Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
-
vsiorikis
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 12, 2020 2:59 am
- Όνομα: Vassilis
- Μηχανή:: Gaggia Baby Dosata
- Μύλος:: Eureka Specialitá
- Οι καφέδες μου:: Round Cup Villa Caldas
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από vsiorikis » Πέμ Δεκ 17, 2020 7:49 am
Earendil έγραψε: ↑Πέμ Δεκ 17, 2020 1:08 am
Παιδιά θα σας φανούν αφελείς ερωτήσεις, αλλά μόλις πήρα το μύλο.
- Αναρωτιέμαι σε τι ρύθμιση να ξεκινήσω δοκιμές για espresso. Προφανώς θα το βρω στην πορεία, εξαρτάται από τον καφέ κλπ, αλλά έχει κάποιος ένα hint από πού να ξεκινήσω περίπου;
- Αν είδα καλά στο thread παραπάνω, αλλά και στο manual, η αλλαγή ρύθμισης πρέπει να γίνεται ενώ έχω μέσα κόκκους και είναι σε λειτουργία ο μύλος;
- πριν τον βάλετε σε λειτουργία, καθαρίσατε πχ το Hopper;
- κάποιο άλλο συνταρακτικό τιπ, που θα μου αλλάξει τη ζωή;
Ξεκίνα από το 2.5 -3. Φυσικά έχει να κάνει και με την ποικιλία του καφέ και την παλαιότητά του.
Κάθε φορά που κάνεις αλλαγη προς το fine τα μαχαίρια έρχονται πιο κοντά και αν δεν περιστρέφεται ο μύλος τότε μπορεί να ζοριστει γιατί θα έχει κόκκους μεγαλύτερης διαμέτρου ανάμεσα στα μαχαίρια από την προηγούμενη ρύθμιση. Όταν το πας στο coarse δεν έχεις πρόβλημα κάνεις την αλλαγή είτε ο μύλος κόβει είτε όχι γιατί τα μαχαίρια απομακρύνονται.
Γενικα μην τρελαίνεσαι για την αλλαγή μόνο όταν ο μύλος είναι σε λειτουργία. Από την στιγμή που κάνεις μικρές ανεπαισθητες κινήσεις στον stepless διακόπτη δεν θα έχεις πρόβλημα. Το ακούς παντού αλλά δεν είναι να το φοβάσαι αν καταλάβαινες πώς λειτουργεί.
Καλορίζικος πήρες σοβαρό εργαλείο και θα πιείς καφεδαρες
I'm not questioning your powers of observation. I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is!
-
todoornot
- Δημοσιεύσεις: 337
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Δημοσίευση
από todoornot » Πέμ Δεκ 17, 2020 4:31 pm
Earendil έγραψε: ↑Πέμ Δεκ 17, 2020 1:08 am
- Αν είδα καλά στο thread παραπάνω, αλλά και στο manual, η αλλαγή ρύθμισης πρέπει να γίνεται ενώ έχω μέσα κόκκους και είναι σε λειτουργία ο μύλος;
Μπορεί να είναι απλώς ανακρίβεια στη διατύπωση, αλλά ας είμαστε σίγουροι: ΔΕΝ είναι απαραίτητο να έχεις κόκκους μέσα για να αλλάξεις ρύθμιση! Απλά, ΑΝ έχεις ήδη μέσα και θέλεις να αλλάξεις και η αλλαγή δεν είναι ανεπαίσθητη που λέει και ο φίλος, τότε να την κάνεις με τον μύλο ανοικτό. Εννοείται όμως ότι προτιμάς χωρίς κόκκους μέσα για να μην σπαταλάς καφέ. Τέλος, αν η αλλαγή είναι προς το ψιλό και πολύ μεγάλη, του τύπου αλλάζω μέθοδο παρασκευής, και κόκκους να μην έχεις μέσα, επειδή μπορεί να έχει κανένα κομματάκι ανάμεσα στα μαχαίρια που δεν φαίνεται, δούλεψέ τον να είσαι 1000% ότι δεν θα γίνει καμιά ζημιά.
-
Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Δημοσίευση
από Earendil » Πέμ Δεκ 17, 2020 6:23 pm
Ευχαριστώ πολύ παιδιά.
Με κατατοπίσατε.
Έφτιαξα τους δύο πρώτους και ο νεροχύτης, πήρε χαρά μεγάλη.
- Ο πρώτος (στο 2.5) βγήκε σχεδόν σαν ελληνικός και έκανε 1,5 λεπτό για 45ml.
- Ο δεύτερος (στο 4.5 - τρόμαξα από τον πρώτο και έκανα μεγάλη αλλαγή) μου έβγαλε σε 10" 27ml
Αύριο πάω για 3.5 και βλέπουμε
-
Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Δημοσίευση
από Earendil » Παρ Δεκ 18, 2020 2:10 am
Για όποιον ενδιαφέρεται, αυτό το videos έχει ενδιαφέρον.
Ο τύπος κάνει review και μάλιστα περίπου στο 1/3 του video αναλύει πώς κάνει ρυθμίσεις για κάθε διαφορετικό τύπο καφέ:
https://youtu.be/lI5TVRbEh1A
-
Felix
- Δημοσιεύσεις: 3
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 09, 2020 6:17 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Lelit Bianca
- 2η Μηχανή:: Delonghi Primadonna
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp
- 2ος Μύλος:: Lelit Fred
- Οι καφέδες μου:: Kudu,Taresso
- Τοποθεσία: Ν. Κηφισιά
Δημοσίευση
από Felix » Παρ Δεκ 18, 2020 12:31 pm
Από τα λεγόμενά σας καταλαβαίνω οτι δεν είναι όλοι οι μύλοι σεταρισμενοι με τον ίδιο τρόπο, εννοώντας πως το "μηδέν" δεν είναι απαραίτητα σωστό σε όλους.
Στον δικό μου για παράδειγμα η ρύθμιση παίζει μεταξύ 1,5 και 0,3 σε έξι διαφορετικούς καφέδες Αμερικής Kudu.
Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα σε ποιά ένδειξη εφάπτονται τα μαχαίρια, αλλά το έχω στα υπόψιν.
-
vsiorikis
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 12, 2020 2:59 am
- Όνομα: Vassilis
- Μηχανή:: Gaggia Baby Dosata
- Μύλος:: Eureka Specialitá
- Οι καφέδες μου:: Round Cup Villa Caldas
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από vsiorikis » Παρ Δεκ 18, 2020 2:32 pm
Εγώ γενικά κινούμαι στο 2,5-3. Με τον Villa Caldas από Round Cup έναν καφέ με ιδιαίτερα μεγάλο κόκκο πήγα από 2,5 και πίο κοντά στο 2. Με τον Pianeta από Taf είμαι τώρα στο 3,5! Μην ψάχνεις για το μαγικό αριθμό γιατί δεν υπάρχει. Πειραματίσου και μάθε τον μύλο σου
I'm not questioning your powers of observation. I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is!
-
Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Δημοσίευση
από Earendil » Παρ Δεκ 18, 2020 7:30 pm
Για να συμπληρώσω στο παραπάνω, εγώ σήμερα κατέληξα πως για τον καφέ που έχω τώρα (Area 51 - Ethiopia), παίζω στο 3.2
-
vsiorikis
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 12, 2020 2:59 am
- Όνομα: Vassilis
- Μηχανή:: Gaggia Baby Dosata
- Μύλος:: Eureka Specialitá
- Οι καφέδες μου:: Round Cup Villa Caldas
-
Επικοινωνία:
Δημοσίευση
από vsiorikis » Παρ Δεκ 18, 2020 8:46 pm
Earendil έγραψε: ↑Παρ Δεκ 18, 2020 7:30 pm
Για να συμπληρώσω στο παραπάνω, εγώ σήμερα κατέληξα πως για τον καφέ που έχω τώρα (Area 51 - Ethiopia), παίζω στο 3.2
Για πες μου για την εμπειρία σου με τον Area 51. Εγώ που αγαπώ τις Κολομβιες και επειδή τα κούριερ έχουν πήξει ξέμεινα από καφέ και πήρα από την γειτονιά μου να δοκιμάσω την Κολομβία του Area 51 και φάνηκε ενδιαφέρουσα. Με RD 1.5 μήνα βέβαια το οποίο δεν το είδα νωρίτερα...
I'm not questioning your powers of observation. I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is!
-
Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Δημοσίευση
από Earendil » Παρ Δεκ 18, 2020 10:17 pm
Έχω πολύ καλή άποψη. Πριν 1 χρόνο έπαιρνα τακτικά. Πήγαινα στο Lot 51 στη Μιχαλακοπούλου. Αν δεν είχε πολύ κόσμο και πετύχαινα τον υπεύθυνο, ενθουσιαζόταν που έβλεπε κάποιον του συναφιού μας. Πιάναμε κουβέντα και πέρναγε καφέ.
Είχα πάρει μια Κένυα ε-ξαι-ρε-τι-κη. Δεν ξανάφερε το ίδιο όμως.
Την Αιθιοπία μου την έφεραν (την πήραν από το μαγαζί) με RD 13 ημερών. Καλή είναι θα πω, αν και αντικειμενικά ακόμα ρυθμίζω το μύλο, οπότε ίσως από αύριο έχω καλύτερη άποψη.
Κολομβία δεν έχω πάρει από εκεί. Σίγουρα αξίζει μια δοκιμή. Το βλέπουν με μεράκι τα παιδιά
-
spy dag
- Δημοσιεύσεις: 22
- Εγγραφή: Σάβ Νοέμ 02, 2019 11:52 am
Δημοσίευση
από spy dag » Παρ Ιαν 08, 2021 7:08 pm
Καλη χρονια .
Η μεταβαση απο Graef 702 σε Specialita θα κανει διαφορα στο φλυτσανι?
Το αποτελεσμα εχει να κανει με την ποιοτητα κατασκευης η με τα διαφορετικα μαχαιρια?
Exω μια Gaggia Classic 2014 full mod pid,opv .
Moυ αρεσουν οι καφεδες με λιγο οξύτητα
Με προβληματιζει η αλλαγη απο κωνικα μαχαιρια σε επιπεδα