με αφορμή την απόφασή μου να βελτιώσω την ποιότητα του espresso που πίνω, και άρα να πάω σε αγορά νέου - τρόπον τινά high-end - μύλου που θα 'παρέχει' όσο τον δυνατόν πιο ποιοτική άλεση, και ύστερα βέβαια και από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο thread για τον Compak K10, θεώρησα πως είναι καλύτερο να ανοίξω ένα νέο νήμα (το παρόν), στο οποίο θα εκθέσω και εγώ τις σκέψεις/προβληματισμούς μου για την αγορά μου, αλλά πολύ περισσότερο εσείς για τις ενστάσεις/προτάσεις σας κοκ, έτσι ώστε και το thread του K10 να μην επιβαρύνουμε με off-topic τοποθετήσεις, αλλά και ...αποτέλεσμα να προκύψει, μπας και καταλήξουμε 'πού' τα λεφτά θα πιάσουν περισσότερο τόπο!

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά στο φόρουμ που αμέσως μόλις εκδήλωσα την επιθυμία μου για την αγορά, αφιέρωσαν χρόνο προκειμένου να προτείνουν, να εκφράσουν τη γνώμη τους, να εκθέσουν τις σκέψεις τους για την ποιότητα μιας τέτοιας αγοράς , κάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικό, μιας και βασίζομαι στις απόψεις των φίλων συνφορουμιστών, τις οποίες απόψεις και εκτιμώ.
Η αλήθεια είναι ότι πριν λίγες μέρες, και προτού επεκταθεί η συζήτηση στο νήμα του Κ10, ήμουν σίγουρη πως η επιλογή μου θα είχε το όνομα Κ10 ή Ε10. Όμως, όλα όσα ειπώθηκαν με προβλημάτισαν αρκετά, καθώς είναι λογικό όταν φτάνεις στο σημείο να διαθέτεις ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό για αναβάθμιση (για μένα τουλάχιστον που εργάζομαι ως φοιτήτρια, part time, και όπως γίνεται αντιληπτό χρειάστηκα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να συγκεντρώσω αυτό το ποσό περί των 1000 και κάτι ευρώ), να 'αγχώνεσαι' σχετικά με το πόσο καλή θα είναι η επιλογή σου, ώστε τα χρήματα αυτά να έχουν 'απόσβεση' και το προϊόν (μύλος) να σε ικανοποιήσει και σε ποιότητα και σε πρακτικότητα/χρήση κοκ.
Οπότε πλέον, για μένα το δίλημμα επεκτάθηκε και πέραν της δυαδικής επιλογής των Compak. Διαβάζοντας προσεκτικά ξανά τις απαντήσεις σας, και ψάχνοντας λιγάκι παραπάνω το θέμα όπως με συμβουλέψατε, ήρθα αντιμέτωπη με νέες επιλογές, οι οποίες ωστόσο και αυτές με τη σειρά τους φέρουν τις δικές τους αμφιβολίες. Άλλωστε, στο δικό μας ...sport, πρέπει να κάνεις αρκετούς συμβιβασμούς μιας και ο espresso στο σπίτι είναι δύσκολη υπόθεση! Δε μπορείς εύκολα να τα βρεις όλα. Και άψογη άλεση, και ευκολία χρήσης, και ελάχιστη κατακράτηση, και ομοιογένεια σε single dosing, και μέγεθος normal για κουζίνα, και ενδεχόμενη κατανομή, και εύκολος καθαρισμός, και μεγάλα μαχαίρια, και δοκιμασμένος στη αγορά με εγγυήσεις κοκ... Πολλές οι παράμετροι!
Επειδή λοιπόν όλες δε μπορούμε να τις ελέγξουμε, τουλάχιστον θα ήθελα η επιλογή μου να τα 'πηγαίνει καλά' στις περισσότερες από αυτές. Άλλωστε ο μύλος αυτός θα με συντροφεύσει για πάρα πολλά χρόνια (ευελπιστώ!) και γι αυτό και διαθέτω αυτά τα χρήματα.
Το budget μου λοιπόν είναι ~1100€. Και λίγο πάνω δε με απασχολεί πλέον καθώς, αν το αξίζει η επιλογή θα βοηθήσει και ο πατέρας μου.
Προτίμηση: Μαχαίρια μεγάλα και κωνικά. Όχι ότι τα μεγάλα flat, δε με ικανοποιούν (πχ ο Mythos βγάζει εξαιρετικά τα προφίλ), απλά έχω διαπιστώσει ότι αρέσκομαι γευστικά στη γλύκα και τη στρογγυλάδα που περιβάλλει τις οξύτητες του εκάστοτε καφέ. Είναι πιο επιθετικά βέβαια τα προφίλ με τα κωνικά, αλλά εμένα μου αρέσει αυτό.
Αν βεβαίως υπάρχει και κάποια πολύ καλή πρόταση σε επίπεδα, θα την εξετάσω.
Σε ποιότητα άλεσης, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του K10. Τα μόνα (-) που του προσάπτω, είναι ότι ως commercial grinder, έχει σχεδιαστεί για μεγάλη παραγωγή. Είναι λοιπόν αρκετά μεγάλος για οικιακή κουζίνα. Επιπλέον, δε ξέρω πόσο μεγάλη είναι η επίδραση στην ομοιογένεια της άλεσης, όταν ο μύλος δουλεύεται χωρίς hopper. Το θέμα της κατακράτησης, εκμηδενίζεται με doser και πρόσβαση στο τούνελ, αλλά επανέρχεται στην doserless έκδοση του K10 ( ο Ε10 δηλαδή), η οποία ναι μεν σου προσφέρει άλλες ευκολίες (ρουτίνας/καθαριότητας κυρίως) αλλά ελοχεύει όπως είπαμε ο "κίνδυνος" μεγάλης κατακράτησης που προς το παρόν δε γνωρίζουμε πόση μπορεί να είναι, μιας και κανείς μας εδώ δεν είναι κάτοχός του.
Στην κατηγορία αυτή, των commercial μύλων, με τα μεγάλα κωνικά, δε ξέρω αν κάποιος θα μπορούσε να μου προτείνει κάτι αντίστοιχο. Πχ και η Mazzer έχει τον Kony, αλλά εκεί οι συνθήκες κατακράτησης είναι νομίζω χειρότερες. (Για Robur, δε το συζητάμε)
Σε ίδια κατηγορία σε flat, νομίζω καλές επιλογές είναι ο Anfim Caimano, και από Eureka ο Olympus 75. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι (πχ Fiorenzato), αλλά εγώ δεν έχω άποψη. Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Αν είναι να πάω σε μεγάλο 'εμπορικό' μύλο, τότε σε Κ10 θα πάω. Ούτε Mazzer, ούτε κάτι άλλο. Νομίζω είναι πιο καλή αλλά και πιο safe επιλογή, μιας και τον γνωρίζω από την καλή και από την ανάποδη. Νομίζω εδώ θα συμφωνείτε και εσείς.
Και τώρα πάμε στα δύσκολα...
Νέες καινοτόμες ιδέες, παίρνουν σάρκα και οστά, είτε σε μύλους χειροκίνητους, είτε σε ηλεκτρικούς. (Pharos, Kinu, Mahlgut ...) Μύλοι που δείχνουν να είναι ο απόλυτος σύμμαχος του εκάστοτε απαιτητικού home barista. Μικροί σε μέγεθος, εύκολοι σε χρήση, ποιοτική άλεση χωρίς την ...υποχρέωση ενός hopper, ελάχιστη κατακράτηση. Και τέλος και κάποιοι ακόμα πιο ...πυραυλοκίνητοι, που κάνουν και το απόλυτο distirbution! (versalab : νομίζω δεν έρχονται και Ελλάδα αυτοί) ( και τώρα και tAlΩs από woodsman, όπως παράθεσε ο @user1, σε βίντεο στο προηγούμενο νήμα).
Το θέμα μου τώρα πιο είναι;;
Ότι αρχικά, δυστυχώς δε θέλω να πάω σε χειροκίνητο, γιατί δεν είμαι η μόνη που χρησιμοποιώ τον μύλο. Και δε θα διανοηθούν κιόλας και οι υπόλοιποι στην οικογένεια να δώσω τόσο μεγάλο ποσό για να γυρνάνε... μοχλό! Δε 'ψήνομαι' λοιπόν για χειροκίνητο.
Εν συνεχεία, με φοβίσει και το εξής. Όλες αυτές οι νέες υλοποιήσεις, δεν είναι ακόμα δοκιμασμένες σε μεγάλο αριθμό στη αγορά. Δεν αμφισβητώ βεβαίως την ποιότητα ή την αντοχή στο χρόνο μιας τέτοιας προσπάθειας (πχ tAlΩs), αλλά τα λεφτά είναι πολλά, και σίγουρα θα θες και κάποια εγγύηση. Η όλη κατασκευή μοιάζει τέλεια, ο δημιουργός είναι άψογος, αλλά αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα κάποιο ρίσκο σε αυτή την επιλογή. Το "προσόν" των μαζικά παραγόμενων μύλων τύπου Κ10, είναι αυτό ακριβώς. Είναι τόσο δοκιμασμένοι στη αγορά, έχουν "περπατήσει" που λέμε, με αποτέλεσμα να σου παρέχουν μια 'ασφάλεια' σε περίπτωση ελαττώματος ή δυσλειτουργίας στο χρόνο. Αυτό δε ξέρω κατά πόσο ισχύει στις παραπάνω νέες περιπτώσεις. Φαντάζουν πάντως ιδανικές για πάγκο κουζίνας...
Πολλά τα διλήμματα, πολλές οι επιλογές, με διαφορετικά pros/cons, ανάλογα και με το τι ζητά ο καθένας.
Εγώ πρώτα και κύρια θέλω ποιοτική, ομοιόμορφη και αφράτη άλεση. Αν χρειαστεί να κάνω και wdt, it's ok, θα ζήσω με αυτό. Καλά θα ήταν να γινόταν η κατανομή πάντα τέλεια και μόνη της, αλλά αν δε γίνεται δεν πειράζει. Ο μεγάλος όγκος, ναι με ενοχλεί λιγάκι, αλλά χώρο έχω και μπορώ να ζήσω και με αυτό. Τα πινελάκια, ναι τα έχω βαρεθεί, αλλά η οικονομία μετράει στο σπίτι, οπότε δε θες να πετάς και καφέ. Η κατακράτηση είναι θέμα. Μακάρι ο Ε10 να μην έχει πάνω από 1-2 gr. Χλωμό...
Εν ολίγοις, γιατί σας κούρασα (συγγνώμη), για μένα μετράει πρώτα η άλεση. Μετά όλα τα υπόλοιπα.
* Και για να απαντήσω εν κατακλείδι στον Artisti, για ποιο λόγο δε θέλω να συμβιώσω άλλο με τον Κ3:
Δεν με ενοχλεί μόνο η ''φλαταδούρα'' των γεύσεων. Δεν είμαι ικανοποιημένη από την άλεση πλέον. Όπως είπα, για αρχάριο και για entry level τα πάει περίφημα! Ειδικά σε blends και εύκολα καφεδάκια, είναι μια χαρά! Αλλά δύσκολοι single origin, και εν γένει κόκκοι με 'ιδιοτροπία' σε ψήσιμο και χαρακτηριστικά, δεν τους βαστάει καλά. Εκεί βλέπεις μεγάλη διαφορά και οπτικά και γευστικά πλέον. Όσοι έχουν δουλέψει με μύλους διαφορετικής 'κατηγορίας' (δηλαδή και με μύλους ~300€ και με μύλους 'αεροπλάνα') καταλαβαίνουν τι εννοώ. Υπάρχει πιο έντονο clamping, και μεγαλύτερη ανομοιομορφία ειδικά όταν αναγκάζεσαι να πας σε αρκετά fine ρύθμιση. Εκεί, όσο και προσπάθεια να καταβάλλεις στην κατανομή, υπάρχει θέμα. Δηλαδή αν ανεβάσω βίντεο με δύο διαδοχικές εκχυλίσεις 2 διαφορετικών κόκκων (πχ από ένα απλό blend τύπου estate, CI, tigrato κλπ και από έναν δύσκολο μονοποικιλιακό από Costa Rica ή Αιθιοπία με μεγάλο υψόμετρο) σε vst με ίδιες παραμέτρους εκχύλισης και ίδια ρουτίνα, θα δείτε μια εκχύλιση μέλι στην πρώτη περίπτωση, και μια εκχύλιση "προς αποφυγή" για τη δεύτερη. Και εκεί φαίνεται κιόλας ότι δεν είναι θέμα 'χεριού' ή μηχανής. Εκεί τη διαφορά την κάνει ο μύλος!
Για μένα, ο Μύλος είναι το Α και το Ω. Κάποιοι στη θέση μου με 1100+ ευρώ θα κράταγαν ενδεχομένως τον Κ3 και θα έπαιρναν πουλώντας τη lelit κάποια καλή DB. Τι να την κάνω όμως τη μηχανή άμα δεν έχω μύλο?? Τι να κάνεις πχ με GS3, άμα έχεις δίπλα έναν ascaso/κ3/porlex πχ??
Όχι. Θα μείνω με τη lelit μου και θα πάρω Μύλο!
...Τι μύλο όμως?

(Περιμένοντας τη βοήθεια σας...
