Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Παντως εμφανισιακα ειναι σαν πυραυλος που ετοιμαζεται για εκτοξευση και οπως τα περιγραφεις κανονικος μυλος - πυραυλος.
Aυτο με την ρυθμιση στροφων, εντυπωσιακο ακουγεται...αλλα και η τιμη του
Aυτο με την ρυθμιση στροφων, εντυπωσιακο ακουγεται...αλλα και η τιμη του
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Η τιμη των monolith βρισκεται στο Θεο για πλειστους λογους:Ακριβα υλικα,εξειδικευμενες μεθοδοι, ειδικο κοινο,τεσταρισμα ενα προς ενα, και φυσικα ο νομος της προσφοράς και ζητησης. Πουλαει,οποτε η τιμη παραμενει ψηλα. Βαλε επισης οτι αλλιως μας φαινονται εμας τα 2 χιλιαρικα οπου για την πλειοψηφια του πληθυσμου ειναι το 1/4 του ετησιου εισοδηματος(αν αυτο υπαρχει),και αλλιως στο μεσο Αμερικανο οπου διεκδικει 15$ την ωρα βασικο μισθο.
Και δικαιολογω για εναν τελευταιο λογο την τιμη:
Δεν εχω διαβασει ενα παραπονο. Οποτε υπο συνθηκες το λες και value for money. Εγω προσωπικα τοσα δεν θα εδινα,αλλα μαλλον τα αξιζει
Και δικαιολογω για εναν τελευταιο λογο την τιμη:
Δεν εχω διαβασει ενα παραπονο. Οποτε υπο συνθηκες το λες και value for money. Εγω προσωπικα τοσα δεν θα εδινα,αλλα μαλλον τα αξιζει
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Σούπερ ο Monolith, αλλά ...φευγάτος! Είπαμε να σπάσω το κουμπαρά να πάω στα 1100+ κάτι, όχι να βγω στη ζητιανιά!
Πρέπει να στοιχίζει συνολικά η απόκτησή του 2500€!
Αυτό που είπε ο Βασίλης,
Για τον Monolith με τα κωνικά, τι ξέρουμε? Πάντως είναι φθηνότερος από τον flat. Έχουμε στοιχεία για άλεση κοκ?
Πρέπει να στοιχίζει συνολικά η απόκτησή του 2500€!
Αυτό που είπε ο Βασίλης,
για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, και με 'καθησύχασε'.Θέμα αξιοπιστίας σε αυτό το επίπεδο δεν τίθεται, όλοι οι κατασκευαστές σε καλύπτουν οτι και αν συμβεί.
Για τον Monolith με τα κωνικά, τι ξέρουμε? Πάντως είναι φθηνότερος από τον flat. Έχουμε στοιχεία για άλεση κοκ?
Βασιλης Α. έγραψε:Έχοντας τον flat Monolith, αυτό που μπορώ να σου πω ειναι οτι δεν υπάρχει placebo effect, για κάποιον που εχει μια εμπειρία στο να φτιάχνει εσπρεσσο στο σπίτι.
Αυτό πιστεύω και εγώ παιδιά. Γι αυτό θέλω να κάνω την 'υπέρβαση' (για τα δεδομένα μου).manyjobs23 έγραψε:Να μην έχεις καμμία αμφιβολία, ο ένας μύλος με τον άλλον είναι η μέρα με την νύχτα....
- Βασιλης Α.
- Δημοσιεύσεις: 256
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Από τη στιγμή που θελεις να πας σε κωνικά, προσωπικά δεν θα έμπλεκα ούτε με τελωνεία (24% ΦΠΑ + δασμούς) ούτε με μεταφορικές κλπ.
Στο αμερικανικό home barista μπορείς να δεις για τους Monolith.
Δεν γνωρίζω το κόστος του μύλου του woodsman, γνωρίζω όμως οτι από υποστήριξη δεν παίζεται ο άνθρωπος. Καλό θα ήταν όμως να κανεις μια επαφή μαζί του αν θες περισσότερες πληροφορίες, μιας και ειναι ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει.
Θεωρώ οτι σε κωνικά δεν υπάρχει καλύτερη υλοποίηση απο αυτή του talΩs.
Στο αμερικανικό home barista μπορείς να δεις για τους Monolith.
Δεν γνωρίζω το κόστος του μύλου του woodsman, γνωρίζω όμως οτι από υποστήριξη δεν παίζεται ο άνθρωπος. Καλό θα ήταν όμως να κανεις μια επαφή μαζί του αν θες περισσότερες πληροφορίες, μιας και ειναι ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει.
Θεωρώ οτι σε κωνικά δεν υπάρχει καλύτερη υλοποίηση απο αυτή του talΩs.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Δεν είναι τόσο απλά τα θέματα με τους avant garde μύλους.
Στη αρχή υπάρχει ενθουσιασμός που τον βλέπω και εδώ μέσα αλλά με την χρήση φαίνεται ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Οι επαγγελματικοί μύλοι που βασική τους αρχή είναι να μην καταλαβαίνουν τίποτα μετά από εκατοντάδες κιλά καφέ και να μην αφήνουν τον μαγαζάτορα στα κρύα του λουτρού σαν τον Vario είναι όμως δύσχρηστοι στο σπίτι σαν να κινήσαι στο κέντρο την πόλης με Nissan Navara.
Στο σπίτι θέλουμε την καλύτερη δυνατή άλεση σε 20gr κάθε φορά.
Οι avant-garde κάθε υπόσχοντε ότι έλυσαν με τον καλύτερο τρόπο και με ανάλογο κόστος αυτή την ανάγκη του home Barista.
Αλλά τελικά αλλού το όνειρο και αλλού το θαύμα
Ο Versalab που ξεκίνησε πρώτος τον χορό στους avant garde τόσα χρόνια μπορεί να έλυσε κάποια λειτουργικά προβλήματα που είχε αλλά η άλεση του δεν ήταν ποτέ για WBC έχανε σταθερά από φθηνότερους συμβατικούς μύλους.
Μετά ήρθε ο αγαπημένος μου Pharos λογική τιμή για χειροκίνητο, καλή άλεση αλλά βασικά λειτουργικά του προβλήματα υπόσχεται ότι θα τα λύσει τόσα χρόνια μετά.
Είδομεν
Μετά ήρθε ο πολύς HG1 αυτός με υψηλό κόστος θα τα έλυνε όλα τον ακολούθησε άπειρος ενθουσιασμός μέχρι να φανούν στη πράξη σχεδιαστικά και κατασκευαστικά λάθη.
Οι Monolith πάλι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και ο ενθουσιασμός που υπάρχει έξω για αυτούς εμένα δεν με πείθει το έργο το έχουμε ξαναδεί.
Πρέπει να περάσει ανάλογο χρονικό διάστημα για ασφαλή συμπεράσματα.
Με τους Γερμανικούς avant garde μύλους δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα όσο με τους αμερικάνικους ίσως γιατί και τα ξένα φόρα που παρακολουθώ δεν τους δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Ίσως και γιατί υποσυνείδητα θεωρώ ότι θα είναι και αυτοί σαν τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν.
Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι μικρές εταιρείες που δεν σου εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι θα υπάρχουν και αύριο και επίσης οι πολύ υψηλές τους τιμές δεν είναι λόγω της υψηλής ποιότητας κατασκευής αλλά λόγω την περιορισμένη παραγωγής που αυξάνει το κόστος.
Σίγουρα θα μάθουμε και για αυτούς αδυναμίες μετά.
Γενικό συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και χιλιάρικα να δώσεις ο ιδανικός μύλος για το σπίτι προς το παρόν δεν υπάρχει.
Και έτσι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί που είναι διαφορετικοί για τον καθένα.
Στη αρχή υπάρχει ενθουσιασμός που τον βλέπω και εδώ μέσα αλλά με την χρήση φαίνεται ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Οι επαγγελματικοί μύλοι που βασική τους αρχή είναι να μην καταλαβαίνουν τίποτα μετά από εκατοντάδες κιλά καφέ και να μην αφήνουν τον μαγαζάτορα στα κρύα του λουτρού σαν τον Vario είναι όμως δύσχρηστοι στο σπίτι σαν να κινήσαι στο κέντρο την πόλης με Nissan Navara.
Στο σπίτι θέλουμε την καλύτερη δυνατή άλεση σε 20gr κάθε φορά.
Οι avant-garde κάθε υπόσχοντε ότι έλυσαν με τον καλύτερο τρόπο και με ανάλογο κόστος αυτή την ανάγκη του home Barista.
Αλλά τελικά αλλού το όνειρο και αλλού το θαύμα
Ο Versalab που ξεκίνησε πρώτος τον χορό στους avant garde τόσα χρόνια μπορεί να έλυσε κάποια λειτουργικά προβλήματα που είχε αλλά η άλεση του δεν ήταν ποτέ για WBC έχανε σταθερά από φθηνότερους συμβατικούς μύλους.
Μετά ήρθε ο αγαπημένος μου Pharos λογική τιμή για χειροκίνητο, καλή άλεση αλλά βασικά λειτουργικά του προβλήματα υπόσχεται ότι θα τα λύσει τόσα χρόνια μετά.
Είδομεν
Μετά ήρθε ο πολύς HG1 αυτός με υψηλό κόστος θα τα έλυνε όλα τον ακολούθησε άπειρος ενθουσιασμός μέχρι να φανούν στη πράξη σχεδιαστικά και κατασκευαστικά λάθη.
Οι Monolith πάλι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα και ο ενθουσιασμός που υπάρχει έξω για αυτούς εμένα δεν με πείθει το έργο το έχουμε ξαναδεί.
Πρέπει να περάσει ανάλογο χρονικό διάστημα για ασφαλή συμπεράσματα.
Με τους Γερμανικούς avant garde μύλους δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα όσο με τους αμερικάνικους ίσως γιατί και τα ξένα φόρα που παρακολουθώ δεν τους δίνουν ιδιαίτερη προσοχή. Ίσως και γιατί υποσυνείδητα θεωρώ ότι θα είναι και αυτοί σαν τα γερμανικά υποβρύχια που γέρνουν.
Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι μικρές εταιρείες που δεν σου εμπνέουν εμπιστοσύνη ότι θα υπάρχουν και αύριο και επίσης οι πολύ υψηλές τους τιμές δεν είναι λόγω της υψηλής ποιότητας κατασκευής αλλά λόγω την περιορισμένη παραγωγής που αυξάνει το κόστος.
Σίγουρα θα μάθουμε και για αυτούς αδυναμίες μετά.
Γενικό συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και χιλιάρικα να δώσεις ο ιδανικός μύλος για το σπίτι προς το παρόν δεν υπάρχει.
Και έτσι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί που είναι διαφορετικοί για τον καθένα.
- PaNoSS
- Δημοσιεύσεις: 505
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Να πω ότι σίγουρα είναι η μέρα με την νύχτα όχι επειδή είναι διαφορετικής τάξης τιμής.. αλλά κυρίως γιατί είναι εντελώς διαφορετικοί..manyjobs23 έγραψε:Να μην έχεις καμμία αμφιβολία, ο ένας μύλος με τον άλλον είναι η μέρα με την νύχτα....Jazz έγραψε:Αν κάποιος έχει δουλέψει και πχ και με Κ3 και με Κ10, και δε παίρνει ξαφνικά την απόφαση να 'αναβαθμιστεί' απλά "γιατί έτσι", τότε δε πιστεύω ότι είναι τόσο placebo η αίσθηση της διαφοράς τους. Προσωπικά βλέπω μεγάλη διαφορά στη γεύση.
Είναι εντελώς άλλο κόψιμο, είναι εντελώς άλλα τα μαχαίρια, άλλη ιστορία, μεγάλη διαφορά άσχετα το μεγάλο μέγεθος των κωνικών.
Είναι η μέρα με τη νύχτα γιατί εγώ απ όσο καταλαβαίνω σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πάρεις τον ίδιο καφέ από φλατ Vs κωνικά μαχαίρια ότι και να κάνεις..
Εκεί είναι το θέμα..και το θέμα του τοπικ..
Αν θες να κάνεις στροφή 180 μοιρών σε προφίλ καφέ ή επιλογή είναι από φλατ σε κωνικά..
Όλα τα άλλα τώρα είναι καθαρά το πώς βλέπει ο καθένας τα πράγματα σε κάθε τι που κυκλοφορεί στην αγορά..είναι κ λίγο υποκειμενικο το αν βολεύει η αν αρεσει σε κάποιον ο χ μύλος ή ο ψ μύλος..
Αυτά από εμένα..
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Βασίλη για πόση κατακράτηση μιλάμε σε μια δόση πχ 20g?Βασιλης Α. έγραψε:...Στα συν είναι η πανεύκολη αλλαγή στους καφέδες και η πολύ μικρή κατακράτηση...
- Βασιλης Α.
- Δημοσιεύσεις: 256
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Αν υποθέσουμε οτι ο μύλος εχει καθαριστεί και ειναι να χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά, μπορεί και να κρατήσει 1,5 με 2gr.
Στη δεύτερη άλεση που θα κανεις αφού εχει κρατήσει ο μύλος εσωτερικά την προηγούμενη ποσότητα καφε, σε κάθε δόση η απόκλιση που εχω δει ειναι μεταξύ 0,1 με 0,2gr σταθερά.
Απλώς κλασσικά κάθε φορά που ειναι να τον χρησιμοποιήσεις βάζεις 2-3 gr κόκκους να φύγει οτι μπαγιάτικο εχει μείνει από τη προηγούμενη μέρα και είσαι οκ.
Στη δεύτερη άλεση που θα κανεις αφού εχει κρατήσει ο μύλος εσωτερικά την προηγούμενη ποσότητα καφε, σε κάθε δόση η απόκλιση που εχω δει ειναι μεταξύ 0,1 με 0,2gr σταθερά.
Απλώς κλασσικά κάθε φορά που ειναι να τον χρησιμοποιήσεις βάζεις 2-3 gr κόκκους να φύγει οτι μπαγιάτικο εχει μείνει από τη προηγούμενη μέρα και είσαι οκ.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Κ3 είναι μια χαρά για entry level αλλά ως εκεί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι η μέρα με τη νύχτα όταν μπαίνει δίπλα του ο Κ10, και αυτό όχι μόνο λόγω flat Vs Conic μαχαιριών. Επιμένω σε αυτό που ανέφερα: Σε εύκολα blends και αρκετούς single origin τα πάει καλά. Κάποιους καφέδες απλά δε τους σηκώνει!! Σημερινό παράδειγμα που ενίσχυσε την πεποίθησή μου:
Ο Μύλος μου 'έχει' σημείο επαφής μαχαιριών, ή καλύτερα σημείο έναρξης του χαρακτηριστικού μεταλλικού ήχου στο 16 περίπου. Συνήθως με το vst μου καλαθάκι, κόβω από 18-20 για εκχυλίσεις t>30sec. (χοντρικά μιλώντας)
Ήρθε η μέρα που άνοιξα την Geisha από Cup10. Ένα σακούλι γεμάτο αρώματα! ... Βάζω να αλέσω 18.5 gr στο 18 του Κ3. ---> Κατούρημα 15 sec τα 30 gr ροφήματος(!)
Δε μου είχε ξανασυμβεί αυτό ομολογώ, σε τόσο μεγάλο βαθμό. Λέω , δε μπορεί! Κάτι τρέχει! Τσεκάρω μηχανή. Ροή νερού, shower screen, θερμοκρασία, όλα! (είχε προηγηθεί αφαλάτωση πριν 1 μήνα, και παρότι σίτες/φλάντζες/shower holder κλπ, τα είχα 'ξετινάξει' πριν 5 μέρες με puly κοκ, τα έβγαλα ξανά και τα ξανά καθάρισα!) Μετά ανοίγω μύλο. Τον καθαρίζω και αυτόν (αν και ήταν σε άριστη κατάσταση, εφόσον κάθε 15 περίπου μέρες τον καθαρίσω με Βουρτσάκι και ηλεκτρική σκούπα). Και ξαναδοκιμάζω.
18.5 gr στο 16 του μύλου (σύριζα στα μαχαίρια, το 'μεταλλικό' σφύριγμα των μαχαιριών, μόλις που ακούγεται) ---> 30gr ροφήματος σε 23 sec (!)
Πιο ψιλά, δε μπορώ να πάω φυσικά...
Λέω οκ. Μην ταράζεσαι... Βάζω να αλέσω Costa Rica από Cup10. 18.5 gr και ο μύλος στην ένδειξη 18 (εκεί που τον δούλευα δηλαδή τις προηγούμενες ημέρες) ---> Αρκετά καλά, 29 gr σε 30 sec. ΟΚ.
Βάζω μετά 18.5 gr από Ethiopia Lomi Tasha από το μαγαζί, στο 19 του μύλου (όπου δηλαδή δουλεύω τον συγκεκριμένο). Ωραιότατο καφεδάκι, όλα κύλισαν ομαλά: 29 gr σε 31 sec.
Να σημειώσω εδώ, ότι με blends τύπου estate, ή coffee island, δεν έχω κανένα θέμα και αλέθω συνήθως ~20/21, με όμορφες και γευστικές εκχυλίσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Κ3, δε 'σηκώνει' συγκεκριμένους καφέδες. Μου έχει τύχει πχ και σε Costa Rica από Taresso. Όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό σε θέμα fine ρύθμισης και χρόνου εκχύλισης, άλλα σε σημείο όπου πηγαίνοντας αρκετά ψιλά, είχα αρκετό σβόλιασμα και άλεση 'ασθενική' και καθόλου αφράτη.
Στον αντίποδα, με τον tigrato πχ, τα πηγαίνει περίφημα.
Δεν είναι θέμα δυσλειτουργίας του μύλου και γι αυτό είμαι σίγουρη. Όλα φαίνονται να λειτουργούν σωστά. Απλά, έχω καταλήξει στο ότι ο Κ3, είναι ένας καλός entry μύλος για συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Λανθάνει κάπου ο συλλογισμός μου? Είμαι δηλαδή τόσο λάθος? Είναι δυνατόν να είναι ο Κ3 τόσο καλύτερος από αυτό που βλέπω? Μήπως είμαι 'στραβή' ?
Ο Μύλος μου 'έχει' σημείο επαφής μαχαιριών, ή καλύτερα σημείο έναρξης του χαρακτηριστικού μεταλλικού ήχου στο 16 περίπου. Συνήθως με το vst μου καλαθάκι, κόβω από 18-20 για εκχυλίσεις t>30sec. (χοντρικά μιλώντας)
Ήρθε η μέρα που άνοιξα την Geisha από Cup10. Ένα σακούλι γεμάτο αρώματα! ... Βάζω να αλέσω 18.5 gr στο 18 του Κ3. ---> Κατούρημα 15 sec τα 30 gr ροφήματος(!)
Δε μου είχε ξανασυμβεί αυτό ομολογώ, σε τόσο μεγάλο βαθμό. Λέω , δε μπορεί! Κάτι τρέχει! Τσεκάρω μηχανή. Ροή νερού, shower screen, θερμοκρασία, όλα! (είχε προηγηθεί αφαλάτωση πριν 1 μήνα, και παρότι σίτες/φλάντζες/shower holder κλπ, τα είχα 'ξετινάξει' πριν 5 μέρες με puly κοκ, τα έβγαλα ξανά και τα ξανά καθάρισα!) Μετά ανοίγω μύλο. Τον καθαρίζω και αυτόν (αν και ήταν σε άριστη κατάσταση, εφόσον κάθε 15 περίπου μέρες τον καθαρίσω με Βουρτσάκι και ηλεκτρική σκούπα). Και ξαναδοκιμάζω.
18.5 gr στο 16 του μύλου (σύριζα στα μαχαίρια, το 'μεταλλικό' σφύριγμα των μαχαιριών, μόλις που ακούγεται) ---> 30gr ροφήματος σε 23 sec (!)
Πιο ψιλά, δε μπορώ να πάω φυσικά...
Λέω οκ. Μην ταράζεσαι... Βάζω να αλέσω Costa Rica από Cup10. 18.5 gr και ο μύλος στην ένδειξη 18 (εκεί που τον δούλευα δηλαδή τις προηγούμενες ημέρες) ---> Αρκετά καλά, 29 gr σε 30 sec. ΟΚ.
Βάζω μετά 18.5 gr από Ethiopia Lomi Tasha από το μαγαζί, στο 19 του μύλου (όπου δηλαδή δουλεύω τον συγκεκριμένο). Ωραιότατο καφεδάκι, όλα κύλισαν ομαλά: 29 gr σε 31 sec.
Να σημειώσω εδώ, ότι με blends τύπου estate, ή coffee island, δεν έχω κανένα θέμα και αλέθω συνήθως ~20/21, με όμορφες και γευστικές εκχυλίσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Κ3, δε 'σηκώνει' συγκεκριμένους καφέδες. Μου έχει τύχει πχ και σε Costa Rica από Taresso. Όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό σε θέμα fine ρύθμισης και χρόνου εκχύλισης, άλλα σε σημείο όπου πηγαίνοντας αρκετά ψιλά, είχα αρκετό σβόλιασμα και άλεση 'ασθενική' και καθόλου αφράτη.
Στον αντίποδα, με τον tigrato πχ, τα πηγαίνει περίφημα.
Δεν είναι θέμα δυσλειτουργίας του μύλου και γι αυτό είμαι σίγουρη. Όλα φαίνονται να λειτουργούν σωστά. Απλά, έχω καταλήξει στο ότι ο Κ3, είναι ένας καλός entry μύλος για συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Λανθάνει κάπου ο συλλογισμός μου? Είμαι δηλαδή τόσο λάθος? Είναι δυνατόν να είναι ο Κ3 τόσο καλύτερος από αυτό που βλέπω? Μήπως είμαι 'στραβή' ?
- christos.k
- Δημοσιεύσεις: 231
- Εγγραφή: Δευ Ιαν 30, 2012 2:45 pm
- Όνομα: Χρηστος
- Μηχανή:: Lelit Mara X
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Compak K3
- Οι καφέδες μου:: Nine grams, Handpickers, Blend 65
- Τοποθεσία: Νεο Φαληρο
Re: Επιλογή Μύλου (High-end) για Οικιακή Χρήση
Νομίζω Σταυριαννα ότι κάτι τρέχει με το μύλο σου. Στον δικό μου αλέθω συνήθως στο 12-13 και τα μαχαίρια ξεκινούν να βρίσκουν στο 3-4.
Ας πουν και οι άλλοι χρήστες τι range κοπής έχουν.
Προσωπικά έχω μπουκωσει την Lelit με Lavazza ψημένο 1 χρόνο και ανοιγμένο 2 εβδομαδες. Εκχύλιση 50 sec... Με τον K3 εννοώ.
Ας πουν και οι άλλοι χρήστες τι range κοπής έχουν.
Προσωπικά έχω μπουκωσει την Lelit με Lavazza ψημένο 1 χρόνο και ανοιγμένο 2 εβδομαδες. Εκχύλιση 50 sec... Με τον K3 εννοώ.