Σελίδα 2 από 6

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 15, 2019 12:50 pm
από Artisti
Ένας μύλος που είναι καθεστώς στα καφεκοπτεία μαζί με τους ελβετικοΰς Ditting αλλά εξωτικό φρούτο για το σπίτι.
Θυμάμαι ότι χρόνια πριν ένας παλιός καφεκόπτης της οδού Αθηνάς μου είχε πει για αυτόν τον μύλο ότι δουλεύει σαν τις μυλόπετρες (για τον ελληνικό) και εγώ το είχα συνδυάσει με την διάταξη που είναι ίδια δεν είχα προσέξει τα μαχαίρια του.
Δεν ξέρω αν τον εκτιμούσε για την ποιότητα της άλεσης του ή για την ικανότητα του να αλέθει ατελείωτα κιλά χωρίς πρόβλημα.
Μάλλον για το δεύτερο.

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 15, 2019 2:39 pm
από Luckees
Βασίλη αν και δεν γνωριζόμαστε δια ζώσης χαίρομαι πραγματικά για αυτή την αναβάθμισή σου!
Με γειά λοιπόν, εύχομαι να βγάζεις τα God shot το ένα μετά το άλλο!

Σχετικά με τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αναφέρεις, είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό μια ωραία εξήγηση για τον τρόπο που λειτουργεί η άλεση βάσει της οποίας οι εγκοπές πάνω σε όλα τα μαχαίρια δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να να γραπώνουν και να μετακινούν τους κόκκους. Ο ουσιαστικός τεμαχισμός των κόκκων δεν γίνεται μέσω της τριβής των εγκοπών αλλά προκαλείται από τη βίαια εξώθηση του κόκκου από ένα χώρο με μεγάλο όγκο προς ένα χώρο με πολύ μικρό όγκο, ο οποίος καθορίζεται από την απόσταση ανάμεσα στα 2 μαχαίρια. Άρα οι εγκοπές πιάνουν και σπρώχνουν βίαια τον κόκκο προς μέσα ή έξω ανάλογα το είδος (κωνικά/επίπεδα) ώστε να τον κάνουν να περάσει από μια στενωπό. Έτσι αυτός θρυμματίζεται είτε σε μέγεθος ίσο με την απόσταση των μαχαιριών δηλαδή το επιδιωκόμενο, είτε σε πολλά μικρότερα (fines).

Το γεγονός λοιπόν ότι τα μαχαίρια του ek43 δεν είναι τόσο επιθετικά ως προς τις αυλακώσεις ίσως να σημαίνει λιγότερο βίαια εξώθηση δλδ λιγότερα σπασμένα κομμάτια άρα και λιγότερες πιθανότητες να έχουμε πολλά κομματάκια που τείνουν προς τα fines.

Επίσης το γεγονός οτι τα μαχαίρια διαθέτουν αυτή την τεράστια διάμετρο σημαίνει οτι πχ 10 κόκκους μπορούν να τους συνθλίψουν σε μια στροφή, ενώ ένας μύλος με τη μισή διάμετρο θα κάνει 2 ίσως και 3 στροφές. Οι επιπλέον αυτές στροφές θα προκαλέσουν νέα σπασίματα του κόκκου που θα δώσουν περισσότερες πιθανότητες για νέα fines.

Επειδή όμως το τελικό ζητούμενο δεν είναι οι θεωρίες και οι πίνακες, αναμένουμε του ζουμί της υπόθεσης που είναι τα γευστικά αποτελέσματα.

Και πάλι καλορίζικος!

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 15, 2019 8:58 pm
από BasilTh
Βασίλη , καλώς τα δέχτηκες και συγχαρητήρια για την καινούργια παρουσίαση .

Rallakias έγραψε:
Τετ Μάιος 15, 2019 9:27 am
ΜΑΧΑΙΡΙΑ

Τα αυλάκια στα μαχαίρια του Ek43 φαίνονται να έχουν την αντίθετη φορά απο εκείνα των άλλων μύλων!Τί γίνεται γυρίζουν αντίστροφα σε σχέση με των άλλων μύλων ή κάτι άλλο ισχύει?


Τα 2 μαχαίρια φαίνονται να έχουν την ίδια φορά στις εγκοπές τους ,μόνο που αυτά του Ek43 γυρίζουν αντίστροφα απο εκείνα του mazzer!
Οι δυο παραπάνω αναφορές με μπέρδεψαν . Αν κατάλαβα καλά και από τις φωτογραφίες στους Mazzer οι χαράξεις στα μαχαίρια είναι αριστερόστροφες , ενώ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εσωτερικό , κινείται δεξιόστροφα .
Αντίστοιχα στον ΕΚ43 οι χαράξεις στα μαχαίρια είναι δεξιόστροφες , ενώ το κινούμενο μαχαίρι που είναι το εξωτερικό , κινείται αριστερόστροφα .

Αν υπολογίσουμε και ότι ο μύλος είναι στημένος σε οριζόντια διάταξη , μπορούμε να πούμε ότι στον ΕΚ είναι όλα ανάποδα σε σχέση με τους υπόλοιπους flat .
Αυτό μου θυμίζει τον sette σε σχέση με τους υπόλοιπους κωνικούς .
Rallakias έγραψε:
Τετ Μάιος 15, 2019 11:54 am
.Ο Ek43 ειναι ενας μύλος εξαίρεση που για να φανεί το πλεονέκτημά του πρέπει να πιείς απο 1:2,5 μέχρι 1:3,0
Έτσι εξηγούνται οι μεγάλες σε ποσότητα εκχυλίσεις του WBC !

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 15, 2019 9:32 pm
από Rallakias
Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας!
Αποστόλη βασικά δεν συμφωνώ οτι ''οι εγκοπές πάνω σε όλα τα μαχαίρια δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να να γραπώνουν και να μετακινούν τους κόκκους'' γιατι αν ήταν έτσι τότε δεν θα μας ένοιαζε οταν τα μαχαίρια θα φαγώνονταν ,δηλαδή όταν οι ακμές γίνονται λιγότερο αιχμηρές.Μπορώ να επιχειρηματολογήσω αλλά δεν εχει νόημα γιατι προφανώς πίσω απο την κάθε σχεδίαση μαχαιριού κρύβεται έρευνα και εμπειρία που δεν κατέχω για να κρίνω.

Ενδεικτικά δες 2 μαχαίρια με μια απειροελάχιστη τροποποίηση στην ακμή , τα οποία παράγουν διαφορετικό αποτέλεσμα .
123.jpg
Αριστερα για Brew δεξια για espresso
Αυτό που ήθελα να δείξω ειναι την διαφορετική φιλοσοφία των μαχαριών του Ek43 εναντι όλων των άλλων .Μείνετε εκεί και τις τεχνικές λεπτομέρειες λάβετε τις υπόψιν με αρκετή επιφύλαξη και κρίνοντάς τις οι ίδιοι.

Βασίλη σε 2 φράσεις χρησιμοποιώ τη λέξη ''φορά'' για τις εγκοπές αλλα με διαφορετικό νοημα - προφανώς λανθασμένα.Την πρώτη φορά εννοούσα αριστερόστροφα-δεξιόστροφα και την δεύτερη φορά εννοούσα οτι οι ακμές κοιτούν προς την ίδια φορά.

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 16, 2019 11:05 am
από Luckees
Κουβέντα κάνουμε για ανταλλαγή απόψεων, προφανώς δεν κρίνουμε το αποτέλεσμα χρόνων τεχνογνωσίας. Θα ήθελα να ακούσω την επιχειρηματολογία πάντως, εκτός αν δεν θέλεις εδώ για να μη χαλάσουμε το νήμα.
Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι οτι μας νοιάζει όταν τα μαχαίρια φαγώνονται γιατί επιτείνουν την τυχαία και ακανόνιστη θραύση των κόκκων παράγοντας πλέον όχι μόνο fines αλλά και boulders.

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 16, 2019 11:22 pm
από Rallakias
Αποστόλη ,
γενικά για τα μαχαίρια των μύλων θα έλεγα οτι δουλειά τους ειναι να κόβουν (ή να σπάνε) τους κόκκους του καφέ ενώ παράλληλα τους προωθούν προς την περιφέρεια των μαχαιριών όπου συνήθως είναι η επίπεδη επιφάνειά τους για να τριφτούν .Οι κόκκοι πρέπει πρώτα να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια για να περάσουν απο το πολύ στενό άνοιγμα που αφήνουν μεταξύ τους τα μαχαίρια κι αυτό γίνεται με το κόψιμο.Με το κόψιμο όμως απο τις ακμές των μαχαιριών ,αναπόφευκτα έρχεται και το σπάσιμο.

Τα μαχαίρια θα έλεγα οτι εχουν 3 σημεία:
Extended_Life_83_mm_Burrs_fit_Mazzer_Major.jpg
  • εχουν κάποιες λεπίδες που κόβουν (σημείο Α στην εικόνα) ,
  • κάποια σημεία που εξέχουν και αναγκάζουν τους κόκκους να πάνε προς την περιφέρεια των μαχαιριών (σημείο Β)
  • και τέλος εχουν επίπεδη επιφάνεια στην άκρη τους ώστε να ερθει αντικρυστά με την αντιστοιχη επιφάνεια του άλλου μαχαιριού και να αναγκαστούν οι κόκκοι να περάσουν απο εκει για να βγούν έξω απο τα μαχαίρια (σημείο Γ) .
Σε εναν ιδανικο κόσμο οπου τα μαχαίρια ισαπέχουν μεταξύ τους σε ολη τους την επιφάνεια ,ισαπέχουν και στην περιφέρεια τους βάζοντας ενα όριο απόστασης π.χ. 400μm πάνω απο τα οποίο όριο δεν μπορεί να περάσει κανένα κομμάτι καφέ και να βγεί εξω απο τα μαχαίρια.Αρα όλα τα κομμάτια θα εχουν max 400μm μέγεθος , το πόσο μικρότερα θα ειναι όμως απο αυτό το όριο και πόσα θα ειναι τα μικρότερα (fines), εξαρτάται απο την ποιότητα των μαχαιριών ,τη σχεδίαση τους ,την ομοιομορφία τους κτλ.
Σε εναν οχι ιδανικό κόσμο όπου τα μαχαίρια δεν εχουν σταθερη απόσταση σε όλη τους την περιφέρεια , απο όπου έχουν μεγαλύτερο κενό απο π.χ.400μm θα περνάνε τα boulders.Γι αυτό ενας τέλεια ευθυγραμμισμένος Ek43 έχει fines αλλά ''δεν εχει'' boulders .

Οταν φαγωθούν τα μαχαίρια το πρόβλημα ειναι οτι οι δεν κόβουν όλες οι ακμές (σημεία Α στην εικόνα) με τον ίδιο τρόπο γιατι άλλες εχουν φαγωθεί περισσοτερο και άλλες λιγότερο ,άρα παράγουν ανομοιόμορφα κομμάτια .Αυτη η ανομοιομορφία ως γνωστών ειναι η πηγη του κακού στην εκχύλιση και γι αυτό αναφέρεται στη βιβλιογραφία οτι το μεγαλύτερο ποσοστο εκχύλισης το δίνουν τα μαχαίρια όταν ειναι καινούρια.Οσο φαγώνονται ,τόσο μειώνεται το ποσοστό εκχύλισης που δίνουν και αυτό ειναι μια ένδειξη της φθοράς τους.Ενα καινούριο μαχαίρι που καινούριο δίνει εκχύλιση 19% ,δεν πρόκεται ποτέ να δώσει πάνω απο 19% και όσο παλιώνει θα πέφτει σε ποσοστό.

Το καλύτερο αποτέλεσμα στην άλεση το δίνουν οι κυλινδρόμυλοι (rollermills) που είναι όπως λέει και το όνομά τους 2 παράλληλοι κύλινδροι με σταθερη ή ρυθμιζομενη απόσταση -αλλά πάντα απόλυτα παράλληλοι μεταξύ τους- και περνάει απο μέσα το προς άλεση υλικό.Δεν ειναι τυχαίο οτι σε βιομηχανική χρηση , έχουν μόνο τέτοιους.Κάτι αντίστοιχο είναι και η ''σταθερή'' απόσταση στις περιφέρειες των επίπεδων μαχαιριών (σημείο Γ στην εικόνα) .

Αυτα είναι άποψή μου ,μπορεί να ειναι εντελώς λανθασμένη ή/και μερικώς σωστή .Διαβάστε την και κρίνετε την.Την αναφέρω στο πλαίσιο όπως ειπε ο Αποστόλης της ανταλλαγης απόψεων και μέχρι εκει.

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 17, 2019 10:01 am
από brexei
Αυτό που μου αρέσει σε αυτό το φόρουμ είναι το επίπεδο συζήτησης (από αρκετά παιδιά), το οποίο αγίζει τα όρια επιστημονικής δημοσέιυσης! Χίλια μπράβο σε όλους!

Με βάση τα όσα αναφέρατε πιο πάνω για το ρόλο των μαχαιριών και το πως αυτά τεμαχίζουν-θρυμματίζουν τον καφέ, πώς θα εξηγούσατε το γεγονός ότι ο μύλος χρειάζεται να αλέσει κάποια κιλά καφέ όταν είναι καινούριος ώστε να "στρώσουν" τα μαχαίρια;

Τί δηλαδή συμβαίνει στο στρώσιμο; Φαγώνονται ομοιόμορφα για λίγα μm ώστε να ταιριάζουν και να ευθυγραμμίζονται καλύτερα; Αφού εξ'αρχής είπαμε ότι έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση και όσο φθείρονται τόσο μειώνεται η ομοιομορφία της άλεσης.

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 17, 2019 12:19 pm
από ioannisz
Είχα την εντύπωση ότι το πρώτο στάδιο των μαχαιριών (σημείο Β στην φωτογραφία) είναι που έκανε τον πρώτο τεμαχισμό στους κόκκους, κάτι πολύ βασικό στην φιλοσοφία και την "ταχύτητα" του μύλου.
Αν δούμε τα δύο μαχαίρια αντικριστά, αυτό το σημείο εισόδου δημιουργεί ένα ψαλίδι με μεγάλη (τουλάχιστον μεγαλύτερη από τα άλλα στάδια) γωνία. Ο συνδυασμός της περιστροφής και η φορά των μαχαιριών είναι που "βιδώνουν" τον κόκκο και καθορίζουν την πορεία του.
Ο αριθμός από τα πρώτα τεμάχια θα καθορίσει, πόσο ποσοστό της δεύτερης επιφάνειας θα "γεμίσει" προς τεμαχισμό (σημείο Α) και έτσι θα καθορίσει πόσες στροφές θέλει το μαχαίρι για να αλέσει τον κόκκο. Εκεί παίζει ρόλο και η επιφάνεια που έχει το μαχαίρι.
Και για όλα αυτά, αυτοί που κάνουν την έρευνα δεν πρέπει να ξεχνούν την θερμοκρασία που αναπτύσσεται.
Έτσι το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, αλλά δεν έχω σχέση με το αντικείμενο. Μπορεί λοιπόν να κάνω λάθος και εγώ. Η συζήτηση είναι στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων. Αν κάποιος ξέρει και μπορεί να βοηθήσει θα ήταν χαρά μου να διαβάσω την πλήρη εξήγηση.

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 17, 2019 12:22 pm
από Rallakias
Εχεις δίκιο ,το σημείο Β είναι το πρώτο σημείο επαφής του κόκκου και θα έλεγα κι εγώ οτι αφενός σπάει τον κόκκο αφετέρου τον προωθεί στο επόμενο στάδιο (σημείο Α) για να κοπεί σε ακόμα μικρότερα κομμάτια.

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 17, 2019 12:48 pm
από ioannisz
Να προσθέσω πάλι (έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ - με την πιθανότητα να είναι λάθος) ότι οι κόκκοι μένουν στο δεύτερο στάδιο κοπής μέχρι να φτάσουν στο καθορισμένο από το τρίτο στάδιο μέγεθος όπου και διαφεύγουν προς την έξοδο. Φυσικά εκεί διαφεύγουν και τα μικρότερα τεμάχια (fines?).
Σε όλα λοιπόν τα στάδια ΑΝ υπάρχουν ατέλειες στην κόψη των μαχαιριών, θα υπάρχει και ανομοιομορφία στον τεμαχισμό. Αν αυτά είναι μικρά "εξογκώματα" και λειανθούν με την χρήση ώστε να έχουμε μία επιφάνεια μαχαιριών που θα παράγει ομοιομορφία, είναι η δικιά μου εξήγηση στο "στρώσιμο".
Η περίπτωση όμως να έχουμε "φαγώματα-βαθουλώματα" στα μαχαίρια, μας δείχνει επίσης το φαινόμενο της φθοράς αλλά και της καταστροφής της εξωτερικής επιφάνειας (στρώσης) των μαχαιριών, που αφήνει σε έκθεση το υλικό στο εσωτερικό του μαχαιριού και δεν υπάρχει γιατρειά παρά μόνο αντικατάσταση.
Ξανά λέω ότι μπορεί να κάνω λάθος, απλά έτσι το είχα καταλάβει.