Ascaso i-mini i2 - 2 σημαντικές και απλές βελτιώσεις
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 21, 2023 12:59 am
				
				Εδώ και αρκετό καιρό, είχα πρόβλημα με την γεύση του καφέ, χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω τι συμβαίνει. Ο χρόνος εκχύλισης ήταν πάντα σε λογικά πλαίσια (25-30sec) και το ratio πάντα σωστό και μετρημένο με ζυγαριά. 
Στην προσπάθεια να βρω λύση άρχισα να πειραματίζομαι με τον μύλο και παρατήρησα πως όσο και να άλλαζα την ρύθμιση, λίγο άλλαζε ο χρόνος εκχύλισης. Επειδή ο μύλος είχε δουλέψει για αρκετά χρόνια, αποφάσισα να αλλάξω τα μαχαίρια.
Η αλλαγή των μαχαιριών από μόνη της επανέφερε την ρυθμιστικότητα στην άλεση και σε κάποιο βαθμό βελτίωσε το αποτέλεσμα αλλά και πάλι δεν ήμουνα ικανοποιημένος.
Παρατηρώντας τον μύλο πρόσεξα 2 πράγματα:
1. Το περιστρεφόμενο μαχαίρι δεν εφαρμόζει τέλεια στον άξονα με αποτέλεσμα να υπάρχει εκκεντρότητα στην περιστροφή. Αυτό φαίνεται εύκολα εάν φωτίσεις με φακό την έξοδο του καφέ και παρατήρησεις το διάκενο των μαχαιριών κατά την λειτουργία από την χοάνη, όπου και μεταβάλλεται.
2. Η βάση του σταθερού μαχαιριού είχε αρκετό τζόγο στο σπείρωμα που δίνει την ρύθμιση.
Ξεκινώντας από το 2., πέρασα 5 φορές το σπείρωμα της βάσης με τεφλόν και ο τζόγος εξαλείφθηκε. Στην συνέχεια, ξέσφιξα το παξιμάδι του περιστρεφόμενου μαχαιριού, βίδωσα προσεκτικά όσο μπορούσα.την βάση του σταθερού ώστε τα δύο μαχαιρια να ευθυγραμμιστούν και έσφιξα το παξιμάδι σε εκείνη.την θέση.
Η αλλαγή στην άλεση ήταν εντυπωσιακή. Καταρχάς άλλαξε ο ήχος του μύλου και είναι πλέον πολύ πιο smooth. Η άλεση δείχνει να είναι πολύ πιο ομοιογενής και το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι δεν έχει καμία σχέση με ότι έχω πιεί εδώ και περισσότερα από 10 χρονια που εχω το ίδιο setup μύλου μηχανής.
Προτρέπω τους φίλους που έχουν τον ίδιο (η και παραπλήσιας κατασκευής μύλο με κωνικά μαχαίρια) να κάνουν έναν έλεγχο στα παραπάνω σημεία.
			Στην προσπάθεια να βρω λύση άρχισα να πειραματίζομαι με τον μύλο και παρατήρησα πως όσο και να άλλαζα την ρύθμιση, λίγο άλλαζε ο χρόνος εκχύλισης. Επειδή ο μύλος είχε δουλέψει για αρκετά χρόνια, αποφάσισα να αλλάξω τα μαχαίρια.
Η αλλαγή των μαχαιριών από μόνη της επανέφερε την ρυθμιστικότητα στην άλεση και σε κάποιο βαθμό βελτίωσε το αποτέλεσμα αλλά και πάλι δεν ήμουνα ικανοποιημένος.
Παρατηρώντας τον μύλο πρόσεξα 2 πράγματα:
1. Το περιστρεφόμενο μαχαίρι δεν εφαρμόζει τέλεια στον άξονα με αποτέλεσμα να υπάρχει εκκεντρότητα στην περιστροφή. Αυτό φαίνεται εύκολα εάν φωτίσεις με φακό την έξοδο του καφέ και παρατήρησεις το διάκενο των μαχαιριών κατά την λειτουργία από την χοάνη, όπου και μεταβάλλεται.
2. Η βάση του σταθερού μαχαιριού είχε αρκετό τζόγο στο σπείρωμα που δίνει την ρύθμιση.
Ξεκινώντας από το 2., πέρασα 5 φορές το σπείρωμα της βάσης με τεφλόν και ο τζόγος εξαλείφθηκε. Στην συνέχεια, ξέσφιξα το παξιμάδι του περιστρεφόμενου μαχαιριού, βίδωσα προσεκτικά όσο μπορούσα.την βάση του σταθερού ώστε τα δύο μαχαιρια να ευθυγραμμιστούν και έσφιξα το παξιμάδι σε εκείνη.την θέση.
Η αλλαγή στην άλεση ήταν εντυπωσιακή. Καταρχάς άλλαξε ο ήχος του μύλου και είναι πλέον πολύ πιο smooth. Η άλεση δείχνει να είναι πολύ πιο ομοιογενής και το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι δεν έχει καμία σχέση με ότι έχω πιεί εδώ και περισσότερα από 10 χρονια που εχω το ίδιο setup μύλου μηχανής.
Προτρέπω τους φίλους που έχουν τον ίδιο (η και παραπλήσιας κατασκευής μύλο με κωνικά μαχαίρια) να κάνουν έναν έλεγχο στα παραπάνω σημεία.