ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
vasilas432
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Απρ 03, 2019 10:08 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rocket Appartamento
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab μονοποκιλιακούς
Τοποθεσία: Χανιά
Επικοινωνία:

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από vasilas432 » Πέμ Μάιος 09, 2019 11:11 am

Thanks Αποστόλη. Πολύ ωραίος!
Πήρα 500αρι Motta χωρίς να ξέρω αυτό με την ποσότητα.
Για 1 διπλο capuccino πόσα γραμμάρια γάλα βάζω minimum?
Δηλαδή μπορώ να βάλω μόνο 100 ή θέλει 200?

Πήρα και θερμομετρακι motta. Είναι πολύ όμορφο!

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1140
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από Luckees » Πέμ Μάιος 09, 2019 1:03 pm

To πόσα γραμμάρια θα βάλεις στον καφέ σου θα στο πει μόνο ο Βασίλης και οι γευστικοί του κάλυκες.

vasilas432
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Απρ 03, 2019 10:08 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rocket Appartamento
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab μονοποκιλιακούς
Τοποθεσία: Χανιά
Επικοινωνία:

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από vasilas432 » Πέμ Μάιος 09, 2019 2:02 pm

Αποστόλη είμαι άσχετος αλλά μάλλον είναι φυσιολογικό! :mrgreen:
Ψάχνω όλες τις δόσεις σε καφέ και σε αφρογαλα και έχω πελαγωσει. Όμως επειδή το έχω πάρει αρκετά σοβαρά πιστεύω κάποια στιγμή να φτιάξω το capuccino και το latte των ονείρων μου :priest:

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1140
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από Luckees » Πέμ Μάιος 09, 2019 3:36 pm

Είπες τη μαγική λέξη: "ψάχνω".
Από τη στιγμή που έχεις τον σωστό εξοπλισμό και ποιοτικό καφέ δοκιμάζεις κάθε πιθανή και απίθανη παραλλαγή μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Μην κολλάς σε αναλογίες, ονομασίες και ταμπέλες. Λίγη σημασία έχει να σου πει κάποιος οτι "πρέπει" να βάλεις τόσο γάλα για να λέγεται καπουτσίνο ή τόσο νερό για να λέγεται αμερικάνο. Είναι όλες τυποποιημένες συνταγές για να ξεκινήσεις από κάπου.
Κυρίως δώσε βάση στο να πετυχαίνεις τα επιμέρους τεχνικά βήματα και κάθε φορά άλλαζε μόνο μία παράμετρο.

vasilas432
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Απρ 03, 2019 10:08 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rocket Appartamento
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab μονοποκιλιακούς
Τοποθεσία: Χανιά
Επικοινωνία:

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από vasilas432 » Πέμ Μάιος 09, 2019 5:58 pm

Luckees έγραψε:
Πέμ Μάιος 09, 2019 3:36 pm
Είπες τη μαγική λέξη: "ψάχνω".
Από τη στιγμή που έχεις τον σωστό εξοπλισμό και ποιοτικό καφέ δοκιμάζεις κάθε πιθανή και απίθανη παραλλαγή μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Μην κολλάς σε αναλογίες, ονομασίες και ταμπέλες. Λίγη σημασία έχει να σου πει κάποιος οτι "πρέπει" να βάλεις τόσο γάλα για να λέγεται καπουτσίνο ή τόσο νερό για να λέγεται αμερικάνο. Είναι όλες τυποποιημένες συνταγές για να ξεκινήσεις από κάπου.
Κυρίως δώσε βάση στο να πετυχαίνεις τα επιμέρους τεχνικά βήματα και κάθε φορά άλλαζε μόνο μία παράμετρο.
Πιστεύω είμαι στο σωστό δρόμο.
Ξυπνάω νωρίτερα το πρωι για να πάρω μαζί μου στη δουλειά capuccino (ή έστω αυτό που φτιάχνω) :coffee:

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 360
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: LSM SM97
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες κυρίως :)
Τοποθεσία: Τήνος

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από Nimrodel » Πέμ Μάιος 09, 2019 6:13 pm

Βασίλη ποσες τρυπουλες έχει μπροστά το ακροφύσιο σου?

vasilas432
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Απρ 03, 2019 10:08 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rocket Appartamento
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab μονοποκιλιακούς
Τοποθεσία: Χανιά
Επικοινωνία:

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από vasilas432 » Πέμ Μάιος 09, 2019 6:24 pm

Nimrodel έγραψε:
Πέμ Μάιος 09, 2019 6:13 pm
Βασίλη ποσες τρυπουλες έχει μπροστά το ακροφύσιο σου?
Θα δω και θα σου πω

vasilas432
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Απρ 03, 2019 10:08 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rocket Appartamento
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab μονοποκιλιακούς
Τοποθεσία: Χανιά
Επικοινωνία:

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από vasilas432 » Παρ Μάιος 10, 2019 12:38 am

Nimrodel έγραψε:
Πέμ Μάιος 09, 2019 6:13 pm
Βασίλη ποσες τρυπουλες έχει μπροστά το ακροφύσιο σου?
Έχει δύο

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 360
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: LSM SM97
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες κυρίως :)
Τοποθεσία: Τήνος

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από Nimrodel » Παρ Μάιος 10, 2019 9:11 am

Επειδή η μηχανή σου έχει πολύ δυνατό ατμό ούτως ή άλλως, καλύτερα πάρε ένα ακροφύσιο με μονή τρυπούλα. Θα κάνεις πιο πολλή ώρα να φτιάξεις αφρόγαλο και δεν θα σου καίγεται το γάλα. Δες και τα βίντεο που σου έβαλε η Σταυριάνα, μην φοβάσαι να ανοίξεις τη στρόφιγγα του ατμού (μην την ανοίγεις δλδ σιγά σιγά), παγωμένη γαλατιέρα (από την κατάψυξη), κρύο γάλα (όλα αυτά σου δίνουν έξτρα χρόνο) και βάζεις το ακροφύσιο μέσα στη γαλατιέρα (να μην ακουμπάει στον πάτο), ανοίγεις τη στρόφιγγα και κατεβάζεις τη γαλατιέρα ώστε να ακούγεται αυτό το φστ φστ (δες το βίντεο της Σταυριάνας) μέχρι να φουσκώσει ικανοποιητικά. Υπολόγισε ότι αυτό θέλεις να έχει γίνει πριν φτάσει το γάλα σου 55 βαθμούς περίπου γιατί μετά θέλεις να κατεβάσεις και λίγο το ακροφύσιο και να συνεχίσεις το στροβιλισμό και μέσα στο γάλα για λιγάαακι ακόμη. Στους 55 περίπου βαθμούς κλείνεις τη στρόφιγγα και βγάζεις τη μόττα. Θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερες φουσκάλες, χτυπάς λοιπόν τη μόττα στο τραπέζι και στριφογυρίζεις μέχρι να δεις να γυαλίζει. Και έτοιμος. Είναι πολύυυυ πιο εύκολο απ' όσο ακούγεται, δες λίγα βιντεάκια και, αν έχεις κάποιον που ξέρει να φτιάχνει κοντά σου, πήγαινε να δεις πως γίνεται.

vasilas432
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: Τετ Απρ 03, 2019 10:08 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Rocket Appartamento
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab μονοποκιλιακούς
Τοποθεσία: Χανιά
Επικοινωνία:

Re: ECM S-Automatic 64 vs Mazzer Mini Elektronic A vs R.Fausto

Δημοσίευση από vasilas432 » Παρ Μάιος 10, 2019 10:31 am

Nimrodel έγραψε:
Παρ Μάιος 10, 2019 9:11 am
Επειδή η μηχανή σου έχει πολύ δυνατό ατμό ούτως ή άλλως, καλύτερα πάρε ένα ακροφύσιο με μονή τρυπούλα. Θα κάνεις πιο πολλή ώρα να φτιάξεις αφρόγαλο και δεν θα σου καίγεται το γάλα. Δες και τα βίντεο που σου έβαλε η Σταυριάνα, μην φοβάσαι να ανοίξεις τη στρόφιγγα του ατμού (μην την ανοίγεις δλδ σιγά σιγά), παγωμένη γαλατιέρα (από την κατάψυξη), κρύο γάλα (όλα αυτά σου δίνουν έξτρα χρόνο) και βάζεις το ακροφύσιο μέσα στη γαλατιέρα (να μην ακουμπάει στον πάτο), ανοίγεις τη στρόφιγγα και κατεβάζεις τη γαλατιέρα ώστε να ακούγεται αυτό το φστ φστ (δες το βίντεο της Σταυριάνας) μέχρι να φουσκώσει ικανοποιητικά. Υπολόγισε ότι αυτό θέλεις να έχει γίνει πριν φτάσει το γάλα σου 55 βαθμούς περίπου γιατί μετά θέλεις να κατεβάσεις και λίγο το ακροφύσιο και να συνεχίσεις το στροβιλισμό και μέσα στο γάλα για λιγάαακι ακόμη. Στους 55 περίπου βαθμούς κλείνεις τη στρόφιγγα και βγάζεις τη μόττα. Θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερες φουσκάλες, χτυπάς λοιπόν τη μόττα στο τραπέζι και στριφογυρίζεις μέχρι να δεις να γυαλίζει. Και έτοιμος. Είναι πολύυυυ πιο εύκολο απ' όσο ακούγεται, δες λίγα βιντεάκια και, αν έχεις κάποιον που ξέρει να φτιάχνει κοντά σου, πήγαινε να δεις πως γίνεται.
Είναι μέχρι να το βρω μάλλον. Το πρωί το σταμάτησα στους 55 και μετά από λίγο πήγε μόνο του στους 60 κάτι. Άρχισε βέβαια να με καίει από τους 50 :a058:
Θα βάλω τη γαλατιέρα στην κατάψυξη και επίσης θα ανοίγω τη στρόφιγγα αφού χωθεί το wand μέσα. Αυτά δεν τα έκανα.

Επίσης να πω ότι σε αυτό το στάδιο τα πάω μια χαρά με την κατανομή και το πάτημα. Και με τη εκχύλιση εφ όσον έμαθα να δουλεύω το μύλο.

Αν δεν πετύχει συντομα, τότε θα επισκεπτώ φίλο που εχει Coffee Lab να μου δείξει.
Σε ευχαριστώ

Απάντηση