Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
rafael
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2015 2:08 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Lavazza Tierra - Dimello Cento
Τοποθεσία: Αγρίνιο

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από rafael » Δευ Οκτ 25, 2021 7:08 pm

Έχω την ίδια μηχανή και εδώ και 1,5 μήνα και τον ίδιο μύλο.
Ζυγίζω πρώτα 18γρ. σπυρί και μετά τον κόβω με την εκχύλιση να γίνεται περίπου στα 25".
Παρατηρώ κάποιες φορές με το μάτι διαφορά στην ποσότητα αλεσμένου την οποία αποδίδω περισσότερο στην έλλειψη ακρίβειας της ζυγαριάς.
Αυτό που με ενοχλεί κυρίως όμως είναι η διαφορά στη γεύση του καφέ, ο οποίος με τον Lelit είναι πιο ξινός σε σχέση με τον Graef 702 που είχα.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από Hatori » Δευ Οκτ 25, 2021 7:19 pm

Sleopard έγραψε:
Δευ Οκτ 25, 2021 6:48 pm
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις!! :worthy:
Ότι θέλεις Ρώτα , όλοι χομπίστες είμαστε. Προσπάθησε να μετράς σε γραμμάρια τον καφέ και όχι σε ml και γενικά να έχεις το 1:2. Μετά θα δεις θερμοκρασία να μην είναι πολύ ανεβασμένη και σου βγάζει πικρό τον καφέ ούτε να είναι χαμηλή και να είναι ξινός. Κριτής θα είναι πάντα η γλώσσα σου κι ότι σ' ευχαριστεί εσένα

Sleopard
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 20, 2019 10:48 am

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από Sleopard » Δευ Οκτ 25, 2021 7:32 pm

Μόλις το δούλεψα λίγο, έκανα 4-5 καφεδάκια :shock: και στον τελευταίο με 18γρ 25" είχα 40γρ εκχύλιση. Πολύ ωραία κρέμα!

Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;

Sleopard
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 20, 2019 10:48 am

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από Sleopard » Δευ Οκτ 25, 2021 7:34 pm

rafael έγραψε:
Δευ Οκτ 25, 2021 7:08 pm
Έχω την ίδια μηχανή και εδώ και 1,5 μήνα και τον ίδιο μύλο.
Ζυγίζω πρώτα 18γρ. σπυρί και μετά τον κόβω με την εκχύλιση να γίνεται περίπου στα 25".
Παρατηρώ κάποιες φορές με το μάτι διαφορά στην ποσότητα αλεσμένου την οποία αποδίδω περισσότερο στην έλλειψη ακρίβειας της ζυγαριάς.
Αυτό που με ενοχλεί κυρίως όμως είναι η διαφορά στη γεύση του καφέ, ο οποίος με τον Lelit είναι πιο ξινός σε σχέση με τον Graef 702 που είχα.
Μήπως η διαφορά είναι στον αλεσμενου καφέ που μένει μέσα από την προηγούμενη άλεση;
Έχεις σημαδέψει κάπως το σημείο που κόβεις ιδανικά τον καφέ;

rafael
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2015 2:08 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Lavazza Tierra - Dimello Cento
Τοποθεσία: Αγρίνιο

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από rafael » Δευ Οκτ 25, 2021 8:54 pm

Sleopard έγραψε:
Δευ Οκτ 25, 2021 7:34 pm

Μήπως η διαφορά είναι στον αλεσμενου καφέ που μένει μέσα από την προηγούμενη άλεση;
Έχεις σημαδέψει κάπως το σημείο που κόβεις ιδανικά τον καφέ;
Δεν νομίζω οτι οφείλεται στον καφέ που έχει κατακρατηθεί, γιατί το ίδιο και περισσότερο συνέβαινε με τον προηγούμενο μύλο.
Όσον αφορά το σημάδι ,είχα βρει το ιδανικό σημείο για Lavazza Oro μετά από αρκετές δοκιμές και μετά έκανα το ίδιο με Lavazza tierra χωρίς όμως να τα σημαδέψω.
Είχα διαβάσει από κάποιον στο φόρουμ για έναν τρόπο για σημάδι στον Lelit, αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς πως γίνεται.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από Hatori » Δευ Οκτ 25, 2021 8:57 pm

Sleopard έγραψε:
Δευ Οκτ 25, 2021 7:32 pm
Μόλις το δούλεψα λίγο, έκανα 4-5 καφεδάκια :shock: και στον τελευταίο με 18γρ 25" είχα 40γρ εκχύλιση. Πολύ ωραία κρέμα!

Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;
Μη το τραβάς πάνω από 1:2 ! Θα σου βγει πικρός. Δεν αντέχει τόσο μεγάλη εκχύλιση εκτός κι αν το ψήσιμο του καφέ είναι τέτοιο που αντέχει σε μακριές εκχυλισεις. Δοκίμασε από 1:1.5 μέχρι 1:2 ! Τα 60 γραμμάρια παρά είναι και για lungo. Αν θες ποσότητα καλύτερα πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό στο τέλος
Τα ήπιες και τ 5 καφεδάκια????? :oneup:

rafael
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2015 2:08 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Lavazza Tierra - Dimello Cento
Τοποθεσία: Αγρίνιο

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από rafael » Δευ Οκτ 25, 2021 9:01 pm

Sleopard έγραψε:
Δευ Οκτ 25, 2021 7:32 pm
Μόλις το δούλεψα λίγο, έκανα 4-5 καφεδάκια :shock: και στον τελευταίο με 18γρ 25" είχα 40γρ εκχύλιση. Πολύ ωραία κρέμα!

Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;
Εγώ για διπλό εσπρέσο θεωρώ ιδανικό τα 60ml σε περίπου 30".
Υπάρχουν όμως διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα του καθενός.
Δες πχ εδώ:
http://www.officeespresso.gr/το-λεξικό- ... ressομανή/

geoiron
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
2η Μηχανή:: Lelit Mara X
Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
Τοποθεσία: Καλαμάτα

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από geoiron » Δευ Οκτ 25, 2021 9:31 pm

Sleopard έγραψε:
Δευ Οκτ 25, 2021 7:32 pm
Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;
Συγνώμη αν κάνω λάθος αλλά θεωρώ πως έχεις μπερδέψει τα ml με τα gr. Δεν νομίζω να αναφέρει κάποιος στο forum ότι ιδανική εκχύλιση είναι τα 60gr. Άρα είναι καλύτερα όπως γράφουν και όλοι οι προηγούμενοι να πας με αναλογία γραμμαρίων 1:1,5 με 1:2.

rafael
Δημοσιεύσεις: 34
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2015 2:08 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Gaggia Baby Class
Μύλος:: Lelit Fred
Οι καφέδες μου:: Lavazza Tierra - Dimello Cento
Τοποθεσία: Αγρίνιο

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από rafael » Δευ Οκτ 25, 2021 10:06 pm

geoiron έγραψε:
Δευ Οκτ 25, 2021 9:31 pm
Συγνώμη αν κάνω λάθος αλλά θεωρώ πως έχεις μπερδέψει τα ml με τα gr. Δεν νομίζω να αναφέρει κάποιος στο forum ότι ιδανική εκχύλιση είναι τα 60gr. Άρα είναι καλύτερα όπως γράφουν και όλοι οι προηγούμενοι να πας με αναλογία γραμμαρίων 1:1,5 με 1:2.
Ναι πιθανόν να είναι καλύτερο. Απλά εγώ έχω συνηθίσει με τα ml και χρησιμοποιώ δοσομετρικό ποτηράκι.

Sleopard
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 20, 2019 10:48 am

Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class

Δημοσίευση από Sleopard » Δευ Οκτ 25, 2021 10:15 pm

Hatori έγραψε:
Δευ Οκτ 25, 2021 8:57 pm
Sleopard έγραψε:
Δευ Οκτ 25, 2021 7:32 pm
Μόλις το δούλεψα λίγο, έκανα 4-5 καφεδάκια :shock: και στον τελευταίο με 18γρ 25" είχα 40γρ εκχύλιση. Πολύ ωραία κρέμα!

Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;
Μη το τραβάς πάνω από 1:2 ! Θα σου βγει πικρός. Δεν αντέχει τόσο μεγάλη εκχύλιση εκτός κι αν το ψήσιμο του καφέ είναι τέτοιο που αντέχει σε μακριές εκχυλισεις. Δοκίμασε από 1:1.5 μέχρι 1:2 ! Τα 60 γραμμάρια παρά είναι και για lungo. Αν θες ποσότητα καλύτερα πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό στο τέλος
Τα ήπιες και τ 5 καφεδάκια????? :oneup:
Δοκίμασα από όλα και ήπια το τελευταίο. :shock:
Έτσι θα ήταν το μάτι μετά...

Απάντηση