό και προτιμώ πιο πολύ γεύσεις σε φρούτα και όχι σε σοκολάτες τόσο.
Αναρωτιέμαι αν έχει να κάνει με τον μύλο ή αν κάτι κάνω λάθος εγώ. Σκέφτομαι σοβαρά να αγοράσω τον df83 αλλά αναρωτιέμαι αν πραγματικά αξίζει ή αν απλώς χρειάζομαι adjustments. Να πω εδώ ότι έχω έντονη την αίσθηση της γεύσης οπότε καταλαβαίνω σχετικά εύκολα ακόμα και μικρές διαφορές. Ίσως και αυτό παίζει το ρόλο του.
Τι λέτε ? Αξίζει να πάω σε df83 ? Ή μήπως έχετε να προτείνετε κάτι σχετικά με τον τρόπο παρασκευής μου ?
-
- Δημοσιεύσεις: 95
- Εγγραφή: Δευ Νοέμ 16, 2015 11:45 pm
- Μηχανή:: La marzocco linea
- Μύλος:: mahlkonig ek43s,
- 2ος Μύλος:: Commandante
- Οι καφέδες μου:: Samba
- Τοποθεσία: ΚΡΗΤΗ
Re: Είναι η διαφορά στη γεύση θέμα μύλου ?
οταν ανοιξεσ το σακουλακι ποσες ημερες ψησιμο ηταν? μετα που το ανοιξες, ποσες μερες μετα το ξαναδοκιμασες?
Ο καφές είναι ευχαρίστηση, μην το ξεχνάς.
- dkstopo
- Δημοσιεύσεις: 422
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Είναι η διαφορά στη γεύση θέμα μύλου ?
πίνοντας φρέντο καπουτσίνο καταλαβαίνεις γευσεις νοτες κτλ;
εγώ πάντως εαν έχω πάρει καφέ που δεν πίνετε, λυπάμαι να τον πετάξω τον κάνω καπουτσίνο κρύο ή ζεστό.
εγώ πάντως εαν έχω πάρει καφέ που δεν πίνετε, λυπάμαι να τον πετάξω τον κάνω καπουτσίνο κρύο ή ζεστό.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna
-
- Δημοσιεύσεις: 81
- Εγγραφή: Τετ Αύγ 25, 2010 1:02 am
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: ECM Classica PID
- Μύλος:: Turin df83v
- 2ος Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Είναι η διαφορά στη γεύση θέμα μύλου ?
Ναι βέβαια, πολύ έντονα. Βασικά βγάζω πολύ καλό καφέ με το σεταπ που έχω τώρα. Πάρα πολύ καλό. Απλώς παρατηρώ ότι το μαγαζί έχει ακόμα πιο έντονες γεύσεις και σκέφτομαι να πάρω καλύτερο μύλο.
-
- Δημοσιεύσεις: 81
- Εγγραφή: Τετ Αύγ 25, 2010 1:02 am
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: ECM Classica PID
- Μύλος:: Turin df83v
- 2ος Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Είναι η διαφορά στη γεύση θέμα μύλου ?
Πάντως επειδή έπαιξα αρκετά με το συγκεκριμένο χαρμάνι που αναφέρω, παρατήρησα ότι θέλει αρκετά χοντρό κόψιμο και αυστηρά το πολύ 28 δευτερόλεπτα με 1:2 μέχρι 1:2,3 . Όταν μένω εκεί μέσα το βγάζω πάρα πολύ καλό και στο σπίτι. Με φουλ αρώματα κτλ, απλώς νομίζω είναι στο 80% του clarity που έχει στο μαγαζί. Συνήθως τουλάχιστον. Πολύ γευστικός πάντως.
- dkstopo
- Δημοσιεύσεις: 422
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Είναι η διαφορά στη γεύση θέμα μύλου ?
σίγουρα τα επίπεδα μαχαίρια με κωνικα βγαζουν αλλο προφιλ, όπως και το μέγεθος των μαχαιριων κανει διαφορά,ισως ενας μυλος με 64αρια σε ικανοποιούσε. τι μύλο έχει το μαγαζι ?
Τεράστια διαφορά θα δεις και με τα καλαθακια, Τι καλαθάκι χρησιμοποιείς?
Υπάρχουν διαφορα θεματα εδω μέσα που αναφέρονται στις διαφορες, αλλά τα παιδιά δεν γραφουν πλέον και πρεπει να ψάξεις.
Τεράστια διαφορά θα δεις και με τα καλαθακια, Τι καλαθάκι χρησιμοποιείς?
Υπάρχουν διαφορα θεματα εδω μέσα που αναφέρονται στις διαφορες, αλλά τα παιδιά δεν γραφουν πλέον και πρεπει να ψάξεις.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna