Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
-
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2015 2:08 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Baby Class
- Μύλος:: Lelit Fred
- Οι καφέδες μου:: Lavazza Tierra - Dimello Cento
- Τοποθεσία: Αγρίνιο
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Έχω την ίδια μηχανή και εδώ και 1,5 μήνα και τον ίδιο μύλο.
Ζυγίζω πρώτα 18γρ. σπυρί και μετά τον κόβω με την εκχύλιση να γίνεται περίπου στα 25".
Παρατηρώ κάποιες φορές με το μάτι διαφορά στην ποσότητα αλεσμένου την οποία αποδίδω περισσότερο στην έλλειψη ακρίβειας της ζυγαριάς.
Αυτό που με ενοχλεί κυρίως όμως είναι η διαφορά στη γεύση του καφέ, ο οποίος με τον Lelit είναι πιο ξινός σε σχέση με τον Graef 702 που είχα.
Ζυγίζω πρώτα 18γρ. σπυρί και μετά τον κόβω με την εκχύλιση να γίνεται περίπου στα 25".
Παρατηρώ κάποιες φορές με το μάτι διαφορά στην ποσότητα αλεσμένου την οποία αποδίδω περισσότερο στην έλλειψη ακρίβειας της ζυγαριάς.
Αυτό που με ενοχλεί κυρίως όμως είναι η διαφορά στη γεύση του καφέ, ο οποίος με τον Lelit είναι πιο ξινός σε σχέση με τον Graef 702 που είχα.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Ότι θέλεις Ρώτα , όλοι χομπίστες είμαστε. Προσπάθησε να μετράς σε γραμμάρια τον καφέ και όχι σε ml και γενικά να έχεις το 1:2. Μετά θα δεις θερμοκρασία να μην είναι πολύ ανεβασμένη και σου βγάζει πικρό τον καφέ ούτε να είναι χαμηλή και να είναι ξινός. Κριτής θα είναι πάντα η γλώσσα σου κι ότι σ' ευχαριστεί εσένα
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Μόλις το δούλεψα λίγο, έκανα 4-5 καφεδάκια και στον τελευταίο με 18γρ 25" είχα 40γρ εκχύλιση. Πολύ ωραία κρέμα!
Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;
Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Μήπως η διαφορά είναι στον αλεσμενου καφέ που μένει μέσα από την προηγούμενη άλεση;rafael έγραψε: ↑Δευ Οκτ 25, 2021 7:08 pmΈχω την ίδια μηχανή και εδώ και 1,5 μήνα και τον ίδιο μύλο.
Ζυγίζω πρώτα 18γρ. σπυρί και μετά τον κόβω με την εκχύλιση να γίνεται περίπου στα 25".
Παρατηρώ κάποιες φορές με το μάτι διαφορά στην ποσότητα αλεσμένου την οποία αποδίδω περισσότερο στην έλλειψη ακρίβειας της ζυγαριάς.
Αυτό που με ενοχλεί κυρίως όμως είναι η διαφορά στη γεύση του καφέ, ο οποίος με τον Lelit είναι πιο ξινός σε σχέση με τον Graef 702 που είχα.
Έχεις σημαδέψει κάπως το σημείο που κόβεις ιδανικά τον καφέ;
-
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2015 2:08 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Baby Class
- Μύλος:: Lelit Fred
- Οι καφέδες μου:: Lavazza Tierra - Dimello Cento
- Τοποθεσία: Αγρίνιο
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Δεν νομίζω οτι οφείλεται στον καφέ που έχει κατακρατηθεί, γιατί το ίδιο και περισσότερο συνέβαινε με τον προηγούμενο μύλο.
Όσον αφορά το σημάδι ,είχα βρει το ιδανικό σημείο για Lavazza Oro μετά από αρκετές δοκιμές και μετά έκανα το ίδιο με Lavazza tierra χωρίς όμως να τα σημαδέψω.
Είχα διαβάσει από κάποιον στο φόρουμ για έναν τρόπο για σημάδι στον Lelit, αλλά δεν κατάλαβα ακριβώς πως γίνεται.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Μη το τραβάς πάνω από 1:2 ! Θα σου βγει πικρός. Δεν αντέχει τόσο μεγάλη εκχύλιση εκτός κι αν το ψήσιμο του καφέ είναι τέτοιο που αντέχει σε μακριές εκχυλισεις. Δοκίμασε από 1:1.5 μέχρι 1:2 ! Τα 60 γραμμάρια παρά είναι και για lungo. Αν θες ποσότητα καλύτερα πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό στο τέλοςSleopard έγραψε: ↑Δευ Οκτ 25, 2021 7:32 pmΜόλις το δούλεψα λίγο, έκανα 4-5 καφεδάκια και στον τελευταίο με 18γρ 25" είχα 40γρ εκχύλιση. Πολύ ωραία κρέμα!
Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;
Τα ήπιες και τ 5 καφεδάκια?????
-
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2015 2:08 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Baby Class
- Μύλος:: Lelit Fred
- Οι καφέδες μου:: Lavazza Tierra - Dimello Cento
- Τοποθεσία: Αγρίνιο
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Εγώ για διπλό εσπρέσο θεωρώ ιδανικό τα 60ml σε περίπου 30".Sleopard έγραψε: ↑Δευ Οκτ 25, 2021 7:32 pmΜόλις το δούλεψα λίγο, έκανα 4-5 καφεδάκια και στον τελευταίο με 18γρ 25" είχα 40γρ εκχύλιση. Πολύ ωραία κρέμα!
Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;
Υπάρχουν όμως διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα του καθενός.
Δες πχ εδώ:
http://www.officeespresso.gr/το-λεξικό- ... ressομανή/
-
- Δημοσιεύσεις: 123
- Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
- 2η Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Timemore Scuptor 78s
- 2ος Μύλος:: Timemore Chestnut X
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Συγνώμη αν κάνω λάθος αλλά θεωρώ πως έχεις μπερδέψει τα ml με τα gr. Δεν νομίζω να αναφέρει κάποιος στο forum ότι ιδανική εκχύλιση είναι τα 60gr. Άρα είναι καλύτερα όπως γράφουν και όλοι οι προηγούμενοι να πας με αναλογία γραμμαρίων 1:1,5 με 1:2.
-
- Δημοσιεύσεις: 34
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 28, 2015 2:08 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Baby Class
- Μύλος:: Lelit Fred
- Οι καφέδες μου:: Lavazza Tierra - Dimello Cento
- Τοποθεσία: Αγρίνιο
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Ναι πιθανόν να είναι καλύτερο. Απλά εγώ έχω συνηθίσει με τα ml και χρησιμοποιώ δοσομετρικό ποτηράκι.
Re: Μύλος lelit pl043 με Gaggia baby class
Δοκίμασα από όλα και ήπια το τελευταίο.Hatori έγραψε: ↑Δευ Οκτ 25, 2021 8:57 pmΜη το τραβάς πάνω από 1:2 ! Θα σου βγει πικρός. Δεν αντέχει τόσο μεγάλη εκχύλιση εκτός κι αν το ψήσιμο του καφέ είναι τέτοιο που αντέχει σε μακριές εκχυλισεις. Δοκίμασε από 1:1.5 μέχρι 1:2 ! Τα 60 γραμμάρια παρά είναι και για lungo. Αν θες ποσότητα καλύτερα πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό στο τέλοςSleopard έγραψε: ↑Δευ Οκτ 25, 2021 7:32 pmΜόλις το δούλεψα λίγο, έκανα 4-5 καφεδάκια και στον τελευταίο με 18γρ 25" είχα 40γρ εκχύλιση. Πολύ ωραία κρέμα!
Τα 60 γρ εκχύλισης που δίνουν ως το ιδανικό είναι θέμα γεύσης καθαρά ή παίζει τίποτα άλλο;
Διπλός εσπρέσο θεωρείται ο 1:2 και στα 60 γρ εκχύλιση είναι lungo ας πούμε;
Τα ήπιες και τ 5 καφεδάκια?????
Έτσι θα ήταν το μάτι μετά...