Βοήθεια για αγορά μύλου.
-
oxman
Βοήθεια για αγορά μύλου.
Γεια σας, έχω μια απλή espressiera την Izzy Palermo και έναν φτηνό μύλο με λεπίδες, που απ ότι διάβασα δεν κάνει για κοπή espresso.
Θέλω να μάθω αν με την αγορά ενός καλού σχετικά μύλου,σκέφτομαι με μια πρόχειρη ματιά τους Delonghi KG79 ή KG89, Graef CM 702 που είδα στη σελίδα ή και μια δική σας πρόταση έως 90-100 ευρώ,γιατί είμαι αρχάριος,θα μπορώ να κάνω καλό καφέ με την ίδια μηχανή epresso ή πρέπει να συνδυαστεί και με αγορά καλής μηχανής?
Ευχαριστώ.
Θέλω να μάθω αν με την αγορά ενός καλού σχετικά μύλου,σκέφτομαι με μια πρόχειρη ματιά τους Delonghi KG79 ή KG89, Graef CM 702 που είδα στη σελίδα ή και μια δική σας πρόταση έως 90-100 ευρώ,γιατί είμαι αρχάριος,θα μπορώ να κάνω καλό καφέ με την ίδια μηχανή epresso ή πρέπει να συνδυαστεί και με αγορά καλής μηχανής?
Ευχαριστώ.
- Artisti
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Re: Βοήθεια για αγορά μύλου.
Κάνε το πρώτο βήμα με αγορά μύλου αλλά όχι delonghi παραμύθι είναι αυτοί.
-
oxman
Πηρα τον μυλο εδω και κανα μηνα,ψαχνωντας στο φορουμ ειδα καποιος να γραφει οτι καλυτερο αλεσμα ειναι στο 8 με ενα παξιμαδι στη βιδα του μυλου.Σε μενα βγαινει νομιζω ελαφρυς ο καφεςκανω κατι λαθος,μπορει να μου πει καποιος σε τι βαθμο να αλεθω και οτι αλλη συμβουλη για κοινο καλο αλεσμα.
Ευχαριστω.
Ευχαριστω.
-
charilaos
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: Lelit Anna PL41EM
- 2η Μηχανή:: Delonghi ec220cd
- Μύλος:: Eureka Mignon
- 2ος Μύλος:: Graef CM702
- Οι καφέδες μου:: Kudu
oxman έγραψε:Πηρα τον μυλο εδω και κανα μηνα,ψαχνωντας στο φορουμ ειδα καποιος να γραφει οτι καλυτερο αλεσμα ειναι στο 8 με ενα παξιμαδι στη βιδα του μυλου.Σε μενα βγαινει νομιζω ελαφρυς ο καφεςκανω κατι λαθος,μπορει να μου πει καποιος σε τι βαθμο να αλεθω και οτι αλλη συμβουλη για κοινο καλο αλεσμα.
Ευχαριστω.
To λάθος που κάνεις είναι ότι προσπαθείς να βρεις κάποιο στανταρ νούμερο. Δεν γίνεται αυτό. Θα πρέπει να πειραματιστείς. Εγω πχ που αγοράζω το blend του barista-shop όταν πρωτοανοίγω το σακουλάκι αλέθω στο 10 με ένα δαχτυλίδι βαλμένο. Καθώς περνούν οι μέρες και ο καφές ξεραίνεται μειώνω μεχρι που φτάνω στο τέλος να αλέθω στο 7. Επίσης ενώ στον διπλό στην αρχή αλέθω στο 10, στον μονό αλέθω στο 9, όπως επίσης στο τελείωμα αλέθω στο 6 αντί για το 7 του διπλού. Και για να μην νομίζεις οτι πάω στα τυφλά να σου εξηγήσω πως καταλαβαίνω πχ ότι πρέπει απο το 10 πρέπει να πάω στο 9: Όταν στην αρχή παίρνω με το 10 σε 25" 60ml και μετά από 3 μέρες πχ δω ότι παίρνω 60ml σε 20" τότε κατεβαίνω μια σκάλα για να πάρω σωστό καφέ την επόμενη φορα κοκ. Εννοειτε ότι σε όλα τα προηγούμενα που σου είπα πάιζει ρόλο και το tampering το οποιο προσαρμόζεις αναλόγως. Είναι πολλοί οι παράμετροι και έχουν να κάνουν με τι καφέ αλέθεις και σε τι δοσολογία. Δεν έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο μύλο αλλά ισχύει με όλους τους μύλους. Αν δεν θες να ταλαιπωρείσαι, κατέληξε σε ένα - δύο καφέδες που σου αρέσουν και μάθε όλα τα χούγια τους. Εγώ που χρησιμοποιώ κατα 80% τον προαναφερθέντα καφέ έχω 95% επιτυχία!
-
oxman
Θα το δοκιμασω να δω,οπως ειπα ειμαι ασχετος και κανω δοκιμες.
Να ρωτησω κατι,εγω εχω ταμπερ της μηχανης,ειναι πλαστικο,δεν ειναι και τιποτα σπουδαίο,παιζει σημαντικο ρολο;
Να ρωτησω κατι,εγω εχω ταμπερ της μηχανης,ειναι πλαστικο,δεν ειναι και τιποτα σπουδαίο,παιζει σημαντικο ρολο;
-
oxman
Έχεις δικιο. Το έβαλα 7-8 και έβγαλαν 50 ml,στο 10 έβγαλε 60 οπότε το άφησα εκεί για προσωρινα.Ευχαριστώ.Για το tamper χρειάζεται μεταλικό ή και αυτό που έχω (της μηχανής) πλαστικό είναι οκ?
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Εάν δουλεύεις με pressurized καλαθάκι, όχι δεν είναι σημαντικό. Εάν όχι, ένα καλύτερο φτηνό tamper με ανοξείδωτη βάση θα βοηθούσε. Σημαντικότεροι παράγοντες με διαφορά από το tamper είναι η επιλογή του καφέ και η ακρίβεια στην παρασκευή του, πχ ζυγισμένη δοσολογία, κατανομή.
Εάν ήμουν στην θέση σου θα έψαχνα για κάποιον καφέ που να ταιριάζει στην γεύση σου με βάση τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό και δεν θα επένδυα τίποτα παραπάνω σε αυτόν, μαζεύοντας χρήματα για κάποια καλύτερη μηχανή.
Εάν ήμουν στην θέση σου θα έψαχνα για κάποιον καφέ που να ταιριάζει στην γεύση σου με βάση τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό και δεν θα επένδυα τίποτα παραπάνω σε αυτόν, μαζεύοντας χρήματα για κάποια καλύτερη μηχανή.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
oxman
Έχεις απόλυτο δίκιο,αυτό θα κάνω.Μελλοντικά σκευτομαι μια εσπρεσιερα της gagia.Ευχαριστώ!
-
oxman
Να ρωτησω κάτι,όπως είπα και στην αρχή πρωταρης,σήμερα πήρα για δοκιμή καφέ από σούπερ μάρκετ jacobs σκόνη και ή σκόνη είναι σαν πουδρα ενώ στον μύλο βγαίνει πιο χοντρή όταν κάνω κανονικά στα 25" που περνώ 60 ml καφέ.Μπορεί καποιος να μου πει γιατί αυτή η διάφορα.Είναι καλύτερο,χειροτερο?