Gaggia MDF

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
berryxgr

Gaggia MDF

Δημοσίευση από berryxgr » Σάβ Μαρ 06, 2010 9:55 am

Καλημερα και απο εμενα,δεν αντεξα αλλο χωρις μυλο και πηρα τον ΜDF στα 178e!Πηρα και Bar Italia απο Aldi σε κοκκους για τις δοκιμες.ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα ο μύλος,τωρα το καταλαβαινω!Μια ερωτηση εχω : Οταν αλλαζουμε grind settings πρεπει να δουλευει ο μυλος?Κατι τετοιο εχω ακουσει αλλα δεν ειμαι σιγουρος.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Re: Gaggia MDF

Δημοσίευση από Alex_Under » Σάβ Μαρ 06, 2010 10:05 am

Και εγώ το έχω ακούσει αλλά δεν κατάλαβα τον λόγο.
Το να αλλάξεις σκάλα και μετά να αλέσεις λίγο για να φύγει το παλιό άλεσμα, αυτό είναι λογικό.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

berryxgr

Δημοσίευση από berryxgr » Σάβ Μαρ 06, 2010 10:31 am

Μην γινει καμια ζημια και τρεχουμε φοβαμαι...

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Μαρ 06, 2010 11:16 am

Λοιπόν έκανα λίγο διάβασμα και:
1) Το manual του MDF και του ANFIM του δικού μου δεν αναφέρουν πουθενά ότι πρέπει να γυρίζουν τα burrs όταν αλλάζεις settings.
2) Εγώ στον δικό μου όλες τις μικρο-αλλαγές τις έκανα με σταματημένο το μοτέρ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ σε ρυθμίσεις για espresso. Συγκεκριμένα από 4.5 (εργοστασιακή ρύθμιση) σε 3. ΔΕΝ ΠΗΓΑ ΠΟΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟ 3 και δεν είδα κάποιο πρόβλημα.

ΑΛΛΑ
για τον Macap M4 το λένε ότι ΠΡΕΠΕΙ να αλλάζεις settings όταν τα Burr γυρίζουν και ιδιαίτερα άμα πας από το χοντρό στο ψιλό. Η εξήγηση είναι λογική και μάλλον αυτήν την πρακτική θα αρχίσω να την εφαρμόζω και εγώ.

Παραθέτω το κείμενο (ψάξτε το και εσείς και το συζητάμε)
http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/247619

και ιδιαίτερα τα:
Two reasons: First, should you have no beans in the grinder at all and you attempt to adjust for a finer grind (and move the dial too far counterclockwise) you could inadvertently over-tighten the two burrs together and could burn out the motor when you turn the grinder back on. Second, if you have beans in the grinder, there will always be some residual coffee between the burrs. If you move the burrs closer together during the adjustment process, you are compressing the coffee between the burrs and may cause them to jam which in turn may result in the motor not turning which also may result in the motor burning out.' (italicised for emphasis)
Please note as with all coffee grinders, it is very important to only change grind settings on Macap coffee grinders when the unit is powered 'on' and the burrs are in motion. If you do not do this, the burrs will 'gunk' up and require cleaning by you every time this occurs. Changing the grind settings when the burrs are not in motion will render the grinder to only produce very coarse grinds or no grinds at all. If this result occurs, this will be considered operator error for lack of following directions, and will not be classified as a defective grinder - meaning this is not covered under warranty. Macap grinders are considered commercial equipment for grinding coffee only and can not be returned once used.
ΥΓ Ξέχασα να σου πω ΚΑΛΟΔΟΥΛΕΤΗ με πολλά ωραία καφεδάκια
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Σάβ Μαρ 06, 2010 12:52 pm

Χρήστο λογικό φαίνεται αυτό που παραθέτεις, αλλά μου φαίνεται ότι είναι υπερβολή όταν πχ σε μια μηχανή με 60 βαθμίδες πάς από το 4 στο 3.
Να πας από το 30 στο 5, δεν το συζητώ. Εκεί φαίνεται να έχει εφαρμογή. Αλλά και πάλι, αν κάνεις τόσο μεγάλο άλμα, είτε πάνω είτε κάτω, πάει να πει ότι αλλάζεις καφέ. Πας πχ από Γαλλικό σε εσπρέσσο που σημαίνει ότι θα έχεις ήδη αδειάσει τον μύλο από τους υπάρχοντες κόκκους.
Για μικρορύθμιση δεν βλέπω να υπάρχει κίνδυνος.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Μαρ 06, 2010 1:27 pm

Alex, δεν ξέρω εάν είναι υπερβολή ή όχι και ούτε θα μάθω γιατί πάντα θα είμαι από 5 έως 3. Πάντως και όταν αλλάζεις καφέ σύμφωνα με τα παραπάνω πάλι έχεις κόκκους ανάμεσα στα burrs.
Πάντως για μικρορυθμίσεις και εμένα υπερβολικό μου φαίνεται, αλλά δεν φαίνεται να κάνει και κανα κακό, εκτός και εάν το παρακάνεις και ακουμπήσεις τα burrs.

@berryxgr
ΠΡΟΣΟΧΗ, τα νούμερα που παραθέτω δεν έχουν καμία σημασία για διαφορετικούς μύλους.
Off topic:
Επίσης διάβασε και το manual σου καλά, μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να δουλεύεις τον μύλο άδειο γιατί υπάρχει κίνδυνος να κάψεις το μοτέρ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Σάβ Μαρ 06, 2010 4:10 pm

berryxgr έγραψε:...ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα ο μύλος,τωρα το καταλαβαινω...
Να μας το εξηγήσεις να το καταλάβουμε και εμεις ? !.

berryxgr

Δημοσίευση από berryxgr » Σάβ Μαρ 06, 2010 5:37 pm

Η διαφορα ειναι οτι τωρα δουλευει σωστα η Gaggia,το βλεπεις στο τελικο αποτελεσμα!Δεν εχω φωτο απο πριν να εβλεπες καφε πριν τον μυλο!

berryxgr

Δημοσίευση από berryxgr » Σάβ Μαρ 06, 2010 6:14 pm

Μαλλον βρηκα απαντηση στο post που εκανα:" The MDF is a wonderful grinder and can grind fine enough for any espresso machine. If it is not, it might need to be calibrated. Please be sure to only adjust the grind setting while the machine is grinding. Failure to do so can also cause it to come out of calibration." www.wholelattelove.com

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Σάβ Μαρ 06, 2010 6:31 pm

berryxgr έγραψε:Η διαφορα ειναι οτι τωρα δουλευει σωστα η Gaggia,το βλεπεις στο τελικο αποτελεσμα!Δεν εχω φωτο απο πριν να εβλεπες καφε πριν τον μυλο!
Εβαλες στην MDF τον Bar Italia και ειδες διαφορά . Αρα πριν πως τον έκοβες τον Bar Italia ?.

Απάντηση