Εγω πχ αλεθω στο 12.SpirosG έγραψε: ↑Τετ Απρ 13, 2022 11:41 amΚαλημέρα σε όλους και απο εμένα,
Πρώτο post στο forum και θα ήθελα να πω καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους ενεργά υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια για διαμοιρασμό της γνώσης και της αγάπης για τον espresso και τα σύνεργά του!
Ομολογώ οτι μέχρι πριν κάποιους μήνες ήμουν λάτρης αποκλειστικά του ελληνικού καφέ... Το twist έγινε όταν αποφάσισα να ξεθάψω μια Gaggia Evolution απο τις κούτες της αποθήκης οπου έστεκε σχεδόν άθικτη, ή μάλλον με 5-6 χρήσεις (δώρο γάμου που λόγω χώρου δεν είχε καταφέρει να βρεί τη θέση που του άξιζε του στον πάγκο της κουζίνας μας). Αφού λοιπόν μετα απο πολύ διάβασμα προχώρησα στις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού, αφαλάτωσης, και τελικά αλλαγής τρόμπας (ω, ναι η τρόμπα μας άφησε για ένα καλύτερο αύριο όπου θα την αξιοποιούν και θα την αγαπάνε), έβαλα μπρός να φτιάξω τον πρώτο καφέ....ο οποίος πήγε στο νεροχύτη όπως και οι υπόλοιποι αρκετοί καθώς μέχρι να συνειδητοποιήσω τη διαφορά non-pressurized και pressurized basket χρειάστηκε να διαβάσω άλλο τόσο.
Πέρασα λοιπόν στην βασανιστική φάση του πήγαινε-έλα στο τοπικό καφεκοπτείο (ευτυχώς υπάρχει το πολύ decent Roasters Kolektiva κοντά μου εδω στη Θεσσαλονίκη) μέχρι να πετύχω την άλεση που μου έβγαζε 1:2 αναλογία σε 30 δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα με άφησε πολύ ικανοποιημένο. Ο καφές είναι ένας Ethiopia Kochere με νότες lime και bergamont που μέχρι πρότεινος ούτε να τις φανταστώ δεν τολμούσα σε γεύση καφέ (ώς λάτρης του εληνικού μου άρεσαν οι πικρές και σοκολατένιες νότες).
Επόμενη μεγάλη απόφαση (και μετά απο πολύ διάβασμα πάλι) ήταν η αγορά ενος μύλου G-Iota DF64 με τα σχετικά mods και SSP Multipurpose burrs απο Homebarista.be. Τώρα είμαι στη φάση οπου τυραννιέμαι (κυριολεκτικά) να πετύχω άλεση που να μου βγάζει αποδεκτό αποτέλεσμα τόσο σε θέμα γεύσης όσο και χρόνου διύλισης αλλα μέχρι τώρα με τραγικά αποτυχημένα αποτελέσματα... Ο καφές βγαίνει είτε πικρός, είτε ξυνός είτε πολύ αργά, είτε πολύ γρήγορα...λές και με τρολάρει ο άτιμος. Όλα αυτά με χρήση ενός Motta leveler και ενός αξιοπρεπούς tamper και προσπαθώντας να είμαι όσο το δυνατόν πιο συνεπής στις διαδικασίες. Βέβαια η μηχανή είναι αρκετά επισφαλής στις θερμοκρασίες της (δεν έχει PID) αλλα δεν έχω και ιδέα σε τί πίεση δουλεύει. Όπως καταλαβαίνετε η επόμενη κίνηση θα είναι η αγορά μιας μηχανής που αν μη τί άλλο θα μπορεί να μου δίνει σταθερότητα (μάλλον προς Lelit κατευθύνομαι)... H αλήθεια είναι οτι στον μύλο δεν έχω κάνει καθόλου seasoning (δεν έχω καταφέρει να βρώ χρόνο ακόμη να ψάξω στη Θεσσαλονίκη κάποιο μαγαζί να πάρω φτηνό καφέ για αυτή τη δουλειά) αλλα τσέκαρα το burr alignment με τη μέθοδο του μαρκαδόρου και φαίνεται να είναι άψογο (μάλλον δεν βαρέθηκαν να κάνουν τη δουλειά τα παιδιά στο homebarista)![]()
Στο σημείο αυτό, έχω 2 ερωτήσεις (αν και θα προκύψουν φαντάζομαι πολλές ακόμη στην πορεία) :
1) Γνωρίζει κανεις εάν στον G-iota είναι εφικτό να αλέσουμε σε μέγεθος ελληνικού με καλά αποτελέσματα? (οι παλιές συνήθειες δεν κόβονται εύκολα λέμε...)
2) Υπάρχει κάποιος που να έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχα θέματα με τη ρύθμιση της άλεσης στην αρχή (να μην καταφέρνει να σταυρώσει αξιοπρεπή καφε) μήπως και υπάρχει κάτι που κάνω λαθος και δεν το έχω σκεφτεί??
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους τους φίλους για την πολύτιμη βοήθεια που θα δώσουν ή που εν ρήμην τους έχουν ήδη δώσει μέσα απο όλα τα post του forum
Σπύρος
Αν πας απο 12 σε 13 η δχιαφορα ειναι τεραστια τουλαχιτον στα ιτανμιλ μαχαιρια που φοραει ο δικος μου.
Εχεις βαλει βελακι να βλεπεις την ρύθμιση?
Οι διαφορες που κανω ειναι πχ απο 12 σε 12 + 1/4 .
Προσπαθησε δλδ να κανεις πολυ μικρές αλλαγες στην ρύθμιση και θα το βρεις.