Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
-
tritongr
- Δημοσιεύσεις: 7
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 29, 2021 8:14 am
Δημοσίευση
από tritongr » Τρί Ιούλ 06, 2021 8:30 am
Τελικά το χρονόμετρο βελτίωσε τα πράγματα οπότε στα 25sec και 18g στο καλαθάκι βγήκε αποδεκτό καϊμάκι και στεγνό μετά και το μανόμετρο στο 8.
Άρα μια αξιοπρεπής λύση στην εξίσωση:
LELIT PL41EM + GRAEF CM 802 = X + Υ + Z
Είναι:
X: κλίμακα 13
Y: καφές Dimello Aroma
Z: βάρος 18g
tritongr έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 05, 2021 8:21 pm
DgSensei έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 05, 2021 11:04 am
tritongr έγραψε: ↑Παρ Ιούλ 02, 2021 1:58 pm
Καλησπέρα.
Σωστά καταλαβαίνω ότι οι GRAEF CM 800 και CM 802 διαφέρουν μόνο στο χρώμα?
Και μία λίγο offtopic ερώτηση:
Αγόρασα πρόσφατα την απλή LELIT PL41EM και είναι η 1η φορά που θα κάνω χρήση καφέ σε beans + μύλο.
Υπάρχει κάποιο παράδειγμα λύσης σ' αυτή την εξίσωση:
LELIT PL41EM + GRAEF CM 800 = X(κλίμακα στον μύλο) + Υ (μάρκα καφέ σε beans) + Z (βάρος καφέ για μονή ή διπλή δόση).
Ευχαριστώ.
Δυστυχώς, όχι. Ξεκινάς με ένα βάρος που χωράει στο καλαθάκι σου (π.χ. 18γρ) και πειραματίζεσαι με τη ρύθμιση κοπής του μύλου μέχρι να παίρνεις τα διπλάσια (18χ2=36) σε 25-35 δευτερόλεπτα. Επίσης, κάθε καφές είναι διαφορετικό όποτε θα χρείαζεται να τον κάνεις dial in που λέμε και στο χωριό μου
Καλά καφεδάκια!
Ευχαριστώ DgSensei.
Μόλις παρέλαβα τον GRAEF 802.
Πράγματι ο μύλος μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ροή και την πίεση.
Μέχρι τώρα με αλεσμένο Lavazza Oro έτρεχε ποτάμι και η πίεση δεν ανέβαινε πάνω από 4.
Τώρα με την Graef στην κλίμακα 11 και beans Dimello Aroma από ΑΒ, μόλις που έσταζε.
Στο 13 έγινε νορμάλ η ροή με το μάτι και η πίεση πάει στα 10.
Καϊμάκι όχι καλό.
Το καλαθάκι μετά είναι
μούσκεμα ενώ με τον αλεσμένο ήταν
στεγνό.
Βέβαια το άφησα να τρέξει αρκετά χωρίς χρονόμετρο και ζύγισμα του εκχυλίσματος αλλά θα ήταν >60g ενώ στο καλαθάκι είχα βάλει 18g.
Θα κάνω δοκιμές κι αν καταλήξω σε ικανοποιητική λύση θα ενημερώσω.
-
Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Δημοσίευση
από Luckees » Τρί Ιούλ 06, 2021 10:06 am
Άλεσε λίγο πιο ψιλά ώστε να δεις την πίεση στο 9 και τον χρόνο κοντά στα 30sec. Ο καφές δεν είναι φρέσκος κ μπορεί να σου πικρίσει στα πολλά γραμμάρια, άρα μπορείς να κατέβεις σε δόση με την αντίστοιχη ρύθμιση στην άλεση (πίεση σταθερή στο 9 και χρόνος 25 με 30sec, αναλογία 1:2).
Να θυμάσαι ότι η θερμοκρασία και η πίεση είναι τα 2 πρωτεύοντα ζητούμενα άρα καλή προθέρμανση της μηχανής με το pf κουμπωμένο πάνω και πίεση κοντά στα 9bar κατά την εκχύλιση (τσέκαρε αν έχεις ~10bar με το τυφλό για να διαπιστώσεις οτι η opv είναι ρυθμισμένη σωστά).
Όταν θα εξοικειωθείς με αυτές τις ρυθμίσεις χωρίς να έχεις αστοχίες (πχ πιτσιλίσματα, channeling κλπ) αρχίζεις τα γευστικά πειράματα με αλλαγές στις παραμέτρους (μια τη φορά).
-
DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Δημοσίευση
από DgSensei » Τρί Ιούλ 06, 2021 11:31 am
tritongr έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 05, 2021 8:21 pm
DgSensei έγραψε: ↑Δευ Ιούλ 05, 2021 11:04 am
tritongr έγραψε: ↑Παρ Ιούλ 02, 2021 1:58 pm
Καλησπέρα.
Σωστά καταλαβαίνω ότι οι GRAEF CM 800 και CM 802 διαφέρουν μόνο στο χρώμα?
Και μία λίγο offtopic ερώτηση:
Αγόρασα πρόσφατα την απλή LELIT PL41EM και είναι η 1η φορά που θα κάνω χρήση καφέ σε beans + μύλο.
Υπάρχει κάποιο παράδειγμα λύσης σ' αυτή την εξίσωση:
LELIT PL41EM + GRAEF CM 800 = X(κλίμακα στον μύλο) + Υ (μάρκα καφέ σε beans) + Z (βάρος καφέ για μονή ή διπλή δόση).
Ευχαριστώ.
Δυστυχώς, όχι. Ξεκινάς με ένα βάρος που χωράει στο καλαθάκι σου (π.χ. 18γρ) και πειραματίζεσαι με τη ρύθμιση κοπής του μύλου μέχρι να παίρνεις τα διπλάσια (18χ2=36) σε 25-35 δευτερόλεπτα. Επίσης, κάθε καφές είναι διαφορετικό όποτε θα χρείαζεται να τον κάνεις dial in που λέμε και στο χωριό μου
Καλά καφεδάκια!
Ευχαριστώ DgSensei.
Μόλις παρέλαβα τον GRAEF 802.
Πράγματι ο μύλος μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ροή και την πίεση.
Μέχρι τώρα με αλεσμένο Lavazza Oro έτρεχε ποτάμι και η πίεση δεν ανέβαινε πάνω από 4.
Τώρα με την Graef στην κλίμακα 11 και beans Dimello Aroma από ΑΒ, μόλις που έσταζε.
Στο 13 έγινε νορμάλ η ροή με το μάτι και η πίεση πάει στα 10.
Καϊμάκι όχι καλό.
Το καλαθάκι μετά είναι
μούσκεμα ενώ με τον αλεσμένο ήταν
στεγνό.
Βέβαια το άφησα να τρέξει αρκετά χωρίς χρονόμετρο και ζύγισμα του εκχυλίσματος αλλά θα ήταν >60g ενώ στο καλαθάκι είχα βάλει 18g.
Θα κάνω δοκιμές κι αν καταλήξω σε ικανοποιητική λύση θα ενημερώσω.
Το καϊμάκι έχει να κάνει πολύ με το πόσο φρέσκοκαβουρδισμένος είναι ο καφές αλλά και με την ποικιλία καθεαυτή οπότε ίσως να μην περιμένεις πολλά με "μπαγιάτικο" από τον ΑΒ.
Βάλε οπωσδήποτε ζυγαρία και χρονόμετρο κατά την εκχύλιση ώστε να μπορείς να ελέγξεις το αποτέλεσμα.
-
Dimstavlas
- Δημοσιεύσεις: 1
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 16, 2022 12:54 am
Δημοσίευση
από Dimstavlas » Πέμ Φεβ 03, 2022 2:32 am
Καλησπερα σας
Ειμαι καινουριος στο forum και στον χωρο του καφε. Προσφατα αγορασα ενα μηλο graef 800, οπως πειραματιζομουν αρχικα με τις ρυθμισεις πειραξα αρκετα την ρυθμιση του πανω bur με αποτελεσμα αυτη την στιγμη να μπορω να κοψω μονο στο 40+ και εκει υπερβολικα λεπτα. Το προβλημα ειναι οτι πλεον για καποιον λογο εχει κολλησει και δεν μπορω να το γυρισω ωστε να το επαναφερω. Εχει κανεις καποια ιδεα, εχω δοκιμασει με διαφορους τροπους να το ξεκολλησω αλλα δεν εχει και ιδιαιτερο πιασιμο. Σκεφτομαι να δοκιμασω να το βαλω σε ζεστο νερο με cafiza μηπως εχει παρει υπολειματα, αλλα φοβαμαι μην κανω ζημια και στο μαχαιρι.