G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
ultimamage
Δημοσιεύσεις: 77
Εγγραφή: Παρ Φεβ 26, 2021 9:02 am
Όνομα: Ηλιας
Μηχανή:: Cafelat Robot
Μύλος:: G-iota DF64
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από ultimamage » Κυρ Απρ 17, 2022 6:32 pm

SpirosG έγραψε:
Τετ Απρ 13, 2022 11:41 am
Καλημέρα σε όλους και απο εμένα,

Πρώτο post στο forum και θα ήθελα να πω καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους ενεργά υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια για διαμοιρασμό της γνώσης και της αγάπης για τον espresso και τα σύνεργά του!

Ομολογώ οτι μέχρι πριν κάποιους μήνες ήμουν λάτρης αποκλειστικά του ελληνικού καφέ... Το twist έγινε όταν αποφάσισα να ξεθάψω μια Gaggia Evolution απο τις κούτες της αποθήκης οπου έστεκε σχεδόν άθικτη, ή μάλλον με 5-6 χρήσεις (δώρο γάμου που λόγω χώρου δεν είχε καταφέρει να βρεί τη θέση που του άξιζε του στον πάγκο της κουζίνας μας). Αφού λοιπόν μετα απο πολύ διάβασμα προχώρησα στις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού, αφαλάτωσης, και τελικά αλλαγής τρόμπας (ω, ναι η τρόμπα μας άφησε για ένα καλύτερο αύριο όπου θα την αξιοποιούν και θα την αγαπάνε), έβαλα μπρός να φτιάξω τον πρώτο καφέ....ο οποίος πήγε στο νεροχύτη όπως και οι υπόλοιποι αρκετοί καθώς μέχρι να συνειδητοποιήσω τη διαφορά non-pressurized και pressurized basket χρειάστηκε να διαβάσω άλλο τόσο.

Πέρασα λοιπόν στην βασανιστική φάση του πήγαινε-έλα στο τοπικό καφεκοπτείο (ευτυχώς υπάρχει το πολύ decent Roasters Kolektiva κοντά μου εδω στη Θεσσαλονίκη) μέχρι να πετύχω την άλεση που μου έβγαζε 1:2 αναλογία σε 30 δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα με άφησε πολύ ικανοποιημένο. Ο καφές είναι ένας Ethiopia Kochere με νότες lime και bergamont που μέχρι πρότεινος ούτε να τις φανταστώ δεν τολμούσα σε γεύση καφέ (ώς λάτρης του εληνικού μου άρεσαν οι πικρές και σοκολατένιες νότες).

Επόμενη μεγάλη απόφαση (και μετά απο πολύ διάβασμα πάλι) ήταν η αγορά ενος μύλου G-Iota DF64 με τα σχετικά mods και SSP Multipurpose burrs απο Homebarista.be. Τώρα είμαι στη φάση οπου τυραννιέμαι (κυριολεκτικά) να πετύχω άλεση που να μου βγάζει αποδεκτό αποτέλεσμα τόσο σε θέμα γεύσης όσο και χρόνου διύλισης αλλα μέχρι τώρα με τραγικά αποτυχημένα αποτελέσματα... Ο καφές βγαίνει είτε πικρός, είτε ξυνός είτε πολύ αργά, είτε πολύ γρήγορα...λές και με τρολάρει ο άτιμος. Όλα αυτά με χρήση ενός Motta leveler και ενός αξιοπρεπούς tamper και προσπαθώντας να είμαι όσο το δυνατόν πιο συνεπής στις διαδικασίες. Βέβαια η μηχανή είναι αρκετά επισφαλής στις θερμοκρασίες της (δεν έχει PID) αλλα δεν έχω και ιδέα σε τί πίεση δουλεύει. Όπως καταλαβαίνετε η επόμενη κίνηση θα είναι η αγορά μιας μηχανής που αν μη τί άλλο θα μπορεί να μου δίνει σταθερότητα (μάλλον προς Lelit κατευθύνομαι)... H αλήθεια είναι οτι στον μύλο δεν έχω κάνει καθόλου seasoning (δεν έχω καταφέρει να βρώ χρόνο ακόμη να ψάξω στη Θεσσαλονίκη κάποιο μαγαζί να πάρω φτηνό καφέ για αυτή τη δουλειά) αλλα τσέκαρα το burr alignment με τη μέθοδο του μαρκαδόρου και φαίνεται να είναι άψογο (μάλλον δεν βαρέθηκαν να κάνουν τη δουλειά τα παιδιά στο homebarista) :) :)

Στο σημείο αυτό, έχω 2 ερωτήσεις (αν και θα προκύψουν φαντάζομαι πολλές ακόμη στην πορεία) :
1) Γνωρίζει κανεις εάν στον G-iota είναι εφικτό να αλέσουμε σε μέγεθος ελληνικού με καλά αποτελέσματα? (οι παλιές συνήθειες δεν κόβονται εύκολα λέμε...)
2) Υπάρχει κάποιος που να έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχα θέματα με τη ρύθμιση της άλεσης στην αρχή (να μην καταφέρνει να σταυρώσει αξιοπρεπή καφε) μήπως και υπάρχει κάτι που κάνω λαθος και δεν το έχω σκεφτεί??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους τους φίλους για την πολύτιμη βοήθεια που θα δώσουν ή που εν ρήμην τους έχουν ήδη δώσει μέσα απο όλα τα post του forum

Σπύρος
Εγω πχ αλεθω στο 12.
Αν πας απο 12 σε 13 η δχιαφορα ειναι τεραστια τουλαχιτον στα ιτανμιλ μαχαιρια που φοραει ο δικος μου.
Εχεις βαλει βελακι να βλεπεις την ρύθμιση?
Οι διαφορες που κανω ειναι πχ απο 12 σε 12 + 1/4 .
Προσπαθησε δλδ να κανεις πολυ μικρές αλλαγες στην ρύθμιση και θα το βρεις.

SpirosG
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Φεβ 02, 2022 9:51 am
Όνομα: Spiros
Μηχανή:: Gaggia Evolution
Μύλος:: G-Iota DF64 (SSP MP)
Οι καφέδες μου:: ETHIOPIAN (#Kochere, Estate:Yirgacheffe)

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από SpirosG » Κυρ Απρ 17, 2022 7:06 pm

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, θα προσπαθήσω να κάνω μικρότερα βήματα καθώς ρυθμίζω και θα επανέλθω! Εσύ τι καφέ χρησιμοποιείς (light / medium roast κτλ) και επίσης το 0 σου είναι ακριβώς στο σημείο που αρχίζουν να έρχονται σε επαφή τα μαχαίρια?

thodoris5321
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 18, 2020 10:13 pm
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Flair58 &BambinoPlus
2η Μηχανή:: LavazzaBlue
Μύλος:: J-Max & ZP6 special
2ος Μύλος:: Sette30 & Aergrind

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από thodoris5321 » Κυρ Απρ 17, 2022 7:14 pm

SpirosG έγραψε:
Τετ Απρ 13, 2022 11:41 am
Σπύρο καλησπέρα. Αν λέω σωστά η Evolution έχει 58άρι κλείστρο, οπότε και πιστεύω πως χρησιμοποιείς το μαμά καλαθάκι της Gaggia 18 γραμμαρίων. Με αυτή τη μηχανή είναι αδύνατον να κάνεις long preinfusion όπως πχ 20 δευτερόλεπτα σε πίεση 3 bar και μετά άλλα 20-25 στα 9 bar, οπότε θα σου προτείνω την εξής συνταγή, βάλε 17 γραμμάρια στο καλάθι και βγάλε εκχύληση (από τη στιγμή δηλαδή που ξεκινάει να λειτουργεί η αντλία) 20 δευτερολέπτων, σε αναλογία περίπου 1 προς 2. Γρήγορη δηλαδή, γιατί αυτά τα μαχαίρια συνηθίζουν να δίνουν καλό αποτέλεσμα έτσι. Απ' την άλλη εάν δε τα έχεις κάνει seasoning έστω και 1-2 κιλά τότε θα σου δημιουργεί κι αυτό ένα πρόβλημα.

Η υψηλή πίεση που λογικά παίζει να έχει η μηχανή δε νομίζω πως δε σε αφήνει να βγάλεις καλό καφέ αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξεις να διορθώσεις. (Και να μετρήσεις, καλό είναι να ξέρεις με τι πίεση κάνεις εκχύλιση) Τώρα χρησιμοποιείς τον ίδιο καφέ αλλά άκοπο; Υποθέτω (πάλι) πως ο καφές δεν είναι πολύ σκούρος και υπάρχει μια αστάθεια στη μηχανή σε θέμα θερμοκρασίας, θα πρέπει να ασχοληθείς με temp surfing για να παίρνεις σταθερά αποτελέσματα μέχρι να αναβαθμίσεις. Εγώ (στην Gaggia Classic που είχα) είχα αναβαθμίσει τον θερμοστάτη (όχι pid) του brew σε λίγο καλύτερης ποιότητας και έτσι είχα λίγο πιο σταθερή και πιο υψηλή θερμοκρασία.

SpirosG
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Φεβ 02, 2022 9:51 am
Όνομα: Spiros
Μηχανή:: Gaggia Evolution
Μύλος:: G-Iota DF64 (SSP MP)
Οι καφέδες μου:: ETHIOPIAN (#Kochere, Estate:Yirgacheffe)

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από SpirosG » Τρί Απρ 19, 2022 10:49 am

thodoris5321 έγραψε:
Κυρ Απρ 17, 2022 7:14 pm
SpirosG έγραψε:
Τετ Απρ 13, 2022 11:41 am
Σπύρο καλησπέρα. Αν λέω σωστά η Evolution έχει 58άρι κλείστρο, οπότε και πιστεύω πως χρησιμοποιείς το μαμά καλαθάκι της Gaggia 18 γραμμαρίων. Με αυτή τη μηχανή είναι αδύνατον να κάνεις long preinfusion όπως πχ 20 δευτερόλεπτα σε πίεση 3 bar και μετά άλλα 20-25 στα 9 bar, οπότε θα σου προτείνω την εξής συνταγή, βάλε 17 γραμμάρια στο καλάθι και βγάλε εκχύληση (από τη στιγμή δηλαδή που ξεκινάει να λειτουργεί η αντλία) 20 δευτερολέπτων, σε αναλογία περίπου 1 προς 2. Γρήγορη δηλαδή, γιατί αυτά τα μαχαίρια συνηθίζουν να δίνουν καλό αποτέλεσμα έτσι. Απ' την άλλη εάν δε τα έχεις κάνει seasoning έστω και 1-2 κιλά τότε θα σου δημιουργεί κι αυτό ένα πρόβλημα.

Η υψηλή πίεση που λογικά παίζει να έχει η μηχανή δε νομίζω πως δε σε αφήνει να βγάλεις καλό καφέ αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξεις να διορθώσεις. (Και να μετρήσεις, καλό είναι να ξέρεις με τι πίεση κάνεις εκχύλιση) Τώρα χρησιμοποιείς τον ίδιο καφέ αλλά άκοπο; Υποθέτω (πάλι) πως ο καφές δεν είναι πολύ σκούρος και υπάρχει μια αστάθεια στη μηχανή σε θέμα θερμοκρασίας, θα πρέπει να ασχοληθείς με temp surfing για να παίρνεις σταθερά αποτελέσματα μέχρι να αναβαθμίσεις. Εγώ (στην Gaggia Classic που είχα) είχα αναβαθμίσει τον θερμοστάτη (όχι pid) του brew σε λίγο καλύτερης ποιότητας και έτσι είχα λίγο πιο σταθερή και πιο υψηλή θερμοκρασία.
Γειά σου Θοδωρή,

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το original καλαθάκι της Evolution ήταν pressurized 58mm, το αντικατέστησα με 2 non-pressurized 58mm της Gaggia ένα 18ρι και ένα 21ρι. Προς το παρόν οι δοκιμές που κάνω είναι με το 18ρι και 17 gr μέσα καθώς πετάω πολύ καφέ στο νεροχύτη και προσπαθώ να μειώσω τη φύρα. Έχω πάρει και 1kg φθηνό καφέ (Lavazza Barista edition τύπου super market) αλλα αυτός είναι πιο dark roasted και οι εκχυλίσεις του είναι εντελώς διαφορετικές σε χρόνους ανα μέγεθος άλεσης απο του Ethiopian που πίνω...

Μήπως γνωρίζεις πόση ποσότητα μπορώ να αλέθω κάθε φορά ή κάθε ημέρα χωρίς να θέσω το μύλο σε ρίσκο λόγω υπερφόρτωσης? ΠΧ για να αλέσω αυτό το 1 kg φθηνού καφέ που έχω ωστε να κάνω το seasoning θα μου πάρει βδομάδες εάν περιορίζομαι ας πούμε σε 50-80 gr τη μέρα (κάπου το διάβασα...).

Όσοα για τις θερμοκρασίες και την πίεση της μηχανής είναι όντως εντελώς random και αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να την αλλάξω το συντομότερο. Εσένα η εμπειρία σου με τη Flair58 ποιά ήταν? Δυσκολεύτηκες πολύ να δημιουργήσεις ένα καλό workfllow?

thodoris5321
Δημοσιεύσεις: 163
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 18, 2020 10:13 pm
Όνομα: Θοδωρής
Μηχανή:: Flair58 &BambinoPlus
2η Μηχανή:: LavazzaBlue
Μύλος:: J-Max & ZP6 special
2ος Μύλος:: Sette30 & Aergrind

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από thodoris5321 » Τρί Απρ 19, 2022 3:58 pm

SpirosG έγραψε:
Τρί Απρ 19, 2022 10:49 am
Γειά σου Θοδωρή,

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το original καλαθάκι της Evolution ήταν pressurized 58mm, το αντικατέστησα με 2 non-pressurized 58mm της Gaggia ένα 18ρι και ένα 21ρι. Προς το παρόν οι δοκιμές που κάνω είναι με το 18ρι και 17 gr μέσα καθώς πετάω πολύ καφέ στο νεροχύτη και προσπαθώ να μειώσω τη φύρα. Έχω πάρει και 1kg φθηνό καφέ (Lavazza Barista edition τύπου super market) αλλα αυτός είναι πιο dark roasted και οι εκχυλίσεις του είναι εντελώς διαφορετικές σε χρόνους ανα μέγεθος άλεσης απο του Ethiopian που πίνω...

Μήπως γνωρίζεις πόση ποσότητα μπορώ να αλέθω κάθε φορά ή κάθε ημέρα χωρίς να θέσω το μύλο σε ρίσκο λόγω υπερφόρτωσης? ΠΧ για να αλέσω αυτό το 1 kg φθηνού καφέ που έχω ωστε να κάνω το seasoning θα μου πάρει βδομάδες εάν περιορίζομαι ας πούμε σε 50-80 gr τη μέρα (κάπου το διάβασα...).

Όσοα για τις θερμοκρασίες και την πίεση της μηχανής είναι όντως εντελώς random και αυτός είναι και ο λόγος που θέλω να την αλλάξω το συντομότερο. Εσένα η εμπειρία σου με τη Flair58 ποιά ήταν? Δυσκολεύτηκες πολύ να δημιουργήσεις ένα καλό workfllow?
Αν δεν έχεις ίδιο καφέ να κάνεις τη σύγκριση τότε δε μπορείς να καταλάβεις τι κάνεις λάθος σε σχέση με πριν. Ο Lavazza του σούπερμάρκετ είναι και μπαγιάτικος σε σχέση με καφέ από roaster, αλλά και σκούρος, τα MP μαχαίρια δε βγάζουν τόσο καλό αποτέλεσμα σε σκούρους καφέδες, πρέπει να δοκιμάζεις γρήγορα shots 15-20 δευτερολέπτων.

Μπορείς να αλέθεις γύρω 50-100 γραμμάρια τη φορά. Θέλεις να μην υπερθερμανθεί μέσα το μοτέρ, αφού αλέσεις μπορείς να ακουμπήσεις την πίσω κάτω μεριά του μύλου να δεις εάν είναι ζεστός. Θα έλεγα να τον αφήνεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα προτού ξανακόψεις. Συνήθως ξεκινάνε και κόβουν πιο χοντρό τον καφέ και μετά προς το λεπτό.

Έχω πολύ καλή εμπειρία με την flair58, το workflow την πρώτη φορά μου φάνηκε δύσκολο αλλά από την 2η κιόλας φορά το συνήθησα και το προτιμώ από μηχανή. Τα μόνα 2 αρνητικά είναι πρώτον, δεν έχω μέσο για αφρόγαλα οπότε ζεσταίνω το γάλα σε ξεχωριστό μηχάνημα και μετά το χτυπάω με το nanofoamer το οποίο έχει κι αυτό τα αρνητικά του, και δεύτερον μου είναι δύσκολο έως αδύνατο να φτάσω πολύ υψηλές θερμοκρασίες που χρειάζονται πιο ελαφριά ψημένοι καφέδες. Παίρνω ωστόσο πολύ καλό αποτέλεσμα. Πραγματικά την ευκολία που έχει στην άμεση ρύθμιση της πίεσης την βρίσκεις μόνο σε μηχανές από 2 με 3 χιλιάδες ευρώ.

Άβαταρ μέλους
Algebar
Δημοσιεύσεις: 79
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 21, 2018 4:04 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: NS Oscar II
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i2 Steel
Τοποθεσία: Παλλήνη

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από Algebar » Τετ Απρ 20, 2022 1:09 pm

SpirosG έγραψε:
Τετ Απρ 13, 2022 11:41 am

Στο σημείο αυτό, έχω 2 ερωτήσεις (αν και θα προκύψουν φαντάζομαι πολλές ακόμη στην πορεία) :
1) Γνωρίζει κανεις εάν στον G-iota είναι εφικτό να αλέσουμε σε μέγεθος ελληνικού με καλά αποτελέσματα? (οι παλιές συνήθειες δεν κόβονται εύκολα λέμε...)
2) Υπάρχει κάποιος που να έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχα θέματα με τη ρύθμιση της άλεσης στην αρχή (να μην καταφέρνει να σταυρώσει αξιοπρεπή καφε) μήπως και υπάρχει κάτι που κάνω λαθος και δεν το έχω σκεφτεί??
1) Όχι
2) Πιθανολογώ ότι αλέθεις πολύ λεπτά και έχεις κανονική εκχύλιση με υπερβολικά αργούς χρόνους είτε channeling με υπερβολικά γρήγορους χρόνους.
Αν όντως συμβαίνει αυτό ξεκίνα με αρκετά πιο χοντρή άλεση και πήγαινε σιγά σιγά προς πιο λεπτή.

konnosl
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2019 8:54 pm
Όνομα: Konstantinos
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Ascaso i2
Οι καφέδες μου:: Samba, Taf, RollerRoasters

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από konnosl » Πέμ Απρ 21, 2022 11:41 am

Υπάρχει κάπου διαθέσιμος ο συγκεκριμένος μύλος με τα ssp μαχαίρια και να τον στέλνουν Ελλάδα;

SpirosG
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Φεβ 02, 2022 9:51 am
Όνομα: Spiros
Μηχανή:: Gaggia Evolution
Μύλος:: G-Iota DF64 (SSP MP)
Οι καφέδες μου:: ETHIOPIAN (#Kochere, Estate:Yirgacheffe)

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από SpirosG » Πέμ Απρ 21, 2022 11:51 am

Καλημέρα!

Εγώ τον παρήγγειλα από homebarista.be και ήρθε aligned μαζί με τα original burrs του σε ένα ξεχωριστό κουτι.

konnosl
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2019 8:54 pm
Όνομα: Konstantinos
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: Ascaso i2
Οι καφέδες μου:: Samba, Taf, RollerRoasters

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από konnosl » Πέμ Απρ 21, 2022 2:02 pm

Καλησπέρα,

Τον έχει μη διαθέσιμο με τα ssp. Υπάρχει κάπου άλλου ή να κοιτάξω για άλλο μύλο;

SpirosG
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Τετ Φεβ 02, 2022 9:51 am
Όνομα: Spiros
Μηχανή:: Gaggia Evolution
Μύλος:: G-Iota DF64 (SSP MP)
Οι καφέδες μου:: ETHIOPIAN (#Kochere, Estate:Yirgacheffe)

Re: G-Iota DF 64 / Solo - Single Dose Grinder

Δημοσίευση από SpirosG » Πέμ Απρ 21, 2022 2:57 pm

Κοίταξε, και εγώ όταν τον ζαχάρωνα καθυστέρησα μερικές ημέρες να το πάρω απόφαση και βγήκε out of stock αλλα τους έκανα ένα τηλέφωνο και μου είπαν οτι ενω είχαν απόθεμα μύλων είχαν ξεμείνει απο SSP Burrs και περίμεναν παραλαβή εντός μίας εβδομάδας. Και όντως 5 ημέρες αργότερα ξαναέβγαλαν διαθεσιμότητα και παρήγγειλα κανονικά. Τώρα εάν θέλεις να τους καλέσεις, να περιμένεις ή να πάς για κάτι διαφορετικό είναι νομίζω καθαρά δικό σου θέμα :)

Απάντηση