Baratza Sette 270-απόψεις χρηστών
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 25, 2017 9:54 pm
Το παρόν τόπικ καλό θα ήταν να περιέχει απόψεις κατόχων και χρηστών καθώς και τα σχόλιά τους ,κάτι σαν γενικευμένο review.Ειναι ενας μύλος πολυσυζητημένος για την κάθετη άλεσή του καθώς και για την ευκολία του να ζυγίζει τη δόση και να μην αλέθει με βάση το χρόνο (στην έκδοση W).
Μετα απο πιστεύω αρκετό καιρό κατοχής και χρήσης έχω άποψη για το συγκεκριμένο μύλο και μιας και έχω ερωτηθεί κάποιες φορές απο συμφορουμίτες θα ήθελα να μοιραστώ την άποψή μου δημόσια.
Ο sette 270W είναι η επιτομή της ευκολίας.-
Αλέθει με ακρίβεια βάρους max +-0.2gr ,αλέθει πάντα χωρίς δισταγμό (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) και μπορείς να αλλάξεις ρύθμιση στον μύλο και όταν ξαναπατήσεις το κουμπί να σου ξαναδώσει ακριβώς την ίδια δόση βάρους άμεσα κάτι που δεν γίνεται με τους time-based on demand μύλους.Χρησιμοποιώ τον μύλο με ενα funnel πάνω στο πορταφίλτερ με αποτέλεσμα να μην πέφτει ούτε κόκκος καφέ εκτός,ποτέ!
Η άλεσή του είναι πολύ όμορφη ,αφράτη χωρίς clumping παρα μόνο σε απειροελάχιστο βαθμό και μόνο αν αλέσεις σε επίπεδα ελληνικού καφέ-σε επίπεδο δηλαδή που νορμάλ μύλος θα βγάζει ''κοτρώνια'' .Σε νορμάλ άλεση για εσπρέσσο ούτε λόγος για clumping!
Είναι ιδανικός για single dosing άλεση ακόμα και στην έκδοση W ,αφού αλέθει το ίδιο είτε με γεμάτο hopper είτε με άδειο και γι αυτό είναι ιδανικός και για όσους αλλάζουν συχνά καφέδες.
Οι 30 ρυθμίσεις άλεσης ''macro'' που έχει , σε εμένα κάθε βήμα αλλάζει την εκχύλιση κατα 8'' και οι 9 ρυθμίσεις άλεσης ''micro'' που είναι stepless ,καθεμιά τους αλλάζει την εκχύλιση κατα 2''.Με βάση τις παραπάνω επιλογές μπορεί κανείς παρα πολυ εύκολα να ρυθμίσει σε πόσο χρόνο θέλει να ολοκληρώσει την εκχύλισή του ακόμα και με ακρίβεια δευτερολέπτου (για δεδομένους τους υπόλοιπους παράγοντες).Δηλαδή η ρύθμιση 5Β έχει το ίδιο αποτέλεσμα άλεσης με την 4 (πιο ψιλή άλεση) αλλά F (πιο χοντρή άλεση σε επίπεδο micro) .
Αυτό που δεν έχει αναλυθεί είναι η ποιότητα της άλεσής του και θα ήθελα να δώσω λίγα δεδομένα:
έχοντας στην κατοχή μου επίσης τον ταπεινό Graef Cm800 και τον πολύ αξιόλογο Quamar M80e αποφάσισα να κάνω μια σύγκριση μεταξύ τους και κριτής να ειναι το αδιάψευστο διαθλασίμετρο.
Για να ''ζορίσω'' τους μύλους αποφάσισα να αλέσω όσο ψιλότερα μπορούσα αλλά σε ενα χρήσιμο εύρος για εσπρέσσο-15γρ καφέ σε 15άρι vst καλάθι (που απο μόνο του θέλει πιο ψιλή άλεση) για να πάρω 30γρ εσπρέσσο σε 30''.Οποιαδήποτε μεγαλύτερη δόση αλεσμένου καφέ θα ήθελε χοντρύτερη άλεση ενω παράλληλα τα 30'' για εκχύλιση ειναι ενα λογικό άνω άκρο.
Σε αυτή τη δοκιμή ο Sette 270w βρέθηκε κάπου στη μέση .Η ένδειξη του διαθλασίμετρου -η οποία όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο ομοιόμορφη άλεση δηλώνει- φανέρωσε την αδυναμία του sette τοποθετώντας το αποτέλεσμά του λίγο πιο πάνω απο αυτό του Graef των 150 ευρώ αλλά αρκετά πιο κάτω απο τον Quamar των 500 ευρω με τα 64άρια μαχαίρια.Ενδεικτικά να αναφέρω οτι κατα μέσο όρο 3 εκχυλίσεων απο κάθε μύλο ο Graef πέτυχε βαθμο εκχύλισης 17,80% , ο Sette 18,60% και ο Quamar 20.00% .
Το περίεργο ποιο ειναι?
Ο Quamar (τον graef ξεχάστε τον) σε πιο χοντρή άλεση για περισσότερα γραμμάρια στο καλάθι και για πιο γρήγορες εκχυλίσεις (18γρ καφέ ,ratio 1:2 σε 25'') κατεβαίνει σε ποσοστά εκχύλισης αντίστοιχα με του Sette αλλά το ίδιο εύκολα ανεβάζει και ποσοστά για εκχυλίσεις 1:1 σε 40'' .Αντίθετα ο Sette είτε πάρεις 1:2 σε 20'' είτε 1:2 σε 45'' σου βγάζει το ίδιο ποσοστό εκχύλισης! Τι δηλώνουν όλα αυτά?Για τους περισσότερους που θα το διαβάσουν τίποτα ιδιαίτερο ,γιαυτό και δεν μπήκα στον κόπο να αναφέρω πολλές λεπτομέρειες της διαδικασίας.Σαν ένδειξη όμως τα ποσοστά φανερώνουν το πόσο ποιοτική ειναι η άλεση του κάθε μύλου και ας μείνουμε μέχρι εκεί.
Συμπέρασμα:
Η άλεση του Sette 270 δεν είναι και η καλύτερη.
Ειναι κακή?Δεν θα το έλεγα μιας και το γευστικό αποτέλεσμά του είναι παρόμοιο με του Quamar.Σίγουρα όμως δεν μιλάμε για high end μύλο.Μιλάμε για εναν μύλο ιδανικό για μέση οικιακή χρήση , με κατακράτηση κάτω απο 1γρ καφέ (ενω ο quamar έχει 3-4γρ) ,πανεύκολος στη χρήση ,γρήγορος και με ικανοποιητική αφράτη άλεση.
Αν θέλετε να πατάτε ενα κουμπί και να ξενοιάζετε ,ο sette 270w ειναι μονόδρομος!Αν ψάχνετε το κάτι παραπάνω απο το μύλο σας που θα κάνει τη διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα , τότε καλύτερα κοιτάξτε αλλού.
Μετα απο πιστεύω αρκετό καιρό κατοχής και χρήσης έχω άποψη για το συγκεκριμένο μύλο και μιας και έχω ερωτηθεί κάποιες φορές απο συμφορουμίτες θα ήθελα να μοιραστώ την άποψή μου δημόσια.
Ο sette 270W είναι η επιτομή της ευκολίας.-
Αλέθει με ακρίβεια βάρους max +-0.2gr ,αλέθει πάντα χωρίς δισταγμό (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) και μπορείς να αλλάξεις ρύθμιση στον μύλο και όταν ξαναπατήσεις το κουμπί να σου ξαναδώσει ακριβώς την ίδια δόση βάρους άμεσα κάτι που δεν γίνεται με τους time-based on demand μύλους.Χρησιμοποιώ τον μύλο με ενα funnel πάνω στο πορταφίλτερ με αποτέλεσμα να μην πέφτει ούτε κόκκος καφέ εκτός,ποτέ!
Η άλεσή του είναι πολύ όμορφη ,αφράτη χωρίς clumping παρα μόνο σε απειροελάχιστο βαθμό και μόνο αν αλέσεις σε επίπεδα ελληνικού καφέ-σε επίπεδο δηλαδή που νορμάλ μύλος θα βγάζει ''κοτρώνια'' .Σε νορμάλ άλεση για εσπρέσσο ούτε λόγος για clumping!
Είναι ιδανικός για single dosing άλεση ακόμα και στην έκδοση W ,αφού αλέθει το ίδιο είτε με γεμάτο hopper είτε με άδειο και γι αυτό είναι ιδανικός και για όσους αλλάζουν συχνά καφέδες.
Οι 30 ρυθμίσεις άλεσης ''macro'' που έχει , σε εμένα κάθε βήμα αλλάζει την εκχύλιση κατα 8'' και οι 9 ρυθμίσεις άλεσης ''micro'' που είναι stepless ,καθεμιά τους αλλάζει την εκχύλιση κατα 2''.Με βάση τις παραπάνω επιλογές μπορεί κανείς παρα πολυ εύκολα να ρυθμίσει σε πόσο χρόνο θέλει να ολοκληρώσει την εκχύλισή του ακόμα και με ακρίβεια δευτερολέπτου (για δεδομένους τους υπόλοιπους παράγοντες).Δηλαδή η ρύθμιση 5Β έχει το ίδιο αποτέλεσμα άλεσης με την 4 (πιο ψιλή άλεση) αλλά F (πιο χοντρή άλεση σε επίπεδο micro) .
Αυτό που δεν έχει αναλυθεί είναι η ποιότητα της άλεσής του και θα ήθελα να δώσω λίγα δεδομένα:
έχοντας στην κατοχή μου επίσης τον ταπεινό Graef Cm800 και τον πολύ αξιόλογο Quamar M80e αποφάσισα να κάνω μια σύγκριση μεταξύ τους και κριτής να ειναι το αδιάψευστο διαθλασίμετρο.
Για να ''ζορίσω'' τους μύλους αποφάσισα να αλέσω όσο ψιλότερα μπορούσα αλλά σε ενα χρήσιμο εύρος για εσπρέσσο-15γρ καφέ σε 15άρι vst καλάθι (που απο μόνο του θέλει πιο ψιλή άλεση) για να πάρω 30γρ εσπρέσσο σε 30''.Οποιαδήποτε μεγαλύτερη δόση αλεσμένου καφέ θα ήθελε χοντρύτερη άλεση ενω παράλληλα τα 30'' για εκχύλιση ειναι ενα λογικό άνω άκρο.
Σε αυτή τη δοκιμή ο Sette 270w βρέθηκε κάπου στη μέση .Η ένδειξη του διαθλασίμετρου -η οποία όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο ομοιόμορφη άλεση δηλώνει- φανέρωσε την αδυναμία του sette τοποθετώντας το αποτέλεσμά του λίγο πιο πάνω απο αυτό του Graef των 150 ευρώ αλλά αρκετά πιο κάτω απο τον Quamar των 500 ευρω με τα 64άρια μαχαίρια.Ενδεικτικά να αναφέρω οτι κατα μέσο όρο 3 εκχυλίσεων απο κάθε μύλο ο Graef πέτυχε βαθμο εκχύλισης 17,80% , ο Sette 18,60% και ο Quamar 20.00% .
Το περίεργο ποιο ειναι?
Ο Quamar (τον graef ξεχάστε τον) σε πιο χοντρή άλεση για περισσότερα γραμμάρια στο καλάθι και για πιο γρήγορες εκχυλίσεις (18γρ καφέ ,ratio 1:2 σε 25'') κατεβαίνει σε ποσοστά εκχύλισης αντίστοιχα με του Sette αλλά το ίδιο εύκολα ανεβάζει και ποσοστά για εκχυλίσεις 1:1 σε 40'' .Αντίθετα ο Sette είτε πάρεις 1:2 σε 20'' είτε 1:2 σε 45'' σου βγάζει το ίδιο ποσοστό εκχύλισης! Τι δηλώνουν όλα αυτά?Για τους περισσότερους που θα το διαβάσουν τίποτα ιδιαίτερο ,γιαυτό και δεν μπήκα στον κόπο να αναφέρω πολλές λεπτομέρειες της διαδικασίας.Σαν ένδειξη όμως τα ποσοστά φανερώνουν το πόσο ποιοτική ειναι η άλεση του κάθε μύλου και ας μείνουμε μέχρι εκεί.
Συμπέρασμα:
Η άλεση του Sette 270 δεν είναι και η καλύτερη.
Ειναι κακή?Δεν θα το έλεγα μιας και το γευστικό αποτέλεσμά του είναι παρόμοιο με του Quamar.Σίγουρα όμως δεν μιλάμε για high end μύλο.Μιλάμε για εναν μύλο ιδανικό για μέση οικιακή χρήση , με κατακράτηση κάτω απο 1γρ καφέ (ενω ο quamar έχει 3-4γρ) ,πανεύκολος στη χρήση ,γρήγορος και με ικανοποιητική αφράτη άλεση.
Αν θέλετε να πατάτε ενα κουμπί και να ξενοιάζετε ,ο sette 270w ειναι μονόδρομος!Αν ψάχνετε το κάτι παραπάνω απο το μύλο σας που θα κάνει τη διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα , τότε καλύτερα κοιτάξτε αλλού.