Re: Ο Pharos της άλεσης - Προσθήκη μοτέρ.
Δημοσιεύτηκε: Πέμ Σεπ 13, 2018 8:30 pm
Καλησπέρα
Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω το forum και κυρίως τα μέλη του γιατί οι γνώσεις που απέκτησα διαβάζοντας τα άπειρα thread με βοήθησαν να επιλέξω εξοπλισμό, να αναπτύξω τεχνικές και τελικά να καταφέρω να πίνω νοστιμότατα καφεδάκια στο σπίτι.
Θά ήθελα εδώ να μοιραστώ τις εμπειρίες μου από την εξάμηνη χρήση του εξαιρετικού αυτού χειροκίνητου μύλου .
Έχοντας την εμπειρία ενός hario skerton που χρησιμοποιώ στις διακοπές, η επιλογή ενός ακόμα χειροκίνητου μύλου ήρθε αβίαστα. Μεγάλα κώνικα μαχαίρια, single dosing ,χωρίς παρακράτηση, χαμηλές στροφές, λογική τιμή.
Παρέλαβα τον μύλο τον περασμένο Μάρτιο μετά από αναμονή έξι εβδομάδων . Η αγορά έγινε από το γνωστό Ολλανδικό μαγαζί με προπαραγγελία.
Τόσο μεγάλο ζόρι δεν το περίμενα.
Μετά από μια εβδομάδα χρήσης χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια, τα μεν χέρια μου γέμισαν μελανιές και άρχισαν να εμφανίζονται και πόνοι στην πλάτη .Η συμβίωση με τον μύλο ήταν δύσκολη και τον χρησιμοποιούσα πλέων μόνο σε χονδρή άλεση για aeropress περίπου μια ολόκληρη στροφή πίσω από το SP (starting point).Επίσης κατάφερα να σπάσω το Hex allen 3mm κλειδί που συνοδεύει τον μύλο .Αυτό παρά την προσοχή που κατέβαλα να σφίγγω το διαιρούμενο κολλάρο ρυθμίσεων μόνο όσο χρειάζεται για να μην χάνεται η ρύθμιση της άλεσης .Το κολλάρο ήταν πολύ σφικτό.
Η λύση ήλθε μέσα από το forum.Με μια λάμα πριονιού μιας όψεως έπρεπε να μεγαλώσω την εγκοπή του κολλάρου (1mm ήταν αρκετό).
Επίσης προμηθεύτηκα αρκετές ανταλλακτικές βίδες Μ4 για το κολλάρο τόσο σε allen όσο και για σταυροκατσάβιδο γιατί διαπίστωσα ότι οι κεφαλές τους φθείρονται πολύ εύκολα,και πρέπει να αλλάζονται προληπτικά πριν αχρηστευθούν. Ο Κατασκευαστής του μύλου για το μοντέλο 2.0 δηλώνει ότι φορά πιό – επιθετικά- μαχαίρια αλλά για μένα η χρήση στην περιοχή espresso ( 210 – 230 μοίρες από το SP) ήταν προβληματική.Σέ αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα διάφορες λύσεις που δώσαν οι χρήστες κυρίως για να ακινητοποιήσουν τον μύλο αλλά και μια-δυο προσπάθειες να του δώσουν κίνηση από ηλεκτρικό κινητήρα.
Ο κύβος ερρίφθη.Επρεπε μέσω μιας κατασκευής να μεταφέρω την ροπή ενός ισχυρού μοτέρ στον μύλο.Οι προδιαγραφές του project θα έπρεπε να είναι οι εξής
Ι Μεγάλη ροπή του κινητήρα ώστε να μπορεί να αλέσει και τα πιο light ψησίματα και η άλεση να ξεκινά με τους κόκκους μέσα στο μύλο.
II Να διατηρηθεί μια ταχύτητα άλεσης που να προσιδιάζει στην χειροκίνητη λειτουργία ,ο στόχος τέθηκε στις 100 στροφές το λεπτό.
ΙΙΙ Εξασφάλιση της φορητότητας του μύλου.Ο μύλος θα έπρεπε να προσαρμόζεται και να αποσπάται από τον μηχανισμό που του παρέχει την κίνηση εύκολα.Αυτό για να διευκολυνθεί το γέμισμα με κόκκους καθώς και το απαραίτητο κοπάνημα στον πάγκο για να αδειάσει τελείως.
Αφού αποκλείστηκε η λύση των κινητήρων DC που χρησιμοποιείται σε high end μύλους λόγω κόστους κατέληξα στη διάταξη κινητήρα-μειωτήρα που χρησιμοποιούν τα μικρά οικιακής χρήσης βαρούλκα.Μέ κινητήρα 500 W,μεταλλικά γρανάζια στον μειωτηρα,1400 rpm στον κινητήρα και 180 rpm μετά τον μειωτήρα,μικρό μέγεθος και λογικό κόστος ήταν η καλύτερη επιλογή.Μέ την χρήση οδοντωτού ιμάντα και συνδυασμό κατάλληλων τροχαλιών οι 100 rpm θα μεταφέρονταν στο σημείο που έπρεπε. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.Ενας μεταλλικός σκελετός που στηρίζει τον κινητήρα και μεταφέρει την κίνηση σε ένα κάθετο άξονα πάνω από την θέση που ακινητοποιείται ο μύλος πήρε την θέση του στον πάγκο της κουζίνας για δοκιμές. Προσπαθώντας για το χαμηλότερο δυνατό κόστος, η κατασκευή έχει μεγάλες ανοχές πού δεν επέτρεπαν την άμεση σύνδεση με τον μύλο,έτσι κατασκευάστηκε μια πιο ελεύθερη σύνδεση όπου η έκκεντρη περιστροφή του άξονα δεν επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του μύλου.Επίσης τα υλικά του συνδέσμου επιλέχτηκαν με σκοπό την ηλεκτρική μόνωση (αποφυγή στατικού ηλεκτρισμού). Μετά από μια συνεχή διαδικασία χρήσης, βελτίωσης,τεσταρίσματος που κράτησε εβδομάδες ξεκίνησε η επένδυση της κατασκευής με ξύλο και ανοξείδωτο. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης έγινε πλέων ο κύριος μύλος πού χρησιμοποιώ και πήρε την θέση του στον πάγκο δίπλα στην Bezzera unica. Ο χώρος που καταλαμβάνει στον πάγκο δεν ξεπερνά τα 20 cm το δε πάνω μέρος της κατασκευής είναι επίπεδο για να αναπληρώνεται μέρος του χώρου του πάγκου που χάνεται.
Το κόστος των υλικών της κατασκευής χωρίς την επένδυση δεν ξεπέρασε τα 150 Ευρω.Οσο για τις εργατοώρες που διέθεσα, αυτές ήταν ευχάριστες και δημιουργικές.
Ο μύλος χρειάζεται λιγότερο από 0,7 sec για να αλέσει 1 gr καφέ, οπότε η ταχυτητά του θεωρείται καλή και επειδή αδειάζει όλη την ποσότητα που άλεσε εύκολα,η ρουτίνα του είναι συντομότερη και λιγότερο σχολαστική από του super jolly.Όσο για το επίπεδο θορύβου είναι ανάλογο του super jolly.
Όσον αφορά την ρύθμιση της άλεσης, μη μπορώντας να βρώ με ευκολία το ακριβές σημείο που πρέπει να σφίξει το κολλάρο ρυθμίσεων για να πετύχω ιδανικούς χρόνους για το ratio που έχω ορίσει,μετά από μια-δυο προσπάθειες με το κολλάρο,αναγκάζομαι να παίζω με τα γραμμάρια καφέ στο καλαθάκι .Αυτή άλλωστε είναι και η σύσταση του κατασκευαστή γιατί το να ξεκινήσεις να περιστρέψεις το κολλάρο ρύθμισης κατά 1-2 μοίρες μόνο, είναι μια διαδικασία ζόρικη με αμφίβολα αποτελέσματα.
Τώρα όσον αφορά την ποιότητα της άλεσης, δεν έχω αρκετή εμπειρία για να κρίνω ή να συγκρίνω με άλλους μύλους .Η άλεση μου φαίνεται αφράτη και με το κατάλληλο wdt έχω εξαλείψει το channeling .Νομίζω ότι αναδεικνύονται οι οξύτητες πού τόσο μού αρέσουν σε σχέση με flat μαχαίρια, αλλά η περεταίρω εμπειρία μου περιορίζεται μόνο σε έναν super jolly. Αυτό που μένει τώρα είναι το ψάξιμο μεταβάλλοντας τις παραμέτρους παρασκευής (που δεν είναι και λίγες) αναζητώντας την καλύτερη γεύση που μπορεί να δώσει κάθε ποικιλία καφέ.
Και ένα video από την λειτουργία του μύλου.[youtube][/yohttps://www.youtube.com/watch?v=AVucMN-NiFA&fea ... tu.beutube]
Συγγνώμη για το μακροσκελές της παρουσίασης και εύχομαι σε όλους καλό χειμώνα και καλά καφεδάκια.
Με χαρά Βασίλης
Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω το forum και κυρίως τα μέλη του γιατί οι γνώσεις που απέκτησα διαβάζοντας τα άπειρα thread με βοήθησαν να επιλέξω εξοπλισμό, να αναπτύξω τεχνικές και τελικά να καταφέρω να πίνω νοστιμότατα καφεδάκια στο σπίτι.
Θά ήθελα εδώ να μοιραστώ τις εμπειρίες μου από την εξάμηνη χρήση του εξαιρετικού αυτού χειροκίνητου μύλου .
Έχοντας την εμπειρία ενός hario skerton που χρησιμοποιώ στις διακοπές, η επιλογή ενός ακόμα χειροκίνητου μύλου ήρθε αβίαστα. Μεγάλα κώνικα μαχαίρια, single dosing ,χωρίς παρακράτηση, χαμηλές στροφές, λογική τιμή.
Παρέλαβα τον μύλο τον περασμένο Μάρτιο μετά από αναμονή έξι εβδομάδων . Η αγορά έγινε από το γνωστό Ολλανδικό μαγαζί με προπαραγγελία.
Τόσο μεγάλο ζόρι δεν το περίμενα.
Μετά από μια εβδομάδα χρήσης χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια, τα μεν χέρια μου γέμισαν μελανιές και άρχισαν να εμφανίζονται και πόνοι στην πλάτη .Η συμβίωση με τον μύλο ήταν δύσκολη και τον χρησιμοποιούσα πλέων μόνο σε χονδρή άλεση για aeropress περίπου μια ολόκληρη στροφή πίσω από το SP (starting point).Επίσης κατάφερα να σπάσω το Hex allen 3mm κλειδί που συνοδεύει τον μύλο .Αυτό παρά την προσοχή που κατέβαλα να σφίγγω το διαιρούμενο κολλάρο ρυθμίσεων μόνο όσο χρειάζεται για να μην χάνεται η ρύθμιση της άλεσης .Το κολλάρο ήταν πολύ σφικτό.
Η λύση ήλθε μέσα από το forum.Με μια λάμα πριονιού μιας όψεως έπρεπε να μεγαλώσω την εγκοπή του κολλάρου (1mm ήταν αρκετό).
Επίσης προμηθεύτηκα αρκετές ανταλλακτικές βίδες Μ4 για το κολλάρο τόσο σε allen όσο και για σταυροκατσάβιδο γιατί διαπίστωσα ότι οι κεφαλές τους φθείρονται πολύ εύκολα,και πρέπει να αλλάζονται προληπτικά πριν αχρηστευθούν. Ο Κατασκευαστής του μύλου για το μοντέλο 2.0 δηλώνει ότι φορά πιό – επιθετικά- μαχαίρια αλλά για μένα η χρήση στην περιοχή espresso ( 210 – 230 μοίρες από το SP) ήταν προβληματική.Σέ αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα διάφορες λύσεις που δώσαν οι χρήστες κυρίως για να ακινητοποιήσουν τον μύλο αλλά και μια-δυο προσπάθειες να του δώσουν κίνηση από ηλεκτρικό κινητήρα.
Ο κύβος ερρίφθη.Επρεπε μέσω μιας κατασκευής να μεταφέρω την ροπή ενός ισχυρού μοτέρ στον μύλο.Οι προδιαγραφές του project θα έπρεπε να είναι οι εξής
Ι Μεγάλη ροπή του κινητήρα ώστε να μπορεί να αλέσει και τα πιο light ψησίματα και η άλεση να ξεκινά με τους κόκκους μέσα στο μύλο.
II Να διατηρηθεί μια ταχύτητα άλεσης που να προσιδιάζει στην χειροκίνητη λειτουργία ,ο στόχος τέθηκε στις 100 στροφές το λεπτό.
ΙΙΙ Εξασφάλιση της φορητότητας του μύλου.Ο μύλος θα έπρεπε να προσαρμόζεται και να αποσπάται από τον μηχανισμό που του παρέχει την κίνηση εύκολα.Αυτό για να διευκολυνθεί το γέμισμα με κόκκους καθώς και το απαραίτητο κοπάνημα στον πάγκο για να αδειάσει τελείως.
Αφού αποκλείστηκε η λύση των κινητήρων DC που χρησιμοποιείται σε high end μύλους λόγω κόστους κατέληξα στη διάταξη κινητήρα-μειωτήρα που χρησιμοποιούν τα μικρά οικιακής χρήσης βαρούλκα.Μέ κινητήρα 500 W,μεταλλικά γρανάζια στον μειωτηρα,1400 rpm στον κινητήρα και 180 rpm μετά τον μειωτήρα,μικρό μέγεθος και λογικό κόστος ήταν η καλύτερη επιλογή.Μέ την χρήση οδοντωτού ιμάντα και συνδυασμό κατάλληλων τροχαλιών οι 100 rpm θα μεταφέρονταν στο σημείο που έπρεπε. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.Ενας μεταλλικός σκελετός που στηρίζει τον κινητήρα και μεταφέρει την κίνηση σε ένα κάθετο άξονα πάνω από την θέση που ακινητοποιείται ο μύλος πήρε την θέση του στον πάγκο της κουζίνας για δοκιμές. Προσπαθώντας για το χαμηλότερο δυνατό κόστος, η κατασκευή έχει μεγάλες ανοχές πού δεν επέτρεπαν την άμεση σύνδεση με τον μύλο,έτσι κατασκευάστηκε μια πιο ελεύθερη σύνδεση όπου η έκκεντρη περιστροφή του άξονα δεν επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του μύλου.Επίσης τα υλικά του συνδέσμου επιλέχτηκαν με σκοπό την ηλεκτρική μόνωση (αποφυγή στατικού ηλεκτρισμού). Μετά από μια συνεχή διαδικασία χρήσης, βελτίωσης,τεσταρίσματος που κράτησε εβδομάδες ξεκίνησε η επένδυση της κατασκευής με ξύλο και ανοξείδωτο. Μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης έγινε πλέων ο κύριος μύλος πού χρησιμοποιώ και πήρε την θέση του στον πάγκο δίπλα στην Bezzera unica. Ο χώρος που καταλαμβάνει στον πάγκο δεν ξεπερνά τα 20 cm το δε πάνω μέρος της κατασκευής είναι επίπεδο για να αναπληρώνεται μέρος του χώρου του πάγκου που χάνεται.
Το κόστος των υλικών της κατασκευής χωρίς την επένδυση δεν ξεπέρασε τα 150 Ευρω.Οσο για τις εργατοώρες που διέθεσα, αυτές ήταν ευχάριστες και δημιουργικές.
Ο μύλος χρειάζεται λιγότερο από 0,7 sec για να αλέσει 1 gr καφέ, οπότε η ταχυτητά του θεωρείται καλή και επειδή αδειάζει όλη την ποσότητα που άλεσε εύκολα,η ρουτίνα του είναι συντομότερη και λιγότερο σχολαστική από του super jolly.Όσο για το επίπεδο θορύβου είναι ανάλογο του super jolly.
Όσον αφορά την ρύθμιση της άλεσης, μη μπορώντας να βρώ με ευκολία το ακριβές σημείο που πρέπει να σφίξει το κολλάρο ρυθμίσεων για να πετύχω ιδανικούς χρόνους για το ratio που έχω ορίσει,μετά από μια-δυο προσπάθειες με το κολλάρο,αναγκάζομαι να παίζω με τα γραμμάρια καφέ στο καλαθάκι .Αυτή άλλωστε είναι και η σύσταση του κατασκευαστή γιατί το να ξεκινήσεις να περιστρέψεις το κολλάρο ρύθμισης κατά 1-2 μοίρες μόνο, είναι μια διαδικασία ζόρικη με αμφίβολα αποτελέσματα.
Τώρα όσον αφορά την ποιότητα της άλεσης, δεν έχω αρκετή εμπειρία για να κρίνω ή να συγκρίνω με άλλους μύλους .Η άλεση μου φαίνεται αφράτη και με το κατάλληλο wdt έχω εξαλείψει το channeling .Νομίζω ότι αναδεικνύονται οι οξύτητες πού τόσο μού αρέσουν σε σχέση με flat μαχαίρια, αλλά η περεταίρω εμπειρία μου περιορίζεται μόνο σε έναν super jolly. Αυτό που μένει τώρα είναι το ψάξιμο μεταβάλλοντας τις παραμέτρους παρασκευής (που δεν είναι και λίγες) αναζητώντας την καλύτερη γεύση που μπορεί να δώσει κάθε ποικιλία καφέ.
Και ένα video από την λειτουργία του μύλου.[youtube][/yohttps://www.youtube.com/watch?v=AVucMN-NiFA&fea ... tu.beutube]
Συγγνώμη για το μακροσκελές της παρουσίασης και εύχομαι σε όλους καλό χειμώνα και καλά καφεδάκια.
Με χαρά Βασίλης