Mahlkonig Ek43
-
- Δημοσιεύσεις: 32
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 12, 2017 12:35 am
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: Gaggia classic mod
- 2η Μηχανή:: Complete brewbar
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Sette wi & Preciso
- Οι καφέδες μου:: Cafeistas,Samba
Re: Mahlkonig Ek43
Καλοριζικος φίλε μου,εύχομαι να τον χαρείς.
Από που τον αγόρασες και ποσό;αν επιτρέπεται.
Ευχαριστώ.
Από που τον αγόρασες και ποσό;αν επιτρέπεται.
Ευχαριστώ.
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Mahlkonig Ek43
Στον συγκριτικό πίνακα με τις καμπύλες κατανομής μεγέθους σωματιδίων της Mahlkoenig , αν επικεντρωθούμε στην περιοχή του espresso ( 250-500μm ) παρατηρούμε ότι , ο Κ30 συγκεντρώνει την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ . Ακολουθούν σχεδόν ισοβαθμώντας στην δεύτερη θέση οι ΕΚ43 - Anfim και ακολουθεί με διαφορά ο Robur .
Επίσης βλέπουμε ότι ενώ μέχρι τα 150μm όλοι οι μύλοι παράγουν τα ίδια fines , από εκεί και πέρα η καμπύλη του ΕΚ φεύγει κατακόρυφα .
Ο μύλος δηλαδή είναι εστιασμένος να δουλεύει σε χαμηλή περιοχή ( 150-400μm ).
Βλέπουμε ότι τα ποσοτικά δεδομένα στην συγκεκριμένη σύγκριση δεν δικαιώνουν τη φήμη του ΕΚ .
Οπότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο που τον κάνει πρωταθλητή , στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του .
Ο Rallakias στην παρουσίαση του αναφέρει :
[ Το πρωτόγνωρο λοιπόν είναι οτι πρόκειται για τα μόνα μαχαίρια στην αγορά που αλέθουν στρέφοντας την ομαλή πλευρά του ενός μαχαιριού προς την ομαλή πλευρά του άλλου ΚΑΙ ΟΧΙ την αιχμηρή πλευρά των αυλακώσεων του ενός μαχαιριού προς την αντίστοιχη αιχμηρή του άλλου !!! ]
Αν κοιτάξουμε τον αλεσμένο καφέ από οποιονδήποτε μύλο στο μικροσκόπιο , δεν θα αντικρίσουμε κόκκους ομοιόμορφους σε σχήμα σφαιριδίων , αλλά σε σχήματα ανώμαλα , που μας θυμίζουν αστεροειδείς . Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο ΕΚ , λόγω της μοναδικής παραξενιάς στα μαχαίρια του , παράγει κόκκους όσο το δυνατόν ομοιόμορφους ( σφαιρικούς ) που αντίστοιχα εκχυλίζονται ομοιόμορφα και δίνουν γλυκύτητα στο φλιτζάνι .
[ Διόρθωση
Σε προηγούμενο post έγραψα λανθασμένα : Αντίστοιχα στον ΕΚ43 οι χαράξεις στα μαχαίρια είναι δεξιόστροφες , ενώ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικό , κινείται αριστερόστροφα .
Για να στρέφετε η ομαλή πλευρά του ενός μαχαιριού προς την ομαλή πλευρά του άλλου η σωστή περιγραφή πρέπει να είναι αυτή :
Στον ΕΚ43 οι χαράξεις στα μαχαίρια είναι δεξιόστροφες ,ενώ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικο , κινείται δεξιόστροφα ] .
Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας του μύλου είναι αριστερόστροφος .
Παρατηρώ ότι μαχαίρια με δεξιόστροφη χάραξη χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ η Mahlkoenig και μάλιστα σε όλους τους μύλους της ( στον EK43 αλλά και στους Κ30 και Peak ακόμα και στον Vario ) ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μαχαίρια αριστερόστροφης χάραξης .
Συμπεραίνω ότι ο ΕΚ , για κινεί το μαχαίρι του με την ομαλή πλευρά , φοράει αριστερόστροφο κινητήρα . Θα είχε ενδιαφέρων να μαθαίναμε για την φορά κίνησης των κινητήρων Κ30 , Peak και Vario , για να διαπιστώσουμε αν η λειτουργία - -ομαλή πλευρά προς ομαλή πλευρά – - ισχύει και για αυτούς .
Επίσης βλέπουμε ότι ενώ μέχρι τα 150μm όλοι οι μύλοι παράγουν τα ίδια fines , από εκεί και πέρα η καμπύλη του ΕΚ φεύγει κατακόρυφα .
Ο μύλος δηλαδή είναι εστιασμένος να δουλεύει σε χαμηλή περιοχή ( 150-400μm ).
Βλέπουμε ότι τα ποσοτικά δεδομένα στην συγκεκριμένη σύγκριση δεν δικαιώνουν τη φήμη του ΕΚ .
Οπότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο που τον κάνει πρωταθλητή , στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του .
Ο Rallakias στην παρουσίαση του αναφέρει :
[ Το πρωτόγνωρο λοιπόν είναι οτι πρόκειται για τα μόνα μαχαίρια στην αγορά που αλέθουν στρέφοντας την ομαλή πλευρά του ενός μαχαιριού προς την ομαλή πλευρά του άλλου ΚΑΙ ΟΧΙ την αιχμηρή πλευρά των αυλακώσεων του ενός μαχαιριού προς την αντίστοιχη αιχμηρή του άλλου !!! ]
Αν κοιτάξουμε τον αλεσμένο καφέ από οποιονδήποτε μύλο στο μικροσκόπιο , δεν θα αντικρίσουμε κόκκους ομοιόμορφους σε σχήμα σφαιριδίων , αλλά σε σχήματα ανώμαλα , που μας θυμίζουν αστεροειδείς . Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο ΕΚ , λόγω της μοναδικής παραξενιάς στα μαχαίρια του , παράγει κόκκους όσο το δυνατόν ομοιόμορφους ( σφαιρικούς ) που αντίστοιχα εκχυλίζονται ομοιόμορφα και δίνουν γλυκύτητα στο φλιτζάνι .
[ Διόρθωση
Σε προηγούμενο post έγραψα λανθασμένα : Αντίστοιχα στον ΕΚ43 οι χαράξεις στα μαχαίρια είναι δεξιόστροφες , ενώ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικό , κινείται αριστερόστροφα .
Για να στρέφετε η ομαλή πλευρά του ενός μαχαιριού προς την ομαλή πλευρά του άλλου η σωστή περιγραφή πρέπει να είναι αυτή :
Στον ΕΚ43 οι χαράξεις στα μαχαίρια είναι δεξιόστροφες ,ενώ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικο , κινείται δεξιόστροφα ] .
Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας του μύλου είναι αριστερόστροφος .
Παρατηρώ ότι μαχαίρια με δεξιόστροφη χάραξη χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ η Mahlkoenig και μάλιστα σε όλους τους μύλους της ( στον EK43 αλλά και στους Κ30 και Peak ακόμα και στον Vario ) ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μαχαίρια αριστερόστροφης χάραξης .
Συμπεραίνω ότι ο ΕΚ , για κινεί το μαχαίρι του με την ομαλή πλευρά , φοράει αριστερόστροφο κινητήρα . Θα είχε ενδιαφέρων να μαθαίναμε για την φορά κίνησης των κινητήρων Κ30 , Peak και Vario , για να διαπιστώσουμε αν η λειτουργία - -ομαλή πλευρά προς ομαλή πλευρά – - ισχύει και για αυτούς .
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Mahlkonig Ek43
Ο ρόλος του στρωσίματος των μαχαιριών , είναι να απομακρυνθούν από την επιφάνεια τους , τα υπολείμματα της διαδικασίας χάραξης των εγκοπών από το κοπτικό εργαλείο ( γρέζια ) .brexei έγραψε: ↑Παρ Μάιος 17, 2019 10:01 am
Με βάση τα όσα αναφέρατε πιο πάνω για το ρόλο των μαχαιριών και το πως αυτά τεμαχίζουν-θρυμματίζουν τον καφέ, πώς θα εξηγούσατε το γεγονός ότι ο μύλος χρειάζεται να αλέσει κάποια κιλά καφέ όταν είναι καινούριος ώστε να "στρώσουν" τα μαχαίρια;
Τί δηλαδή συμβαίνει στο στρώσιμο; Φαγώνονται ομοιόμορφα για λίγα μm ώστε να ταιριάζουν και να ευθυγραμμίζονται καλύτερα; Αφού εξ'αρχής είπαμε ότι έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση και όσο φθείρονται τόσο μειώνεται η ομοιομορφία της άλεσης.
Αυτά είναι της τάξης λίγων δεκάδων μm και δύσκολα γίνονται αντιληπτά με το μάτι ή την αφή . Δεν έχει καμία σχέση με τη ευθυγράμμιση , όπου οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους φορείς των μαχαιριών βρίσκονται στην περιοχή των εκατοντάδων μm .
Όσο για την μείωση της ομοιομορφίας της άλεσης με την φθορά των μαχαιριών , αυτό συμβαίνει μετά από τόνους καφέ , δηλαδή για αυθεντικά μαχαίρια σε οικιακή χρήση , μετά από δεκαετίες .
Πάντως για το στρώσιμο των μαχαιριών είναι διαδεδομένη η χρήση ρυζιού parboiled , που είναι μαλακότερο από τα άλλα ρύζια και πολύ φθηνότερο από το καφέ . Συνηθίζετε η άλεση να γίνεται σε τρείς φάσεις ξεκινώντας από ρύθμιση French press , το αποτέλεσμα αλέθεται ξανά σε ρύθμιση Drip και ακολουθεί και τρίτο πέρασμα σε ρύθμιση espresso .
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Mahlkonig Ek43
Ο Matt perger στο πόστ του εδώ ,απο όπου και τα στοιχεία αναφέρει ενα ολόκληρο κατεβατό ως προς το γιατί είναι ανώτερο το αποτέλεσμα του Ek43 έναντι των ανταγωνιστών του.Αν προσπαθήσω να το αναπαράγω ,θα το κάνω ατελώς-αν σας ενδιαφέρει διαβάστε το.BasilTh έγραψε: ↑Παρ Μάιος 17, 2019 6:48 pmΣτον συγκριτικό πίνακα με τις καμπύλες κατανομής μεγέθους σωματιδίων της Mahlkoenig , αν επικεντρωθούμε στην περιοχή του espresso ( 250-500μm ) παρατηρούμε ότι , ο Κ30 συγκεντρώνει την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ . Ακολουθούν σχεδόν ισοβαθμώντας στην δεύτερη θέση οι ΕΚ43 - Anfim και ακολουθεί με διαφορά ο Robur .
Επίσης βλέπουμε ότι ενώ μέχρι τα 150μm όλοι οι μύλοι παράγουν τα ίδια fines , από εκεί και πέρα η καμπύλη του ΕΚ φεύγει κατακόρυφα .
Ο μύλος δηλαδή είναι εστιασμένος να δουλεύει σε χαμηλή περιοχή ( 150-400μm ).
Βλέπουμε ότι τα ποσοτικά δεδομένα στην συγκεκριμένη σύγκριση δεν δικαιώνουν τη φήμη του ΕΚ .
Οπότε μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε τον λόγο που τον κάνει πρωταθλητή , στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του .
.....
Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο ΕΚ , λόγω της μοναδικής παραξενιάς στα μαχαίρια του , παράγει κόκκους όσο το δυνατόν ομοιόμορφους ( σφαιρικούς ) που αντίστοιχα εκχυλίζονται ομοιόμορφα και δίνουν γλυκύτητα στο φλιτζάνι .
......
Παρατηρώ ότι μαχαίρια με δεξιόστροφη χάραξη χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ η Mahlkoenig και μάλιστα σε όλους τους μύλους της ( στον EK43 αλλά και στους Κ30 και Peak ακόμα και στον Vario ) ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μαχαίρια αριστερόστροφης χάραξης .
Συμπεραίνω ότι ο ΕΚ , για κινεί το μαχαίρι του με την ομαλή πλευρά , φοράει αριστερόστροφο κινητήρα . Θα είχε ενδιαφέρων να μαθαίναμε για την φορά κίνησης των κινητήρων Κ30 , Peak και Vario , για να διαπιστώσουμε αν η λειτουργία - -ομαλή πλευρά προς ομαλή πλευρά – - ισχύει και για αυτούς .
Παρόλα αυτα δεν θα συμφωνήσω στην άποψή σου οτι αν επικεντρωθούμε στην περιοχή του espresso ( 250-500μm ) παρατηρούμε ότι , ο Κ30 συγκεντρώνει την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ γιατι εστιάζεις σε λάθος περιοχή σύμφωνα με την εξήγηση του perger.Ο Κ30 πλεονεκτεί περίξ των 400μm ,αλλά ο ek43 πλεονεκτεί πέριξ των 300μm που βρίσκεται κοντινότερα στην περιοχή των fines και άρα εκμεταλλεύεται την υπερεκχύλισή τους προς όφελός του!
Το τρίτο μέρος του άρθρου του το εξηγεί αναλυτικοτερα.
Σημ:Ο perger έχει κάθε λόγο να προβάλλει την ανωτερότητα του Ek43 ,μιας και συνεργάζεται πλέον με την Mahlkonig.Διαβάστε τα γραφόμενά του μέσα απο ένα ''φίλτρο'' .
Για το σχήμα των κόκκων ,δεν νομίζω οτι γινεται αυτοί να ειναι σφαιρικοί-μάλλον απλά περισσότερο ομοιογενείς .
Τα μαχαίρια της Mahlkonig μάλλον όλα τους περιστρέφονται αριστερόστροφα
αλλα νομίζω οτι δεν ειναι η μόνη που το κάνει αυτό.Δεν νομίζω άλλωστε οτι παίζει κάποιο ρόλο μιας και θα μπορούσαν τα μαχαίρια να εχουν απλά την αντίστροφη χάραξη και να περιστρέφονται αντίστροφα με το ίδιο αποτέλεσμα.
Εδω τα αριστερόστροφα μαχαίρια ενός άλλου μύλου για επαγγελματική χρήση άλλης εταιρείας ,γνωστού για το εξαιρετικό του αποτέλεσμα:
βέβαια ψάχνοντας βρήκα τα μαχαίρια κι ενός άλλου μύλου της Ditting που εκ πρώτης δείχνουν να εχουν το ίδιο χαρακτηριστικο με του Ek43 -ομαλή πλευρά προς ομαλή πλευρά - .
Η Ditting βεβαια είναι ''ξαδέρφη'' εταιρεία της Mahlkonig και της Anfim όπου και οι τρείς τους έχουν αριστερόστροφα μαχαίρια-θέλει ψάξιμο το θέμα....
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Mahlkonig Ek43
Για κάθε μαχαίρι ξεχωρίζω δύο χαρακτηριστικά
Το ένα είναι η φορά χάραξης των εγκοπών . Με βάση την παρακάτω εικόνα μπορούμε να ονομάσουμε την χάραξη του ΕΚ σαν δεξιόστροφη και την χάραξη των Mazzer σαν αριστερόστροφη . Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η φορά που περιστρέφετε τι ίδιο το μαχαίρι .
Για να φτάσουμε στο σημείο η ομαλή πλευρά του κινούμενου μαχαιριού να κινείται προς την ομαλή πλευρά του σταθερού μαχαιριού θα πρέπει να ισχύουν οι προυποθέσεις :
Στο ΕΚ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικό ( ο μόνος μύλος που γνωρίζω να συμβαίνει κάτι τέτοιο ) θα πρέπει να γυρίζει δεξιόστροφα . Αυτό θα συμβεί μόνο αν ο κινητήρας του μύλου είναι αριστερόστροφος .
Στους Mazzer το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εσωτερικό θα πρέπει να γυρίζει αριστερόστροφα . Πράγμα που δεν συμβαίνει , γιατί ο κινητήρας είναι δεξιόστροφος .
Στον Κ30 που το κινούμενο μαχαίρι είναι το εσωτερικό , θα πρέπει να γυρίζει δεξιόστροφα .
Άρα στον Κ30 η ομαλή πλευρά θα αντικρύζει ομαλή πλευρά μόνο αν ο κινητήρας είναι δεξιόστροφος .
Το ένα είναι η φορά χάραξης των εγκοπών . Με βάση την παρακάτω εικόνα μπορούμε να ονομάσουμε την χάραξη του ΕΚ σαν δεξιόστροφη και την χάραξη των Mazzer σαν αριστερόστροφη . Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η φορά που περιστρέφετε τι ίδιο το μαχαίρι .
Για να φτάσουμε στο σημείο η ομαλή πλευρά του κινούμενου μαχαιριού να κινείται προς την ομαλή πλευρά του σταθερού μαχαιριού θα πρέπει να ισχύουν οι προυποθέσεις :
Στο ΕΚ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικό ( ο μόνος μύλος που γνωρίζω να συμβαίνει κάτι τέτοιο ) θα πρέπει να γυρίζει δεξιόστροφα . Αυτό θα συμβεί μόνο αν ο κινητήρας του μύλου είναι αριστερόστροφος .
Στους Mazzer το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εσωτερικό θα πρέπει να γυρίζει αριστερόστροφα . Πράγμα που δεν συμβαίνει , γιατί ο κινητήρας είναι δεξιόστροφος .
Στον Κ30 που το κινούμενο μαχαίρι είναι το εσωτερικό , θα πρέπει να γυρίζει δεξιόστροφα .
Άρα στον Κ30 η ομαλή πλευρά θα αντικρύζει ομαλή πλευρά μόνο αν ο κινητήρας είναι δεξιόστροφος .
-
- Δημοσιεύσεις: 138
- Εγγραφή: Τετ Απρ 03, 2019 10:08 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Rocket Appartamento
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Coffee Lab μονοποκιλιακούς
- Τοποθεσία: Χανιά
- Επικοινωνία:
Re: Mahlkonig Ek43
Μεγιά το μυθικό μηχάνημα. Καλά κοψίματα!
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Mahlkonig Ek43
Νομίζω (παρατηρώντας τους μύλους που είχα μέχρι τώρα), ότι η φορά του μαχαιριού καθορίζεται από ένα μόνο παράγοντα :
οι αιχμές των μαχαιριών που θα έρχονται σε επαφή, θα έχουν πρόοδο, την φορά που θέλουμε να δώσουμε στον κόκκο.
Δηλαδή στα επίπεδα μαχαίρια από μέσα προς τα έξω (κατά πλειοψηφία). Αν θεωρήσουμε ότι όλες αυτές οι αιχμές σχηματίζουν πολλά "ψαλίδια", όλα αυτά τα ψαλίδια θα κλείνουν με φορά από μέσα προς τα έξω. Γιατί αλλιώς δεν βλέπω κάποιο άλλο τρόπο να οδηγηθεί ο κόκκος προς την έξοδο.
Με αυτόν τον κανόνα, ότι χάραξη και να έχεις (ότι φορά χάραξης των εγκοπών), διαλέγεις εσύ το μαχαίρι που θα κινείται (εσωτερικό ή εξωτερικό) ανάλογα τον κινητήρα που έχεις (δεξιόστροφο ή αριστερόστροφο).
Το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι γωνίες τους, πόσο επιθετικά είναι, πόσα στάδια δίνουν στο κόψιμό τους, πόσο ποσοστό επιφάνειας σε αυτά τα στάδια δίνουν, κλπ κλπ είναι νομίζω μια μεγάλη συζήτηση όπου θέλει και αρκετή έρευνα για να καταλήξεις. Επειδή όμως γίνεται απλή συζήτηση, προσπαθούμε να καταλάβουμε σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε.
οι αιχμές των μαχαιριών που θα έρχονται σε επαφή, θα έχουν πρόοδο, την φορά που θέλουμε να δώσουμε στον κόκκο.
Δηλαδή στα επίπεδα μαχαίρια από μέσα προς τα έξω (κατά πλειοψηφία). Αν θεωρήσουμε ότι όλες αυτές οι αιχμές σχηματίζουν πολλά "ψαλίδια", όλα αυτά τα ψαλίδια θα κλείνουν με φορά από μέσα προς τα έξω. Γιατί αλλιώς δεν βλέπω κάποιο άλλο τρόπο να οδηγηθεί ο κόκκος προς την έξοδο.
Με αυτόν τον κανόνα, ότι χάραξη και να έχεις (ότι φορά χάραξης των εγκοπών), διαλέγεις εσύ το μαχαίρι που θα κινείται (εσωτερικό ή εξωτερικό) ανάλογα τον κινητήρα που έχεις (δεξιόστροφο ή αριστερόστροφο).
Το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι γωνίες τους, πόσο επιθετικά είναι, πόσα στάδια δίνουν στο κόψιμό τους, πόσο ποσοστό επιφάνειας σε αυτά τα στάδια δίνουν, κλπ κλπ είναι νομίζω μια μεγάλη συζήτηση όπου θέλει και αρκετή έρευνα για να καταλήξεις. Επειδή όμως γίνεται απλή συζήτηση, προσπαθούμε να καταλάβουμε σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Mahlkonig Ek43
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ
Το μεγάλο στοίχημα του Ek43 , είναι η ευθυγράμμιση των μαχαιριών του αν θέλει να αγγίξει το ''τέλειο''. Το μέτριο είναι απαράδεκτο στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχουμε πάρει έναν τεράστιο μύλο απο καφεκοπτείο ,ο οποίος δεν είναι σχεδιασμένος για να αλέθει καφέ στο εύρος του εσπρέσσο ,τον έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά και τον έχουμε βάλει να κάνει single dosing ενώ ο ανταγωνισμός υπερτερεί παντού σε χαμηλότερη τιμή.Εχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις για ενα μέτριο αποτέλεσμα.
Για να αγγίξεις το τέλειο όμως , το Α και το Ω στον μύλο του καφέ είναι η ευθυγράμμιση των μαχαιριών του. Οταν μάλιστα έχεις απο τα μεγαλύτερα επίπεδα μαχαίρια στο χώρο ,οι κατασκευαστικές ανοχές πρέπει να πάνε στο 0 αν θέλεις να ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό.
Το γιατί φαίνεται στα ακόλουθα σχέδια:
Τα επίπεδα μαχαίρια γενικά μπορεί να έχουν τις ακόλουθες 4 αποκλίσεις μεταξύ τους.
Κάποιες τις έχει αποκλείσει το εργοστάσιο όπως το ''lateral offset'' που είναι το ευκολότερο να αποφύγει ,φέρνοντας ακριβώς αντικριστά τα 2 μαχαίρια. Ειδικά όμως το ''constant angular offset'' είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα προς επίλυση.Η ''γωνιακή απόκλιση'' των μαχαιριών είναι αυτή κατά την οποία η μία πλευρά τους έχει μικρότερο διάκενο από την άλλη και είναι εκείνη που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανομοιόμορφη άλεση παράγοντας μικρά και μεγάλα κομμάτια καφέ ταυτόχρονα.
Τώρα όταν έχεις και μεγαλύτερα μαχαίρια απο τον ανταγωνισμό το πρόβλημά σου εντείνεται για το λόγο που φαίνεται στο επόμενο σχέδιο:
Εχοντας την ίδια γωνιακή απόκλιση (π.χ. 1,5 μοίρα ) ,όσο μεγαλύτερα τα μαχαίρια τόσο μεγαλύτερη η απόκλιση μεταξύ των 2 κενών (δεξιά και αριστερά των μαχαιριών) , τόσο μεγαλύτερο το φάσμα μεγέθους των κόκκων καφέ που παράγεται κατά την άλεση! Ο ορισμός της κακής ποιότητας στην άλεση!Συνυπολογίστε την όποια κατασκευαστική μικροαπόκλιση τυχόν έχουν τα ίδια τα μαχαίρια απο μόνα τους, βάλτε και οτι οι τυχόν αποκλίσεις της βάσης των μαχαιριών είναι της τάξης των 0,08mm - 0,2mm και το θέμα γίνεται άλυτος γρίφος!
Για αρχή η λύση ξεκινάει απο το να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε στη συνέχεια. Αρχικά κυκλοφόρησε απο την ίδια τη Mahlkonig ειδικό εργαλείο για να έρθουν απόλυτα αντικρυστά τα μαχαίρια κατά την τοποθέτησή τους (lateral offset).
Πιο μετά ο Matt Perger (για λογαριασμό της Mahlkonig ?) ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά.Με το ακόλουθο βίντεο έδειξε μια (ακουστική) βάση αναφοράς για να καταλάβει κανείς αν ο μύλος του θέλει ευθυγράμμιση.
Αργότερα προσπάθησε να δείξει ένα τρόπο χρησιμοποιώντας μαρκαδόρο για να εντοπίσουμε αν υπάρχει γωνιακή απόκλιση και σε ποιό σημείο των μαχαιριών.
Στη συνέχεια η λύση που πρότεινε ήταν μετά το μαρκαδόρο να χρησιμοποιηθούν μικρά κομμάτια απο αλουμινόχαρτο για να σηκωθούν τα μαχαίρια στα σημεία που χρειαζόταν.
Στο τέλος ήρθαν και οι αναφορές οτι η ίδια η βάση του κινούμενου μαχαιριού είχε σημαντική κατασκευαστική απόκλιση .
Αυτό ήταν!Τι να πρωτοευθυγραμμίσει κανείς?Το σταθερό μαχαίρι , το κινούμενο ή τη βάση του κινούμενου μαχαιριού?
Στην ανάγκη της αγοράς που δημιουργήθηκε , εμφανίστηκε στην αγορά ένα μικρόμετρο για να μετρήσει κανείς με ακρίβεια την απόκλιση των μαχαιριών του.
http://www.espressomania.gr/titus-ek43-alignment-tool
https://prima-coffee.com/equipment/titu ... nment-tool
Ολα τα πιο πάνω όμως αποτελούσαν τρόπους εντοπισμού του προβλήματος ή πρόσκαιρη επίλυσή του με αλουμινόχαρτα.
Μόλις πρόσφατα ήρθε στην δημοσιότητα μια διαδικασία που υπόσχεται επίλυση του προβλήματος της γωνιακής απόκλισης. O Scott Rao στο blog του δημοσίευσε μια λύση που συζητιόταν στα φόρα απο διάφορους χρήστες αλλά είχε εφαρμοστεί απο ελάχιστους κατόχους.Η διαδικασία αυτή προβλέπει την τόρνευση (?) των βάσεων των μαχαιριών του Ek43 με τη χρήση γυαλόχαρτων.
Η διαδικασία φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο και θεωρητικά μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μύλο.
Η τελευταία αυτή πρόταση φαίνεται να βελτιώνει κατά πολύ την ευθυγράμμιση των μαχαιριών και αποτελεί την επικρατέστερη οικιακή και φθηνή μέθοδο επίλυσης του προβλήματος για όσους είναι ήδη κάτοχοι ενός λιγότερο ή περισσότερο προβληματικού Ek43.Ενδεικτικά, αναφέρεται από όσους το δοκίμασαν οτι ανέβηκαν σε ποσοστά εκχύλισης με όλα τα υπόλοιπα σταθερά , εκεί που άλεθαν στην επιλογή 0,5-1,0 του μύλου τώρα αλέθουν κοντά στο 2 ή οτι εντοπίζουν διαφορά στη γεύση όντας πιο ''γλυκός'' ο εσπρέσο τους.
Και όλα αυτά γιατί?
Γιατί γίνεται όλη αυτή η ιστορία με την ευθυγράμμιση των μαχαιριών του Ek43 ?
Γιατί όπως αναφέρουν και οι socraticcoffee (https://socraticcoffee.com), ο Ek43 όταν ευθυγραμμιστεί μπορεί να δώσει μια πολύ στενή κατανομή των αλεσμένων κόκκων-ενα πολύ ομοιογενές αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζεται και στο φλυτζάνι.
Το μεγάλο στοίχημα του Ek43 , είναι η ευθυγράμμιση των μαχαιριών του αν θέλει να αγγίξει το ''τέλειο''. Το μέτριο είναι απαράδεκτο στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχουμε πάρει έναν τεράστιο μύλο απο καφεκοπτείο ,ο οποίος δεν είναι σχεδιασμένος για να αλέθει καφέ στο εύρος του εσπρέσσο ,τον έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά και τον έχουμε βάλει να κάνει single dosing ενώ ο ανταγωνισμός υπερτερεί παντού σε χαμηλότερη τιμή.Εχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις για ενα μέτριο αποτέλεσμα.
Για να αγγίξεις το τέλειο όμως , το Α και το Ω στον μύλο του καφέ είναι η ευθυγράμμιση των μαχαιριών του. Οταν μάλιστα έχεις απο τα μεγαλύτερα επίπεδα μαχαίρια στο χώρο ,οι κατασκευαστικές ανοχές πρέπει να πάνε στο 0 αν θέλεις να ξεπεράσεις τον ανταγωνισμό.
Το γιατί φαίνεται στα ακόλουθα σχέδια:
Τα επίπεδα μαχαίρια γενικά μπορεί να έχουν τις ακόλουθες 4 αποκλίσεις μεταξύ τους.
Κάποιες τις έχει αποκλείσει το εργοστάσιο όπως το ''lateral offset'' που είναι το ευκολότερο να αποφύγει ,φέρνοντας ακριβώς αντικριστά τα 2 μαχαίρια. Ειδικά όμως το ''constant angular offset'' είναι το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα προς επίλυση.Η ''γωνιακή απόκλιση'' των μαχαιριών είναι αυτή κατά την οποία η μία πλευρά τους έχει μικρότερο διάκενο από την άλλη και είναι εκείνη που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανομοιόμορφη άλεση παράγοντας μικρά και μεγάλα κομμάτια καφέ ταυτόχρονα.
Τώρα όταν έχεις και μεγαλύτερα μαχαίρια απο τον ανταγωνισμό το πρόβλημά σου εντείνεται για το λόγο που φαίνεται στο επόμενο σχέδιο:
Εχοντας την ίδια γωνιακή απόκλιση (π.χ. 1,5 μοίρα ) ,όσο μεγαλύτερα τα μαχαίρια τόσο μεγαλύτερη η απόκλιση μεταξύ των 2 κενών (δεξιά και αριστερά των μαχαιριών) , τόσο μεγαλύτερο το φάσμα μεγέθους των κόκκων καφέ που παράγεται κατά την άλεση! Ο ορισμός της κακής ποιότητας στην άλεση!Συνυπολογίστε την όποια κατασκευαστική μικροαπόκλιση τυχόν έχουν τα ίδια τα μαχαίρια απο μόνα τους, βάλτε και οτι οι τυχόν αποκλίσεις της βάσης των μαχαιριών είναι της τάξης των 0,08mm - 0,2mm και το θέμα γίνεται άλυτος γρίφος!
Για αρχή η λύση ξεκινάει απο το να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε στη συνέχεια. Αρχικά κυκλοφόρησε απο την ίδια τη Mahlkonig ειδικό εργαλείο για να έρθουν απόλυτα αντικρυστά τα μαχαίρια κατά την τοποθέτησή τους (lateral offset).
Πιο μετά ο Matt Perger (για λογαριασμό της Mahlkonig ?) ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά.Με το ακόλουθο βίντεο έδειξε μια (ακουστική) βάση αναφοράς για να καταλάβει κανείς αν ο μύλος του θέλει ευθυγράμμιση.
Αργότερα προσπάθησε να δείξει ένα τρόπο χρησιμοποιώντας μαρκαδόρο για να εντοπίσουμε αν υπάρχει γωνιακή απόκλιση και σε ποιό σημείο των μαχαιριών.
Στη συνέχεια η λύση που πρότεινε ήταν μετά το μαρκαδόρο να χρησιμοποιηθούν μικρά κομμάτια απο αλουμινόχαρτο για να σηκωθούν τα μαχαίρια στα σημεία που χρειαζόταν.
Στο τέλος ήρθαν και οι αναφορές οτι η ίδια η βάση του κινούμενου μαχαιριού είχε σημαντική κατασκευαστική απόκλιση .
Αυτό ήταν!Τι να πρωτοευθυγραμμίσει κανείς?Το σταθερό μαχαίρι , το κινούμενο ή τη βάση του κινούμενου μαχαιριού?
Στην ανάγκη της αγοράς που δημιουργήθηκε , εμφανίστηκε στην αγορά ένα μικρόμετρο για να μετρήσει κανείς με ακρίβεια την απόκλιση των μαχαιριών του.
http://www.espressomania.gr/titus-ek43-alignment-tool
https://prima-coffee.com/equipment/titu ... nment-tool
Ολα τα πιο πάνω όμως αποτελούσαν τρόπους εντοπισμού του προβλήματος ή πρόσκαιρη επίλυσή του με αλουμινόχαρτα.
Μόλις πρόσφατα ήρθε στην δημοσιότητα μια διαδικασία που υπόσχεται επίλυση του προβλήματος της γωνιακής απόκλισης. O Scott Rao στο blog του δημοσίευσε μια λύση που συζητιόταν στα φόρα απο διάφορους χρήστες αλλά είχε εφαρμοστεί απο ελάχιστους κατόχους.Η διαδικασία αυτή προβλέπει την τόρνευση (?) των βάσεων των μαχαιριών του Ek43 με τη χρήση γυαλόχαρτων.
Η διαδικασία φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο και θεωρητικά μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μύλο.
Η τελευταία αυτή πρόταση φαίνεται να βελτιώνει κατά πολύ την ευθυγράμμιση των μαχαιριών και αποτελεί την επικρατέστερη οικιακή και φθηνή μέθοδο επίλυσης του προβλήματος για όσους είναι ήδη κάτοχοι ενός λιγότερο ή περισσότερο προβληματικού Ek43.Ενδεικτικά, αναφέρεται από όσους το δοκίμασαν οτι ανέβηκαν σε ποσοστά εκχύλισης με όλα τα υπόλοιπα σταθερά , εκεί που άλεθαν στην επιλογή 0,5-1,0 του μύλου τώρα αλέθουν κοντά στο 2 ή οτι εντοπίζουν διαφορά στη γεύση όντας πιο ''γλυκός'' ο εσπρέσο τους.
Και όλα αυτά γιατί?
Γιατί γίνεται όλη αυτή η ιστορία με την ευθυγράμμιση των μαχαιριών του Ek43 ?
Γιατί όπως αναφέρουν και οι socraticcoffee (https://socraticcoffee.com), ο Ek43 όταν ευθυγραμμιστεί μπορεί να δώσει μια πολύ στενή κατανομή των αλεσμένων κόκκων-ενα πολύ ομοιογενές αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζεται και στο φλυτζάνι.
-
- Δημοσιεύσεις: 32
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 12, 2017 12:35 am
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: Gaggia classic mod
- 2η Μηχανή:: Complete brewbar
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Sette wi & Preciso
- Οι καφέδες μου:: Cafeistas,Samba
Re: Mahlkonig Ek43
Καλημέρα
Επειδή θα ήθελα να αγοράσω και εγώ το μύλο αυτό,μήπως θα μπορούσες να μου πεις ποσό στοίχισε και από που τον πήρες; Ευχαριστώ.
Επειδή θα ήθελα να αγοράσω και εγώ το μύλο αυτό,μήπως θα μπορούσες να μου πεις ποσό στοίχισε και από που τον πήρες; Ευχαριστώ.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Mahlkonig Ek43
Η φθηνότερη τιμή που μπορείς να βρείς αυτή τη στιγμη είναι στα 2.200€ απο το coffeeitalia .