Compak K3 Touch
- manyjobs23
- Δημοσιεύσεις: 327
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
- Όνομα: Μάνος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
- 2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
- Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Compak K3 Touch
Αλλη μια ληψη με καλύτερο φυσικο φωτισμό. Ο καφές είναι ο Fazenda Daterra Sunrise με RD 20/04.
Να σημειώσω πως η κατακράτηση καφέ στο στόμιο του μύλου είναι περίπου 0,3-0,5γρ. και είναι πολύ εύκολο με τις γνωστές πατέντες-μεθόδους (βλ. πινέλο-ξυλάκι η δαχτυλάκι ) να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα καφέ.
Να σημειώσω πως η κατακράτηση καφέ στο στόμιο του μύλου είναι περίπου 0,3-0,5γρ. και είναι πολύ εύκολο με τις γνωστές πατέντες-μεθόδους (βλ. πινέλο-ξυλάκι η δαχτυλάκι ) να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα καφέ.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Compak K3 Touch
H Compak ανηκει στην Ascaso ή εχουν καποια παρομοια σχεση οι δυο αυτες εταιριες, γνωριζει κανεις?
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Compak K3 Touch
Mου φαίνεται απίθανο έως αδύνατον να υπάρχει μόνο τέτοια κατακράτηση...manyjobs23 έγραψε:Να σημειώσω πως η κατακράτηση καφέ στο στόμιο του μύλου είναι περίπου 0,3-0,5γρ...
- Βαγγελης ο καφετζης
- Δημοσιεύσεις: 1559
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 22, 2010 8:14 pm
- Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
- Μύλος:: Compak K10 conic
- 2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα - Καστοριά
Re: Compak K3 Touch
Και μένα μου είχε φανεί αρκετά περίεργο.
Είναι πολύ δύσκολο όντως.Μακάρι όμως.
Είναι πολύ δύσκολο όντως.Μακάρι όμως.
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Δευ Απρ 09, 2012 8:36 pm
- Όνομα: κωστας
- Μηχανή:: C.M.A san marino
- Μύλος:: Compak k3 elite
- Οι καφέδες μου:: finca de la batea,hausbrandt academia
- Τοποθεσία: πυργος ηλειας
Re: Compak K3 Touch
φίλε Μάνο νομίζω οτι έχεις άδικο.
Η κατακράτηση είναι πάνω απο ένα γραμμάριο.
Τώρα μου έχει χαλάσει η ζυγαριά και δεν μπορώ να το μετρήσω, αλλά από τις πρώτες μετρήσεις που είχα κάνει,ο καφές που έμενε στο τούνελ ήταν πάνω από ένα γραμμάριο σίγουρα.
Η κατακράτηση είναι πάνω απο ένα γραμμάριο.
Τώρα μου έχει χαλάσει η ζυγαριά και δεν μπορώ να το μετρήσω, αλλά από τις πρώτες μετρήσεις που είχα κάνει,ο καφές που έμενε στο τούνελ ήταν πάνω από ένα γραμμάριο σίγουρα.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Compak K3 Touch
Να πω λίγο για το πως μετράω εγώ την κατακράτηση!
Εχω δύο τρόπους:
Αφου λύσω και καθαρίσω τελείως τον μύλο
ή μαζεύω και ζυγίζω τον καφε που καθάρισα, απο τουνελ, μαχαίρια κλπ συμπεριλαμβανομένων των σπασμένων κόκκων, ή με ήδη καθαρό πλέον μύλο αλέθω μια προζυγισμένη ποσότητα κόκκων πχ 30 γραμμάρια, λειτουργώ τον μύλο μέχρι να μην αλεθει τίποτα πλέον και ζυγίζω αυτό που έβγαλε.
Αφαιρώ το βάρος αυτό από την αρχική ποσότητα και έχω την κατακράτηση.
Η δεύτερη μέθοδος είναι μάλλον πιό σωστη
Εχω δύο τρόπους:
Αφου λύσω και καθαρίσω τελείως τον μύλο
ή μαζεύω και ζυγίζω τον καφε που καθάρισα, απο τουνελ, μαχαίρια κλπ συμπεριλαμβανομένων των σπασμένων κόκκων, ή με ήδη καθαρό πλέον μύλο αλέθω μια προζυγισμένη ποσότητα κόκκων πχ 30 γραμμάρια, λειτουργώ τον μύλο μέχρι να μην αλεθει τίποτα πλέον και ζυγίζω αυτό που έβγαλε.
Αφαιρώ το βάρος αυτό από την αρχική ποσότητα και έχω την κατακράτηση.
Η δεύτερη μέθοδος είναι μάλλον πιό σωστη
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Compak K3 Touch
Γενικά είναι πολύ δύσκολος ο υπολογισμός της πραγματικής κατακράτησης.
Άμα καθαρίσεις τελείως τον μύλο, υπάρχει μια ποσότητα που χάνεται σε σημεία που παγιδεύεται ο καφές και δεν επηρεάζει την επόμενη εκχύλιση. Με το που γεμίσουν αυτές οι περιοχές η κατακράτηση είναι σαφέστατα λιγότερη (αυτό από τον Vario). Η άλλη περίπτωση είναι η διαρκής ελλάτωση της κατακράτησης από την αρχική τιμή που βρίσκουμε με τελείως καθαρό τον μύλο μέχρι να σχηματιστεί ένα συμπαγές δαχτυλίδι (σαν φλάτζα) καφέ πάνω από τα αφτιά του μαχαιριού (αυτό παρατηρείται στον Anfim Best).
Πάντως άμα κάνεις το test όπως περιγράφει ο Γιάννης με τελείως καθαρό μύλο και βρεις μια τιμή α, αυτή υποθέτω θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως η ελάχιστη ποσότητα που θα έπρεπε να θυσιάσει κάποιος για να είναι σίγουρος ότι έχει μόνο φρεσκοκομμένο καφέ για την εκχύλιση.
Άμα καθαρίσεις τελείως τον μύλο, υπάρχει μια ποσότητα που χάνεται σε σημεία που παγιδεύεται ο καφές και δεν επηρεάζει την επόμενη εκχύλιση. Με το που γεμίσουν αυτές οι περιοχές η κατακράτηση είναι σαφέστατα λιγότερη (αυτό από τον Vario). Η άλλη περίπτωση είναι η διαρκής ελλάτωση της κατακράτησης από την αρχική τιμή που βρίσκουμε με τελείως καθαρό τον μύλο μέχρι να σχηματιστεί ένα συμπαγές δαχτυλίδι (σαν φλάτζα) καφέ πάνω από τα αφτιά του μαχαιριού (αυτό παρατηρείται στον Anfim Best).
Πάντως άμα κάνεις το test όπως περιγράφει ο Γιάννης με τελείως καθαρό μύλο και βρεις μια τιμή α, αυτή υποθέτω θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως η ελάχιστη ποσότητα που θα έπρεπε να θυσιάσει κάποιος για να είναι σίγουρος ότι έχει μόνο φρεσκοκομμένο καφέ για την εκχύλιση.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Y.V
- Δημοσιεύσεις: 1644
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 06, 2010 1:06 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ALEX DUETTO II
- Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Compak K3 Touch
Συμφωνώ απολύτως με τον Χρήστο.
Πραγματικά μέ τον τρόπο που περιέγραψα υπολογίζεις την μέγιστη ποσότητα που μπορεί να κατακρατήσει ο μύλος
Με την συνεχόμενη χρήση αρχίζει να έχει καπως λιγότερη (το πόσο εξαρταται κυρίως από την σχεδίαση του μύλου πόση υγρασία έχει ό χώρος που είναι τοποθετημένος και το κάθε πότε τον καθαρίζεις)
Πραγματικά μέ τον τρόπο που περιέγραψα υπολογίζεις την μέγιστη ποσότητα που μπορεί να κατακρατήσει ο μύλος
Με την συνεχόμενη χρήση αρχίζει να έχει καπως λιγότερη (το πόσο εξαρταται κυρίως από την σχεδίαση του μύλου πόση υγρασία έχει ό χώρος που είναι τοποθετημένος και το κάθε πότε τον καθαρίζεις)
- manyjobs23
- Δημοσιεύσεις: 327
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
- Όνομα: Μάνος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
- 2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
- Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Compak K3 Touch
Η κατακράτηση των 0,3-05γρ. αφορα την ελάχιστη ποσότητα καφε η οποια μένει στο στόμιο του μυλου μετα την άλεση. Τι εννοώ?Αφου γεμισσω το portafilter με καφε με ένα πινέλο αφαιρω οποια ποσοτητα μεινει μέσα στο στομιο του μυλου.Στην συνέχεια αφου ''τρεξω'' τον μύλο αλλη μια φορά επαναλαμβάνω την διαδικασια με το πινέλο και ειμαι έτοιμος για πάτημα του καφε. Αφου τώρα εχω ολοκληρώσει την διαδικασια εκχυλισης επιστρέφω στον μύλο και με το δάχτυλο και αφου ''τρέξω'' τον μυλο μια-δυο φορες αφαιρω και τα τελευταία 0,3-0,5 γρ. (αυτά εννοουσα). Αν δέν χρησιμοποιήσω καθόλου το πινέλο η κατακράτηση στο στομιο του καφέ μπορεί να φτάσει (το έχω τσεκάρει) τα 1,3-1,5 γρ. Έχω ζυγίσει αλλα δεν θυμάμαι την συνολική ποσότητα καφέ που κατακρατειται στο εσωτερικό του μύλου, με τον πρώτο καθαρισμό-συντήρηση που θα του κάνω θα ποστάρω ακριβή ποσότητα.Αυτα.....
Απο ότι έχω διαβάσει είναι ''αδελφές'' εταιρείες (το αναφαίρει και στο site της η Compak) . Μέ την Compak να αποτελεί ουσιαστικά μια πιο επαγγελματική πρόταση στην αγορά μύλου με μοντέλα όπως το Κ6-Κ8-Κ10 κτλ.
Sandman
H Compak ανηκει στην Ascaso ή εχουν καποια παρομοια σχεση οι δυο αυτες εταιριες, γνωριζει κανεις?
Απο ότι έχω διαβάσει είναι ''αδελφές'' εταιρείες (το αναφαίρει και στο site της η Compak) . Μέ την Compak να αποτελεί ουσιαστικά μια πιο επαγγελματική πρόταση στην αγορά μύλου με μοντέλα όπως το Κ6-Κ8-Κ10 κτλ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος manyjobs23 την Πέμ Μάιος 24, 2012 6:10 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........
- manyjobs23
- Δημοσιεύσεις: 327
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 12:13 pm
- Όνομα: Μάνος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto III
- 2η Μηχανή:: Gene cafe roaster
- Μύλος:: Wega 6.8 A Konik
- Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι speciality τι άλλο ?
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Compak K3 Touch
Κανοντας την μηνιαια συντηρηση καθαρισμου είμαι σε θέση να παρουσιάσω με ακριβη νουμερα και φωτογραφιες την ''εσωτερική'' κατακρατηση καφε στον Κ3.
Έλα ρε κυρά (La) Margarita βάλε το χεράκι σου μπάς και πιούμε κανά GODSHOT........