Mahlkonig Ek43

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Rallakias
Δημοσιεύσεις: 530
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Δευ Μάιος 27, 2019 6:13 pm

Ο Titus λέει οτι μόλις ξεβιδώσεις τις μπροστινές βίδες , χάνεις την εγγύηση.Αλλά για ποιά εγγύηση μιλάμε? :lick:
Εδω έχουμε ενα μύλο που μέχρι και οι βίδες του ειναι αλλαγμένες!

Απο την άλλη ,ποιός να με καλύψει για εγγύηση-η Eurogat? :a042: Εδω δεν τα βρήκαμε όταν ήταν να εισπράξουν απο πώληση, υπάρχει περίπτωση να τα βρούμε για να με καλύψουν για μύλο αγορασμένο απο το εξωτερικό?

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 530
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Τετ Μάιος 29, 2019 3:42 pm

Ο μύλος ήρθε μέσα στο κιβώτιό του ,ενω απέξω η ταινία συσκευασίας μαρτυράει τι κρύβεται μέσα του.
thumbnail_IMG_1105.jpg

Πρώτη παρατήρηση:Ο μύλος ειναι βαρύς, ή μάλλον πολύ βαρύς!Ζυγίζει πάνω απο 30 κιλά και γι αυτό το κιβώτιο είναι ασήκωτο από ενα άτομο.Ανοίγοντας το κιβώτιο βλέπω γιατί είναι τόσο βαρύ.Ο μύλος είναι φτιαγμένος απο μασίφ μέταλλο ,γεγονός που προσθέτει βάρος στο ήδη βαρύ μοτέρ.Πρόσφατα έστειλα τον Sette στο barista.gr για αναβάθμιση λογισμικού και ο μύλος μέσα στο κουτάκι του είχε το βάρος και το μέγεθος κουτιού παπουτσιών-τι αντίθεση!
thumbnail_IMG_1109.jpg
Πρώτη κίνηση:δοκιμή του μύλου σε κλασσικό εσπρέσσο με ratio 1:2 και η γεύση , αναμενόμενη θα έλεγα-οχι κατι ιδιαίτερο.Μέτρηση με διαθλασίμετρο που δεν λέει ψέματα ,ούτε πάσχει από placebo effect και....20,5% ,καλά πάμε!

Επόμενη κίνηση:άνοιγμα του μύλου να δούμε τι έχει μέσα του!

Πράγματι έχει τα μαχαίρια με την χαρακτηριστική επίστρωση και το prebreaker έχει βόλτες πάνω του ώστε περιστρεφόμενο να σπρώχνει τους κόκκους καφέ προς τα μαχαίρια.Επίσης το burr carrier με το logo του Titus χαραγμένο πάνω του και το serial 0001 ,δείχνει πολύ όμορφο!
thumbnail_IMG_1127.jpg
thumbnail_IMG_1125.jpg
Ξανά κλείσιμο του μύλου και πάμε για περαιτέρω δοκιμές!Με ratio μόλις 1:2,3 βλέπω ποσοστά εκχύλισης γύρω στα 22% και ενθουσιάζομαι ,αλλά στο κλασσικό για εμένα 1:2 τώρα βλέπω 19,0-19,5% .Πώς γίνεται αυτό?Φταίει μήπως που άνοιξα το μύλο και δεν τον έκλεισα σωστά?Mail στον Titus και εντός ολίγου απάντηση.''Μην ανοίξεις το μύλο αν δεν έχεις δυναμόκλειδο για να τον κλείσεις με ίδια ροπή και στις 2 βίδες''!!!Προτείνει 3Nm δύναμη στην αρχή και 4Nm στη συνέχεια.

Ψάχνοντας στο ίντερνετ ,πέφτω πάνω στο ακόλουθο βίντεο που δείχνει πόσο επηρεάζει το σφίξιμο στις μπροστινές βίδες ,την ευθυγράμμιση των μαχαιριών και λέω ''την πάτησα σαν πρωτάρης'' .



Με χρήση δυναμόκλειδου λοιπόν έσφιξα όπως μου είπε τις 2 μπροστινές βίδες.Κάνοντας νεότερες μετρήσεις τα ποσοστά εκχυλίσεων δεν με ξετρέλαναν μιας και δεν ξεπερνούσαν το 20% στο κλασικό ratio 1:2 ,ένα ποσοστό που θα έδινε κι ενας απλά καλός μύλος , ώσπου τελίκά και μετά απο λίγο ψάξιμο έφτασα στις ίδιες συνθήκες το ποσοστό εκχύλισης να ξεπερνάει τα 21% ,οπότε και σταμάτησα το ψάξιμο.

Σημ:Θεωρώ το διαθλασίμετρο το μόνο έγκυρο τρόπο που έχω στη διάθεσή μου για να μετρήσω την ευθυγράμμιση των μαχαιριών.Οποιαδήποτε άλλη πρόταση ,δεκτή προς συζήτηση.

Τώρα λοιπόν μένει απλά να μάθω τον μύλο ,τις ιδιαιτερότητές του και να βρώ το δυνατό του σημείο για να εκμεταλλευτώ όσα μπορεί να δώσει.Θα επανέλθω με review.

Άβαταρ μέλους
BasilTh
Δημοσιεύσεις: 62
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Pharos Motorized
2ος Μύλος:: Super Jolly
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από BasilTh » Τετ Μάιος 29, 2019 8:29 pm

Άρα η απώλεια της ευθυγράμμισης των μαχαιριών , μετά το λύσιμο του μύλου , καθιστά τον καθαρισμό του απαγορευτικό .
Μόνη επιλογή το Grindz .

Το να θεωρείς ότι θα επιτύχεις απόλυτη εφαρμογή δυο εξαρτημάτων σε σχήμα δακτυλίου , εφαρμόζοντας μόνο δυο κοχλίες και μάλιστα σε απόσταση 125mm , θεωρείται κατασκευαστική αστοχία .

αστοχια 1.png


Η συνήθης λύση είναι η τοποθέτηση κοχλιών κάθε 60 μοίρες περιμετρικά των δακτυλίων .
Έτσι ο αφαιρούμενος φορέας μετά το σφίξιμο , θα αποτελούσε ένα συμπαγές σύνολο με το σώμα του μύλου και δεν θα επηρέαζε την ευθυγράμμιση .

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 530
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Πέμ Μάιος 30, 2019 6:35 am

Η μπροστινή πλάκα με τις 2 βίδες δεν φέρει πάνω της το κινούμενο μαχαίρι.Αυτό προσαρμόζεται πάνω στον περιστρεφόμενο άξονα του μοτέρ και η μπροστινή πλάκα με τον επιλογέα απλά ''σπρώχνει'' το κινούμενο μαχαίρι προς το σταθερό.Κατ αυτή την έννοια το πόσο παράλληλα είναι τα 2 μαχαίρια δεν εξαρτάται ευθέως απο την πλάκα.Απλά το κινούμενο μαχαίρι όταν προσαρμόζεται πάνω στον άξονα έχει κάποια δέκατα (?) του χιλιοστού μπόσικο για να μπορεί να μπεί με σχετική ευκολία και γι αυτό αν η μπροστινή πλάκα το σπρώχνει με τρόπο έκκεντρο ,τότε προφανώς θα χάνει τον παραλληλισμό του με το σταθερό μαχαίρι.Αυτη την έννοια έχει η σύσφιξη με το δυναμόκλειδο , για να σφίξουν το ίδιο οι δύο βίδες.
Με αυτη τη λογική δεν χρειάζονται 6 βίδες για να συγκρατήσουν σωστά την περιφέρεια της πλάκας ,αλλά θα έλεγα οτι και οι μόνο 2 βίδες ειναι λίγες-θα έπρεπε να ειναι 4 !

Ισως ο σκοπός κατασκευής του μύλου να έχει ξεπεραστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση/συζήτηση γιατί απο ότι παρατηρώ πρέπει να κάνεις πολύ στραβοβίδωμα της πλάκας για να χάσει σημαντικά την ποιότητα της άλεσής του.Απλά εγώ προσπαθώ να πάρω το μέγιστο που μπορώ και γι αυτό το ψάχνω.Χαίρομαι πάντως που σου δημιουργώ τροφή για σκέψη, Βασίλη!

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 530
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Πέμ Ιουν 06, 2019 8:24 am

Το βίντεο πιο κάτω ειναι απο την επερχόμενη έκθεση World of Coffee 2019 στο Βερολίνο απο τους socraticcoffee.
Σε 8 απο τα 12 περίπτερα που φαίνονται στο πλάνο , υπάρχει και απο ενας Ek43!!!
Τυχαίο? Δεν νομίζω.... :a013:

https://www.instagram.com/p/ByVfjlYFvpx ... hare_sheet

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 530
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Πέμ Ιουν 06, 2019 10:30 pm

Ο Ek43 ειναι στα χέρια μου λοιπόν και χρωστάω ενα πρώτο REVIEW.

Ρουτίνα

Ξεκινώντας θα έλεγα οτι η ρουτίνα του και η ιδιαιτερότητά του με το χτύπημα του knocker απο κάτω για να καθαρίσει απο τους αλεσμένους καφέδες ,είναι γνωστή μιας και υπάρχει σε πολλά βίντεο στο ίντερνετ και ιδιαίτερα σε ότι αναφέρεται στο wbc των τελευταίων ετών.Single dosing διαδικασία , απο πάνω ρίξιμο των κόκκων και απο κάτω συλλογή του αλεσμένου καφέ. Ενω η διαδικασία στα διάφορα βίντεο φαίνεται να διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα , σε εμένα επειδή είναι αλλαγμένο το prebreaker με ενα κατασκευής του Titus, έχει ομαλότερη χάραξη και πιο αργή προώθηση των κόκκων προς τα μαχαίρια. Ετσι η άλεση μπορεί να διαρκέσει λίγο παραπάνω γιατί οι τελευταίοι κόκκοι χοροπηδάνε λίγο πριν μπούν προς άλεση.

Κατακράτηση

Ο μύλος έχει κατακράτηση γιατί και τα μαχαίρια του είναι μεγάλα και ο χώρος γύρω τους ομοίως μεγάλος , άρα υπάρχει πολύς χώρος για να κρυφτεί αλεσμένος καφές.Στις πρώτες δόσεις που άλεσα είχε κατακράτηση γύρω στο 1γρ καφέ , η οποία σιγά-σιγά μειώθηκε.Δεν έχει εξαλειφθεί μέχρι στιγμής αλλά προς το παρόν έχει μειωθεί στο 0,1-0,2γρ.Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο ο καφές που παίρνω είναι 100% φρέσκος γιατί οι παλιοί καφέδες έχουν γεμίσει τα κενά ή απλά ανανεώνεται ο καθισμένος καφές κάθε φορά και πρακτικά πίνω και λίγο μπαγιάτικο.

Στατικός

Υπάρχει στατικός ηλεκτρισμός. Δεν κάνω rdt , γιατί οι βρεγμένοι κόκκοι κολλάνε στο prebreaker και δεν πάνε προς τα μαχαίρια , αλλά και όσες φορές έκανα δεν είδα διαφορά στο αποτέλεσμα.Πάντα κολλάει καφές στο knocker , ο οποίος με ενα-δυο χτυπήματά του ξεκολλάει αμέσως.Δεν είναι τόσο πρόβλημα η ύπαρξη στατικού , αλλά υπάρχει!Γύρω απο το μύλο μπορεί να λερωθεί ελάχιστα η επιφάνεια απο ιπτάμενους κόκκους καφέ-το αντίθετο δηλαδή απο την απόλυτη καθαριότητα του Sette.

Αλεση

Το αποτέλεσμα της άλεσής του είναι εξαιρετικά ομοιόμορφο.Ακόμα και με το μάτι φαίνεται η ομοιογένεια αλλά και η διαφορά σε σχέση με την άλεση του ταπεινού Baratza sette που έχω ως μέτρο σύγκρισης.
  • Η πιο ψιλή άλεση του Ek43 για να δώσει ίδιο χρόνο εκχύλισης για τους δυο μύλους , οδηγεί σε λιγότερο γέμισμα του καλαθιού.Είναι εμφανής η διαφορά ,καθότι το τάμπερ χώνεται πιο μέσα στο καλάθι , άρα το πάκ έχει μεγαλύτερη απόσταση απο τη σίτα (παίζει ρόλο) .
  • Η άλεση σε σκεύος κάνει τον αλεσμένο καφέ να κολλάει μεταξύ του και να δίνει την εικόνα του clumping όταν μπεί στο καλάθι.Αντίθετα η άλεση του Sette απευθείας στο portafilter , δείχνει εντελώς χωρίς clumping .Η αλήθεια είναι εντελώς αντίθετη!
    Οταν συγκρίνεις τις 2 αλέσεις δίπλα-δίπλα , βλέπεις οτι αυτή του Sette είναι ανομοιογενής κι ας μην έχει clumping ,ενω του Ek43 είναι άψογη σαν ομοιομορφία κι ας έχει φαινομενικά clumping.Η διαφορά τους άλλωστε φαίνεται στην εκχύλιση.
IMG_1200.jpg
Ek43 απο το ποτήρι ,στο καλάθι
IMG_1201.jpg
Ek43 μετά το wdt
IMG_1217.JPG
Sette μετά το wdt

Εκχύλιση

Απο την πρώτη στιγμή έχω το ίδιο φαινόμενο χωρίς ούτε μια εξαίρεση!Παρόλο το ''clumping'' ,παρόλα τα άστρωτα μαχαίρια , παρόλη την όχι πάντα προσεκτική προετοιμασία μέσω ανακατέματος/κατανομής του καφέ , η εκχύλιση ξεκινάει πάντα ταυτόχρονα από όλες τις τρύπες.ΠΑΝΤΑ!Ενω αυτό είναι η εξαίρεση για τον Sette ,με τον οποίο έκανα τάμα και πολλή προσπάθεια για να πετύχω τέτοιες εκχυλίσεις.



Στις αρχές που ήταν εντελώς άστρωτα τα μαχαίρια , αφού ξεκινούσε η εκχύλιση ειχα micro-channelling μέσα στο πάκ το οποίο φαινόταν να ''χορεύει'' χωρίς να πιτσιλάει γύρω του . Αργότερα και όσο στρώνουν τα μαχαίρια το φαινόμενο έχει μειωθεί κατά πολύ και φιλοδοξώ να εξαλειφθεί εντός ολίγου καιρού και με την πάροδο κάποιων κιλών καφέ.
Χαρακτηριστικό της άλεσης του Ek43 ,είναι οτι η ροή στην εκχύλιση ξεκινάει πάντα αργά και στη συνέχεια γρήγορα επιταχύνεται σαν να ''καταρρέει'' η αντίσταση του πακ. Το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται είτε με ακόμα ψιλότερη άλεση ,είτε με περισσότερα γραμμάρια στο καλάθι ,είτε με μεγαλύτερη ροή νερού στο στάδιο του preinfusion.
Προσωπικά το αντιμετώπισα με τον τελευταίο τρόπο.Είχα αλλάξει το ζιγκλέρ του Ε61 της μηχανής μου με μικροτερο (0,5mm αντι για 0,75mm το εργοστασιακό) για να εχω ομαλότερη αρχική ροή νερού και να αποφεύγω το channeling.Επαναφέροντας το εργοστασιακό ζιγκλέρ , η αυξημένη αρχική ροή νερού συμπιέζει περισσότερο το πακ και δεν το αφήνει στη συνέχεια να καταρρεύσει ενώ η τέλεια άλεση δεν αφήνει περιθώρια για channeling.
Τελικά ήταν ο μύλος που έφταιγε για το channeling-οχι η κατανομή μου, η μηχανή μου ή ''τα λόγια του παππά''.

Γεύση

Το απόλυτο ζητούμενο εδώ είναι βέβαια η γεύση. Αναγκαστικά προς το παρόν η σύγκριση θα γίνει με ότι έχω στη διάθεσή μου ως αντίπαλο δέος του Ek43: τον ταπεινό Sette και τον αντιπροσωπευτικό εκπρόσωπο των μεγάλων κωνικών , τον Pharos.
Το θέμα είναι πώς να γίνει η σύγκριση? Σε ίδιες ακριβώς συνθήκες χρόνου+άλεσης ή στο καλύτερο δυνατό του κάθε μύλου?

Σε ίδιες ακριβώς συνθήκες ο μύλος είναι ικανότερος απο τους άλλους και αυτό φαίνεται απο τα ποσοστά εκχύλισης που δίνει. Σε κλασσικό ratio 1:2 σε 25-30'' ,
  • ο Sette δίνει 18,5%
  • ο Pharos δίνει 19% και
  • ο Ek43 δίνει 21+%
Στην πράξη οι αριθμοί δεν λένε ολη την αλήθεια....
Στις ίδιες συνθήκες η σύγκριση αδικεί τον ek43 κάνοντάς τον έναν απλά ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΥΛΟ ,ελαφρώς καλύτερο απο τον ανταγωνισμό και ίσως οχι πάντα.Σε espresso η σύγκριση με τον Pharos δίνει ενα σημαντικά διαφορετικό αποτέλεσμα ,ειδικά σε καφέδες με οξύτητες π.χ.Αιθιοπίες ο Pharos τις τονίζει και ο Ek τις κρύβει και επιπλέον βγάζει και μια γλύκα.
Αντίθετα ο Sette τις περισσότερες φορές βγάζει την ίδια γεύση με τον Ek43 ,ειδικά σε medium ή light-medium καφέδες όπως είναι η πλειονότητα των καφέδων που πίνουμε. Για dark ψησίματα δεν γίνεται λόγος ,ενώ αντίθετα στα light η διαφορά είναι υπέρ του Ek43 αλλά όχι και τόσο σημαντική.

Σημείωση:
Στο review του home-barista για τον Sette 270 , αναφέρεται αυτό που περιγράφω. Τότε δεν το είχα πιστέψει-λάθος μου!


WHO SHOULD BUY
If all the coffees you use for espresso are in the medium-light to medium-dark roast range, the Sette's extraction is near perfect. For these coffees, the Sette (quite shockingly) beat my K10 in blind tests more often than not, for the simple reason that the K10 needed to be very precisely dialed in to do better. However, for very light or very dark coffees, the Sette is only mediocre in taste. People who regularly use these roasts should not buy the Sette.



Αν το εσπρέσσο αυτό γίνει ρόφημα με γάλα (καπουτσίνο,latte,flat white κτλ) η εικόνα αλλάζει εντελώς.
Ξαφνικά νιώθεις οτι το ρόφημά σου έχει +30% καφέ μέσα του σε σχέση με τους άλλους μύλους!Ξαφνικά νιώθεις τον καφέ σου πιο ''βαρύ'' ,τις γεύσεις πιο έντονες , νέες γεύσεις να αναδεικνύονται . Τι γίνεται? Η επιπλέον εκχύλιση δεν δίνει πάντα κάτι επιπλέον που πριν δεν υπήρχε σαν γευστικό χαρακτηριστικό στο ρόφημα ,γιατί αυτό εξαρτάται απο τον καφέ και το ψήσιμό του.Σίγουρα όμως δίνει περισσότερα απο τα ίδια γευστικά χαρακτηριστικά απο τον καφέ στο ρόφημα.Την ίδια γνωστή γεύση αλλά πιο έντονη.
Ξαφνικά λοιπόν νιώθεις σαν να πίνεις καφέ με τον μεγεθυντικό φακό!Γεύεσαι τις επιμέρους γεύσεις , καταλαβαίνεις αν είναι σωστό το ψήσιμο.Σωστά λένε οτι αυτός ο μύλος ''εκθέτει'' τον ψήστη.Επιπλέον τώρα γεύτηκα για πρώτη φορά αυτό που περιγράφουν στα διεθνή φόρα σαν astringency/muddiness-μια περίεργη γεύση άγνωστη σε εμένα μέχρι χτές , που προκύπτει απο την υπερεκχύλιση και μοιάζει ο καφές να είναι στυφός ή να έχει μέσα άμμο με βαριά γεύση.Μέχρι πιο πριν η υπερεκχύλιση απλά έβγαζε πικρίλα ,τώρα δεν βγάζει ποτέ πικρίλα αλλά αυτή τη muddiness.
Τέλος βλέπεις καθημερινά τον καφέ σου να αλλάζει σαν γεύση όσο παλιώνει. Η άλεσή του και ο χρόνος εκχύλισης δεν αλλάζουν-όμως η γεύση του δεν είναι ποτέ ίδια με της προηγούμενης ημέρας.Ξεκινάει με ''σφικτή'' γεύση την πρώτη μέρα και φουλ αρώματα, τη δεύτερη μέρα είναι θεικός με μεγάλη γκάμα γεύσεων και λίγα αρώματα όπου φαίνεται το σωστό ή λάθος καβούρδισμα , την τρίτη μέρα πέφτει , την τέταρτη είναι αδιάφορη η γεύση και απο την πέμπτη και μετά βγαίνουν οι άσχημες γεύσεις στο προσκήνιο!Γι αυτό και απο κάποιο σημείο και μετά θέλει πιο γρήγορη εκχύλιση να κρύψεις τις γεύσεις που δεν θέλεις.Εκχυλίσεις ακόμα και των 20'' δεν βγάζουν ξινίλα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, σε περιπτώσεις όχι τέλειου καφέ εχω αναγκαστεί να μειώσω τη δόση του αλεσμένου καφέ κατα 1-2γρ ,για να μην είναι τόσο έντονη η γεύση του στο ρόφημά μου.
:ban:


Σημείωση:
Τα παραπάνω γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ προφανώς ξεκινάνε απο τον espresso και μετά διαλύονται στο γάλα.Το γεγονός οτι στον espresso σκέτο η γεύση φαίνεται ίδια είτε με τον Sette είτε με τον Ek43 , προφανώς δεν σημαίνει οτι δίνουν ίδιο αποτέλεσμα.Τα 2 shots των 2 μύλων έχουν ίδιο σώμα , ίδια γεύση , αλλά ενδεχομένως άλλη ένταση γεύσεων.Ο μη εντοπισμός της γευστικής διαφοράς τους ίσως να οφείλεται στον ''απαίδευτο'' ουρανίσκο του γράφοντος στον σκέτο espresso μιας και πίνω κυρίως ροφήματα με γάλα.Κάποιου άλλου ο ουρανίσκος ίσως ανακαλύψει άλλα στοιχεία .Επιφυλάσσομαι για το μέλλον να κάνω το ίδιο τέστ με φίλους hardcore espressolovers.



Αντίθετα απο τα παραπάνω το δυνατό σημείο του Ek43 είναι τα μεγάλα ratios π.χ. 1-2,5 ή 1:3,0 και γι αυτό είναι φτιαγμένος μιας και στην ουσία είναι ενας μύλος για καφέ φίλτρου. Σε τέτοια ratios απλά δεν έχει ανταγωνισμό βγάζοντας τεράστια ποσοστά εκχύλισης με αντίστοιχη γλύκα αν το επιτρέπει ο καφές και αντίστοιχη καθαρότητα στη γεύση.Απλά τότε χάνει σε σώμα και δεν αρέσει στους λάτρεις του κλασσικού δυνατού espresso .

Σε περιπτώσεις καφέ που έχουμε να κερδίσουμε με τόσο μεγάλο ratio , είτε το κάνω freddo και εκμεταλλεύομαι τον επιπλέον όγκο ροφήματος , είτε σε ζεστό ρόφημα απλά προσθέτω λίγο λιγότερο γάλα ως αντιστάθμισμα.Σε κάθε περίπτωση η αυξημένη αίσθηση γεύσης είναι σίγουρη!

(+)
  • Προσφέρει αυξημένα επίπεδα εκχύλισης , περισσότερη γεύση ,μεγαλύτερη γλύκα σε light roasts
  • Κάθετη single dosing άλεση , άριστη ομοιογένεια των κόκκων του καφέ , ''τέλεια'' εκχύλιση χωρίς channeling
  • Iconic επιλογή μύλου ,must have για απαιτητικούς home baristas και specialty coffee shops ,ολη η κοινότητα του καφέ μιλάει για αυτόν
  • Πληθώρα επιλογών για τροποποιήσεις και aftermarket accessories , αξία μεταπώλησης
(-)
  • Κατακράτηση ,στατικός ,
  • Μειωμένο σώμα για μεγάλα ratio
  • Τιμή
  • More is not always better.Τα υψηλά ποσοστά εκχύλισης δεν σημαίνουν απαραίτητα και καλύτερη γεύση καφέ.
ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ
  • Θαύματα.Δεν αποδίδει στοιχεία στον καφέ που δεν εχει ηδη μέσα του.Δεν βγάζει γεύσεις όπου δεν υπάρχουν.Απλά φέρνει τις υπάρχουσες περισσότερο στην επιφάνεια.
  • Για λάτρεις των αιχμηρών οξυτήτων.Στρογγυλεύει τις γεύσεις και προσθέτει γλύκα.
  • Για κομπλεξικούς.Ο Εκ43 δεν ειναι τέλειος-δεν το ισχυρίστηκε κανείς άλλωστε.
    Αν θεωρείτε οτι εσείς ξέρετε καλύτερα απο την κοινότητα του specialty coffee , οτι ο εξοπλισμός σας και μόνο ειναι ο καλύτερος , οτι μόνο εσείς ξέρετε τι ειναι καλό κτλ περάστε απο τη γραμματεία να παραλάβετε το βραβείο σας και μην ασχολείστε άλλο με το θέμα.
    Αν πάλι νομίσετε οτι με εναν Ek43 θα πίνετε τον τέλειο καφέ ,θα κλάψετε πολύ - καλυτερα πετάχτε τα χρήματά σας αλλού.Κάποια πράγματα χρειάζονται ανοικτά μυαλά για να δουλέψουν σωστά.
ΚΑΝΕΙ
  • Για όσους θέλουν μεγάλα επίπεδα μαχαίρια ,με αναγνωρισμένη ποιότητα και ολα αυτα χωρίς να πληρώσουν τελωνείο απο χώρες εκτός Ε.Ε.
  • Αν είσαστε ''άρρωστος'' με τον καφέ και παράλληλα σας περισσεύουν 2-3Κ και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε
  • Αν θέλετε εναν end game μύλο ,άμεσα διαθέσιμο χωρίς να παρακαλάτε κανέναν @#$%! για να του δώσετε τα χιλιάρικά σας.

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 403
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: LSM SM97
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες κυρίως :)
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Nimrodel » Παρ Ιουν 07, 2019 8:18 am

:worthy: :worthy: :worthy:
Φοβερή παρουσίαση Βασίλη!

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1166
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Ιουν 07, 2019 10:15 am

Ωραίος Μπιλ, να τον χαρείς όσο δεν πάει.
Εγώ απ' όλα όσα είπες θα κρατήσω το: "ο Sette τις περισσότερες φορές βγάζει την ίδια γεύση με τον Ek43" που με συμφέρει περισσότερο.. :mrgreen:

H αποσυναρμολόγηση για καθαρισμό γίνεται εύκολα ή θα παίξει μόνο grindz;

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 530
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Bezzera Unica pid
Μύλος:: Ek43s
2ος Μύλος:: Sette 270Wi
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Rallakias » Παρ Ιουν 07, 2019 4:04 pm

Ευχαριστώ παιδιά!
Η έκπληξή μου πράγματι ειναι υπέρ του Sette και του γευστικού αποτελέσματός του ,αλλά θα γράψω περισσότερα στο σχετικό τόπικ.

H αποσυναρμολόγηση για τον καθαρισμό γίνεται πανεύκολα ,ξεβιδώνοντας τις 2 βίδες μπροστά εκατέρωθεν του ρυθμιστή.

Grind21
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Τρί Απρ 23, 2019 9:05 am

Re: Mahlkonig Ek43

Δημοσίευση από Grind21 » Παρ Οκτ 04, 2019 5:42 pm

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν είστε υπέρ της ευθυγράμμισης με γυαλοχαρτα όπως στο βίντεο και αν έχει αποτελέσματα για πιο λεπτα κοψίματα και γευστικό τερο αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ

Απάντηση