Αναβάθμιση από Eureka mignon manuale

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Απάντηση
Tassos
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τρί Ιαν 05, 2021 11:08 am

Αναβάθμιση από Eureka mignon manuale

Δημοσίευση από Tassos » Τετ Ιουν 26, 2024 9:54 pm

Καλησπέρα παιδιά, τα τελευταία 4 σχεδόν χρόνια χρησιμοποιώ ως μύλο έναν Eureka mignon manuale με 50mm επίπεδα μαχαίρια. Ως ευκολία χρήσης και συντήρησης είναι άψογος. Οι Ιταλοί έχουν φτιάξει ένα ποιοτικότατο μύλο, όλο μέταλλο, που με 4 βίδες καθαρίζεις εύκολα τα μαχαίρια χωρίς να χάσεις ρυθμίσεις άλεσης.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχω πάει από μία πολύ βασική μηχανή delonghi σε lelit pl41tem που θεωρώ ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να φτιάξει καφεδάρες. Κάπου όμως έχω φτάσει ένα ταβάνι που δεν μπορώ να το ξεπεράσω σε θέμα γεύσης με πολλούς και διαφορετικους καφέδες. Έχω τερματίσει το θέμα προετοιμασίας του puck και δεν μπορώ να πω ότι οι καφέδες που φτιάχνω με εντυπωσιάζουν πλέον.
Μετά από τόσα χρόνια με τον ίδιο μύλο είπα μήπως είχαν φαγωθεί τα μαχαίρια, αν και 1-2 καφέδες την ημέρα. Έβαλα νέα μαχαίρια, είδα μία μικρή διαφορά αλλά όχι κάτι εντυπωσιακό.

Κάπου εδώ μπαίνω και στο ζουμί του post... Που πάμε από εδώ και πέρα? Να πω την αλήθεια, η ποιότητα της Eureka είναι κατι που με κάνει να σκέφτομαι κάποιον της ίδιας εταιρείας με 55mm μαχαίρια. Είτε specialita είτε mignon zero 55bl. Στα 50αρια μαχαίρια είχα δει πολλές ανομοιομορφίες που από οτι έχω δει δεν έχουν τα 55αρια. Από την άλλη υπάρχει και ο DF64 με παρόμοιο κόστος και πολύ μεγαλύτερα μαχαίρια αλλά δεν ξέρω για την ποιότητα κατασκευής.

Έχει κάνει κάποιος μία από τις παραπάνω αλλαγές για να μου πει εντυπώσεις στην γεύση?

Αξίζει απο 50αρια της Eureka σε 55αρια τόσο ώστε να αξίζει τα εξτρα λεφτα?

Ή τα 64αρια μαχαίρια θα φέρουν τόση μεγαλύτερη ποιότητα στην άλεση που να δικαιολογεί την ίσως χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής στο DF64?

Ευχαριστώ από τώρα για τις απαντήσεις σας και φυσικά αν έχετε και κάποια άλλη πρόταση είμαι όλος αφτιά!

Άβαταρ μέλους
mantraxalos
Δημοσιεύσεις: 165
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
2η Μηχανή:: LELIT ANITA
Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
Τοποθεσία: καλλιθεα
Επικοινωνία:

Re: Αναβάθμιση από Eureka mignon manuale

Δημοσίευση από mantraxalos » Παρ Ιουν 28, 2024 8:30 pm

O εχθρος του καλου θα ειναι παντα το καλυτερο. Απο ενα σημειο και μετα το καλυτερο ειναι ισως και placebo. Eγω οταν το παθαινω πινω για μια βδομαδα ελληνικους η και φραπεδες .Οταν ξαναεπιστρεψω στον εσπρεσσο λεω τι μακακας ειμαι αφου πινω και γαμω τα εσπρεσσακια...κατσε στα αυγα σου μια χαρα εισαι (λεω στον εαυτο μου)!
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ

Tassos
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τρί Ιαν 05, 2021 11:08 am

Re: Αναβάθμιση από Eureka mignon manuale

Δημοσίευση από Tassos » Κυρ Ιουν 30, 2024 5:16 pm

Δεν προκειται να κανω συγκριση με ελληνικο ή φραπε. Αλλα οταν πίνω σε καφετερια εξω καφε και ειναι ασυγκριτα καλυτερος απο τον δικο μου, ξερω οτι κατι δεν παει καλα. Δεν λεω οτι ο δικος μου δεν πινετε, αλλα δεν πινω εναν γευστικο καφε που να αντιλαμβανομαι ιδιαιτεροτητες στην γευση ανάλογα το χαρμανι. Δεν απολαμβανω τον καφε όπως σε μια καμια καλη καφετερια.

Άβαταρ μέλους
mantraxalos
Δημοσιεύσεις: 165
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
2η Μηχανή:: LELIT ANITA
Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
Τοποθεσία: καλλιθεα
Επικοινωνία:

Re: Αναβάθμιση από Eureka mignon manuale

Δημοσίευση από mantraxalos » Δευ Ιούλ 01, 2024 9:34 am

Εχω κι εγω lelit και eureka σε εναν απο τους 2 χωρους που πινω εσπρεσσο και πινω 100% καλυτερο καφε απο οπουδηποτε εξω. Επισης σε συγκριση με το αλλο combο που χρησιμοποιω ECM+Mahlconig δεν βρισκω ουσιωδεις διαφορες. Εχω καταληξει λοιπον στο οτι κατα 90% η ποιοτητα του καφε πριν φτασει στην μηχανη/μυλο μου παιζει τον κυριοτερο ρολο (πως τον εχουν διαχειριστει πριν το σακουλακι και δεν εννοω μονο τον εδω διαχειριστη που θα αναλαβει το καβουρδισμα-φυλαξη πριν τον καβουρδισει) αλλα και τον πωλητη στην αλλη γωνια του κοσμου πως τον πουλαει αν βαζει απο το ιδιο χωραφι ποιοτητες Α- Β - C κλπ με σπασμενο κοκκο με τριμμα η οχι και γεκινα τι blend βαζουν μεσα στο τσουβαλι απο την ιδια εσοδεια και χωραφι.

Ενα παραδειγμα ειναι οτι σε brand (UTOPIA) που χρησιμοποιει το intercontinental σε "επαγγελματικα μηχανηματα" σταθερα ο καφες στη μηχανη μου βγαινει το ιδιο καλος αν οχι καλυτετερος (σε σφραγισμενη συσκευασια).
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ

Απάντηση