Rallakias έγραψε:Πολύ χαίρομαι Σταυριάνα που ο μύλος που πάντα ήθελες ,κατάφερε να καλύψει οχι μονο τα θέλω σου αλλά και της οικογένειάς σου!Ενας μύλος μάλλον φτιαγμένος για την περίπτωσή σου (οταν δεν χρησιμοποιείται σε καφετέρια) ,doserless για να καλύπτει και τους αδαείς (οικογένεια) ,κωνικός για να καλύπτει τα γευστικά σου θέλω .Απο ότι φαίνεται ,τραβάει και το ενδιαφέρον και άλλων χρηστών ως πιθανή αγορά.Προφανώς και καλά κάνεις και κατάργησες το single dosing ,θα ήταν αμαρτία να ακυρώσεις τα ηλεκτρονικά του μύλου.
Ηθελα να σε ρωτήσω κάποια πράγματα επιπλέον:
Εχεις δει διαφορά στην άλεση ανάμεσα σε γεμάτο hopper και σε άδειο?Δηλαδή ο χρόνος εκχύλισης αλλάζει όσο κατεβαίνει η στάθμη του καφέ?
Πόσο έυκολο ειναι στο μενού το να αλλάξεις τον προεπιλεγμένο χρόνο άλεσης στο κάθε κουμπί?
Πόσο άμεση ειναι η αλλαγή ρύθμισης άλεσης?Χρειάζεται να πετάξεις αυτά τα 3 γρ καφέ που κατακρατούνται για να δείς διαφορά στο χρόνο της εκχύλισης?
Η κατασκευή τύπου poire που αναφέρεις ,πώς γινεται να μπεί και να δουλέψει σε γεμάτο hopper?Εχεις δει κάπου τέτοια υλοποίηση?Θα ενδιέφερε πολλούς πιστεύω.
Δε θα τον επέλεγα διαφορετικά, αν είχα άλλη πιο οικονομική εναλλακτική που να μου έδινε αυτά που ζητούσα και έθετα εξ αρχής
(σε άλλο νήμα) ως βασικές προϋποθέσεις. Δε ξεκίνησα εμμονικά λέγοντας, "
α, τέλος, εγώ αυτόν θέλω! Είναι ο καλύτερος" και αμέσως τον αγόρασα. Έψαχνα καιρό
(τουλάχιστον χρόνο), και όλα προέκυψαν με την ...αφαιρετική μέθοδο του Τσανκ!
Ήξερα ότι ήθελα προφίλ "κωνικών" + αφράτη ποιοτική άλεση χωρίς clamping
(υπάρχουν μύλοι στο ίδιο φάσμα τιμής που εμφανίζουν σβόλιασμα!). Επίσης, είχα στο νου μου ότι αν υπάρχει ένα σίγουρο '
Απαγορεύεται' στην επιλογή μου, αυτό είναι ο χειροκίνητος μύλος. Η οικογένεια θεωρούσε εξ αρχής (και μου το είχε δηλώσει) ηλιθιότητα να δώσω χρήματα στη τιμή του Κ3 για να γυρίζουμε μανιβέλα, αφήνοντας στην άκρη τον touch... Για μένα λοιπόν, οι προτεραιότητες είχαν ως εξής:
- Μεγάλα κωνικά τύπου Κ10 (που ήξερα από προσωπική εμπειρία τι ακριβώς μου δίνουν)
- Ευκολία χρήσης για όλη την υπόλοιπη οικογένεια, που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, και είχαν "
βολευτεί" για τα καλά με τον Κ3, εφόσον έσπρωχναν απλά το pf και όλα ήταν ρυθμισμένα και έτοιμα από πριν...
Άρα, μέγεθος, καθαρισμός/ρουτίνα συντήρησης μπήκαν σε 2η μοίρα.
Doser, μάλλον έπαιρνε "Χ".
Μας έμενε Τιμή/κόστος + Δυνατότητα Κατανομής.
Αυτομάτως οι επιλογές μου μετρήθηκαν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και με βάση τη θέληση του μπαμπά μου να μην μπλέξω με εξωτερικό και τελωνεία, αυτές γίναν 2 ή 3.
Πρώτη επιλογή
(όπως είπα) ήταν ο talws. Δεν ήταν εφικτή όμως. Και έτσι, ξεχνώντας το αυτόματο distribution, με βάση τα χρήματα και τη δυνατότητα service αλλά και προσωπικής μου γνώσης στο θέμα χειρισμού του compak, επέλεξα αυτόν.
Ευτυχώς μέχρις στιγμής δε το έχω μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο! Και ακόμα καλύτερα;;; Ούτε οι δικοί μου, που αρχικά γκρίνιαζαν για το κόστος. Fair enough!
Πλέον και χωρίς single dosing + τη στιβαρότηταςτου μύλου που δε... "νιώθει", δεν έχω και το φόβο μήπως από άγνοια 'πατηθεί' ή κουνηθεί κάτι κοκ... Καταλαβαίνετε.
Στη τελική, υπάρχει και ο κωδικός! Ο μύλος
(αν θέλει ο κάτοχος) "κλειδώνει", και δεν έχει κανείς δυνατότητα να αλλάξει ρύθμιση ή οτιδήποτε άλλο πέραν της προκαθορισμένης άλεσης που έχει επιλέξει ο user. Εννοείται ότι είναι disable η επιλογή, έχω εμπιστοσύνη στην οικογένεια!
- Ο
ηλεκτρονικός χειρισμός και το μενού ρύθμισης, είναι "πιο απλά και από το αλφάβητο" χωρίς υπερβολή. Στην αρχή, έλεγα πως θα θέλει ψάξιμο, αλλά δεν! Από τη 1η μέρα τον μαθαίνεις. Seconds άλεσης αλλάζεις, σε χρόνο dt. Ούτε άνοιγμα/κλείσιμο διακόπτη, ούτε κάτι τέτοιο. Δε σου αρέσουν τα γραμμάρια? Κατευθείαν αγγίζεις το κουμπί Menu, πας με 2 αγγίγματα στον χρόνο, τον αλλάζεις, πατάς OK, και έτοιμος για νέα άλεση. Έχεις πολλές επιλογές για μνήμη, με 3 βασικές να φαίνονται και να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. Αν χρησιμοποιείς συγκεκριμένους πχ 2 ή 3 καφέδες, περνάς δεδομένα και στη μνήμη. Ξέρεις επίσης, πόσο αλέθεις και θα 'ειδοποιηθείς' και για αναγκαιότητα καθαρισμού ή και αλλαγής μαχαιριών
(λέμε τώρα! Θα είμαι γιαγιά τότε, χαχα)
Αν θες να συμπληρώσεις λίγα gr πχ εξτρά γιατί, θες να δοκιμάσεις βρε αδερφέ και κάτι άλλο σε μια εκχύλιση, δε χρειάζεται να ξανά αλλάξεις χρόνους και ρυθμίσεις. Υπάρχει ξεχωριστό κουμπί αφής που λέει Grind και ακουμπώντας το παρατεταμένα, αλέθει extra (όσο συνεχίζεις να το ακουμπάς). Πειραματίζεσαι δηλαδή και επιτόπου. Δεν έχει δυσκολία στην ρύθμιση κάθε φορά.
Παίζω σε
όλους τους καφέδες μέχρι στιγμής
από 3.50 έως 3.95 sec για 18 έως 20 gr αλεσμένου.
-
Με γεμάτο hopper vs άδειο, δεν έχω βρει διαφορά γευστικά όσο δοκίμασα δηλαδή στις αρχές . Η διαφορά έγκειται στη μετατόπιση στην άλεση στο κολάρο. Με 250g πχ αν είμαι στο 45, με 20gr μόνο ίδιου κόκκου στο λαιμό μπορεί να είμαι στο 40 για ίδιες παραμέτρους εκχύλισης.
(χοντρικά αυτό) Όμως πάλι αυτό δε με ενοχλεί. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση από το 250gr να πάω στα 20 αμέσως! Σταδιακά, ξέρω και από τη δουλειά πλέον, πότε ο μύλος θα χρειαστεί ένα τσακ για να είναι εντάξει από την επόμενη κιόλας άλεση. Άσε που πολλές φορές, όταν βλέπω και κατεβαίνει η "στάθμη" κάτω από ~100g, απλά πετάω μέσα κλειστό άλλο ένα σακουλάκι. Ίσα για το extra βάρος. Αν και αυτό δε μου είναι απαραίτητο. Το κάνω ανάλογα με τα κέφια.
Το πόσο αλλάζει ο χρόνος εκχύλισης κινώντας το κολάρο;; Να είναι καλά η μικρομετρική ρύθμιση, δε βλέπεις τρομερές αλλαγές 'εύκολα' αν δε το θες. Δηλαδή, και μισό sec που λέει ο λόγος μπορείς να ρυθμίσεις με πολύ μικρή κίνηση. Για μεγάλη αλλαγή γυρνάς και 10 γραμμές! (μου έχει τύχει σε geisha και σε kenya) Αλλά
συνήθως εγώ παίζω μεταξύ 40 και 47. Το 40 με το 41 όμως, δεν είναι ένα "κλικ" που λέμε. Πειραματίζεσαι ακόμα και σε αυτό το διάστημα.
-
Πόσο άμεση είναι η αλλαγή άλεσης;; Όσο και στον K10. Δε ξέρω, αλλά δε βλέπω κάποια δυσκολία εδώ. Όπως στο μαγαζί έχω το νου μου ασυναίσθητα στο χρόνο εκχύλισης, και αναλόγως απλά πειράζω λιγάκι το μύλο προτού προλάβει και "φανεί" αισθητή διαφορά, το ίδιο κάνω και στο σπίτι. Βλέπω πχ εκχύλιση 30 sec και εγώ ήθελα (γευστικά) ~35? Πειράζω λίγο το κολάρο και είμαι ok. Ο επόμενος θα είναι εκεί. Ο όλος πειραματισμός μου, θα γίνει στο καινούριο καφέ, όταν ανοιχθεί το νέο σακούλι. Μαζί με τα δευτερόλεπτα που θα ρυθμίσω ηλεκτρονικά, θα δω και την άλεση.
(άντε δηλαδή να χάσω ~20-30γρ ΜΑξ!, αν δε ξέρω καθόλου τον καφέ).
[Οι διαφορές από καφέ σε καφέ, τόσο στα sec όπως έγραψα παραπάνω, όσο και στον αριθμό άλεσης, δεν είναι τεράστιες μεταξύ τους. Δύσκολα δηλαδή, θα πέσεις "τελείως έξω" που λέμε]
Από εκεί και έπειτα λοιπόν, μέχρι να βάλω το νέο σακουλάκι ξανά, ελάχιστα θα χρειαστεί να πειράξω το μύλο. (Αν και καινούρια μαχαίρια, δεν έχει ευτυχώς απώλεια ρύθμισης στο σταθερό θερμοκρασιακά περιβάλλον μιας οικιακής κουζίνας)
Γενικότερα, δεν έχει χρειαστεί να υποβάλλω σε "
σοκ" το μύλο (μεγάλη κίνηση κολάρου) για να αλλάξω τρομερά παραμέτρους εκχύλισης. Μια φορά μόνο στη geisha, αλλά και πάλι. Ο πρώτος καφές σε προδιαθέτει για το πόσο θα αλλάξεις την άλεση για να είσαι εκεί που θες στην επόμενη. Δε ξέρω αν συμβαίνει σε όλους αυτό. Ίσως να παίζει ρόλο και η συνήθεια, για να μη παρασύρω και κανέναν. Επειδή ουσιαστικά είναι σαν τον Κ10, δεν 'ψάχνομαι' πολύ στην άλεση. Όπως είπα, άντε να χαραμίσω 20g σε έναν καινούριο για μένα καφέ. Από εκεί και έπειτα, δεδομένου πως έχω σταθερά τα sec άλεσης, δε χρειάζεται μεγάλος πειραματισμός.
Υλοποίηση τύπου poire:
https://www.youtube.com/watch?v=j3B9AIOzXrM