Eureka atom 75 ή Ceado e5sd?

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
apoan

Eureka atom 75 ή Ceado e5sd?

Δημοσίευση από apoan » Τετ Φεβ 02, 2022 11:33 am

Καλημέρα στην ομάδα! Πρόκειται να αγοράσω έναν καλό μύλο για οικιακή χρήση και είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους δυο. Θα ήθελα τις γνώμες σας και προτάσεις για άλλους μύλους αλλά να μην ξεπεράσουμε τα 1100-1200 ευρώ. :a013:

Zen308
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL

Re: Eureka atom 75 ή Ceado e5sd?

Δημοσίευση από Zen308 » Τετ Φεβ 02, 2022 11:53 am

Τον ceado e5sd δεν θα τον επέλεγα,μου φαίνεται αδικαιολόγητα ακριβός.
Σε αυτή την κατηγορία,με τα μισά λεφτά πάρε τον giotta αν θέλεις single dosing.
Ο Atom 75 είναι εξαιρετικός από κάθε άποψη,αλλά όχι προσανατολισμένος στο sd.Οχι πως τα πάει κι άσχημα βέβαια ,για την κατηγορία του πάντα.

apoan

Δημοσίευση από apoan » Τετ Φεβ 02, 2022 1:12 pm

Ευχαριστώ για την γνώμη σου Θεοδωρή! Ο atom 75 μαζί με το blow hopper πιστεύω κάνει καλή δουλεια και σε single dosing. Για τους eureka oro single dose και mignon xl τι γνώμη έχεις;

Zen308
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Rancilio silvia pid
Μύλος:: Cunill tranquiloTron
2ος Μύλος:: Sette 270& Forte
Οι καφέδες μου:: KUDU, COMMERCIAL

Δημοσίευση από Zen308 » Τετ Φεβ 02, 2022 2:27 pm

apoan έγραψε:
Τετ Φεβ 02, 2022 1:12 pm
Για τους eureka oro single dose και mignon xl τι γνώμη έχεις;
Και οι δύο είναι πιο πρακτικοί για οικιακή χρήση από τον atom 75.Ενδεχομενως ο atom με τα μεγαλύτερα μαχαίρια,ειδικά τα τιτανιου,να αλεθει ποιοτικότερα ,αλλά μόνο αν έχεις επί χρόνια καλά εξασκημενο ουρανίσκο θα αντιληφθείς διάφορες.Εννοειται ότι είναι φτιαγμένος και για πιο βαριά χρήση. Παίζει ρόλο και η ευθυγράμμιση των μαχαιριών,όσο μεγαλύτερα τόσο πιο επιρρεπή στο πρόβλημα.
Θα σου έλεγα να δεις και δύο πολύ καλές προτάσεις σε κωνικά που δεν ξεφεύγουν από το μπάτζετ σου, απεναντίας.
Niche zero και baratza sette 270.

Άβαταρ μέλους
slaughter
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Lelit Bianca
2η Μηχανή:: Sage Barista Express
Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: TAF και άλλα

Δημοσίευση από slaughter » Τετ Φεβ 02, 2022 2:37 pm

θα σου πρότεινα να σκεφτείς σοβαρά το αν θες να παίζεις με hopper η single dose. Εγώ αρχικά ήθελα να παίζω με Hopper αλλά είδα οτι για την χρήση μου (3-4 καφέδες την ημέρα) δεν βόλευε το hopper μιας και πάλι ζύγιζα τα γραμμάρια εξόδου και η αλλαγή ρύθμισης ήθελε και αλλαγή στον timer. Τώρα δουλεύω τον Specialita χωρίς bellows ή κάτι για single dose και τα πάει μια χαρά με μικρή σχετικά κατακράτηση.
Αν αγόραζα τώρα λογικά θα έπαιρνα τον XL αν ήταν στο budget μου.

apoan

Δημοσίευση από apoan » Τετ Φεβ 02, 2022 3:56 pm

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά που θα κάνω θα είναι χωρίς ΦΠΑ κατά πάσα πιθανότητα. Όποτε δεν θα ήθελα να ριξω κατηγορία η ποιότητα. Πχ ο sette 270 δεν θεωρώ ότι από άποψη ποιότητας υλικών είναι τόσο καλος. Δλδ να σκεφτείτε ότι ο atom 75 ή ο Ceado e5sd μου βγαίνουν κοντά στα 800€…όσο θέλω για έναν niche που θα κάνει και κανα 2μηνο να έρθει! Φοβερός δεν το αμφισβητώ, αλλά σε περιορίζει ως προς το workflow του…ή και όχι… :a014: Πάντως η χρήση που προβλέπεται να κάνω προς το παρόν δεν θα είναι μάλλον πάνω από 4-5 καφέδες την μερα.

Άβαταρ μέλους
slaughter
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Lelit Bianca
2η Μηχανή:: Sage Barista Express
Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: TAF και άλλα

Δημοσίευση από slaughter » Τετ Φεβ 02, 2022 4:18 pm

σκέψου αν θες να αλλάξεις ρύθμιση στον μύλο και έχει καφέ στα μαχαίρια τότε θα πρέπει να αλέσεις κάποιο και παράλληλα να αλλάζεις ρύθμιση (αν πας σε λεπτότερο άλεσμα).Έτσι σπαταλάς καφέ. Αν τώρα τον έχεις ρυθμίσει οκ δεν έχεις θέμα για κάποιες μέρες να παίζει με αυτό. Επίσης ο χρόνος που ορίζεις είναι για το κόψιμο Α αν το αλλάξεις θα πρέπει να αλλάξεις και τον χρόνο άρα πάλι ζυγαρία κλπ κλπ.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan

Δημοσίευση από Hatori » Τετ Φεβ 02, 2022 4:29 pm

Καλησπέρα.Για τον ceado δεν έχω άποψη αλλά σαν κάτοχος του atom 75 τους τελευταίους 6 μήνες έχοντας αλέσει περίπου 7 κιλά με τα steel burrs και 5 κιλά καφέ με τα titanium burrs (υπόψιν ότι θέλει ακόμα 2-3 κιλά για στρώσουν τα μαχαίρια του) έχω να σου πω ότι είναι ένας υπέροχος μύλος, η άλεση του είναι αβίαστη, αθόρυβη και σούπερ αφράτη. Συνεπέστατος στις δόσεις του με μοναδικό μειονέκτημα την κατάκτηση του. Εγώ τον δουλεύω με 100-120 γραμμάρια στο hopper και δε με ενοχλεί να πετάω το πρωί 2-3 γραμμάρια καφέ. Ο καθαρισμός του είναι πανεύκολος ,όπως επίσης και η αλλαγή των μαχαιριών σε titaniumπου έκανα. Ότι θέλεις και μπορώ να απαντήσω ρώτα
:a013:

apoan

Δημοσίευση από apoan » Τετ Φεβ 02, 2022 4:33 pm

Ναι ναι καταλαβαίνω και όντως είναι ένα θέμα αυτό με τις εναλλαγές. Σπαταλάει χρόνο και καφε! Δεν ξέρω θα το σκεφτώ παντως…ο eureka mignon single dose τι λέει; Δεν ακουω και πολύ καλές κριτικες!

Γιωργο Καλησπερα και ευχαριστώ για το feedback σου! Ακριβώς αυτόν τον μύλο ζαχαρωνω όπως ειπες και με τα titanium μαχαιρια! Θεωρώ ότι για αυτά τα λεφτα μπορεί να σου προσφέρει γρήγορη και ποιοτική άλεση και Επισης με το blow up σύστημα να ανταπεξέλθει και ως single doser. Εσυ το έχεις χρησιμοποιήσει το blow up?

Άβαταρ μέλους
Hatori
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan

Δημοσίευση από Hatori » Τετ Φεβ 02, 2022 4:41 pm

Όχι δε το χρησιμοποίησα καθόλου. Και δε ξέρω κατά πόσο ένα φύσημα με το blower, πόσος καφές θα διασκορπιστεί στο εσωτερικό του μύλου. Η μόνες αλλαγές που έκανα στον μύλο ήταν το μικρό hopper που έβαλα το οποίο έχει ένα μειονέκτημα. Η βάση του δεν έχει αρκετή κλίση κι έτσι όταν ο καφές τελειώνει μένουν 3-5 κόκκοι καφέ που δεν πέφτουν στην τρύπα. Και η άλλη αλλαγή είναι που έβαλα τα titanium burrs κι απογειώθηκε ο μύλος. Να σου πω επίσης ότι είναι πολύ στιβαρή κατασκευή και ασηκωτος. Είναι ένας "όρθιος Mythos" με λίγα λόγια

Απάντηση