Καλησπέρα,
θέλω να πάρω έναν μύλο για κόκκους εσπρέσσο, επειδή μου βγαίνει πιο οικονομικά σε κόκκους απ' ότι αλεσμένος.
Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: Με τον μύλο θα πάρω καλύτερη γεύση στο τελικό αποτέλεσμα
και επίσης όταν κόβουμε πχ 250 γρ κόκκους καφέ, ο αλεσμένος καφές θα είναι 250γρ ή παραπάνω και τέλος πως θα μάθω σε ποιά σκάλα πρέπει
να βάλω τον μύλο για οικιακή μηχανή εσπρέσσο;
Ευχαριστώ.
Αγορά μύλου από αρχάριο
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Αγορά μύλου από αρχάριο
Καλώς ήρθες.
Η γεύση είναι συνάρτηση της ποιότητας των ακόλουθων συστατικών: μύλος, μηχανή, καφές, γνώσεις. Επίσης της υποκειμενικής γευστικής άποψης που έχει ο καθένας μας, αλλά ας επικεντρωθούμε στα τεχνικά.
Καταρχάς καλά κάνεις και ψάχνεις για μύλο γιατί εκτός του ότι η δόση βγαίνει πιο οικονομική, θα είναι πιο φρέσκια, με περισσότερα αρώματα και με σίγουρο θετικό αντίκτυπο στη γεύση.
Κατά κανόνα όση ποσότητα βάζεις σε κόκκο θα βγαίνει σε αλεσμένο καφέ, ίσως λίγο λιγότερο γιατί πολλοί μύλοι κρατάνε μικροποσότητες στο εσωτερικό τους.
Ο βαθμός άλεσης ρυθμίζεται έτσι ώστε να δημιουργηθεί η υδραυλική πίεση για να έχεις μια ροή εκχύλισης κοντά σε αναλογία 1:2 σε περίπου 25~30 δευτερόλεπτα. Βάζεις 20g αλεσμένου καφέ, παίρνεις 40g εσπρέσο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του μύλου πρέπει να έχεις μια μηχανή που να υποστηρίζει ελεύθερο portafilter (unpressurized) και ένα μεταλλικό tamper.
Όταν θα είσαι κοντά στα παραπάνω δεδομένα χωρίς εμφανή προβλήματα πχ channeling δοκιμάζεις και κρίνεις αν σου αρέσει. Αναλόγως τι κυριαρχεί στη γεύση σου: όξινο, γλυκό, πικρό, αλμυρό ρυθμίζεις μια σειρά από παραμέτρους όπως τον βαθμό άλεσης, την κατανομή, το πάτημα, τη δοσολογία, την αναλογία, ή ακόμα και τον ίδιο τον καφέ...αλλά κάθε φορά μόνο μια παράμετρο για να μη χάσεις τη μπάλα!
Αυτά για αρχή, ρίξε μια ματιά και εδώ και ότι άλλο θες ρώτα.
Η γεύση είναι συνάρτηση της ποιότητας των ακόλουθων συστατικών: μύλος, μηχανή, καφές, γνώσεις. Επίσης της υποκειμενικής γευστικής άποψης που έχει ο καθένας μας, αλλά ας επικεντρωθούμε στα τεχνικά.
Καταρχάς καλά κάνεις και ψάχνεις για μύλο γιατί εκτός του ότι η δόση βγαίνει πιο οικονομική, θα είναι πιο φρέσκια, με περισσότερα αρώματα και με σίγουρο θετικό αντίκτυπο στη γεύση.
Κατά κανόνα όση ποσότητα βάζεις σε κόκκο θα βγαίνει σε αλεσμένο καφέ, ίσως λίγο λιγότερο γιατί πολλοί μύλοι κρατάνε μικροποσότητες στο εσωτερικό τους.
Ο βαθμός άλεσης ρυθμίζεται έτσι ώστε να δημιουργηθεί η υδραυλική πίεση για να έχεις μια ροή εκχύλισης κοντά σε αναλογία 1:2 σε περίπου 25~30 δευτερόλεπτα. Βάζεις 20g αλεσμένου καφέ, παίρνεις 40g εσπρέσο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του μύλου πρέπει να έχεις μια μηχανή που να υποστηρίζει ελεύθερο portafilter (unpressurized) και ένα μεταλλικό tamper.
Όταν θα είσαι κοντά στα παραπάνω δεδομένα χωρίς εμφανή προβλήματα πχ channeling δοκιμάζεις και κρίνεις αν σου αρέσει. Αναλόγως τι κυριαρχεί στη γεύση σου: όξινο, γλυκό, πικρό, αλμυρό ρυθμίζεις μια σειρά από παραμέτρους όπως τον βαθμό άλεσης, την κατανομή, το πάτημα, τη δοσολογία, την αναλογία, ή ακόμα και τον ίδιο τον καφέ...αλλά κάθε φορά μόνο μια παράμετρο για να μη χάσεις τη μπάλα!
Αυτά για αρχή, ρίξε μια ματιά και εδώ και ότι άλλο θες ρώτα.