homekafetzis έγραψε: ↑Παρ Μάιος 14, 2021 8:32 pm
mantraxalos έγραψε: ↑Τετ Μάιος 12, 2021 10:02 pm
0 κατακρατηση 18γρ ζητας να σου βγαλει 18γρ σου βγαζει βαζεις ενα σακουλακι 250γρ στο hopper (εμενα μου κραταει 3 μερες
)
Υ.Γ. δεν εχει νοημα να μετρας κατακρατηση στον θαλαμο αλεσης απο την στιγμη που παιρνεις οτι ζητας...18ΓΡ Ζητας 18 παιρνεις..
Φιλε αυτο που γραφεις δεν ισχυει!!! Συμφωνα με κατοχο του μυλου στο home barista που κανει review, o μυλος εχει κατακρατηση 6 γρ!!!
Παραθετω το κειμενο απο το home barista:
Retention
I measured total retention just once, earlier. I removed all coffee from the grinder, removed flapper, cleaned the grinding chamber, chute and spout with vacuum cleaner, so the grinder was totaly clean. Then I put 10.01g in, grinded it as a single dose and weighted the output, 4.12g. Total retention was ca. 5.9g
https://www.home-barista.com/grinders/n ... 43-20.html
Επομενως εσυ το επομενο πρωι που κανεις καφε, μπορει εσυ να ζητας απο τον μυλο 18 γρ και ο μυλος να σου δινει ζυγισμενα 18 γρ, αλλα τα 6 γρ ειναι απο χθες. Μιλαμε για το 1/3 της δοσης!!!
Αυτο δεν μπορει να μην επηρεαζει τη γευση.
Αν παλι καθε φορα που αλεθεις πετας 6 γρ για να καθαρισει απο τον παλιο καφε, στους 3 καφεδες που κανεις, πετας τον 1!!!
Ο μυλος αυτος σε ενα μαγαζι θα κανει φοβερη δουλεια, αλλα για το σπιτι δεν τον βρισκω λειτουργικο.
Τα πολλα ηλεκτρονικα και η ζυγιση εκτοξευουν την τιμη του.
Υπαρχουν και αλλες επιλογες με μεγαλυτερα μαλιστα μαχαιρια 75mm και 83 mm και χωρις (ουσιαστικη) κατακρατηση και φυσικα πιο προσιτη τιμη!!!
1) Eureka Atom 75mm με blow up system (μηδανικη κατακράτηση)
https://www.youtube.com/watch?v=U5S4IzwyB3M
https://www.barista.gr/en/eureka-atom-s ... ee-grinder
2) Caedo E37s με 83 mm και 0,5 γρ κατακράτηση
https://www.youtube.com/watch?v=Le7lShhk4eg
στα 8:40 λεει για κατακρατηση
https://www.barista.gr/el/ceado-e37s-mylos-alesis
Φίλε αυτό που γράφω ισχύει και με το παραπάνω για μένα και για όσους... ΝΑΙ.... όσους ΔΕΝ βάζουν #1 προτεραιότητα την παρακράτηση 6 γρ όπως ανέφερες.
θα παραθέσω ξανά λοιπόν κι εγώ αυτά που έγραψα παραπάνω και μάλλον η δεν τα διάβασες σωστά και δεν τα κατάλαβες η φταίω εγώ που δεν σου έδωσα να καταλάβεις.
<< *Επειδή ακούω συνεχώς εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια τώρα όπου πάω και όπου σταθώ περί retention και κάπου από ένα σημείο και έπειτα και σε ορισμένες περιπτώσεις (και όχι βέβαια στην προκείμενη περίπτωση) , δεν έχει βάση ώριμης συζήτησης .
Να δώσω κι εγώ ένα στίγμα μια διαφορετική τοποθέτηση που βέβαια είναι και αυτή προς συζήτηση όπως όλες οι υπάρχουσες θεωρίες γιατί περί θεωριών πρόκειται, άλλα βασικά και περί αντίληψης.
Δηλαδή αν το παρακρατημενο από "χτες" υπόλειμμα αλεσμένου καφέ παραμένει στο χώρο άλεσης και στα κατώτερα σημεία του θαλάμου άλεσης η φεύγει με ένα απλό φλασαρισμα-κόψιμο του μύλου 2 δευτερολέπτων.
Δεν μπορώ να πιστέψω λοιπόν οτι εφόσον πιστεύουμε στη θεωρία του domino ότι το νέο εισερχόμενο μείγμα άλεσης δεν κλωτσάει έξω από τον μύλο το ήδη παλιότερο αφού αυτή η λογική επικρατεί πάντα σε κλειστούς θαλάμους όπου η διάφορα δυναμικού πίεσης από ψηλότερα διώχνει βίαια το υπάρχον υλικό.(ναι υπάρχει ακόμα και αυτή η συζήτηση σε ξένα φόρα)
Αρα λοιπόν εφόσον δεν έχουμε θέματα "οικονομίας" καφέ δλδ πετάγματος μια απειροελάχιστης ποσότητας manually τότε είμαστε οκ.
Τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά.... αν μου πεις τι πρέπει να διαλέξω σε ένα μύλο είναι σίγουρα η "ποιότητα ζωής" που μπορεί να σου παρέχει γενικα και οχι 5 γραμμάρια καφέ . >>
Επειδή λοιπόν ΑΝΕΤΑ μπορώ και θέλω ...και άλλοι πολλοί μπορούν και θέλουν (όσοι είναι αυτοί)... να πετάμε και να φλασαρουμε 5γρ παλιού καφέ ο Θεός να τον κάνει "παλιό" αφού δεν μένει πάνω από 12 ώρες μέσα στο θάλαμο ...αλλά λέμε τώρα...έστω είναι παλιός δεν χαλαμε χατηρι..(καφές 7 το πρωί καφές ξανά μετά το γεύμα στις 18.00 ) και επειδή δεν μπαίνω στο τριπακι, παραμύθι όπως θες πες το του ψευτοδειληματος ( για μένα προσωπικά) του αν θα πετάξω 5γρ καφέ..ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΜΥΛΟ ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ.. ε ναι λοιπόν
Με νοιάζει όπως προανέφερα
Η ακρίβεια στην μερίδα χωρίς σκοτούρες - χωρίς ζυγαριές - χωρίς ποτηράκια - χωρίς μεταφορές από τα ποτηράκια στο πορταφιλτερ και ολο το mess
Η πιστότητα στην επανάληψη της ακρίβειας της μερίδας
Η ακρίβεια της άλεσης
Η πανεύκολη επιστροφή στη ακρίβεια προηγουμένης άλεσης υστέρα από αλλαγή.
Η ευκολία εναλλαγής δόσης ανάλογα για ποιον φτιάχνω καφέ
Η ποιότητα της άλεσης αυτή καθεαυτή
Η ταχύτητα της άλεσης
Η ποιότητα κατασκευής
Η ευκολία αποθήκευσης των μερίδων μου και των recipes που πλέον δεν χρειάζεται κα κάνω τίποτα πάρα μόνο να τοποθετήσω το portafilter .Τελος Η ΓΕΥΣΗ !!!
Τι δεν με νοιάζει ? η παρακράτηση!
Επομένως και αφού φλασαρω κάθε δόση όπως ανέφερα 18γρ θα ζητήσω και ΝΑΙ 18γρ θα πάρω και χωρίς να επηρεάσει την γεύση έτσι κι αλλιώς.
Και για τον Mahlkönig EK-43S λέγανε ότι είναι για επαγγελματίες και τώρα έχει μπει σε όλα τα σπίτια.
Τώρα το οτι δεν τον βρίσκεις λειτουργικό αφού δεν τον έχεις και δεν τον δουλεύεις και δεν τον τεστάρεις ..δεν τον ζεις.. αυτό είναι απορίας άξιον.. άσε έμενα λοιπόν που τον έχω να ταλαιπωρούμαι και να βασανίζομαι