Σε ευχαριστώ φιλαράκι να είσαι καλά!madnifestah έγραψε: ↑Τρί Μάιος 11, 2021 10:49 amκαλοδούλευτος! το τερατάκι παιζει να είναι ότι καλύτερο μπορεί να μπει σε εναν πάγκο..
περιμένω εντυπώσεις... ( και όχι δεν ζηλεύω καθόλου )
Mahlkönig E65S GbW
- mantraxalos
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
- Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
- Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
- 2η Μηχανή:: LELIT ANITA
- Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
- 2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
- Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
- Τοποθεσία: καλλιθεα
- Επικοινωνία:
Re: Mahlkönig E65S GbW
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ
- mantraxalos
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
- Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
- Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
- 2η Μηχανή:: LELIT ANITA
- Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
- 2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
- Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
- Τοποθεσία: καλλιθεα
- Επικοινωνία:
Re: Mahlkönig E65S GbW
Επιτέλους είναι στα χέρια μου !!!
Ότι και να πω για πρώτες εντυπώσεις θα είναι πολύ φτωχό..Τι να πρώτοαναφέρω?
Για την στιβαρή "γερμανική" κατασκευή ,το άψογο φινίρισμα η το εντυπωσιακό HD PANEL?
Το hopper είναι φτιαγμένο από ειδικό "πλαστικό" υλικό που ακόμα και με σφυρί να το χτυπάς δεν παθαίνει τίποτα.
Η ζυγαριά κάτω από το "tray" ότι ποιο high-tech έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή η τεχνολογία ηλεκτρονικών ζυγών κάνοντας 6000 μετρήσεις ακρίβειας το δευτερολεπτο για να μπορέσει να πετύχει ακρίβεια ζυσισματος σε real time με απόκλιση +/- 0,1 miligram .Σε 10 αλέσεις που έκανα 18γρ μόνο μια έδειξε στον εξωτερικό ζυγό 17.9.....(για επαλήθευση)
Τα μαχαίρια της Mahlkönig είναι εγγύηση γiα την ποιότητα κοπής-άλεσης και η πρώτη πειραματική εντύπωση ήταν ένα άλεσμα που παρόμοιο δεν έχουν ξαναδεί τα μάτια μου ομοιογενές σαν να παίρνεις μια χούφτα αλάτι στα χέρια σου,χωριs ίχνος clumping !!! και στις 10 πρώτες αλέσεις πήρα ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα!
Το κεντραρισμα και στρώσιμο του καφέ στο Portaflter την ώρα της άλεσης .. είναι πια αστείο "fire and forget" , μια που "κουμπώνεις" το πορταφιλτερ στην υποδοχή και μια που το βγάζεις με ένα καλοσχηματισμένο λόφο μέσα του, το "αγκάλιασμα" της υποδοχής στο portafilter (portaflter support) είναι το κάτι άλλο ..."δεν υπαρχει¨....άλλη αίσθηση! (adjustable για κάθε είδος portafilter)
Το μενού του πάνελ είναι οτι πιο παραμετροποιησιμο υπάρχει. PORTAFILTER DETECTION ..μέσω learning process.Το έβαλες στην υποδοχή? ξερει το μηχάνημα αν ειναι είναι μονό διπλό η naked (μέχρι 6 portafliter) αφού το έχεις περάσει στη μνήμη με μια απλή διαδικασία ζυγισματος του και αρα αυτομάτως σε παραπέμπει σε 14γρ - 20γρ η οτι του εχεις δωσει εσυ να καταλάβει οτι πρέπει να αλέσει με την εισαγωγή του στην υποδοχή.
RECIPES..μάλιστα κύριοι απομνημονεύει βασικές recipes με βάση το βάρος/χρόνο και τη μικρομετρικη ρύθμιση στην άλεση που έχουμε αποθηκευσει στον stepless ρυθμιστή. Με την εισαγωγή του Portafilter o σενσορας αναγνώρισης διαβάζει ποιο Portafilter έχουμε εισάγει προβάλλοντας ενα ωραίο μπλε χρώμα πάνω στο Portafilter σηματοδοτώντας ετσι την διαδικασία αναγνώρισης* και αυτομάτως αρχίζει την άλεση.
Όταν το χρώμα γίνει πράσινο σηματοδοτείται η ολοκλήρωση τησ άλεσης..
*ΕΦΟΣΟΝ οι πληροφορίες στο πανελ παραμέτρων συνταγής, βάρους και άλεσης ειναι σωστές και τις έχουμε ελέγξει ... ετσι ώστε αν προηγουμένως έχουμε αλέσει κάτι διαφορετικό να διορθώσουμε με την ένδειξη που υπάρχει ήδη πάνω στο πάνελ με υπόδειξη για διόρθωση με κατευθυντήρια βέλη προς τα δεξιά η αριστερά (finer or coarser) στην αντιγα πριν την εισαγωγή του Portafilter.
Ο έλεγχος απόστασης μεταξύ των δυο μαχαιριών ελέγχεται ηλεκτρονικά με ειδικό σενσορα ο όποιος μεταδίδει ζωντανά την πληροφορία στο πάνελ, την ώρα που ρυθμίζουμε κοπή.
Τέλος το tray και το spout είναι μαγνητικά και αποσπώνται πανεύκολα για τον ημερήσιο καθαρισμό της βάσης και του "τουνελ" εξαγωγης αντίστοιχα.
Αυτά για αρχη και επιφυλάσσομαι για περισσότερα στο μέλλον ακολουθούν κάποιες φωτο σε link στο imgur.
https://imgur.com/a/CBz0U2B
Ότι και να πω για πρώτες εντυπώσεις θα είναι πολύ φτωχό..Τι να πρώτοαναφέρω?
Για την στιβαρή "γερμανική" κατασκευή ,το άψογο φινίρισμα η το εντυπωσιακό HD PANEL?
Το hopper είναι φτιαγμένο από ειδικό "πλαστικό" υλικό που ακόμα και με σφυρί να το χτυπάς δεν παθαίνει τίποτα.
Η ζυγαριά κάτω από το "tray" ότι ποιο high-tech έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή η τεχνολογία ηλεκτρονικών ζυγών κάνοντας 6000 μετρήσεις ακρίβειας το δευτερολεπτο για να μπορέσει να πετύχει ακρίβεια ζυσισματος σε real time με απόκλιση +/- 0,1 miligram .Σε 10 αλέσεις που έκανα 18γρ μόνο μια έδειξε στον εξωτερικό ζυγό 17.9.....(για επαλήθευση)
Τα μαχαίρια της Mahlkönig είναι εγγύηση γiα την ποιότητα κοπής-άλεσης και η πρώτη πειραματική εντύπωση ήταν ένα άλεσμα που παρόμοιο δεν έχουν ξαναδεί τα μάτια μου ομοιογενές σαν να παίρνεις μια χούφτα αλάτι στα χέρια σου,χωριs ίχνος clumping !!! και στις 10 πρώτες αλέσεις πήρα ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα!
Το κεντραρισμα και στρώσιμο του καφέ στο Portaflter την ώρα της άλεσης .. είναι πια αστείο "fire and forget" , μια που "κουμπώνεις" το πορταφιλτερ στην υποδοχή και μια που το βγάζεις με ένα καλοσχηματισμένο λόφο μέσα του, το "αγκάλιασμα" της υποδοχής στο portafilter (portaflter support) είναι το κάτι άλλο ..."δεν υπαρχει¨....άλλη αίσθηση! (adjustable για κάθε είδος portafilter)
Το μενού του πάνελ είναι οτι πιο παραμετροποιησιμο υπάρχει. PORTAFILTER DETECTION ..μέσω learning process.Το έβαλες στην υποδοχή? ξερει το μηχάνημα αν ειναι είναι μονό διπλό η naked (μέχρι 6 portafliter) αφού το έχεις περάσει στη μνήμη με μια απλή διαδικασία ζυγισματος του και αρα αυτομάτως σε παραπέμπει σε 14γρ - 20γρ η οτι του εχεις δωσει εσυ να καταλάβει οτι πρέπει να αλέσει με την εισαγωγή του στην υποδοχή.
RECIPES..μάλιστα κύριοι απομνημονεύει βασικές recipes με βάση το βάρος/χρόνο και τη μικρομετρικη ρύθμιση στην άλεση που έχουμε αποθηκευσει στον stepless ρυθμιστή. Με την εισαγωγή του Portafilter o σενσορας αναγνώρισης διαβάζει ποιο Portafilter έχουμε εισάγει προβάλλοντας ενα ωραίο μπλε χρώμα πάνω στο Portafilter σηματοδοτώντας ετσι την διαδικασία αναγνώρισης* και αυτομάτως αρχίζει την άλεση.
Όταν το χρώμα γίνει πράσινο σηματοδοτείται η ολοκλήρωση τησ άλεσης..
*ΕΦΟΣΟΝ οι πληροφορίες στο πανελ παραμέτρων συνταγής, βάρους και άλεσης ειναι σωστές και τις έχουμε ελέγξει ... ετσι ώστε αν προηγουμένως έχουμε αλέσει κάτι διαφορετικό να διορθώσουμε με την ένδειξη που υπάρχει ήδη πάνω στο πάνελ με υπόδειξη για διόρθωση με κατευθυντήρια βέλη προς τα δεξιά η αριστερά (finer or coarser) στην αντιγα πριν την εισαγωγή του Portafilter.
Ο έλεγχος απόστασης μεταξύ των δυο μαχαιριών ελέγχεται ηλεκτρονικά με ειδικό σενσορα ο όποιος μεταδίδει ζωντανά την πληροφορία στο πάνελ, την ώρα που ρυθμίζουμε κοπή.
Τέλος το tray και το spout είναι μαγνητικά και αποσπώνται πανεύκολα για τον ημερήσιο καθαρισμό της βάσης και του "τουνελ" εξαγωγης αντίστοιχα.
Αυτά για αρχη και επιφυλάσσομαι για περισσότερα στο μέλλον ακολουθούν κάποιες φωτο σε link στο imgur.
https://imgur.com/a/CBz0U2B
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ
-
- Δημοσιεύσεις: 466
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Mahlkönig E65S GbW
Φαίνεται σοβαρό εργαλείο.
Από κατακράτηση πως πάει?
Από κατακράτηση πως πάει?
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Mahlkönig E65S GbW
με γεια!
πόσο σου βγήκε τελικά;
πόσο σου βγήκε τελικά;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
- mantraxalos
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
- Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
- Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
- 2η Μηχανή:: LELIT ANITA
- Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
- 2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
- Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
- Τοποθεσία: καλλιθεα
- Επικοινωνία:
Re: Mahlkönig E65S GbW
0 κατακρατηση 18γρ ζητας να σου βγαλει 18γρ σου βγαζει βαζεις ενα σακουλακι 250γρ στο hopper (εμενα μου κραταει 3 μερες )
Υ.Γ. δεν εχει νοημα να μετρας κατακρατηση στον θαλαμο αλεσης απο την στιγμη που παιρνεις οτι ζητας...18ΓΡ Ζητας 18 παιρνεις..
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ
- mantraxalos
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
- Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
- Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
- 2η Μηχανή:: LELIT ANITA
- Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
- 2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
- Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
- Τοποθεσία: καλλιθεα
- Επικοινωνία:
- dkstopo
- Δημοσιεύσεις: 370
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Mahlkönig E65S GbW
Δεν είναι καλός!! Στείλε τον πίσω!!
(καλορίζικος φίλε)
(καλορίζικος φίλε)
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna
- mantraxalos
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
- Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
- Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
- 2η Μηχανή:: LELIT ANITA
- Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
- 2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
- Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
- Τοποθεσία: καλλιθεα
- Επικοινωνία:
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Mahlkönig E65S GbW
Καλορίζικο το εργαλείο, να το χαρείς!
Σχετικά με την κατακράτηση αξίζει σαν πείραμα να δεις πόσο κρατάνε μαχαίρια-τούνελ κλπ καθαρίζοντας μια φορά καλά το εσωτερικό και μετρώντας πόσο έβαλες και πόσο έβγαλες. Την ποσότητα που θα κρατηθεί μέσα, φυσικά δεν θα την αντιλαμβάνεσαι κάθε επόμενη φορά που θα αλέθεις, αλλά μέρος της (ίσως και όλη) θα μεταφέρεται στην επόμενη δόση.
Επομένως μέρος της κατακρατημένης ποσότητας θα περνάει ως "μπαγιάτικος" καφές στην επόμενη.
Δεν είναι κάτι τραγικό ούτε φαντάζομαι οτι θα επηρεάσει τη γεύση, απ' τη στιγμή κιόλας που τον καταναλώνεις τόσο γρήγορα.
Σχετικά με την κατακράτηση αξίζει σαν πείραμα να δεις πόσο κρατάνε μαχαίρια-τούνελ κλπ καθαρίζοντας μια φορά καλά το εσωτερικό και μετρώντας πόσο έβαλες και πόσο έβγαλες. Την ποσότητα που θα κρατηθεί μέσα, φυσικά δεν θα την αντιλαμβάνεσαι κάθε επόμενη φορά που θα αλέθεις, αλλά μέρος της (ίσως και όλη) θα μεταφέρεται στην επόμενη δόση.
Επομένως μέρος της κατακρατημένης ποσότητας θα περνάει ως "μπαγιάτικος" καφές στην επόμενη.
Δεν είναι κάτι τραγικό ούτε φαντάζομαι οτι θα επηρεάσει τη γεύση, απ' τη στιγμή κιόλας που τον καταναλώνεις τόσο γρήγορα.
- mantraxalos
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 16, 2021 12:11 pm
- Όνομα: ΧΡΗΣΤΟΣ
- Μηχανή:: ECM SYNCHRONIKA
- 2η Μηχανή:: LELIT ANITA
- Μύλος:: Mahlkönig E65S GbW
- 2ος Μύλος:: EUREKA SPECIALITA
- Οι καφέδες μου:: ROUND CUP, KUDU,
- Τοποθεσία: καλλιθεα
- Επικοινωνία:
Re: Mahlkönig E65S GbW
Σε ευχαριστώ πολύ !!Luckees έγραψε: ↑Πέμ Μάιος 13, 2021 11:29 amΚαλορίζικο το εργαλείο, να το χαρείς!
Σχετικά με την κατακράτηση αξίζει σαν πείραμα να δεις πόσο κρατάνε μαχαίρια-τούνελ κλπ καθαρίζοντας μια φορά καλά το εσωτερικό και μετρώντας πόσο έβαλες και πόσο έβγαλες. Την ποσότητα που θα κρατηθεί μέσα, φυσικά δεν θα την αντιλαμβάνεσαι κάθε επόμενη φορά που θα αλέθεις, αλλά μέρος της (ίσως και όλη) θα μεταφέρεται στην επόμενη δόση.
Επομένως μέρος της κατακρατημένης ποσότητας θα περνάει ως "μπαγιάτικος" καφές στην επόμενη.
Δεν είναι κάτι τραγικό ούτε φαντάζομαι οτι θα επηρεάσει τη γεύση, απ' τη στιγμή κιόλας που τον καταναλώνεις τόσο γρήγορα.
Σχετικά με το θέμα του μπαγιάτικου καφέ στο χώρο άλεσης* και του τούνελ δεν υπήρξε ποτέ θέμα (για την δική μου περίπτωση μιλάω πάντα) καθώς πάντα "flashαρω" σε όλους του μύλους που χρησιμοποιώ hopper , λίγο καφέ και τον πετάω πριν την κανονική άλεση, αρα πάντα έχω φρέσκο καφέ στο portafilter μου.
*Επειδή ακούω συνεχώς εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια τώρα όπου πάω και όπου σταθώ περί retention και κάπου από ένα σημείο και έπειτα και σε ορισμένες περιπτώσεις (και όχι βέβαια στην προκείμενη περίπτωση) , δεν έχει βάση ώριμης συζήτησης .
Να δώσω κι εγώ ένα στίγμα μια διαφορετική τοποθέτηση που βέβαια είναι και αυτή προς συζήτηση όπως όλες οι υπάρχουσες θεωρίες γιατί περί θεωριών πρόκειται, άλλα βασικά και περί αντίληψης.
Δηλαδή αν το παρακρατημενο από "χτες" υπόλειμμα αλεσμένου καφέ παραμένει στο χώρο άλεσης και στα κατώτερα σημεία του θαλάμου άλεσης η φεύγει με ένα απλό φλασαρισμα-κόψιμο του μύλου 2 δευτερολέπτων.
Δεν μπορώ να πιστέψω λοιπόν οτι εφόσον πιστεύουμε στη θεωρία του domino ότι το νέο εισερχόμενο μείγμα άλεσης δεν κλωτσάει έξω από τον μύλο το ήδη παλιότερο αφού αυτή η λογική επικρατεί πάντα σε κλειστούς θαλάμους όπου η διάφορα δυναμικού πίεσης από ψηλότερα διώχνει βίαια το υπάρχον υλικό.(ναι υπάρχει ακόμα και αυτή η συζήτηση σε ξένα φόρα)
Αρα λοιπόν εφόσον δεν έχουμε θέματα "οικονομίας" καφέ δλδ πετάγματος μια απειροελάχιστης ποσότητας manually τότε είμαστε οκ.
Τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά.... αν μου πεις τι πρέπει να διαλέξω σε ένα μύλο είναι σίγουρα η "ποιότητα ζωής" που μπορεί να σου παρέχει γενικα και οχι 5 γραμμάρια καφέ .
Υ.Γ. To retention στον Ε65S Πάνω στον οποίο χτίστηκε ο νέος μύλος και είναι ακριβώς ο ίδιος σχεδιασμός , είναι ήδη πάρα πολύ χαμηλό έτσι κι αλλιώς.
Κάτθανε, Διαγόρα, ου και ες Όλυμπον αναβήσῃ