Mahlkoenig Vario ρυθμίσεις.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
panagiotis1

Mahlkoenig Vario ρυθμίσεις.

Δημοσίευση από panagiotis1 » Τρί Απρ 19, 2011 1:06 am

καλησπερα σ ολους
αγορασα την προηγουμενη εβδομαδα ενα Mahlkoenig Vario μυλο και
ηθελα να σας ρωτησω τα εξης (σ οποιον γνωριζει, η καταλαβαινει το νοημα των
αποριων απο ενα νεο μελος του forum):
1) Kοβω τον taf la margarita στο μακρομετρικο espresso τερμα πανω του vario ,
και στο μικρομετρικο στην σκαλα 1 πριν την ενδειξη finer(τερματιζουν τα μαχαιρια).Και αυτα
απο την πρωτη μερα μολις ανοιξα το τον καφε.Με την παροδο των ημερων σχεδον δεν υπαρχει περιθωριο για πιο ψιλο κοψιμο(μονο μια σκαλα)..
2)Πιστευετε οτι χρειαζεται καλιμπραρισμα?(5 ημερες τον εχω)?

Στοιχεια παρασκευης καφε 18,5 γρ.διπλο pf gaggia coffee(σχεδον ιδια με την classic),20 sec ωραια τιγρε χρωματα στην κρεμα .(οξινη γευση,γενικα ο la margarita μαλλον δεν ειναι του γουστου μου).

3) Γενικα οτιδηποτε αλλο σχετικα με τον μυλο που πιστευετε οτι ειναι χρησιμο θα το εκτιμουσα πολυ.
Ευχαριστω

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Mahlkoenig Vario ρυθμίσεις.

Δημοσίευση από Christos » Τρί Απρ 19, 2011 1:13 am

Παναγιώτη, χρειάζεται καλιμπράρισμα. Κάποιος το έκανε από τα μέλη μας. Άμα βρω το link (ψάξε και εσύ) θα το προσθέσω σε αυτό το post.

Μια απλή αναζήτηση.
viewtopic.php?f=6&t=871&p=10202&hilit=Mahlkoenig#p10202
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

panagiotis1

Δημοσίευση από panagiotis1 » Τρί Απρ 19, 2011 1:33 am

ευχαριστω :worthy: θα το προσπαθησω αφου δω τα video στο you tube..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Απρ 19, 2011 1:39 am

To αξεσουάρ που χρησιμοποιείται στο video ήταν στην δική σου συσκευασία;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

anton64
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Classika
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Dose
Μύλος:: Mahlkonig Vario

Δημοσίευση από anton64 » Τρί Απρ 19, 2011 7:39 am

Τον δικό μου πάντως χρειάστηκε και εγώ να τον καλιμπράρω με τον τρόπο που περιγράφουν τα videos. Το ειδικό κλειδί δεν υπήρχε στην συσκευασία, και χρησιμοποίησα κοινό άλεν (δεν θυμάμαι ακριβώς την διάσταση - ίσως 2mm).

Κάτι άλλο επίσης που έχω προσέξει είναι ότι οι σκάλες της μικρορύθμισης δεν αντιστοιχούν ακριβώς στις ενδείξεις πάνω στον πίνακα. Δηλ ενώ φαίνεται ότι έχει 20 θέσεις (συμπεριλαμβανομένων των επάνω και κάτω τερματισμών) ο δικός μου κέρσορας που μετακινήται έχει 23 "stop". Η κύρια αναντιστοιχία φαίνεται να υπάρχει στις μεσαίες θέσεις (δηλ η διαφορά δεν είναι ισομοιρασμένη σε όλο το εύρος). Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί συμβαίνει αυτό.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τρί Απρ 19, 2011 9:28 am

Γιώργο παντού διαβάζω ότι έχει 230 steps. Η macro κλίμακα πόσα έχει; Εάν έχει 10 τότε 23χ10=230. Για την αναντιστοιχία δεν γνωρίζω, μπορώ όμως να σου πω ότι ο Anfim μου έχει 50 settings στην κλίμακα που αντιστοιχεί σε 64 steps.

panagiotis1

Δημοσίευση από panagiotis1 » Τρί Απρ 19, 2011 9:43 am

Δυστυχως δεν υπαρχει το ειδικο κλειδι μεσα..
Οποτε μαλλον για allen με βλεπω..
Να σε ρωτησω κατι γιωργο για το καλυμπραρισμα(σαν κατοχο),
1)υπαρχει περιπτωση να κανω ζημια στο μυλο(ειναι ευκολη διαδικασια?)
2)γραψε σε παρακαλω αν θελεις κατι για την ποιοτητα του κοψιματος,και αν εισαι
γενικα ευχαριστημενος απο την επιλογη του. :coffee:

panagiotis1

Δημοσίευση από panagiotis1 » Τρί Απρ 19, 2011 9:47 am

τα steps θα τα μετρησω και θα σας πω..

anton64
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Classika
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Dose
Μύλος:: Mahlkonig Vario

Δημοσίευση από anton64 » Τρί Απρ 19, 2011 12:34 pm

Χρήστο έχεις δίκιο. Δεν είχα προσέξει ότι αναγράφονται τα 230 steps. Αναφερόμουν πόσες πραγματικές θέσεις έχει η μικρορύθμιση σε σχέση με την βαθμονόμηση της πλαστικής καλύπτρας, που έχει 20 θέσεις. (Δυσκολεύει μερικές φορές η επαναφορά της μικρορύθμισης το ότι πρέπει να την τοποθετήσεις σε ενδιάμεση θέση).
Παναγιώτη: Η ρύθμιση είναι πολύ εύκολη. Πάντως το φοβήθηκα και δεν το έφτασα έως να ακούγονται ελαφρά τα μαχαίρια όπως λένε σε κάποιο Video. Αυτή την στιγμή με Sweet blue κόβω στη δεύτερη (λεπτότερη) θέση της της macro και στην 18η θέση της micro (δηλ κοντά στο χοντρό) γιά 19 γρ ποσότητα. Το πιό ακραίο που χρησιμοποίησα ήταν 2η λεπτότερη θέση της micro και η 2η της macro.
Ο μύλος μου φαίνεται εξαιρετικός. (Βέβαια καθώς είναι ο πρώτος μου, ίσως έτσι και αλλιώς έτσι να μου φαινόταν). Είναι πολύ όμορφος και μικρός, Νομίζω ότι κάνει ομοιόμορφο κόψιμο, και ανά θέση micro έχει διαφορά περίπου 1-2 sec εκχύλισης. Επειδή δεν με βόλεψε πολύ η θήκη που πέφτει ο καφές, δοκίμασα απευθείας στο portafilter αλλά διασκορπιζόταν παντού. Ετσι έκανα μιά ιδιοκατασκευή ώστε να πέφτει σε κυπελάκι και μετά το αδειάζω.
Παρόλο που είναι πολύ απλός στο καθάρισμα (και διαπίστωσα ότι όντως έχει ελάχιστη κατακράτηση καφέ), με δυσκόλεψε λίγο στο λύσιμό του (ήταν αρκετά σκληρός) και σκέφτομαι να κάνω ένα "κλειδί" (τάπα σωλήνων περίπου 2" με 3 εγκοπές που θα αντιστοιχίζονται με τα stop των πάνω μαχαιριών) ώστε να το χρησιμοποιώ ως μοχλό.
Τον δουλεύω χωρίς τον χρονοδιακόπτη χειροκίνητα, ρίχνοντας και αλλέθοντας κάθε φορά την ήδη ζυγισμένη ποσότητα του καφέ που θα χρησιμοποιήσω.
Εαν θα τον αγόραζα ξανά (από την μέχρι τώρα συμπεριφορά του) ? Οπωσδήποτε
Φιλικά Γιώργος

νικολας

Δημοσίευση από νικολας » Τρί Απρ 19, 2011 1:26 pm

να θυμασαι, οταν ανεβαινεις στο κοψιμο (οταν πας σε πιο λεπτη κοπη), πρεπει να δουλευει για να μην χανει το καλιμπραρισμα του, απο οτι λενε τα παιδια εδω

καλοδουλευτος να ειναι! :oneup:

Απάντηση