Sozen χειροκίνητος μύλος
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Καλημέρα και καλωσόρισες στο forum. Εδώ δεν είναι το κατάλληλο νήμα γι αυτό μια γρήγορη απάντηση είναι ότι ο espresso έχει συγκεκριμένο κόψιμο που είναι πιο χοντρό από αυτό του ελληνικού ή τούρκικου καφέ και πιο ψιλό από αυτό για καφέ φίλτρου. Οι προαλεσμένοι του εμπορίου είναι πιο χοντρά κομμένοι από το σωστό (γενικά δεν αξίζει να ασχοληθείς καν με προαλεσμένους) και για σωστό espresso χρειάζεσαι κατάλληλο μύλο. Οι οικονομικότερη λύση είναι κάποιοι συγκεκριμένοι χειροκίνητοι μύλοι και η αμέσως επόμενη επιλογή είναι μύλοι ηλεκτρικοί από 130 ευρώ και πάνω. Ένα μπλέντερ ακόμα και κάποιοι μύλοι ηλεκτρικοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο για καφέ στα 20-30 ευρώ είναι παντελώς ακατάλληλοι για την δουλειά.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Σε ευχαριστώ για την espresso απάντηση.
Ο χειροκίνητος μύλος sozen που παρέθεσαν και κάποιοι κύριοι πριν για αγορά από το ebay είναι κατάλληλος για μια τέτοια δουλειά;
Ο χειροκίνητος μύλος sozen που παρέθεσαν και κάποιοι κύριοι πριν για αγορά από το ebay είναι κατάλληλος για μια τέτοια δουλειά;
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Διάβασε το νήμα από την αρχή. Προσωπικά εάν και δεν έχω εμπειρία από κανέναν από τους δύο μύλους θα πήγαινα για τον Porlex Tall.
viewtopic.php?f=6&t=1583&start=30#p38274
viewtopic.php?f=6&t=1583&start=30#p38274
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Greetings to Turkey! I enjoyed reading your post, thank you for the information; it's always pleasant to read well justified posts.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Αγαπητή kahve delisi Καλωσήρθες !
Sevgili kahve delisi Hoşgeldiniz
Προβληματίστηκα αν θα σου απαντήσω Αγγλικά ή Ελληνικά αλλά αφού μπορείς να παρακολουθείς την συζήτηση μέσω μετάφρασης θεωρώ ότι καλύτερα θα ήταν να σου απαντήσω Ελληνικά για να μπορεί να να καταλάβει όποιος διαβάζει αυτό το ενδιαφέρον θέμα.
Όπως έχω αναφέρει και πριν εκτιμώ ιδιαίτερα την γνώση σου και το πάθος σου για τον καλό καφέ (όπως φανερώνει και το nickname σου).
θα ξεκινήσω απαντώντας στο δεύτερο θέμα που θέτεις και εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση και από τις δύο πλευρές.
Εμένα με μπέρδεψε το coffee freak από την άλλη δεν υπάρχει στα Ελληνικά σωστή λέξη για τον θηλυκό Τούρκο
"υπάρχει μια αμηχανία στα νέα ελληνικά για το πώς θα ονομάσουμε τις γυναίκες των Tούρκων. Yπάρχει η "Tούρκισσα", αλλά μη χρησιμοποιούμενο, όπως και το "Tουρκάλα", το οποίο όμως έχει κάπως υποτιμητικό χαρακτήρα, δεν είναι κομψό, σαν να είναι γυναίκα δεύτερης κατηγορίας."
Ο λόγος απλός,όταν εμφανίστηκαν στη Μικρά Ασία οι πρώτες ορδές των Uyghur Turks δεν είχαν γυναίκες προφανώς.
http://en.wikipedia.org/wiki/Uyghur_people
Το ίδιο λεκτικό πρόβλημα υπάρχει και με τους άλλους εισβολής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου είτε δεν υπάρχει το θηλυκό όνομα (Άραβες) είτε είναι υποτιμητικό (Βούλγαροι).
Ο καλύτερος όρος που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στα Ελληνικά είναι Κωνσταντινοπολίτισσα.
Για το πρώτο θέμα που αναφέρεις τώρα και εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση αλλά από την δική μου πλευρά.
Μου είπαν ότι ο Sozen ήταν καλύτερος by far αλλά μου είπαν ότι ο Acar είναι "δεύτερος".
Δεν κατάλαβα ότι ήταν τόσο κακός ο Acar όπως πολύ σωστά αναφέρεις εσύ.
Lost in Translation !
Και η δική μου γνώμη είναι ο Ελληνικός καφές μόνο με πετρόμυλο μπορεί να κοπεί αν τα κατάφερες με κάτι άλλο τότε σίγουρα είναι άθλος !
Θα διαφωνήσω μαζί σου σχετικά με το ότι ο φραπέ είναι ο Ελληνικός καφές.Αυτά μπορεί να τα λένε οι Ευρωπαίοι που είναι άσχετοι με την παράδοση του βραστού καφέ που έχει ρίζες στη Ανατολή.
Ο φραπέ είναι μεν Ελληνική εφεύρεση (πατέντα λέμε εμείς) αλλά είναι κάτι πολύ πρόσφατο μόλις το 1957 για να γίνει ο Εθνικός μας καφές.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF% ... F%80%CE%AD
Για εμένα "Ελληνικός" καφές υπάρχει γιατί οι Έλληνες τον έφεραν στο γευστικό τους μέτρο ή γούστο και είναι η light έκδοση του "Τούρκικου" καφέ όπως και ο Τούρκικος καφές είναι η light έκδοση του Αραβικού καφέ.
Οι Αιθίοπες είχαν πρώτοι τον καφέ αλλά τον χρησιμοποιούσαν σαν μπαχαρικό και όχι σαν ρόφημα.
Επειδή οι Έλληνες πάντα λειτουργούσαν σαν γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης ο Ελληνικός καφές είναι κοντύτερα στη γεύση των Ευρωπαίων και γενικά των Δυτικών σαν ελαφρύτερος σε σχέση με τον παραδοσιακό Τούρκικο.
Αλλά και οι Τούρκοι δείχνουν την εκτίμησή τους:
http://www.creteplus.gr/news/o-tourkos- ... 46891.html
http://www.iatrikostypos.com/kosmos/ite ... CE%AD.html
Για το θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων που κάνεις μια μικρή αναφορά έχει δύο επίπεδα.
Την προσωπική σχέση ατόμων των δύο λαών που είναι απλή και την παρουσιάζει πολύ καλά η ταινία
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Touch_of_Spice
Και την ιστορική και πολιτική θεωρεία των διανοουμένων που σε εμάς ξεκινά από τον Κιτσίκη
D. Kitsikis, Türk-Yunan İmparatorluğu. Arabölge gerçeği ışığında Osmanlı tarihine bakış Iletişim, 1996
Και φτάνει μέχρι τον Νεοκλή Σαρρή
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE% ... E%AE%CF%82
Sevgili kahve delisi Hoşgeldiniz
Προβληματίστηκα αν θα σου απαντήσω Αγγλικά ή Ελληνικά αλλά αφού μπορείς να παρακολουθείς την συζήτηση μέσω μετάφρασης θεωρώ ότι καλύτερα θα ήταν να σου απαντήσω Ελληνικά για να μπορεί να να καταλάβει όποιος διαβάζει αυτό το ενδιαφέρον θέμα.
Όπως έχω αναφέρει και πριν εκτιμώ ιδιαίτερα την γνώση σου και το πάθος σου για τον καλό καφέ (όπως φανερώνει και το nickname σου).
θα ξεκινήσω απαντώντας στο δεύτερο θέμα που θέτεις και εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση και από τις δύο πλευρές.
Εμένα με μπέρδεψε το coffee freak από την άλλη δεν υπάρχει στα Ελληνικά σωστή λέξη για τον θηλυκό Τούρκο
"υπάρχει μια αμηχανία στα νέα ελληνικά για το πώς θα ονομάσουμε τις γυναίκες των Tούρκων. Yπάρχει η "Tούρκισσα", αλλά μη χρησιμοποιούμενο, όπως και το "Tουρκάλα", το οποίο όμως έχει κάπως υποτιμητικό χαρακτήρα, δεν είναι κομψό, σαν να είναι γυναίκα δεύτερης κατηγορίας."
Ο λόγος απλός,όταν εμφανίστηκαν στη Μικρά Ασία οι πρώτες ορδές των Uyghur Turks δεν είχαν γυναίκες προφανώς.
http://en.wikipedia.org/wiki/Uyghur_people
Το ίδιο λεκτικό πρόβλημα υπάρχει και με τους άλλους εισβολής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου είτε δεν υπάρχει το θηλυκό όνομα (Άραβες) είτε είναι υποτιμητικό (Βούλγαροι).
Ο καλύτερος όρος που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στα Ελληνικά είναι Κωνσταντινοπολίτισσα.
Για το πρώτο θέμα που αναφέρεις τώρα και εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση αλλά από την δική μου πλευρά.
Μου είπαν ότι ο Sozen ήταν καλύτερος by far αλλά μου είπαν ότι ο Acar είναι "δεύτερος".
Δεν κατάλαβα ότι ήταν τόσο κακός ο Acar όπως πολύ σωστά αναφέρεις εσύ.
Lost in Translation !
Και η δική μου γνώμη είναι ο Ελληνικός καφές μόνο με πετρόμυλο μπορεί να κοπεί αν τα κατάφερες με κάτι άλλο τότε σίγουρα είναι άθλος !
Θα διαφωνήσω μαζί σου σχετικά με το ότι ο φραπέ είναι ο Ελληνικός καφές.Αυτά μπορεί να τα λένε οι Ευρωπαίοι που είναι άσχετοι με την παράδοση του βραστού καφέ που έχει ρίζες στη Ανατολή.
Ο φραπέ είναι μεν Ελληνική εφεύρεση (πατέντα λέμε εμείς) αλλά είναι κάτι πολύ πρόσφατο μόλις το 1957 για να γίνει ο Εθνικός μας καφές.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF% ... F%80%CE%AD
Για εμένα "Ελληνικός" καφές υπάρχει γιατί οι Έλληνες τον έφεραν στο γευστικό τους μέτρο ή γούστο και είναι η light έκδοση του "Τούρκικου" καφέ όπως και ο Τούρκικος καφές είναι η light έκδοση του Αραβικού καφέ.
Οι Αιθίοπες είχαν πρώτοι τον καφέ αλλά τον χρησιμοποιούσαν σαν μπαχαρικό και όχι σαν ρόφημα.
Επειδή οι Έλληνες πάντα λειτουργούσαν σαν γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης ο Ελληνικός καφές είναι κοντύτερα στη γεύση των Ευρωπαίων και γενικά των Δυτικών σαν ελαφρύτερος σε σχέση με τον παραδοσιακό Τούρκικο.
Αλλά και οι Τούρκοι δείχνουν την εκτίμησή τους:
http://www.creteplus.gr/news/o-tourkos- ... 46891.html
http://www.iatrikostypos.com/kosmos/ite ... CE%AD.html
Για το θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων που κάνεις μια μικρή αναφορά έχει δύο επίπεδα.
Την προσωπική σχέση ατόμων των δύο λαών που είναι απλή και την παρουσιάζει πολύ καλά η ταινία
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Touch_of_Spice
Και την ιστορική και πολιτική θεωρεία των διανοουμένων που σε εμάς ξεκινά από τον Κιτσίκη
D. Kitsikis, Türk-Yunan İmparatorluğu. Arabölge gerçeği ışığında Osmanlı tarihine bakış Iletişim, 1996
Και φτάνει μέχρι τον Νεοκλή Σαρρή
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE% ... E%AE%CF%82
-
- Δημοσιεύσεις: 660
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
- Όνομα: Λεονάρδος
- Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
- 2η Μηχανή:: Illy Francis X3
- Μύλος:: Quamar M80E
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπιάρες
- Τοποθεσία: Δροσιά
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Καλησπερα, εφερα απο την Κωνσταντινουπολη εναν μυλο τυπου sozen (και λεω τυπου γιατι δ γραφει sozen, αλλά acai) και εκοψα τουρκικο καφε που πηρα απο εκει αλλα τον εκοψα μαλλον χοντρο και βγηκαν και μικρα κομματακια καφε. Προφανως πρεπει να κοψω πιο λεπτα, αλλα πως ;
Επισης εκοψα στην αρχη καμμια 30αρια γραμμαρια ρυζι για να στρωσουν λιγο τα μαχαιρια αλλα μαλλον θα θελει κι αλλο στρωσιμο.
Επισης εκοψα στην αρχη καμμια 30αρια γραμμαρια ρυζι για να στρωσουν λιγο τα μαχαιρια αλλα μαλλον θα θελει κι αλλο στρωσιμο.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Δεν υπάρχει τύπου sozen ή ειναι sozen ή δεν είναι.
Πιθανότατα πήρες τον Acar που είναι της πλάκας για τους τουρίστες όπως έχει γράψει και η φίλη από την Τουρκία:
"First one about Acar mills. If you need to grind coffee (be it as fine as powder or as coarse as french press), Acar is one of the LAST brands you should go with. The way they manufacture mills create too much dust for any type of brewing and particles produced by Acar is not uniform enough, which will cause your brew go bitter compared to smilar brands' hand mills. Production line of Acar is definetely for pleasing tourist who are interested in retro or antique looking mills."
Πιθανότατα πήρες τον Acar που είναι της πλάκας για τους τουρίστες όπως έχει γράψει και η φίλη από την Τουρκία:
"First one about Acar mills. If you need to grind coffee (be it as fine as powder or as coarse as french press), Acar is one of the LAST brands you should go with. The way they manufacture mills create too much dust for any type of brewing and particles produced by Acar is not uniform enough, which will cause your brew go bitter compared to smilar brands' hand mills. Production line of Acar is definetely for pleasing tourist who are interested in retro or antique looking mills."
-
- Δημοσιεύσεις: 660
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 02, 2012 10:06 pm
- Όνομα: Λεονάρδος
- Μηχανή:: Expobar Brewtus LEVA
- 2η Μηχανή:: Illy Francis X3
- Μύλος:: Quamar M80E
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπιάρες
- Τοποθεσία: Δροσιά
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Μάλιστα...
αρα την πάτησα σαν τουρίστας.
Ευτυχώς οχι και στα λεφτά. Με 9 ευρώ λογικό είναι να πάρω τη μούφα.
Άρα ακόμη και να αλλάξω τη ρύθμιση, αποκλείεται να κόψει σωστά.
Μάλλον θα παραγγείλω τον sozen.
αρα την πάτησα σαν τουρίστας.
Ευτυχώς οχι και στα λεφτά. Με 9 ευρώ λογικό είναι να πάρω τη μούφα.
Άρα ακόμη και να αλλάξω τη ρύθμιση, αποκλείεται να κόψει σωστά.
Μάλλον θα παραγγείλω τον sozen.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Δεν εχουν καμιά.σχέση οι sozen με τους acar που είναι μόνο για διακόσμηση.
Μάλιστα στη συνεντευξη που δινει ο γέροσοζέν σε Τούρκικο κανάλι ( την εχω βαλει σε αυτό το θέμα) λέει να μην συγκρίνετε τους δικούς μας μύλους με αυτους που πουλάνε στα παζάρια εμεις φτιάχνουμε μύλους εδώ και 120 χρόνια.
Και όπως.σωστά λέει η φίλη απο την Πόλη:
NOT Acar.. NEVER Acar I
Μάλιστα στη συνεντευξη που δινει ο γέροσοζέν σε Τούρκικο κανάλι ( την εχω βαλει σε αυτό το θέμα) λέει να μην συγκρίνετε τους δικούς μας μύλους με αυτους που πουλάνε στα παζάρια εμεις φτιάχνουμε μύλους εδώ και 120 χρόνια.
Και όπως.σωστά λέει η φίλη απο την Πόλη:
NOT Acar.. NEVER Acar I
- Σιδηρούς
- Δημοσιεύσεις: 136
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 25, 2013 12:20 pm
- Μηχανή:: Silvercrest
- Μύλος:: Hario Skerton
- Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο...
- Τοποθεσία: Αθήναι
- Επικοινωνία:
Re: Sozen χειροκίνητος μύλος
Αυτη η πληροφορια ειναι πολυ σημαντικη για μενα,σκεπτομαι να παρω τον γνησιο Sozen για Ελληνικο και μονο να μου θυμισει τα παιδικα μου χρονια φτανει ομως δεν ηξερα για το καϊμακι πως βγαινει. Ευκαιρια ειναι να "δελεασω" ετσι και την συζυγο μιας και συχνα αυτη τον φτιαχνει [με απωτερο σκεπτικο φυσικα να παρω νεα μηχανη].Artisti έγραψε: Η διαφορά στο φλιτζάνι δεν είναι μεγάλη κάνει λίγο σκούρο καϊμάκι σε σχέση με το καϊμάκι που κάνει η πούδρα.
Σαν γεύση αυτός ο μύλος εκτός από το άρωμα του φρεσκοκομμένου βγάζει και μια γλύκα στο Ελληνικό καφέ,νομίζεις ότι έχεις βάλει παραπάνω ζάχαρη ενώ δεν έχεις βάλει.