Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Tkin73
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από Tkin73 » Δευ Νοέμ 29, 2021 6:40 pm

Θυμάστε μου όταν μένει λίγο υγρό το πακ πρέπει να πάμε προς το πιο χοντρό σωστά;

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από Hatori » Δευ Νοέμ 29, 2021 6:52 pm

Όχι απαραίτητα. Από χρόνους και γεύση πώς είσαι?

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από Tkin73 » Δευ Νοέμ 29, 2021 7:35 pm

Τώρα η αλήθεια είναι έχω 3 χαρμάνια και έχω χάσει λίγο την μπάλα πάντως για την ώρα δεν μπορώ να πω ότι έχω δει αναβάθμιση από τον graef cm80 και αυτό είναι λίγο στενάχωρο....

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από DgSensei » Δευ Νοέμ 29, 2021 7:47 pm

Tkin73 έγραψε:
Δευ Νοέμ 29, 2021 7:35 pm
Τώρα η αλήθεια είναι έχω 3 χαρμάνια και έχω χάσει λίγο την μπάλα πάντως για την ώρα δεν μπορώ να πω ότι έχω δει αναβάθμιση από τον graef cm80 και αυτό είναι λίγο στενάχωρο....
Μην αλλάζεις συνέχεια χαρμάνια για αρχή γιατί όντως θα χάσεις τη μπάλα.

Τι μηχανή έχεις;

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από Hatori » Δευ Νοέμ 29, 2021 7:49 pm

Tkin73 έγραψε:
Δευ Νοέμ 29, 2021 7:35 pm
Τώρα η αλήθεια είναι έχω 3 χαρμάνια και έχω χάσει λίγο την μπάλα πάντως για την ώρα δεν μπορώ να πω ότι έχω δει αναβάθμιση από τον graef cm80 και αυτό είναι λίγο στενάχωρο....
Θα κάνεις δοκιμή με έναν καφέ που τον ξέρεις αρκετά καλά και ξέρεις το προφίλ του. Δοκίμασε τον στον καινούργιο μύλο σου και κάνε τη σύγκριση. Καλά καφεδάκια

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από Tkin73 » Δευ Νοέμ 29, 2021 9:34 pm

DgSensei έγραψε:
Δευ Νοέμ 29, 2021 7:47 pm
Tkin73 έγραψε:
Δευ Νοέμ 29, 2021 7:35 pm
Τώρα η αλήθεια είναι έχω 3 χαρμάνια και έχω χάσει λίγο την μπάλα πάντως για την ώρα δεν μπορώ να πω ότι έχω δει αναβάθμιση από τον graef cm80 και αυτό είναι λίγο στενάχωρο....
Μην αλλάζεις συνέχεια χαρμάνια για αρχή γιατί όντως θα χάσεις τη μπάλα.

Τι μηχανή έχεις;
Με την classic είμαι περιμενω lelit 41 plus pid.

Άβαταρ μέλους
Earendil
Δημοσιεύσεις: 212
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: ECM Classika PID II
Μύλος:: Eureka M. Specialita
Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από Earendil » Δευ Νοέμ 29, 2021 10:05 pm

Όπως έγραψε ο DgSensei, διάλεξε ΕΝΑΝ καφέ και μείνε με αυτόν για καιρό. Όλοι έχουμε ενδώσει στον πειρασμό να πειραματιστούμε με 2-3 διαφορετικούς. Πρέπει να περάσεις αυτό το στάδιο για μάθεις τον μύλο σου.

Επίσης το κριτήριο για το κόψιμο, είναι αυτό που λέει ο Hatori: μέτρηση βάρους και χρόνου για να πιάσεις το 1:2. Από εκεί θα βγάλεις άκρη.

Δε συγκρίνονται οι 2 μύλοι - θα το βρεις.

Πάντως η λογική μου λέει (χωρίς να είμαι βέβαιος) πως αν είναι υγρό το pack, ίσως θέλεις λίγη περισσότερη ποσότητα.

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από Tkin73 » Τρί Νοέμ 30, 2021 9:50 am

Πάντως βλέπω ότι και 0.25-0.5 μετακίνηση αλλάζουν αμέσως αισθητά τους χρόνους. Για ένα φρέσκο ψημένο taf που έχω τώρα σχετικά ξανθό η αρχική ρύθμιση στο 2.5 δίνει πλέον απόδοση 1:2 σε 30 δευτερόλεπτα ( για την ακρίβεια 60ml παίρνω στο δοσομετρικο από 18 γραμμάρια)
Στα πρώτα κοψίματα στην ίδια θέση είχα μπλοκάρισμα 0 εκχύλισμα!
Και χωρίς να τον έχω φέρει το μύλο ακόμα εκεί που θέλω βλέπω διαφορά στο φλιτζάνι. Και αφρατεψε η κρέμα και πιο πολύ σώμα έχει ο καφές και κάποιες ξινιλες που έπαιρνα ως τώρα από το χαρμάνι έφυγαν (σε αυτό ίσως βοήθησε και ότι δεν είχα αερισει αρχικά καλά τον καφέ τον είχα βάλει απευθείας σε αεροστεγές δοχείο). Χθες που τον άφησα ανοικτό βλέπω σήμερα δεν παίρνω ξινιλα.

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από Tkin73 » Τρί Νοέμ 30, 2021 10:31 am

Τώρα να δω πως θα δέσει ο μύλος με την lelit 41 plus pid manometer και πόση αναβάθμιση θα δω από την gaggia γιατί ήταν πολλά τα λεφτά που έδωσα σε σχέση με το υπάρχον σετ και περιμένω διαφορά για να πω ότι αποζημειωθηκα....η συνέχεια προφανώς στο νήμα της μηχανής όπου θα ρωτάω διαφορα ελπίζω όχι και τα βασικά....καθώς η αλήθεια είναι με την gaggia που έβαλα ξανά σε λειτουργία και με το τιπ που έκανα είχα αρκετά σταθερό αποτέλεσμα και χωρίς να έλεγχο την θερμοκρασία με συγκεκριμένη τιμή.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Ερωτηση για Eureka Mignon Specialita

Δημοσίευση από Hatori » Τρί Νοέμ 30, 2021 12:04 pm

Καλά τρελή διαφορά δεν θα δεις, όπως έχει ειπωθεί τη μεγάλη δουλειά τη κάνει ο μύλος. Σίγουρα θα παίρνεις καλύτερα φλιτζάνια και θα μπορείς να ρυθμίσεις θερμοκρασία σε διαφορετικούς καφέδες. Με το καλό να παραλάβεις κι ότι χρειαστείς εδώ είμαστε. Καλά καφεδάκια

Απάντηση