Ποιόν Macap απ΄όλους; doser ή doserless; stepped ή stepless;

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
anepro

Re: Ποιόν Macap απ΄όλους; doser ή doserless; stepped ή stepl

Δημοσίευση από anepro » Κυρ Φεβ 06, 2011 8:25 pm

Christos έγραψε:Επειδή η νύχτα είναι μεγάλη και για να μπορέσει να κοιμηθεί ο Παναγιώτης, :lol: γνωρίζει κανείς από την Macap Team, εάν μπορεί να αγορασθούν επίσημα τα ανταλλακτικά εκείνα που απαιτούνται για να γίνει ο stepped stepless; αφού κατ΄ουσίαν μιλάμε για τον ίδιο μύλο.

ΥΓ Εγώ πάντως Παναγιώτη θα πήγαινα για τον stepless, άσχετα εάν δεν έχω καμία εμπειρία από μύλους πλην του Anfim Best.
Κι εγώ έτσι είχα αποφασίσει...να πάρω τον stepless. Άλλαξα γνώμη σκεπτόμενος ότι τα steps που ήδη έχει, είναι υπέραρκετα για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Δεν είναι θέμα αν θα κάνω mod στο μύλο, ούτε φυσικά η διαφορά κόστους με τον stepless. Είναι και το καθάρισμα πιο δύσκολο αφού πρέπει να ανοίξεις το όλο σύστημα με το σπείρωμα για να καθαρίσεις επισταμένα τα burrs και το χώρο γύρω από αυτά.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Φεβ 06, 2011 8:36 pm

@Νίκος
Οι κάτω από 5s (για διπλο espresso) μικρομετρικές ρυθμίσεις είναι άνευ πρακτικής σημασίας, εάν σκεφτείς τον έλεγχο που απαιτείται σε όλες τις άλλες παραμέτρους της εκχύλισης.
Επίσης το πολύ γνωστό article που αναφέρεις δεν διευκρινίζει εάν το 6s/step αναφέρεται σε μονό η διπλό καφέ και με τι tamping.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Κυρ Φεβ 06, 2011 9:11 pm

Το stepless με το stepped πρακτικά εχουν να κάνουν με 2 πράγματα .
Την ευκολία ανάμεσα κοψίματα σε διαφορετικά χαρμάνια (stepped) και το worm drive (stepless) .
Eπισης να πω ότι σαν χρηστης ότι ειναι υπερβολικό ( εγω πιστεύω ανέφικτο )το κλικ και 6 sec. επιπλέον σε τέτοιας κατηγορίας μυλο.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Φεβ 06, 2011 9:31 pm

Μπάμπη κάπου δεν καταλαβαίνω το κέιμενο σου. Λες ότι το stepless-stepped έχει να κάνει πρακτικά με δύο πράγματα.
Το πρώτο, ότι άμα αλλάζεις καφέδες είναι προτιμότερος ο stepped, το δεύτερο;

Στο άλλο σημείο αυτό που λες ότι θεωρείς υπερβολικό το 6s/step εννοείς υπερβολικά μεγάλο ή υπερβολικά μικρό;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

anepro

Δημοσίευση από anepro » Κυρ Φεβ 06, 2011 10:05 pm

Διάβασα εδώ, http://www.wholelattelove.com/Macap/mc4 ... D=1#anchor (εκεί που λέει: Adjustable Fineness - Stepped Settings)πώς ρυθμίζονται οι διαβαθμίσεις στον stepped. Αλλά επειδή δεν ξέρω πως γίνεται η ρύθμιση δεν κατάλαβα αυτά που περιγράφει με τις σκάλες και τα νούμερα.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Φεβ 06, 2011 10:27 pm

Εγώ δεν το καταλαβαίνω Παναγιώτη. Είναι σαν να περιγράφει και τον stepped και τον stepless ταυτόχρονα. Καταλαβαίνω αυτό με pin που πατώντας το ελευθερώνει τον δίσκο τον οποίο περιστρέφεις. Έτσι είναι και στον Best. Σημείωση αυτό το pin πάει και κουμπώνει στις τρυπούλες που λέγαμε προηγουμένως.
Το παρακάτω όμως είναι σαν να περιγράφει τον stepless
To adjust the micro settings, turn the machine on and turn the small right hand knob counter-clockwise for a coarser grind or clockwise for a finer one
Έχει ο stepped τέτοιο πράγμα; :a014:

anepro

Δημοσίευση από anepro » Κυρ Φεβ 06, 2011 10:33 pm

Έλα ντε; Κι εμένα αυτό με μπέρδεψε. Τι να πω; Μπορεί να έχει και ο stepped κάποιο σπείρωμα. Και δε βρίσκω και καμιά καλή φωτό με zoom στο επίμαχο σημείο μπας και βγάλουμε άκρη. Ούτε κι εδώ φαίνεται καθαρά http://www.wholelattelove.com/Macap/mc4manualsilver.cfm

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Φεβ 06, 2011 10:42 pm

Παναγιώτη επειδή είσαι πολύ αναποφάσιστος. Σκέψου μόνο πόσο χρόνο έφαγες για να ψάχνεις για τα χιονολάστιχα σου που είναι πιο ακριβά από τον μύλο και σε 4 χρόνια το πολύ τα αλλάζεις. :lol:
Το trend είναι stepless. Να πας για αυτόν.

smoothbore

Δημοσίευση από smoothbore » Κυρ Φεβ 06, 2011 11:00 pm

Christos έγραψε:Μπάμπη κάπου δεν καταλαβαίνω το κέιμενο σου. Λες ότι το stepless-stepped έχει να κάνει πρακτικά με δύο πράγματα.
Το πρώτο, ότι άμα αλλάζεις καφέδες είναι προτιμότερος ο stepped, το δεύτερο;

Στο άλλο σημείο αυτό που λες ότι θεωρείς υπερβολικό το 6s/step εννοείς υπερβολικά μεγάλο ή υπερβολικά μικρό;
Ναι , άμα αλλάζεις καφέδες είναι προτιμότερος ο stepped .
Το δευτερο ειναι οτι εχεις την δυνατότητα να πάρεις θεωρητικά την φθορά των μαχαιριών η αλλοιώς το fine tuning που λέμε ή που τουλάχιστον αυτο εγω καταλαβαίνω.
Οσο για το το 6s/step το θεωρώ υπερβολικά μεγάλο .

Και ο stepless αν μαρκάρει κάποιος ενα δοντι με μπλάνκο και κάνει ενα μικρο mod (π.χ και βάλει μια πλαστική γωνιά η κάτι άλλο στο σωμα αντικρυστά ) πάλι θα εχει σημειο αναφοράς αν αλλάζει κοψιματα .

Dimitris_P

Δημοσίευση από Dimitris_P » Κυρ Φεβ 06, 2011 11:07 pm

το κουράσαμε. επί τόσες σελίδες συζητιέται το stepped vs stepless. και οι δύο σχολές έχουν την ίδια δύναμη, το ίδιο πλήθος θαυμαστών. και με stepped και με stepless δεν έχει διαφορά μεγάλη ο καφές, απλώς αν έχεις stepped με κάθε αλλαγή κοψίματος θα πρέπεις να αλλάζεις και τα γραμμάρια και το πάτηημα αν δε σου κάθεται η εκχύλιση ενώ με το stepless δε χρειάζεται γιατί μπορεί το χρυσό σημείο να είναι ανάμεσα σε 2 βαθμούς και να μην χρειάζεται να αλλάζεις τις υπόλοιπες παραμέτρους. π.χ. εμένα στις αρχές θα με βοηθούσε ένας stepless που δεν ήξερα τι μου γινόταν, τώρα όμως ξέρω ότι με τον χρόνο που επηρεάζει ένας βαθμός πρέπει να αλλάξω τις υπόλοιπες παραμέτρους μου. αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα αγόραζα stepless

Απάντηση