Re: Mahlkonig Ek43
Δημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 17, 2019 4:10 pm
Καλοριζικος φίλε μου,εύχομαι να τον χαρείς.
Από που τον αγόρασες και ποσό;αν επιτρέπεται.
Ευχαριστώ.
Από που τον αγόρασες και ποσό;αν επιτρέπεται.
Ευχαριστώ.
Ο ρόλος του στρωσίματος των μαχαιριών , είναι να απομακρυνθούν από την επιφάνεια τους , τα υπολείμματα της διαδικασίας χάραξης των εγκοπών από το κοπτικό εργαλείο ( γρέζια ) .brexei έγραψε: ↑Παρ Μάιος 17, 2019 10:01 am
Με βάση τα όσα αναφέρατε πιο πάνω για το ρόλο των μαχαιριών και το πως αυτά τεμαχίζουν-θρυμματίζουν τον καφέ, πώς θα εξηγούσατε το γεγονός ότι ο μύλος χρειάζεται να αλέσει κάποια κιλά καφέ όταν είναι καινούριος ώστε να "στρώσουν" τα μαχαίρια;
Τί δηλαδή συμβαίνει στο στρώσιμο; Φαγώνονται ομοιόμορφα για λίγα μm ώστε να ταιριάζουν και να ευθυγραμμίζονται καλύτερα; Αφού εξ'αρχής είπαμε ότι έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση και όσο φθείρονται τόσο μειώνεται η ομοιομορφία της άλεσης.
Ο Matt perger στο πόστ του εδώ ,απο όπου και τα στοιχεία αναφέρει ενα ολόκληρο κατεβατό ως προς το γιατί είναι ανώτερο το αποτέλεσμα του Ek43 έναντι των ανταγωνιστών του.Αν προσπαθήσω να το αναπαράγω ,θα το κάνω ατελώς-αν σας ενδιαφέρει διαβάστε το.BasilTh έγραψε: ↑Παρ Μάιος 17, 2019 6:48 pmΣτον συγκριτικό πίνακα με τις καμπύλες κατανομής μεγέθους σωματιδίων της Mahlkoenig , αν επικεντρωθούμε στην περιοχή του espresso ( 250-500μm ) παρατηρούμε ότι , ο Κ30 συγκεντρώνει την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ . Ακολουθούν σχεδόν ισοβαθμώντας στην δεύτερη θέση οι ΕΚ43 - Anfim και ακολουθεί με διαφορά ο Robur .
Επίσης βλέπουμε ότι ενώ μέχρι τα 150μm όλοι οι μύλοι παράγουν τα ίδια fines , από εκεί και πέρα η καμπύλη του ΕΚ φεύγει κατακόρυφα .
Ο μύλος δηλαδή είναι εστιασμένος να δουλεύει σε χαμηλή περιοχή ( 150-400μm ).
Βλέπουμε ότι τα ποσοτικά δεδομένα στην συγκεκριμένη σύγκριση δεν δικαιώνουν τη φήμη του ΕΚ .
Οπότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο που τον κάνει πρωταθλητή , στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του .
.....
Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο ΕΚ , λόγω της μοναδικής παραξενιάς στα μαχαίρια του , παράγει κόκκους όσο το δυνατόν ομοιόμορφους ( σφαιρικούς ) που αντίστοιχα εκχυλίζονται ομοιόμορφα και δίνουν γλυκύτητα στο φλιτζάνι .
......
Παρατηρώ ότι μαχαίρια με δεξιόστροφη χάραξη χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ η Mahlkoenig και μάλιστα σε όλους τους μύλους της ( στον EK43 αλλά και στους Κ30 και Peak ακόμα και στον Vario ) ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μαχαίρια αριστερόστροφης χάραξης .
Συμπεραίνω ότι ο ΕΚ , για κινεί το μαχαίρι του με την ομαλή πλευρά , φοράει αριστερόστροφο κινητήρα . Θα είχε ενδιαφέρων να μαθαίναμε για την φορά κίνησης των κινητήρων Κ30 , Peak και Vario , για να διαπιστώσουμε αν η λειτουργία - -ομαλή πλευρά προς ομαλή πλευρά – - ισχύει και για αυτούς .