Graef CM 800 NEW

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Απάντηση
tritongr
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τρί Ιουν 29, 2021 8:14 am

Re: Graef CM 800 NEW

Δημοσίευση από tritongr » Τρί Ιούλ 06, 2021 8:30 am

Τελικά το χρονόμετρο βελτίωσε τα πράγματα οπότε στα 25sec και 18g στο καλαθάκι βγήκε αποδεκτό καϊμάκι και στεγνό μετά και το μανόμετρο στο 8.

Άρα μια αξιοπρεπής λύση στην εξίσωση:
LELIT PL41EM + GRAEF CM 802 = X + Υ + Z

Είναι:
X: κλίμακα 13
Y: καφές Dimello Aroma
Z: βάρος 18g

tritongr έγραψε:
Δευ Ιούλ 05, 2021 8:21 pm
DgSensei έγραψε:
Δευ Ιούλ 05, 2021 11:04 am
tritongr έγραψε:
Παρ Ιούλ 02, 2021 1:58 pm
Καλησπέρα.

Σωστά καταλαβαίνω ότι οι GRAEF CM 800 και CM 802 διαφέρουν μόνο στο χρώμα?

Και μία λίγο offtopic ερώτηση:

Αγόρασα πρόσφατα την απλή LELIT PL41EM και είναι η 1η φορά που θα κάνω χρήση καφέ σε beans + μύλο.
Υπάρχει κάποιο παράδειγμα λύσης σ' αυτή την εξίσωση:
LELIT PL41EM + GRAEF CM 800 = X(κλίμακα στον μύλο) + Υ (μάρκα καφέ σε beans) + Z (βάρος καφέ για μονή ή διπλή δόση).

Ευχαριστώ.
Δυστυχώς, όχι. Ξεκινάς με ένα βάρος που χωράει στο καλαθάκι σου (π.χ. 18γρ) και πειραματίζεσαι με τη ρύθμιση κοπής του μύλου μέχρι να παίρνεις τα διπλάσια (18χ2=36) σε 25-35 δευτερόλεπτα. Επίσης, κάθε καφές είναι διαφορετικό όποτε θα χρείαζεται να τον κάνεις dial in που λέμε και στο χωριό μου :a013:
Καλά καφεδάκια!
Ευχαριστώ DgSensei.

Μόλις παρέλαβα τον GRAEF 802.

Πράγματι ο μύλος μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ροή και την πίεση.
Μέχρι τώρα με αλεσμένο Lavazza Oro έτρεχε ποτάμι και η πίεση δεν ανέβαινε πάνω από 4.
Τώρα με την Graef στην κλίμακα 11 και beans Dimello Aroma από ΑΒ, μόλις που έσταζε.
Στο 13 έγινε νορμάλ η ροή με το μάτι και η πίεση πάει στα 10.
Καϊμάκι όχι καλό.
Το καλαθάκι μετά είναι μούσκεμα ενώ με τον αλεσμένο ήταν στεγνό.
Βέβαια το άφησα να τρέξει αρκετά χωρίς χρονόμετρο και ζύγισμα του εκχυλίσματος αλλά θα ήταν >60g ενώ στο καλαθάκι είχα βάλει 18g.

Θα κάνω δοκιμές κι αν καταλήξω σε ικανοποιητική λύση θα ενημερώσω.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Graef CM 800 NEW

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Ιούλ 06, 2021 10:06 am

Άλεσε λίγο πιο ψιλά ώστε να δεις την πίεση στο 9 και τον χρόνο κοντά στα 30sec. Ο καφές δεν είναι φρέσκος κ μπορεί να σου πικρίσει στα πολλά γραμμάρια, άρα μπορείς να κατέβεις σε δόση με την αντίστοιχη ρύθμιση στην άλεση (πίεση σταθερή στο 9 και χρόνος 25 με 30sec, αναλογία 1:2).

Να θυμάσαι ότι η θερμοκρασία και η πίεση είναι τα 2 πρωτεύοντα ζητούμενα άρα καλή προθέρμανση της μηχανής με το pf κουμπωμένο πάνω και πίεση κοντά στα 9bar κατά την εκχύλιση (τσέκαρε αν έχεις ~10bar με το τυφλό για να διαπιστώσεις οτι η opv είναι ρυθμισμένη σωστά).

Όταν θα εξοικειωθείς με αυτές τις ρυθμίσεις χωρίς να έχεις αστοχίες (πχ πιτσιλίσματα, channeling κλπ) αρχίζεις τα γευστικά πειράματα με αλλαγές στις παραμέτρους (μια τη φορά).

Άβαταρ μέλους
DgSensei
Δημοσιεύσεις: 312
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Graef CM 800 NEW

Δημοσίευση από DgSensei » Τρί Ιούλ 06, 2021 11:31 am

tritongr έγραψε:
Δευ Ιούλ 05, 2021 8:21 pm
DgSensei έγραψε:
Δευ Ιούλ 05, 2021 11:04 am
tritongr έγραψε:
Παρ Ιούλ 02, 2021 1:58 pm
Καλησπέρα.

Σωστά καταλαβαίνω ότι οι GRAEF CM 800 και CM 802 διαφέρουν μόνο στο χρώμα?

Και μία λίγο offtopic ερώτηση:

Αγόρασα πρόσφατα την απλή LELIT PL41EM και είναι η 1η φορά που θα κάνω χρήση καφέ σε beans + μύλο.
Υπάρχει κάποιο παράδειγμα λύσης σ' αυτή την εξίσωση:
LELIT PL41EM + GRAEF CM 800 = X(κλίμακα στον μύλο) + Υ (μάρκα καφέ σε beans) + Z (βάρος καφέ για μονή ή διπλή δόση).

Ευχαριστώ.
Δυστυχώς, όχι. Ξεκινάς με ένα βάρος που χωράει στο καλαθάκι σου (π.χ. 18γρ) και πειραματίζεσαι με τη ρύθμιση κοπής του μύλου μέχρι να παίρνεις τα διπλάσια (18χ2=36) σε 25-35 δευτερόλεπτα. Επίσης, κάθε καφές είναι διαφορετικό όποτε θα χρείαζεται να τον κάνεις dial in που λέμε και στο χωριό μου :a013:
Καλά καφεδάκια!
Ευχαριστώ DgSensei.

Μόλις παρέλαβα τον GRAEF 802.

Πράγματι ο μύλος μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ροή και την πίεση.
Μέχρι τώρα με αλεσμένο Lavazza Oro έτρεχε ποτάμι και η πίεση δεν ανέβαινε πάνω από 4.
Τώρα με την Graef στην κλίμακα 11 και beans Dimello Aroma από ΑΒ, μόλις που έσταζε.
Στο 13 έγινε νορμάλ η ροή με το μάτι και η πίεση πάει στα 10.
Καϊμάκι όχι καλό.
Το καλαθάκι μετά είναι μούσκεμα ενώ με τον αλεσμένο ήταν στεγνό.
Βέβαια το άφησα να τρέξει αρκετά χωρίς χρονόμετρο και ζύγισμα του εκχυλίσματος αλλά θα ήταν >60g ενώ στο καλαθάκι είχα βάλει 18g.

Θα κάνω δοκιμές κι αν καταλήξω σε ικανοποιητική λύση θα ενημερώσω.
Το καϊμάκι έχει να κάνει πολύ με το πόσο φρέσκοκαβουρδισμένος είναι ο καφές αλλά και με την ποικιλία καθεαυτή οπότε ίσως να μην περιμένεις πολλά με "μπαγιάτικο" από τον ΑΒ.
Βάλε οπωσδήποτε ζυγαρία και χρονόμετρο κατά την εκχύλιση ώστε να μπορείς να ελέγξεις το αποτέλεσμα.

tritongr
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τρί Ιουν 29, 2021 8:14 am

Re: Graef CM 800 NEW

Δημοσίευση από tritongr » Τετ Ιούλ 07, 2021 1:07 pm

Ευχαριστώ.

Ναι πήρα χρονόμετρο και ζυγαριά και συνεχίζω τις δοκιμές.
https://prnt.sc/198q0vc

Dimstavlas
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 16, 2022 12:54 am

Re: Graef CM 800 NEW

Δημοσίευση από Dimstavlas » Πέμ Φεβ 03, 2022 2:32 am

Καλησπερα σας

Ειμαι καινουριος στο forum και στον χωρο του καφε. Προσφατα αγορασα ενα μηλο graef 800, οπως πειραματιζομουν αρχικα με τις ρυθμισεις πειραξα αρκετα την ρυθμιση του πανω bur με αποτελεσμα αυτη την στιγμη να μπορω να κοψω μονο στο 40+ και εκει υπερβολικα λεπτα. Το προβλημα ειναι οτι πλεον για καποιον λογο εχει κολλησει και δεν μπορω να το γυρισω ωστε να το επαναφερω. Εχει κανεις καποια ιδεα, εχω δοκιμασει με διαφορους τροπους να το ξεκολλησω αλλα δεν εχει και ιδιαιτερο πιασιμο. Σκεφτομαι να δοκιμασω να το βαλω σε ζεστο νερο με cafiza μηπως εχει παρει υπολειματα, αλλα φοβαμαι μην κανω ζημια και στο μαχαιρι.

Απάντηση